Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro zamierzam zrobić pasztet z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1568-konkursowy-pasztet-wnuczka-a-la-podlaski-drobiowy i nasunęły mi się dwa pytania.

 

1.Czy surowe jajka są składnikiem niezbędnym,czy można ich nie dodawać.?

2.Czy kaszę manną można dodać w postaci suchej do kutrowanej masy jak to jest w przepisie na pasztet smarowny BonAira.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/
Udostępnij na innych stronach

Robiłem i mogę powiedziećtyle

ad.1. Jajek nie dodałem, bo ... zapomniałem :blush: , ale pasztet mniamniuśny.

ad.2. Kaszę dodałem według przepisu, więc nie wypowiadam się.

 

Ale tak jak zrobiłem to, pasztet godny polecenia :thumbsup:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166123
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wg.BonAira smarowny tylko dałem mięso z udek.Jutro degustacja. :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166125
Udostępnij na innych stronach

waro58, tak się składa że ja właśnie gotuję udka na ten pasztecik smarowny i za chwilkę mielenie pozdrawiam!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166257
Udostępnij na innych stronach

I ?????????????

Wszyscy orzekli ,że pyszny :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-166262
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Adaś, robiłem ten pasztet kilka razy, wsio co nie jest kością idzie do mielenia, 4 ziarnka ziela ang. w sam raz na tą porcję, pieprz i gałka do smaku, na początek daj dwie trzy szczypty gałki, dodawaj kilka razy po trochę coby gorzkie nie było :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216881
Udostępnij na innych stronach

znaczy, po troszkę w dwa palce i do masy? :lol:

Dokładnie :D

rozumiem też, że zużywam cały wywar z parzenia drobiu;

Tak cały wywar :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216886
Udostępnij na innych stronach

Wszystko przygotowane, mięso zmieliłem 3 x na sitku 2 mm i teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216891
Udostępnij na innych stronach

Wszystko przygotowane, mięso zmieliłem 3 x na sitku 2 mm i teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad:

Zważ całość i wtedy odmierz odpowiednią ilość soli.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216892
Udostępnij na innych stronach

teraz ile posolić? przepis podaje 15g na kilogram, ale całości(wywar, kasza, mięso, jajka) czy samego mięsa? :sad:

Teraz to coś zgłupiałem :rolleyes: :rolleyes: , ale chyba sól odważam do wagi mięsa razem z wątróbką :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216900
Udostępnij na innych stronach

Teraz wszystko traktuję blenderem.

Mięsa ze skórkami wyszło mi 1324g;

wywaru po gotowaniu 2224g (ćwierci zostały zalane 1,5l wody i parzyły się pod przykryciem);

kaszy dodałem 170g;

5 jajek ważyło 270g;

razem wszystko ważyło 3988g;

 

przyprawy dodane w ilości:

sól 59g;

pieprz czarny świeżo i grubo mielony 4g;

gałka muszkatołowa trzy szczypty :lol: ;

majeranek 3g;

 

próba na smak po pierwszym mieszaniu - troszkę słone. Po potraktowaniu blenderem przez 10 min. smak rewelka. Boję się czy tylko kaszy nie jest za mało, bo to dość rzadkie jest, rzadsze od ketchupu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-216904
Udostępnij na innych stronach

Więc mogę opisać wrażenia po popełnieniu pasztetu. Mianowicie, zastanawiałem się czy taka konsystencja jak wyżej, będzie dobra. Pierwszy słoiczek poszedł do pasteryzacji, a reszta wsadu do lodówki. Po wystudzeniu, konsystencja pasztetu za rzadka. Dosypałem kaszy do reszty wsadu(w ilości dwie garści - tyle co złapałem w jedną rękę) i dalej blender w ruch.

Do dwóch słoiczków dodałem suszone grzyby, wcześniej sparzone oraz do jednego - 450 ml dwie czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego znanej firmy na literkę P. Pasztet sam w sobie pyszny, nigdy już nie kupię w sklepie :clap: . Grzybowy, błędem było parzenie grzybów w wodzie i nie dodanie jej do słoiczka. Mogłem odlać wywaru, sparzyć grzyby i z wywarem dodać do pasztetu. Pomidorowy, żona (bo taki lubi) powiedziała , że jednak woli ze sklepu. (brak glutaminianu lub mała zawartość w koncentracie). Jednak ja i tak już więcej nie kupię. Przy okazji zakumałem proces produkcji i teraz sam będę mógł tworzyć własne smaki :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217196
Udostępnij na innych stronach

Po wystudzeniu, konsystencja pasztetu za rzadka. Dosypałem kaszy do reszty wsadu(w ilości dwie garści -

Kolego...następnym razem nie wlewaj całości tego wywaru..wtedy nie będziesz musiał dosypywać kaszy.

Zresztą tak jak piszesz że ''zakumałeś''proces produkcji pasztetu i na pewno wyciągniesz odpowiednie wnioski.

Życzę powodzenia. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217203
Udostępnij na innych stronach

Kolego...następnym razem nie wlewaj całości tego wywaru..wtedy nie będziesz musiał dosypywać kaszy.

Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać. Wiem, że Zbój chciał dobrze, a moje kuraki były kupne i na pewno były napompowane wodą. Dlatego po przeczytaniu kilku postów, sprawdzeniu konsystencji dosypałem kaszy. Gdybym nie dosypał, miałbym coś jak gęsty sos.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217214
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać.

adam, następnym razem juz bedziesz wiedział :) Wywaru dajesz tylko tyle aby uzyskać odpowiednia konsystencję, mi zawsze zostaje z półtora litra...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217216
Udostępnij na innych stronach

adam, następnym razem juz bedziesz wiedział :) Wywaru dajesz tylko tyle aby uzyskać odpowiednia konsystencję, mi zawsze zostaje z półtora litra...

Któregoś dnia i tak wpadnę do Ciebie z "nie" zapowiedzianą wizytą :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217217
Udostępnij na innych stronach

mi zawsze zostaje z półtora litra...

Jak Tobie zostaje 1.5L wywaru jak w przepisie jest 1.5L wody, jak w tej ilości wody sparzysz mięso to wywaru będzie mniej, wyparuje podczas parzenia :cool:

Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać

W przepisie Wnuczka jest napisane:

Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannę

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217226
Udostępnij na innych stronach

mi zawsze zostaje z półtora litra...

Jak Tobie zostaje 1.5L wywaru jak w przepisie jest 1.5L wody, jak w tej ilości wody sparzysz mięso to wywaru będzie mniej, wyparuje podczas parzenia :cool:

Widzisz Haluś, zasugerowałem się odpowiedzią Zbója, aby cały wlać

W przepisie Wnuczka jest napisane:

Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadziłem do wrzenia i we wrzątek wsypałem kasze mannę

Widzisz Zbóju, nie byłem pewien, bo do parzenia garnek przykryłem i po wytopieniu się tłuszczu i wody z drobiu wyszło ponad 2l, następnym razem nie przykryję i pozwolę części odparować. W każdym bądź razie, wiem już o co kaman :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5793-pasztet-wgprzepisu-wnuczka/#findComment-217235
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.