Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To są właśnie śledzie według powyższego przepisu,pokrojone na 2 cm kawałki.Fotka pokazuje jak zdjecie może przkłamać rzeczywistość :lol: i niektórzy nasi koledzy powinni w swojej krytyce wyrobów brać to pod uwagę. :cool:

Batiarku mogłeś te śledziki degustować na III Podlaskim.Były!

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254356
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepraszam, nie chciałem Ciebie urazić, dałem plamę.

W piątek, przy okazji pobytu na bazarze w Sochaczewie, kupię 3 kg wiaderko matiasów.

Opłaci się to, mam z reguły ponad pół kilograma więcej niż przy rozważaniu + nadwaga towaru dana przez producenta.

Może stać na zimnej werandzie, sukcesywnie będę je zużywał.

Na początek pójdzie Twój ostatni przepis.

Mam pytanie, czym można zastąpić alkohol w podanym przepisie?. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254365
Udostępnij na innych stronach

czym można zastąpić alkohol w podanym przepisie?.

niczym,istota tego przepisu to właśnie dodatek alkoholu :lol: Batiar w czasie gotowania procenta i tak uciekną a tylko smak zostaje.

Przepraszam, nie chciałem Ciebie urazić, dałem plamę

Przecież żadnej urazy nie było,po prostu zaapelowałem do niektórych ,nadmiernie "dociekliwych" kolegów,

 

by za bardzo nie dowierzali fotkom.A na zdjęciu śledzie faktycznie wyglądją jak by były w całości.Pozdrawiam serdecznie :lol:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254376
Udostępnij na innych stronach

A przepis na domowe śledzie w sosie pomidorowym masz gdzie na boku dla mnie?

śledzie z pomidorami mają być świeże /zielone/,czy marynowane/skandynawskie/,czy solone ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254469
Udostępnij na innych stronach

Adwent rozpoczęty , niedługo wigilia więc czas na przepisy na śledzie.

Kaziku.. tak mnie zachęciłeś na zrobienie tych śledzi , nie mogę sobie odpuścić tego rarytasu i dzisiaj również je zrobię .. dzięki za przepis. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254565
Udostępnij na innych stronach

pis67, zajrzyj na 7 stronę tego tematu :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254599
Udostępnij na innych stronach

zajrzyj na 7 stronę tego tematu

Zajrzałem, sos zrobiłem z soku pomidorowego domowego + dwie łyżki koncentratu. Dzięki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254647
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie piekłem chlebka.Gotowe bocheneczki podrzucał zięciunio,ale teraz to on gdzieś tam na Pólnocnym,wię musiałem się zabrać do roboty.

Po rozrobieniu ciasta odstawiłem do wyrośnięcia a sam zająłem się zwalczaniem czołgów npla.Tak mnie to pochłonęło,że ciasto prawie uciekło mi z michy :lol:

 

 

Do ciasta dodałem suszone śliwki z nalewki żmudzkiej /taki mały eksperyment w ramach tematu;co zrobić z owoców po nalewkach :lol: /Chlebek wyszedł jak na zdjęciu widać.Przekroju jeszcze nie mam bo parzy :lol:

 

 

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254953
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja na forum na temart chińskiego mięsa zainspirowała mnie do zrobienia polskiej golonki z polskiej świnki na sposób chiński.Dawno tego dania nie robiłem więc z tym większym apetytem zająłem się dzisiaj jego wykonaniem

Przepis jest dość prosty.

Golonki nacieramy solą wieczorem i wkładamy do lodówki na noc.

Golonkę wkładamy do wrzącej wody na 5 minut i po tym czasie przekładamy do naczynia z sosem wykonanym z 1/4 l sosu sojowego,łyżki miodu,2 łyżek brązowego cukru,4-5 łyżek słodkiego sosu chili.',łyżki przecieru pomidorowego /niekoniecznie/,łyżki przyprawy 5 smaków,łyżki słodkiej papryki,kilku ziaren pieprzu chińskiego,kilku płatków suszonego chili ,szczypty pieprzu,listka laurowego.

Golonki dusimy do miękości pod przykryciem , na małym ogniu, co jakiś czas obracając w sosie.

