Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja niestety papryki jeść nie mogę, ale polecam w podobny sposób przygotowane jabłka.

Pojawiły się już antonówki - są do tego najlepsze :thumbsup:

Nadziewane kaszanką jabłka można upiec w piekarniku albo na grillu.

Zgadza się Kora.. jabłka nadziewane kaszanką bardzo smaczne :thumbsup:

Miałam okazję smakować na którymś zlocie regionalnym :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-298234
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miałam okazję smakować na którymś zlocie regionalnym

Popisowa potrawa Podlasiaka :thumbsup:

 

[ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 09:46 ]

Kaszanka może być serwowana w różnych wariantach.W czasach kryzysowych furorę wśród naszych znajomych robił torcik naleśnikowy z kaszanką i serem wykonywany przez Jolę.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-298241
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czas już wrócić do właściwej produkcji :lol: Dzisiejsze zakupy:

 

 

 

Sklasyfikowane,pocięte i zapeklowane/zasolone .Nabiera "mocy" w lodówce .

 

 

Jutro dalsza obróbka i coś tam z tego wyjdzie :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300738
Udostępnij na innych stronach

"Mieszarka" w akcji :lol:

 

 

Farsz gotowy

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300924
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka,

Cześć, coś nie tak jest chyba z obiektywem aparatu, którym robisz fotki - na wszystkich zdjęciach w tym samym miejscu są plamy.

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300926
Udostępnij na innych stronach

bwie,

Kruszynka był już wspomniał, że fotoaparat dał nurka na spływie. :wink: :grin:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300930
Udostępnij na innych stronach

Przy tej ilości to i taka mieszarka da radę

Pewnie,że tak .Co to jest 11 kg dla takiego chłopa :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300935
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka,

ja też dzisiaj 11 kilogramów nastawiłem na kabanosy. Ale by były kruche, aż tak mieszać nie będę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300938
Udostępnij na innych stronach

No to żeby nie było że się prezes leni :grin:

12 kg WPII plus 3 kg podgardla na pobiedziską poszło własnie do peklowania. Rano mielenie i mieszanko .......

 

http://img208.imageshack.us/img208/7739/8tuj.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300939
Udostępnij na innych stronach

Och pobiedzisko też za mną chodzi....

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300942
Udostępnij na innych stronach

Rano mielenie i mieszanko .

Musiałem przyspieszyć , bo dzisiaj najazd Warszawki jest przewidywany w godzinach popołudniowych :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300946
Udostępnij na innych stronach

Równie dobrze mogłeś Kaziu opóźnić. Nowym Zelmerkiem jak deklaruje Herr producent 11 kg to podobno niecałe 5 minut by nam zajęło :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300948
Udostępnij na innych stronach

Równie dobrze mogłeś Kaziu opóźnić

No,ale jak sobie tak dojrzeje z przyprwkami w lodóweczce to będzie.... :thumbsup:

 

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 14:51 ]

Nowym Zelmerkiem jak deklaruje Herr producent 11 kg to podobno niecałe 5 minut by nam zajęło

Zaprezentuj to cudo godnie,może Jola się zainteresuje :wink:, pozytywnie dla mojego ubogiego w sprzęt, warsztatu :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300950
Udostępnij na innych stronach

No,ale jak sobie tak dojrzeje z przyprwkami w lodóweczce to będzie.... :thumbsup:

To może jednak ja za mało zakontraktowałem ...... :grin: :grin:

A co do Zelmerka to jest do ddania w dobre ręce mój stary, ten co to go tuningowaliśmy na szybko jak się włącznik zafajdał :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300951
Udostępnij na innych stronach

A co do Zelmerka to jest do ddania w dobre ręce mój stary, ten co to go tuningowaliśmy na szybko jak się włącznik zafajdał

"Biere" tylko czemu tak drogo :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-301017
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnie /prawdopodobnie / grillowanie w tym roku.Tuszka królika marynowana w oliwce,chili,rozmarynie,lebiodce,soli i grubo mielonym pieprzu.

 

 

post-39731-0-08693800-1381927646_thumb.jpg

 

post-39731-0-09679100-1381927712_thumb.jpg

 

post-39731-0-29433200-1381927778_thumb.jpgpost-39731-0-12851500-1381927845_thumb.jpg

 

Wyszło pysznie /w ocenie konsumentów/ :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307215
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze fotka słoniny marynowanej w zalewie octowej.Na Święto Niepodległości powinna być gotowa. :D

 

post-39731-0-87569600-1381931779_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na Święto Niepodległości powinna być gotowa.
 Mam nadzieję że nie będziesz bronił owej słoninki jak przysłowiowej niepodległości?  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307248
Udostępnij na innych stronach

Kilka "złych" fotek z ostatnich dni

Ozorki w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną

post-39731-0-13239700-1382363885_thumb.jpg

 

Z tego to była grochówka  /już nie ma , pojechała do Gdyni :D /

 

post-39731-0-62191700-1382364047_thumb.jpg

 

 Przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane rokpolem :

 

Trzy polędwiczki nacinamy "od czoła" nożem wzdłuż mięska.Otwór poszerzamy trzonkiem tłuczka do kartofli .w tak wykonaną kieszonkę wciskamy pokrojony w słupki rokpol /lub inny ser pleśniowy,byle był twardy /. Końcówki związujemy lub spinamy szpadkami.

