arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2011 Jutro zamierzam zrobić pasztet z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1568-konkursowy-pasztet-wnuczka-a-la-podlaski-drobiowy i nasunęły mi się dwa pytania. 1.Czy surowe jajka są składnikiem niezbędnym,czy można ich nie dodawać.?2.Czy kaszę manną można dodać w postaci suchej do kutrowanej masy jak to jest w przepisie na pasztet smarowny BonAira.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2011 Robiłem i mogę powiedziećtylead.1. Jajek nie dodałem, bo ... zapomniałem :blush: , ale pasztet mniamniuśny.ad.2. Kaszę dodałem według przepisu, więc nie wypowiadam się. Ale tak jak zrobiłem to, pasztet godny polecenia :thumbsup: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2011 Zrobiłem wg.BonAira smarowny tylko dałem mięso z udek.Jutro degustacja. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zrobiłem wg.BonAira smarowny tylko dałem mięso z udek.Jutro degustacja. :smile:I ????????????? :question: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lipca 2011 waro58, tak się składa że ja właśnie gotuję udka na ten pasztecik smarowny i za chwilkę mielenie pozdrawiam! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2011 I ????????????? Wszyscy orzekli ,że pyszny :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lipca 2011 Ja jutro napiszę jak wyszedł właśnie słoiki się pasteryzują! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lipca 2011 rownie dobrze wychodzi w barierce Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2012 Witam, właśnie parzę ćwiartki na ten pasztecik i pytanko moje, czy mięsko mielić ze skórami oraz ile dać gałki muszkatołowej na kg mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2012 Adaś, robiłem ten pasztet kilka razy, wsio co nie jest kością idzie do mielenia, 4 ziarnka ziela ang. w sam raz na tą porcję, pieprz i gałka do smaku, na początek daj dwie trzy szczypty gałki, dodawaj kilka razy po trochę coby gorzkie nie było Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Maja 2012 daj dwie trzy szczypty gałkiznaczy, po troszkę w dwa palce i do masy? :lol: rozumiem też, że zużywam cały wywar z parzenia drobiu; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Maja 2012 znaczy, po troszkę w dwa palce i do masy? :lol:Dokładnie rozumiem też, że zużywam cały wywar z parzenia drobiu;Tak cały wywar Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Maja 2012 Wszystko przygotowane, mięso zmieliłem 3 x na sitku 2 mm i teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Maja 2012 Wszystko przygotowane, mięso zmieliłem 3 x na sitku 2 mm i teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad: Zważ całość i wtedy odmierz odpowiednią ilość soli. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Maja 2012 Dzięki Wielkie Halusia i Zbóju :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Maja 2012 teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad:Teraz to coś zgłupiałem :rolleyes: :rolleyes: , ale chyba sól odważam do wagi mięsa razem z wątróbką Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Maja 2012 Teraz wszystko traktuję blenderem.Mięsa ze skórkami wyszło mi 1324g;wywaru po gotowaniu 2224g (ćwierci zostały zalane 1,5l wody i parzyły się pod przykryciem);kaszy dodałem 170g;5 jajek ważyło 270g;razem wszystko ważyło 3988g; przyprawy dodane w ilości:sól 59g;pieprz czarny świeżo i grubo mielony 4g;gałka muszkatołowa trzy szczypty :lol: ;majeranek 3g; próba na smak po pierwszym mieszaniu - troszkę słone. Po potraktowaniu blenderem przez 10 min. smak rewelka. Boję się czy tylko kaszy nie jest za mało, bo to dość rzadkie jest, rzadsze od ketchupu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Maja 2012 Więc mogę opisać wrażenia po popełnieniu pasztetu. Mianowicie, zastanawiałem się czy taka konsystencja jak wyżej, będzie dobra. Pierwszy słoiczek poszedł do pasteryzacji, a reszta wsadu do lodówki. Po wystudzeniu, konsystencja pasztetu za rzadka. Dosypałem kaszy do reszty wsadu(w ilości dwie garści - tyle co złapałem w jedną rękę) i dalej blender w ruch.Do dwóch słoiczków dodałem suszone grzyby, wcześniej sparzone oraz do jednego - 450 ml dwie czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego znanej firmy na literkę P. Pasztet sam w sobie pyszny, nigdy już nie kupię w sklepie :clap: . Grzybowy, błędem było parzenie grzybów w wodzie i nie dodanie jej do słoiczka. Mogłem odlać wywaru, sparzyć grzyby i z wywarem dodać do pasztetu. Pomidorowy, żona (bo taki lubi) powiedziała , że jednak woli ze sklepu. (brak glutaminianu lub mała zawartość w koncentracie). Jednak ja i tak już więcej nie kupię. Przy okazji zakumałem proces produkcji i teraz sam będę mógł tworzyć własne smaki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Maja 2012 Po wystudzeniu, konsystencja pasztetu za rzadka. Dosypałem kaszy do reszty wsadu(w ilości dwie garści - Kolego...następnym razem nie wlewaj całości tego wywaru..wtedy nie będziesz musiał dosypywać kaszy. Zresztą tak jak piszesz że ''zakumałeś''proces produkcji pasztetu i na pewno wyciągniesz odpowiednie wnioski. Życzę powodzenia. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Maja 2012 Kolego...następnym razem nie wlewaj całości tego wywaru..wtedy nie będziesz musiał dosypywać kaszy.Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać. Wiem, że Zbój chciał dobrze, a moje kuraki były kupne i na pewno były napompowane wodą. Dlatego po przeczytaniu kilku postów, sprawdzeniu konsystencji dosypałem kaszy. Gdybym nie dosypał, miałbym coś jak gęsty sos. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Maja 2012 Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać.adam, następnym razem juz bedziesz wiedział Wywaru dajesz tylko tyle aby uzyskać odpowiednia konsystencję, mi zawsze zostaje z półtora litra... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Maja 2012 adam, następnym razem juz bedziesz wiedział Wywaru dajesz tylko tyle aby uzyskać odpowiednia konsystencję, mi zawsze zostaje z półtora litra...Któregoś dnia i tak wpadnę do Ciebie z "nie" zapowiedzianą wizytą :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Maja 2012 Któregoś dnia i tak wpadnę do Ciebie z "nie" zapowiedzianą wizytąadam, spoko zrobimy kotlety mielone Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Maja 2012 mi zawsze zostaje z półtora litra...Jak Tobie zostaje 1.5L wywaru jak w przepisie jest 1.5L wody, jak w tej ilości wody sparzysz mięso to wywaru będzie mniej, wyparuje podczas parzenia Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlaćW przepisie Wnuczka jest napisane: Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Maja 2012 mi zawsze zostaje z półtora litra...Jak Tobie zostaje 1.5L wywaru jak w przepisie jest 1.5L wody, jak w tej ilości wody sparzysz mięso to wywaru będzie mniej, wyparuje podczas parzenia Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlaćW przepisie Wnuczka jest napisane: Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannęWidzisz Zbóju, nie byłem pewien, bo do parzenia garnek przykryłem i po wytopieniu się tłuszczu i wody z drobiu wyszło ponad 2l, następnym razem nie przykryję i pozwolę części odparować. W każdym bądź razie, wiem już o co kaman :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.