andrzej k Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Marca 2012 Andrzeju i Karolu Wam dedykuję to danie :lol: Stokrotne dzięki Kaziku :grin: :thumbsup: Zapisane i jest w kolejce do zrealizowania . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 1 Marca 2012 Nareszcie zdobyłem przepis! :grin: Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin: Kaziku. A golonka w całości, czy rozkrojona? Pozdrawiam Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Marca 2012 Cytat: Nareszcie zdobyłem przepis! :grin: Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin: Kaziku. A golonka w całości, czy rozkrojona? Pozdrawiam _________________ Batiar wszystko jest duszone,wszystko w całości.Krojone dopiero przed wydaniem.Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Marca 2012 Kazik, a komu Ty takie smakołyki wydajesz? :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Marca 2012 Kazik, a komu Ty takie smakołyki wydajesz no przecież Joli i sobie,taki slang kelnerski /wydawanie w kuchni , podawanie przy stole/ :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 10 Marca 2012 Z tęsknoty za słońcem i latem zrobiłem dzisiaj musakę.Latem powstaje w piecu chlebowym zimą w piekarniku,ale też smakuje :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-206568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Marca 2012 Powrót z działki z pierwszym "rzutem"świątecznych wyrobów . Teraz grzecznie się parzą a ja przeglądam nieprzeczytane posty Wykonane: polędwica,polędwiczki,balerony,boczki,ogonówka,golonka i pierwszy raz wykonana żywiecka Halusi.Były kłopoty z przepisem , żeby go zdobyć musiałem jechać do Kościerzyny bo w Stężycy dalej bez internetu a wieś gminna :devil: W przyszłym tygodniu-szynki/się peklują/,kiełbaska wiejska i biała i może coś z podrobowych,jakiś salcesonik czy też pasztetowa - oczywiście pobiedziska :thumbsup: Pogoda sprzyja to i kawka na tarasie już smakuje :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Marca 2012 Powrót z działki z pierwszym "rzutem"świątecznych wyrobów . Teraz grzecznie się parzą a ja przeglądam nieprzeczytane posty Co tu dużo mówić... sezon się zaczął na całego i to z jakim skutkiem. :wink: :clap: Pogoda sprzyja to i kawka na tarasie już smakuje :lol:Och jak przyjemnie... tak to można sobie posiedzieć nie tylko przy kawce. pierwszy raz wykonana żywiecka Halusi.Były kłopoty z przepisem , żeby go zdobyć musiałem jechać do Kościerzyny Kazik a nie masz tel do Andrzeja... byłoby szybciej :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Marca 2012 Kazik a nie masz tel do Andrzeja. a nie mam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Świąteczne wędzenie już za mną,lekko nie było :lol: Biała kiełbasa już w zamrażalniku,wiejska sparzona,ta która ma być podsuszana już się podsusza :thumbsup: ,szyneczki czekają na parzenie.Pozostaje tylko wielkanocna kąpiel :wink: ,malowanie i święcenie jajek oraz rzecz uwielbiana przez mnie :grin: czyli trzepanie dywanów.A tak w ogóle to już pachnie świętami :lol: Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-210789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 :grin: Kaziu :grin: to TY już Świętujesz. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-210842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 :grin: Kaziu :grin: to TY już Świętujesz. jak na Palmową Niedzielę przystało :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-210868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wspomnienie świątecznego obiadu.Bażant z nadzieniem śrutowym :lol: w otoczeniu przepiórek / hodowlanych nie skłusowanych /. Bażant i przepiórki przygotowane do pieczenia: Bażant był pieczony tradycyjnie w piekarniku,przepiórki na mojej nowej patelni; Jako dodatek modra kapusta duszona ze śliwkami suszonymi i żurawiną oraz sos z dodatkiem duszonych i skarmelizowanych czarnych winogron.Było niezłe :thumbsup: [ Dodano: Pon 16 Kwi, 2012 17:54 ]A po świętach proza,proza,proza :wink: :wink: Za to po pracy " przy kominku ....." i już jest miło :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minik102 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 :clap: Działeczka pięknie ulokowana :shock: Ja w tym roku też obornik-owałem warzywniki wraz z sadem 3 letnim na działkach letniskowych wokół domku w parku krajobrazowym u NAS niestety z 3 stron sąsiedzi tylko z 1 granicy las,--- w tym roku liczymy na I owoce :lol: --nektaryn wraz z jabłoniami,śliwami itp najlepiej jednak z krzaka smakują naszym dzieciom wiśni, borówki,jeżyny,maliny i truskawki, których dosadziliśmy --- 2 dni temu 9 odmian 150 nowych sadzonek....Mam pytanie do obornika który jest lepszy świeży czy już taki 2-letni przerobiony (masło)............POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 .Mam pytanie do obornika który jest lepszy świeży czy już taki 2-letni przerobiony (masło)..Oczywiście że "masełko" .Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Za to po pracy " przy kominku ....." i już jest miłoJa tam widzę dzieła sztuki rękodzielniczej na planie :grin: Wyrazy uznania i gratulacje dla autora :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Sorry koledzy - nie ma gorszego zła niż "baba" w załodze . I żeby było w temacie : to wtedy nie tylko "śledzie" ale i prezerwatywy lecą za burtę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Nie tylko śledzie są moim pożywieniem...ale chyba nie o Gonzusiowym poście pisał Kazik :grin: :grin: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Ale się temat rozwinął :devil: Aniu dzięki za zauważenie tego rękodzieła.Faktycznie makrama jest fajna,zwłaszcza,że elementami ozdobnymi są dna butelek po piwie :lol: Makrama służy jako osłona schodów na pięterko.Wykonana jest z rozplecionej liny sizalowej.Robiono z niej kiedyś chochoły i papudraki i "rękodzieła" te cieszyły się dużym popytem wśród turystów.Marynarze z MW służąc trzy długie lata mieli sporo czasu i nieżle sobie dorabiali do żołdu,tylko B-osie klęli,bo im liny w tajemniczy sposób znikały.Teraz turyści kupują jako pamiątki "chłam"z Chin. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Na gdyńskiej hali zakupiłem pięknego norweskiego łososia. Ważył trzy kilo Był świeżutki i apetyczny.Po czym poznać,że ryba,zwłaszcza taka która ma za sobą podróż przez Bałtyk jest świeża? Sprężysta,wilgotna skóra pokryta błyszczącymi łuskami bez śladów śluzu. Błyszczące oczka,jasnoczerwone skrzela. Wnętrze ze śladami krwi bez żółtawego śluzu. Co można "wydreptać" z takiej sztuki ?Kilka moich propozycji: Po odfiletowaniu pozostaje łeb,kręgosłup,ogon i te "odpadki"zamrażamy-będzie wywar do zupki rybnej. Jeden filet dzielimy na mniejsze przeznaczone na obiad do panierowania lub gotowania na parze. Pozostałą część pierwszego fileta przeznaczyłem na marynowanie w czosnku i soli do skonsumowania na surowo /kaszubska wersja "szwedzkiej"potrawy :lol: / Na zdjęciu już na talerzu w towarzystwie "wielkanocnej"sałatki Joli Drugi filet solimy z dwóch stron i pozostawiamy na 48 godzin w lodówce. Po tym czasie,płuczemy w zimnej wodzie,suszymy i w dymek w towarzystwie "zielonych",również zasolonych,opłukanych i osuszonych śledzi . http://images42.fotosik.pl/308/a83e4dbb09c98275med.jpg wędzimy w zimnym dymie /nie przekroczyłem 30 st.starałem się zachować ok 10 st. http://images38.fotosik.pl/1512/74cf7c58f61b7fd8m.jpg I tak przez osiem godzin. http://images37.fotosik.pl/1484/9f8ef882f8142f83med.jpg Efekt końcowy : http://images39.fotosik.pl/1468/72d1a44d004173cbmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1512/34ead5a0220e183emed.jpg Na zdjęciu widać,że łosoś jest nieco poszarpany na początku fileta,ale kto by wytrzymał i nie spróbował świeżutkiego,jeszcze ciepłego rarytasiku ? :thumbsup: A "zielone" śledzie zamieniły się w "złote" Uwagi końcowe-koszt łososia 60 zł,drogo?,ale ile można samodzielnie wykonać smacznych potraw ?Koszt kilograma wędzonego łososia w sklepie to min. 60 zł. Któryś z kolegów pisał,że próbował wykonać wędzonego łososia z "norwega" i musiał zrezygnować bo jego smak po soleniu był nie do przyjęcia.Obwinił o to hodowlanego łososia,ale mnie się wydaję,że był on po prostu nieświeży.Oczywiście "dziki"jest smaczniejszy,ale jak trafię naprawdę świeżego "norwega"to biorę.Nasz "wigilijny"karp też jest hodowlany a jak nam smakuje :lol: Oczywiście nie mam tu na myśli tych ,którzy nie znoszą zapachu mułu w rybkach. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Na gdyńskiej hali zakupiłem pięknego norweskiego łososia. Ważył trzy kilo Uwagi końcowe-koszt łososia 60 zł,drogo?,ale ile można samodzielnie wykonać smacznych potraw ?Koszt kilograma wędzonego łososia w sklepie to min. 60 zł. = Tanio, a rybki :thumbsup: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 No klasa rybka, Ja czekam do lata na pstrąga świeżego:-))) Śledziki wędzone super sprawa, pierwszy raz też prosto z wędzarni jadłem w Unieściu z browarkiem ciemnym Czarnków. Super połączenie. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 7 Maja 2012 Zerwać kilka garści młodych przyrostów świerka /można i jodły/. Teraz jest najlepsza pora ,muszą być naprawdę młodziutkie,jasnozielone.Przepłukać,osuszyć i rozłożyć na kilka dni na ściereczce aby nieco przewiędły.Oberwać igły i wsypać do słoja /osobiście,jeżeli są naprawdę młode wrzucam w całości/. Do słoja wlać 1/2 litra spirytusu i 1/2 l.wódki /40%/ tak by przykryły igły.Zamknąć i na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.Po tygodniu zlać płyn, dodać syrop z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru /zamiennie szklanka miodu wielokwiatowego-bardziej lecznicza/. Całość po wymieszaniu przefiltrować do butelek,zamknąć ,odstawić w ciemne i chłodne miejsce i zapomnieć na pół roku.Po tym czasie już MOŻNA :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-216793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 8 Maja 2012 Kaziu prosiłem Ciebie o ten przepis bo miałem okazję delektować się nim na zlocie w Napoleonowie.polecam wszystkim.Kaziu dziękuję bardzo :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-216849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Maja 2012 Naleweczka już nastawiona; Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-219364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.