Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju i Karolu Wam dedykuję to danie :lol:

 

Stokrotne dzięki Kaziku :grin: :thumbsup: Zapisane i jest w kolejce do zrealizowania . :grin:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205188
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nareszcie zdobyłem przepis! :grin:

Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin:

Kaziku.

A golonka w całości, czy rozkrojona?

Pozdrawiam

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205192
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

Nareszcie zdobyłem przepis! :grin:

Mam pytanie: boczek, nie pokrojona kiełbasa, polędwiczka - nie są gotowane / smażone? :grin:

Kaziku.

A golonka w całości, czy rozkrojona?

Pozdrawiam

_________________

Batiar wszystko jest duszone,wszystko w całości.Krojone dopiero przed wydaniem.Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205234
Udostępnij na innych stronach

Kazik, a komu Ty takie smakołyki wydajesz

no przecież Joli i sobie,taki slang kelnerski /wydawanie w kuchni , podawanie przy stole/ :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-205441
Udostępnij na innych stronach

Z tęsknoty za słońcem i latem zrobiłem dzisiaj musakę.Latem powstaje w piecu chlebowym zimą w piekarniku,ale też smakuje :thumbsup:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-206568
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Powrót z działki z pierwszym "rzutem"świątecznych wyrobów . Teraz grzecznie się parzą a ja przeglądam nieprzeczytane posty

 

Wykonane: polędwica,polędwiczki,balerony,boczki,ogonówka,golonka i pierwszy raz wykonana żywiecka Halusi.Były kłopoty z przepisem , żeby go zdobyć musiałem jechać do Kościerzyny bo w Stężycy dalej bez internetu a wieś gminna :devil:

 

W przyszłym tygodniu-szynki/się peklują/,kiełbaska wiejska i biała i może coś z podrobowych,jakiś salcesonik czy też pasztetowa - oczywiście pobiedziska :thumbsup:

 

Pogoda sprzyja to i kawka na tarasie już smakuje :lol:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209324
Udostępnij na innych stronach

Powrót z działki z pierwszym "rzutem"świątecznych wyrobów . Teraz grzecznie się parzą a ja przeglądam nieprzeczytane posty

Co tu dużo mówić... sezon się zaczął na całego i to z jakim skutkiem. :wink: :clap:

 

Pogoda sprzyja to i kawka na tarasie już smakuje :lol:

Och jak przyjemnie... tak to można sobie posiedzieć nie tylko przy kawce.

 

pierwszy raz wykonana żywiecka Halusi.Były kłopoty z przepisem , żeby go zdobyć musiałem jechać do Kościerzyny

Kazik a nie masz tel do Andrzeja... byłoby szybciej :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209340
Udostępnij na innych stronach

Kazik a nie masz tel do Andrzeja.

a nie mam :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-209430
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wędzenie już za mną,lekko nie było :lol:

 

 

Biała kiełbasa już w zamrażalniku,wiejska sparzona,ta która ma być podsuszana już się podsusza :thumbsup: ,szyneczki czekają na parzenie.Pozostaje tylko wielkanocna kąpiel :wink: ,malowanie i święcenie jajek oraz rzecz uwielbiana przez mnie :grin: czyli trzepanie dywanów.A tak w ogóle to już pachnie świętami :lol:

 

Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-210789
Udostępnij na innych stronach

:grin: Kaziu :grin: to TY już Świętujesz.

jak na Palmową Niedzielę przystało :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-210868
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wspomnienie świątecznego obiadu.Bażant z nadzieniem śrutowym :lol: w otoczeniu przepiórek / hodowlanych nie skłusowanych /.

 

Bażant i przepiórki przygotowane do pieczenia:

Bażant był pieczony tradycyjnie w piekarniku,przepiórki na mojej nowej patelni;

 

Jako dodatek modra kapusta duszona ze śliwkami suszonymi i żurawiną oraz sos z dodatkiem duszonych i skarmelizowanych czarnych winogron.Było niezłe :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 16 Kwi, 2012 17:54 ]

A po świętach proza,proza,proza :wink: :wink:

 

 

Za to po pracy " przy kominku ....." i już jest miło :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213665
Udostępnij na innych stronach

:clap: Działeczka pięknie ulokowana :shock: Ja w tym roku też obornik-owałem warzywniki wraz z sadem 3 letnim na działkach letniskowych wokół domku w parku krajobrazowym u NAS niestety z 3 stron sąsiedzi tylko z 1 granicy las,--- w tym roku liczymy na I owoce :lol: --nektaryn wraz z jabłoniami,śliwami itp najlepiej jednak z krzaka smakują naszym dzieciom wiśni, borówki,jeżyny,maliny i truskawki, których dosadziliśmy --- 2 dni temu 9 odmian 150 nowych sadzonek....Mam pytanie do obornika który jest lepszy świeży czy już taki 2-letni przerobiony (masło)............POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213679
Udostępnij na innych stronach

.Mam pytanie do obornika który jest lepszy świeży czy już taki 2-letni przerobiony (masło)..

