Kruszynka Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 5 Grudnia 2012 To są właśnie śledzie według powyższego przepisu,pokrojone na 2 cm kawałki.Fotka pokazuje jak zdjecie może przkłamać rzeczywistość :lol: i niektórzy nasi koledzy powinni w swojej krytyce wyrobów brać to pod uwagę. Batiarku mogłeś te śledziki degustować na III Podlaskim.Były! Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Przepraszam, nie chciałem Ciebie urazić, dałem plamę. W piątek, przy okazji pobytu na bazarze w Sochaczewie, kupię 3 kg wiaderko matiasów. Opłaci się to, mam z reguły ponad pół kilograma więcej niż przy rozważaniu + nadwaga towaru dana przez producenta. Może stać na zimnej werandzie, sukcesywnie będę je zużywał. Na początek pójdzie Twój ostatni przepis. Mam pytanie, czym można zastąpić alkohol w podanym przepisie?. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) czym można zastąpić alkohol w podanym przepisie?.niczym,istota tego przepisu to właśnie dodatek alkoholu :lol: Batiar w czasie gotowania procenta i tak uciekną a tylko smak zostaje.Przepraszam, nie chciałem Ciebie urazić, dałem plamęPrzecież żadnej urazy nie było,po prostu zaapelowałem do niektórych ,nadmiernie "dociekliwych" kolegów, by za bardzo nie dowierzali fotkom.A na zdjęciu śledzie faktycznie wyglądją jak by były w całości.Pozdrawiam serdecznie :lol: Edytowane 25 Lipca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 6 Grudnia 2012 A przepis na domowe śledzie w sosie pomidorowym masz gdzie na boku dla mnie?śledzie z pomidorami mają być świeże /zielone/,czy marynowane/skandynawskie/,czy solone ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Adwent rozpoczęty , niedługo wigilia więc czas na przepisy na śledzie. Kaziku.. tak mnie zachęciłeś na zrobienie tych śledzi , nie mogę sobie odpuścić tego rarytasu i dzisiaj również je zrobię .. dzięki za przepis. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 6 Grudnia 2012 pis67, zajrzyj na 7 stronę tego tematu :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Grudnia 2012 A ja śledzie po skandynawsku zrobię jutro bo przepis godny zrobienia :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 6 Grudnia 2012 zajrzyj na 7 stronę tego tematu Zajrzałem, sos zrobiłem z soku pomidorowego domowego + dwie łyżki koncentratu. Dzięki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Dawno nie piekłem chlebka.Gotowe bocheneczki podrzucał zięciunio,ale teraz to on gdzieś tam na Pólnocnym,wię musiałem się zabrać do roboty. Po rozrobieniu ciasta odstawiłem do wyrośnięcia a sam zająłem się zwalczaniem czołgów npla.Tak mnie to pochłonęło,że ciasto prawie uciekło mi z michy :lol: Do ciasta dodałem suszone śliwki z nalewki żmudzkiej /taki mały eksperyment w ramach tematu;co zrobić z owoców po nalewkach :lol: /Chlebek wyszedł jak na zdjęciu widać.Przekroju jeszcze nie mam bo parzy :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-254953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dyskusja na forum na temart chińskiego mięsa zainspirowała mnie do zrobienia polskiej golonki z polskiej świnki na sposób chiński.Dawno tego dania nie robiłem więc z tym większym apetytem zająłem się dzisiaj jego wykonaniem Przepis jest dość prosty. Golonki nacieramy solą wieczorem i wkładamy do lodówki na noc. Golonkę wkładamy do wrzącej wody na 5 minut i po tym czasie przekładamy do naczynia z sosem wykonanym z 1/4 l sosu sojowego,łyżki miodu,2 łyżek brązowego cukru,4-5 łyżek słodkiego sosu chili.',łyżki przecieru pomidorowego /niekoniecznie/,łyżki przyprawy 5 smaków,łyżki słodkiej papryki,kilku ziaren pieprzu chińskiego,kilku płatków suszonego chili ,szczypty pieprzu,listka laurowego. Golonki dusimy do miękości pod przykryciem , na małym ogniu, co jakiś czas obracając w sosie. Aby golonki sobie nie pomyślały,że je Chińczyk je podałem je :wink: /o mowo polska :wink: /z jakże polską, domowo kiszoną kapustką uduszoną z wędzonym