arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Czerwca 2012 gdzie mogę dostać liście dębu i wiśni do kiszenia?! Popytać na bazarku? Witaj na forum :grin: .Liście musisz sobie gdzieś pozrywać.Na bazary nie licz.Ja do kiszenia daje tylko czosnek , chrzan i koper + woda z solą .Zalewam gorącą.Na małosolne też te same przyprawy ,ale soli mniej. Na 2l wody ok.40g soli i też zalewam gorącą.Jak chcę je szybciej ukisić to na małosolne ścinam lekko czubki .Do kiszenia na zime tego nie robię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witaj Możecie doradzić mi jaki rozmiar kamionki kupić na początek? 1,5l wystarczy? Albo może inaczej, jaki rozmiar kamionki na 1kg ogórków do kiszenia powinnam kupić?nie musi to być koniecznie kamionka użyj tego co masz pod ręką.. jakiś duży słoik.. albo jak ja (o zgrozo kamionka sie zapodziała :lol: ) emaliowany garnek Polecam zrobić od razu 2.5kg ogórasów :grin: z doświadczenia moge powiedzieć, że to idealna porcja na dwie łakome osoby ^^ przez kilka dni są małosolne.. a potem kiszone :thumbsup: na takiej wodzie spod przekiszonych już ogórków wychodzi najlepsza zupa ogórkowa W moim garnku mieści się 2.5 kg ogórków, zielenina i 3l solanki.. nie jestem pewien ale ma chyba 6l pojemności.. Na bazarkach są zestawy.. główka czosnku, koper, chrzan - korzeń i liście.. i czasem ALE RZADKO liście porzeczki.. trzeba poszukać samemu ja wszystko mam niedaleko domu.. ewentualnie można upomnieć się u sprzedawcy na bazarku - taka metoda też działa! Oni szukaja popytu, jeżeli klient wyraża zainteresowanie oddania pieniędzy za łatwo dostępny produkt to zapewne postaraja się o niego :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Oj, znów mam ochotę na kiszone... I tak codziennie od kilku tygodni! :grin: Nas będzie 2,5 osoby :wink: Spróbuję zatem na początek 5l garnek i 2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?).Pierwszy raz będę kisić. Trzymajcie za mnie kciuki!!!Jak mi się nie uda to się popłaczę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Oj, znów mam ochotę na kiszone... I tak codziennie od kilku tygodni!o kurcze... ja też! :grin: ale chyba w ciąży nie jestem.. :shock: coś jest w tym polskim unikalnym produkcie... ideał :thumbsup: Spróbuję zatem na początek 5l garnek i 2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?).tak mówi większość przepisów.. nie będę radził, inni zrobią to lepiej :P ja osobiście na taką porcje daje 5 łyzek soli, 1.5 łyżki cukru i duuzo za dużo czosnku (2 główki), chrzanu i liści porzeczki (12 szt.).. każdy robi jak lubi najlepiej zacząć od najpowszechniejszych zaleceń i dalej modyfikować pod swój smak za każdym razem ogórki będą bardziej smakować.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Czerwca 2012 2,5kg ogórków i 3l solanki (to będzie 3 czubate łyżki soli, tak?). tak i ja właśnie robię, z tym,że do mojej kamionki wchodzi 2,20 kg ogórków .Solankę robię na 1l wody -1 łyżka soli. Obcinam końce ogórków i zalewam wrzątkiem dodając oczywiście koper,liście wiśni ,chrzanu , i główkę sporą czosnku. Właśnie niedawno wróciłam z rynku i przed chwilką ogóreczki wylądowały w kamionce... Co do naczynia.. :rolleyes: to kiedyś robiłam eksperyment .Jedne ogórki włożyłam do szklanego słoja a drugie do kamionki. Ogórki z kamionki biły na łeb te ze szkła.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Tym razem pokusiłem się o próbę z solanką przegotowana, w temp. pokojowej :P zawsze dawałem surową, nieprzegotowaną wode.. ciekawe jak wyjdzie :grin: troszkę mozna podkolorować temacik.. w końcu ogóraski to takie śliczności :blush: Pozdrawiam http://img820.imageshack.us/img820/4286/ogrkima.jpg Btw. obieracie czosnek czy kroicie całą główkę? zazwyczaj nie chce mi się obierać.. pozatym lepiej oddają smak ALE.. uwielbiam kiszony czosnek :blush: ave czosnek :lol: http://img857.imageshack.us/img857/4911/ogrkima1.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Obieram czosnek i wrzucam niepokrojone ząbki Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Czerwca 2012 m razem pokusiłem się o próbę z solanką przegotowana, w temp. pokojowej :P zawsze dawałem surową, nieprzegotowaną wode..A ja zalewam gorącą wodą... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 14 Czerwca 2012 sweetheart79.. Podobno kobiety w ciąży nie powinny robić ogórków kwaszonych bo niby się nie udają ale to napewno jakiś zabobon. :wink: Co do naczynia, to możesz nawet "z braku laku" zrobić ogóreczki w plastikowych pojemnikach ale muszą mieć certyfikat do styczności z żywnoscią. Napewno te robione w garncach czy słojach będą szlachetniejsze ale napewno pobiją o głowe te sklepowe. Poczytaj i obejrzyj fotki tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7444&postdays=0&postorder=asc&start=45 Tym sposobem możesz małosolne wyprodukować nawet w ciągu 24 godzinek.. Co do czosnku, to ani go nie zostawiam w całości ani nie kroje tylko poprostu mocno go miazdżę szerokim nożem i wraz z łupinkami dodaję do naczynia.. Pozdrawiam miluchno.. :wink: p.s. Kiedy "nowy" forumowicz dołączy do naszego WB. ? :grin: 3maj się zdrowo. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Kupiłam sobie dzisiaj małą kamionkę z pokrywką 2l na wypróbowanie. Jak mi się spodoba kiszenie to kupię hermetyk 5l. Na razie nie wiem czy mi cokolwiek z tego wyjdzie :-)Dzisiaj idę na zakupy! Zapoluję na bazarku na fajne ogórki i przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Na razie nie wiem czy mi cokolwiek z tego wyjdziea ja nie mam wątpliwości :grin: to taka piękna, naturalna rzecz, która praktycznie sama sie robi i zawsze wychodzi.. no nie zawsze idealnie ale zawsze smacznie :!: Co do czosnku, to ani go nie zostawiam w całości ani nie kroje tylko poprostu mocno go miazdżę szerokim nożem i wraz z łupinkami dodaję do naczynia..też super sposób :grin: lubimy chyba podobne ogóraski hehe mocno czostkowe :thumbsup: chyba następnym razem zrobie tak jak Małgoś w całości obrane ząbki tylko duuużo :P z 4 główki myśle.. nie będą chyba niejadalne :lol: czosnek to jak dla mnie najlepsza rzecz w kiszeniu ogórków w domu :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Ja też dzisiaj kupiłam na rynku troszkę ogórków do zakiszenia - 2,5zł/kg, liście i przyprawy mam swoje :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 15 Czerwca 2012 A ja zalewam gorącą wodą..Ja też ale zmykam szczelnie i na drugi dzień rozkoszuje się smakiem małosolnych :thumbsup: Nigdy nie czekam parę dni bo wtedy to są małosolne przekiszone :grin: Nie obcinam końcówek i czosnek kroje razem z łupinką w której jest najwięcej aromatu(oczywiście mówię o polskim czosnku) Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-222881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Czerwca 2012 W końcu mam wszystko co potrzebne do kiszenia ogórków (tudzież małosolnych - zależy ile wytrzymają).Mam tylko jedno pytanie:czy mam je przykryć jakimś talerzykiem (mam małą kamionkę) czy wystarczy jak przykryję pokrywką kamionkową? Nie będzie wtedy szczelnie zamknięte. Ta pokrywka tylko leży na garnku... a może mi się wydaje... [ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 15:23 ]A i jeszcze jedno...Czy mam je układać ściśle jak w słoikach czy mogą leżeć luzem?i czy wody ma być dużo ponad poziom ogórków?!Uff... Wydawało mi się to takie proste... [ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 16:07 ]Diabeł tkwi w szczegółach...Czy mam trzymać ogórki w ciepłej kuchni czy wynieść w chłodniejsze miejsce? :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Na 1,5 kg ogórków zużywam 2 litry wody posolonej dwoma łyżkami stołowymi soli. Ogórki układam jeden obok drugiego, ale nie na ścisk. Na wierzch kładę mały talerzyk, co by wszystkie ogórki były przykryte solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Układam ogórki w garnku glinianym warstwami na przemian z koprem, zalewam gorącą solanką,dodaje obrany czosnek, kładę mały talerzyk i dociskam kamieniem włożonym w torebkę foliową .Jeśli chcę ,żeby szybciej się ukisiły to ścinam lekko końce ogórków.Trzymam to wszystko w kuchni.Jak się zrobią małosolne (ok 2-3 dni), żeby opóźnić proces dalszego kiszenia można je włożyć z garnkiem do lodówki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Czerwca 2012 ...a aby przyspieszyć kiszenie do jednej doby, dodajemy dodatkowo skórkę z razowego chleba żytniego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dzisiaj nastawione http://img85.imageshack.us/img85/9798/dscf2868wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Moje się już kiszą... :-)Zobaczymy czy wyjdą. Nie mogę się już doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-223682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Ogórki wyszły wyśmienite!!! :-)Najpierw małosolne, a teraz prawie ukiszone...Zajadam się codziennie!Dzięki za rady i wskazówki!!!Przydała się Wasza pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Czerwca 2012 sweetheart79, :clap: :clap: :grin: gratulacje Mam nadzieję, że dojdziesz do wniosku, że wszystko co domowe jest zdrowe, proste i przyjemne :grin: bo takie właśnie jest, kiedy stoi za nami ogromne zaplecze intelektualne jak to forum :wink: Zachęcam do dalszych eksploracji tematów z forum Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Kolejny zakiszony słój ogóreczków małosolnych. Pewnie nie zdążą ukisnąc zanim znikną :thumbsup: Dzisiaj zakupiłam takie jakie lubię czyli jasne. Mam problem z załączeniem zdjęc na Fotosiku, ale jak mi się uda to będzie fotka :grin: uff jakoś się udało jedno zdjęcie poszło Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Jak już pisałam mi zawsze małosolne wychodzą poduszkowce powietrzne, ale dziś za radą koleżanki znów próbuję, tym razem robię je w słoiku, być może tu właśnie popełniałam błąd, bo zawsze stały w kamionkowym garnku, praktycznie odkryte, no zobaczymy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Czerwca 2012 małosolne wychodzą poduszkowce powietrzne Myślę, że to w dużej mierze zależy od ogórków i wody, oraz tego jakich przyprawi liści sie dodaje do kiszenia , ja zawsze robie małosolne w słojach szklanych. Wczorajsze ogórki wyszły bardzo kruche :thumbsup: . Dłużej niż 3-4 dni i tak nie wytrzymaja. W tym słoju zakisiłam 3 kg ogórków. Dzisiaj juz pewnie będzie połowa :grin: :grin: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-224730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 3 Lipca 2012 Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5774-og%C3%B3rki-ma%C5%82osolne/page/4/#findComment-226109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.