Oczywiście że "masełko" .Pozdrawiam

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213689
Udostępnij na innych stronach

Za to po pracy " przy kominku ....." i już jest miło

Ja tam widzę dzieła sztuki rękodzielniczej na planie :grin:

Wyrazy uznania i gratulacje dla autora :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213792
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko śledzie są moim pożywieniem

...ale chyba nie o Gonzusiowym poście pisał Kazik :grin: :grin: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-213987
Udostępnij na innych stronach

Ale się temat rozwinął :devil:

 

Aniu dzięki za zauważenie tego rękodzieła.Faktycznie makrama jest fajna,zwłaszcza,że elementami ozdobnymi są dna butelek po piwie :lol: Makrama służy jako osłona schodów na pięterko.Wykonana jest z rozplecionej liny sizalowej.Robiono z niej kiedyś chochoły i papudraki i "rękodzieła" te cieszyły się dużym popytem wśród turystów.Marynarze z MW służąc trzy długie lata mieli sporo czasu i nieżle sobie dorabiali do żołdu,tylko B-osie klęli,bo im liny w tajemniczy sposób znikały.Teraz turyści kupują jako pamiątki "chłam"z Chin.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214009
Udostępnij na innych stronach

Na gdyńskiej hali zakupiłem pięknego norweskiego łososia.

Ważył trzy kilo

 

Był świeżutki i apetyczny.Po czym poznać,że ryba,zwłaszcza taka która ma za sobą podróż przez Bałtyk jest świeża?

 

Sprężysta,wilgotna skóra pokryta błyszczącymi łuskami bez śladów śluzu.

Błyszczące oczka,jasnoczerwone skrzela.

 

Wnętrze ze śladami krwi bez żółtawego śluzu.

 

Co można "wydreptać" z takiej sztuki ?Kilka moich propozycji:

Po odfiletowaniu pozostaje łeb,kręgosłup,ogon i te "odpadki"zamrażamy-będzie wywar do zupki rybnej.

Jeden filet dzielimy na mniejsze przeznaczone na obiad do panierowania lub gotowania na parze.

 

Pozostałą część pierwszego fileta przeznaczyłem na marynowanie w czosnku i soli do skonsumowania na surowo /kaszubska wersja "szwedzkiej"potrawy :lol: /

 

Na zdjęciu już na talerzu w towarzystwie "wielkanocnej"sałatki Joli

 

Drugi filet solimy z dwóch stron i pozostawiamy na 48 godzin w lodówce.

 

Po tym czasie,płuczemy w zimnej wodzie,suszymy i w dymek w towarzystwie "zielonych",również zasolonych,opłukanych i osuszonych śledzi .

 

 

http://images42.fotosik.pl/308/a83e4dbb09c98275med.jpg wędzimy w zimnym dymie /nie przekroczyłem 30 st.starałem się zachować ok 10 st. http://images38.fotosik.pl/1512/74cf7c58f61b7fd8m.jpg

 

I tak przez osiem godzin. http://images37.fotosik.pl/1484/9f8ef882f8142f83med.jpg

 

Efekt końcowy :

http://images39.fotosik.pl/1468/72d1a44d004173cbmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1512/34ead5a0220e183emed.jpg

 

Na zdjęciu widać,że łosoś jest nieco poszarpany na początku fileta,ale kto by wytrzymał i nie spróbował świeżutkiego,jeszcze ciepłego rarytasiku ? :thumbsup: A "zielone" śledzie zamieniły się w "złote"

 

Uwagi końcowe-koszt łososia 60 zł,drogo?,ale ile można samodzielnie wykonać smacznych potraw ?Koszt kilograma wędzonego łososia w sklepie to min. 60 zł.

Któryś z kolegów pisał,że próbował wykonać wędzonego łososia z "norwega" i musiał zrezygnować bo jego smak po soleniu był nie do przyjęcia.Obwinił o to hodowlanego łososia,ale mnie się wydaję,że był on po prostu nieświeży.Oczywiście "dziki"jest smaczniejszy,ale jak trafię naprawdę świeżego "norwega"to biorę.Nasz "wigilijny"karp też jest hodowlany a jak nam smakuje :lol: Oczywiście nie mam tu na myśli tych ,którzy nie znoszą zapachu mułu w rybkach.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214761
Udostępnij na innych stronach

Na gdyńskiej hali zakupiłem pięknego norweskiego łososia.

Ważył trzy kilo

 

Uwagi końcowe-koszt łososia 60 zł,drogo?,ale ile można samodzielnie wykonać smacznych potraw ?Koszt kilograma wędzonego łososia w sklepie to min. 60 zł.

=

Tanio, a rybki :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214762
Udostępnij na innych stronach

No klasa rybka,

Ja czekam do lata na pstrąga świeżego:-))) Śledziki wędzone super sprawa, pierwszy raz też prosto z wędzarni jadłem w Unieściu z browarkiem ciemnym Czarnków. Super połączenie.

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-214821
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zerwać kilka garści młodych przyrostów świerka /można i jodły/. Teraz jest najlepsza pora ,muszą być naprawdę młodziutkie,jasnozielone.Przepłukać,osuszyć i rozłożyć na kilka dni na ściereczce aby nieco przewiędły.Oberwać igły i wsypać do słoja /osobiście,jeżeli są naprawdę młode wrzucam w całości/. Do słoja wlać 1/2 litra spirytusu i 1/2 l.wódki /40%/ tak by przykryły igły.Zamknąć i na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.Po tygodniu zlać płyn, dodać syrop z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru /zamiennie szklanka miodu wielokwiatowego-bardziej lecznicza/. Całość po wymieszaniu przefiltrować do butelek,zamknąć ,odstawić w ciemne i chłodne miejsce i zapomnieć na pół roku.Po tym czasie już MOŻNA :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-216793
Udostępnij na innych stronach

Kaziu prosiłem Ciebie o ten przepis bo miałem okazję delektować się nim na zlocie w Napoleonowie.polecam wszystkim.Kaziu dziękuję bardzo :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-216849
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Naleweczka już nastawiona;

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/5/#findComment-219364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.