Polędwiczki marynujemy w marynacie przez 12 godz.

 

Skład marynaty :

 

Łycha miodu

3 ząbki czosnku /duże/

3 łyżki oliwki /może być olej/

2 łyżki sosu sojowego,ciemnego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego

1 łyżka majeranku.

 

Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej posmarowanej oliwką lub olejem.może być smalec jak kto lubi :)

post-39731-0-54834000-1382364817_thumb.jpg

 

 

post-39731-0-63977800-1382364846_thumb.jpgpost-39731-0-50497400-1382364937_thumb.jpg

 

Po obsmażeniu przekładamy do naczynia /ja włożyłem do głębokiej patelni /,nakrywamy pokrywką i powoli dusimy na małym ogniu.

 

Teraz przygotowujemy sos.

Na patelni / w rondelku/ stapiamy pokrojony w kosteczkę tłusty wędzony boczek wraz resztkami pozostałymi pooczyszczaniu i formowaniu polędwiczek..Dodajemy kilka posiekanych szalotek i czerwoną cebulę pokrojoną w kosteczkę.Po zeszkleniu cebuli zalewamy wszystko jakimś dobrym alkoholem /ja użyłem pozostałości po filtrowaniu nalewki z pigwy/, podpalamy i czekamy aż alkohol wyparuje.

 

post-39731-0-96954500-1382365367_thumb.jpg

 

Po odparowaniu baza sosu wygląda tak :

 

post-39731-0-56665800-1382365480_thumb.jpg

 

Teraz do sosu dodajemy 1/4 litra bulionu / może być z kostki :D /,po zagotowaniu dodajemy gęstą , wiejską śmietanę.Podgrzewamy nie zagotowując . Doprawiamy pieprzem,solą  ewentualnie papryką mieloną.Sos podajemy osobno w sosjerce.

Podduszone polędwiczki wyjmujemy z naczynia,układamy na desce i dajemy im kilkanaście minut pooddychać . Kroimy w skośne plastry i układamy na półmisku.

 

post-39731-0-37892000-1382365900_thumb.jpg

 

 

post-39731-0-66177000-1382365938_thumb.jpg

 

Polędwiczki to ulubione mięsko / bo chude i nie ma "żył"/ mojej wnuczki .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-308035
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sezon na kaczki i gęsi zczęty.Dzisiaj po powrocie z cmentarza na obiadek kaczuszka,taka tłuściutka,wiejska , nawet nie na rynku  kupowana , tylko bezpośrednio z gospodarstwa.

post-39731-0-87788000-1383325860_thumb.jpg

A tu już na talerzu w towarzystwie pieczonych ziemniaczków ,jabłek z nadzienia  i modrej kapusty

 

post-39731-0-33289600-1383326109_thumb.jpg

 

Oczywiście wcześniej była i czernina z kluseczkami półfrancuskimi.

 

post-39731-0-65998700-1383326217_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310181
Udostępnij na innych stronach

Kaziku,

kaczuszka wygląda wyśmienicie :)

W życiu tylko raz jadłem kaczkę i podobno mam czego żałować :( Podobno najlepsze są " czarne " ale nie mam zielonego pojęcia jak taką kaczuszkę dobrze zrobić - byłbym bardzo wdzięczny za Twój przepis :)

Pozdrawiam Grzegorz

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310200
Udostępnij na innych stronach

byłbym bardzo wdzięczny za Twój przepis

 

Ja tam kaczusie robię prosto.Sól , majeranek, do środka dwa jabłka ( najlepsza szara reneta) i do piekarnika , albo do folii i do piekarnika.Jak w folii to pod koniec rozcinam żeby się przypiekła.Piekę tyle minut ile waży w temp.160oC.Moim zdaniem kaczka to najlepsze z drobiu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310201
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz , stosowałem podobny sposób , kaczka byla twarda ,  dostalem ja co prawdza od szwagierki , ( bez podtekstów ) ktora twierdziła ze jest to kaczkogęś . czy mogło miec to wplyw na koncowy efekt - zaznaczam ze nie znam sie na kaczkach i nazwe kaczkogęs przyjąłem z rezerwą - choć w internecie sparwdzilem sa takie mieszance .Pozdrawiawm

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310218
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mogło miec to wplyw na koncowy efekt

 

Pewnie tak bo ja tak kaczki robię od lat i nikt nie narzeka.Kaczka jest miękka i soczysta .Sama radość w gębie :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piekę tyle minut ile waży w temp.160oC.

A w jakich jednostkach waga?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310232
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.