 

Aby golonki sobie nie pomyślały,że je Chińczyk je podałem je :wink: /o mowo polska :wink: /z jakże polską, domowo kiszoną kapustką uduszoną z wędzonym podbrzuszem,zasmażaną cebulką,suszonymi grzybami i suszoną śliwką

 

 

 

A do tego ciemne Noteckie :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255839
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka, :thumbsup: fajne te goloneczki.. jeszcze nie próbowałem dusić do miękkości w tak małej ilości płynu (czy też marynaty..) trzeba będzie między świętami a nowym rokiem zrobić :grin:

Jeszcze się chciałem zapytać o przekrój tego chlebka ze śliwkami po nalewce.. próbowałem piec w ten sposób ciasto z żurawiną, ale przez gwałtownie parujący alkohol z owoców mi popękało dosyć poważnie :( dlatego ciekaw jestem jak w chlebie się to sprawdziło :) piękne bochny :D po całości pojadę.. miło się bardzo czyta i ogląda temacik :) Pozdrawiam

 

edit: a ten przepis na chleb z patelni wrzucałeś gdzieś na forum, czy prace nad nim jeszcze trwają? :P coś przedziwnego.. takie cudo piekarskie na patelni :clap: :brawo:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255844
Udostępnij na innych stronach

Przyłaczam się do pytania Pana Boczka o chleb z patelni !

 

Kruszynko, czy ten chlebek powyżej jest pieczony z tego przepisu podanego wcześniej na chleb graham ?

Przy okazji przeglądania Twojego wątku wypatrzyłam pasztet prawie dietetyczny, nie wpadlabym na to, że można go zrobić w parowniku. A, że parownik mam identyczny to pewnie wyjdzie mi równie dobry pasztet :grin:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255852
Udostępnij na innych stronach

gatita

Ten chlebek jest pieczony w zasadzie w/g tego przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1662-szybki-chlebek-dla-pracowitych-inaczej

korzystam z niego bardzo często i w zasadzie zmieniam tylko ilości i rodzaje dodatków.Od dłuższego czsu zamiast otręb dodaję szklankę razowej mąki/takiej z otębami z młyna wiejskiego/

Jeszcze się chciałem zapytać o przekrój tego chlebka ze śliwkami po nalewce..

Śliwki jak podałem wyżej pochodzą z nalewki żmudzkiej a tę wykonuje się zalewająć śliwki suszone czystym spirytusem.Po zlaniu nalewu śliwki są suche jak wiór i wspaniale pasują do wypieków i do potraw/bigosy,zupki itp/

jeszcze nie próbowałem dusić do miękkości w tak małej ilości płynu

Dlatego jest to wstępne sparzenie we wrzątku no i duszenie pod szczelnym przykryciem.Ja wykorzystałem moją "cudowną"patelnię :lol: w której piekłem chlebek,ale robiłem takie golonki w normalnym garnku z grubym dnem a i w żeliwnym woku się zdarzało.

Faktycznie muszę się zabrać za opis tej patelni,boję się tylko żebym nie był posądzony o reklamę :wink:

 

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 15:56 ]

Przekrój chlebka .Tu śliwka akurat "załapała" się pod sam "sufit"

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255858
Udostępnij na innych stronach

Adwent rozpoczęty , niedługo wigilia więc czas na przepisy na śledzie.Przedstawiam mój kolejny "udziwniony"przepis na śledzie , tym razem po skandynawsku :lol:

 

Obrazek

Dzisiaj nastąpiła degustacja tego śledzika .Dla mnie ciut za octowy ,mężowi smakował ,więc niewiele myśląc podzieliłam zawartość sloja na pół i do swojej połowy dodałam po trzy łyżeczki gęstej śmietany ,majonezu i ząbek czosnku.Teraz bomba :) .Jutro nastawię kolejną porcję aby tylko doczekała świąt .

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256718
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwędziłem troszkę łososi w dość ciepłym dymie

 

 

Dla nas rewelka.... troszkę na bieżące posiłki a resztę zapakowałem i będzie na wigilię

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256806
Udostępnij na innych stronach

wosiu, No Wojciechu :clap: :clap: :clap: Wyglądają wpaniale,bez "skorupki"i białych podcieków :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256809
Udostępnij na innych stronach

inaczej to bym fotki nie pokazał

No tak wrodzona skromność :tongue:

Pozdowienia dla Ifci i czekamy na potwierdzenie kuligu :lol: /też planujemy łososia :lol: /

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256819
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy smakowo przepis i raczej niespotykane połączenie oleju i śmietany,ale zapewniam że śledzie bardzo dobre.