podbrzuszem,zasmażaną cebulką,suszonymi grzybami i suszoną śliwką A do tego ciemne Noteckie :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kruszynka, :thumbsup: fajne te goloneczki.. jeszcze nie próbowałem dusić do miękkości w tak małej ilości płynu (czy też marynaty..) trzeba będzie między świętami a nowym rokiem zrobić :grin: Jeszcze się chciałem zapytać o przekrój tego chlebka ze śliwkami po nalewce.. próbowałem piec w ten sposób ciasto z żurawiną, ale przez gwałtownie parujący alkohol z owoców mi popękało dosyć poważnie dlatego ciekaw jestem jak w chlebie się to sprawdziło piękne bochny po całości pojadę.. miło się bardzo czyta i ogląda temacik Pozdrawiam edit: a ten przepis na chleb z patelni wrzucałeś gdzieś na forum, czy prace nad nim jeszcze trwają? :P coś przedziwnego.. takie cudo piekarskie na patelni :clap: :brawo: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Przyłaczam się do pytania Pana Boczka o chleb z patelni ! Kruszynko, czy ten chlebek powyżej jest pieczony z tego przepisu podanego wcześniej na chleb graham ?Przy okazji przeglądania Twojego wątku wypatrzyłam pasztet prawie dietetyczny, nie wpadlabym na to, że można go zrobić w parowniku. A, że parownik mam identyczny to pewnie wyjdzie mi równie dobry pasztet :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 12 Grudnia 2012 gatitaTen chlebek jest pieczony w zasadzie w/g tego przepisu:http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1662-szybki-chlebek-dla-pracowitych-inaczejkorzystam z niego bardzo często i w zasadzie zmieniam tylko ilości i rodzaje dodatków.Od dłuższego czsu zamiast otręb dodaję szklankę razowej mąki/takiej z otębami z młyna wiejskiego/Jeszcze się chciałem zapytać o przekrój tego chlebka ze śliwkami po nalewce..Śliwki jak podałem wyżej pochodzą z nalewki żmudzkiej a tę wykonuje się zalewająć śliwki suszone czystym spirytusem.Po zlaniu nalewu śliwki są suche jak wiór i wspaniale pasują do wypieków i do potraw/bigosy,zupki itp/jeszcze nie próbowałem dusić do miękkości w tak małej ilości płynuDlatego jest to wstępne sparzenie we wrzątku no i duszenie pod szczelnym przykryciem.Ja wykorzystałem moją "cudowną"patelnię :lol: w której piekłem chlebek,ale robiłem takie golonki w normalnym garnku z grubym dnem a i w żeliwnym woku się zdarzało.Faktycznie muszę się zabrać za opis tej patelni,boję się tylko żebym nie był posądzony o reklamę :wink: [ Dodano: Sro 12 Gru, 2012 15:56 ]Przekrój chlebka .Tu śliwka akurat "załapała" się pod sam "sufit" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-255858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Adwent rozpoczęty , niedługo wigilia więc czas na przepisy na śledzie.Przedstawiam mój kolejny "udziwniony"przepis na śledzie , tym razem po skandynawsku :lol: Obrazek Dzisiaj nastąpiła degustacja tego śledzika .Dla mnie ciut za octowy ,mężowi smakował ,więc niewiele myśląc podzieliłam zawartość sloja na pół i do swojej połowy dodałam po trzy łyżeczki gęstej śmietany ,majonezu i ząbek czosnku.Teraz bomba .Jutro nastawię kolejną porcję aby tylko doczekała świąt . Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wczoraj uwędziłem troszkę łososi w dość ciepłym dymie Dla nas rewelka.... troszkę na bieżące posiłki a resztę zapakowałem i będzie na wigilię Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 16 Grudnia 2012 wosiu, No Wojciechu :clap: :clap: :clap: Wyglądają wpaniale,bez "skorupki"i białych podcieków :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Kruszynka, Starałem się :tongue: :blush: inaczej to bym fotki nie pokazał :grin: :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 16 Grudnia 2012 inaczej to bym fotki nie pokazałNo tak wrodzona skromność :tongue: Pozdowienia dla Ifci i czekamy na potwierdzenie kuligu :lol: /też planujemy łososia :lol: / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Bardzo ciekawy smakowo przepis i raczej niespotykane połączenie oleju i śmietany,ale zapewniam że śledzie bardzo dobre. 1/2 kg solonych filetów śledziowych1 szklanka oleju lub oliwy2 cebule2 opakowania śmietany 18%5 dag rodzynek2-3 łyżki cukru1 pęczek pietruszki grubo mielony lub utłuczony pieprz Filety wymoczyć,pokroić w dużą kostkęcebulę pokroić w drobną kostkępietruszkę posiekaćW kamiennym garnku /słoju/ ułożyć warstwami śledzie przesypując cebulą pietruszką , rodzynkami i pieprzem .Zalać olejem/oliwą i wstawić do lodówki na minimum 24 godz.Przed podaniem wyjąć śledzie z zalewy olejowej i odcedzić .Włożyć do miski , dodać śmietanę wymieszną z cukrem i wymieszać tak by olej połączył się ze śmietaną .Takie śledzie są bardzo smaczne w połączeniu z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Czyli odmiana "sledza z pulkami" :lol: [ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 12:55 ]Na prośbę Karola przepis na zrazy po nelsońsku.Jest to jeden z najstarszych znanych polskich przepisów liczący sobie ponad 300 lat.Niesamowite połączenie smaków wołowiny,śmietany i grzybów .A więc przepis na wskroś polski :thumbsup: 6o dag polędwicy wołowej lub ligawyok 70 dag dobrych ziemniaków10 dag cebuli2 dag mąkimasło klarowane3-4 dag grzybów suszonych/prawdziwki mile widziane/1/4 l bardzo dobrej śmietany najlepiej wiejskiejpieprz,sólGrzyby namoczyć na noc w gorącej wodzie,ugotować ,płyn zachować,grzyby pokroić w paskiPolędwicę/ligawę obrać z powięzi,pokroić na zrazy o grubości 1 cm,lekko pobić tłuczkiem ,lub rozgnieść dłoniąZZiemniaki obrać,pokroić na talarki,zalać wrzącą wodą i ugotować na pół miękko,odcedzić.Można też ugotować ziemniaki w mundurkach i po obraniu ze skórki pokroić na talarki.Zrazy obtaczać w mące i bsmażyć z obu stron na rozgrzanym klarowanym maśle.Mają być różowe w środku.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w talarki cebulę.W szerokim rondlu lub naczyniu do zapiekania układać warstwami mięso,cebulę ziemniaki i grzyby soląc i pieprząc każdą warstwę.Połączyć śmietanę z wywarem z grzybów /można lekko zaprawić mąką/i zalać potrawę.Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.Podajemy w tym samym naczyniu w którym zrazy się zapiekałyKolor tego dania nie jest zachwycający za to smak.......... :thumbsup: Klasycznym dodatkiem są oczywiście kiszone ogórki. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Bardzo bym prosił o jasniejsze wyjaśnienie tego zabiegu: "Przed podaniem wyjąć śledzie z zalewy olejowej i odcedzić." - to jest jasne, "Włożyć do miski" - śledzie? , "dodać śmietanę wymieszną z cukrem i wymieszać tak by olej połączył się ze śmietaną " - nie ma oleju został w misce? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-256992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 17 Grudnia 2012 nie ma oleju został w misceNo to postaraj się tak odzielić olej od śledzi by nic z niego na nich nie pozostało :grin: W tym przepisie właśnie te resztki oleju łaczą się ze śmietaną.Mam nadzieję,że pojaśniłem ? :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam,mam pytanie. Przepis na czerwone-zielone śledzie ile przewiduje surowego śledzia ? W przepisie na smażonego było 2 kg bez głów i ogonów. W tym podobnie ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kaziu twoje śledzie po skandynawsku zrobiły taką furorę ze chyba nie dotrwają do wigilii :grin: Moja zona sie do nich przyssała i nie możne się oderwać :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :grin:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 17 Grudnia 2012 mati31, robisz na wódce czy na whysky ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 17 Grudnia 2012 :grin: Kaziu serdecznie dziękuję za przepis :grin: śledzie dzisiaj kupiłem w Rosji :thumbsup: już pływają w zalewie. Marynata bardzo smaczna. :grin: jeszcze tylko muszę kupić koper. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/8/#findComment-257015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.