 

1/2 kg solonych filetów śledziowych

1 szklanka oleju lub oliwy

2 cebule

2 opakowania śmietany 18%

5 dag rodzynek

2-3 łyżki cukru

1 pęczek pietruszki

grubo mielony lub utłuczony pieprz

 

Filety wymoczyć,pokroić w dużą kostkę

cebulę pokroić w drobną kostkę

pietruszkę posiekać

W kamiennym garnku /słoju/ ułożyć warstwami śledzie przesypując cebulą pietruszką , rodzynkami i pieprzem .

Zalać olejem/oliwą i wstawić do lodówki na minimum 24 godz.

Przed podaniem wyjąć śledzie z zalewy olejowej i odcedzić .Włożyć do miski , dodać śmietanę wymieszną z cukrem i wymieszać tak by olej połączył się ze śmietaną .

Takie śledzie są bardzo smaczne w połączeniu z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Czyli odmiana "sledza z pulkami" :lol:

 

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 12:55 ]

Na prośbę Karola przepis na zrazy po nelsońsku.Jest to jeden z najstarszych znanych polskich przepisów liczący sobie ponad 300 lat.Niesamowite połączenie smaków wołowiny,śmietany i grzybów .A więc przepis na wskroś polski :thumbsup:

 

6o dag polędwicy wołowej lub ligawy

ok 70 dag dobrych ziemniaków

10 dag cebuli

2 dag mąki

masło klarowane

3-4 dag grzybów suszonych/prawdziwki mile widziane/

1/4 l bardzo dobrej śmietany najlepiej wiejskiej

pieprz,sól

Grzyby namoczyć na noc w gorącej wodzie,ugotować ,płyn zachować,grzyby pokroić w paski

Polędwicę/ligawę obrać z powięzi,pokroić na zrazy o grubości 1 cm,lekko pobić tłuczkiem ,lub rozgnieść dłonią

Z

Ziemniaki obrać,pokroić na talarki,zalać wrzącą wodą i ugotować na pół miękko,odcedzić.Można też ugotować ziemniaki w mundurkach i po obraniu ze skórki pokroić na talarki.

Zrazy obtaczać w mące i bsmażyć z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle.Mają być różowe w środku.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w talarki cebulę.

W szerokim rondlu lub naczyniu do zapiekania układać warstwami mięso,cebulę ziemniaki i grzyby soląc i pieprząc każdą warstwę.

Połączyć śmietanę z wywarem z grzybów /można lekko zaprawić mąką/i zalać potrawę.

Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.

Podajemy w tym samym naczyniu w którym zrazy się zapiekały

Kolor tego dania nie jest zachwycający za to smak.......... :thumbsup:

Klasycznym dodatkiem są oczywiście kiszone ogórki.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256984
Udostępnij na innych stronach

Bardzo bym prosił o jasniejsze wyjaśnienie tego zabiegu: "Przed podaniem wyjąć śledzie z zalewy olejowej i odcedzić." - to jest jasne, "Włożyć do miski" - śledzie? , "dodać śmietanę wymieszną z cukrem i wymieszać tak by olej połączył się ze śmietaną " - nie ma oleju został w misce? :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256992
Udostępnij na innych stronach

nie ma oleju został w misce

No to postaraj się tak odzielić olej od śledzi by nic z niego na nich nie pozostało :grin:

W tym przepisie właśnie te resztki oleju łaczą się ze śmietaną.Mam nadzieję,że pojaśniłem ? :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257008
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam pytanie. Przepis na czerwone-zielone śledzie ile przewiduje surowego śledzia ? W przepisie na smażonego było 2 kg bez głów i ogonów. W tym podobnie ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257010
Udostępnij na innych stronach

Kaziu twoje śledzie po skandynawsku zrobiły taką furorę ze chyba nie dotrwają do wigilii :grin:

Moja zona sie do nich przyssała i nie możne się oderwać :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257011
Udostępnij na innych stronach

mati31,

 

robisz na wódce czy na whysky ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257014
Udostępnij na innych stronach

:grin: Kaziu serdecznie dziękuję za przepis :grin: śledzie dzisiaj kupiłem w Rosji :thumbsup: już pływają w zalewie. Marynata bardzo smaczna. :grin: jeszcze tylko muszę kupić koper.

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257015
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.