@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Ja niestety papryki jeść nie mogę, ale polecam w podobny sposób przygotowane jabłka. Pojawiły się już antonówki - są do tego najlepsze :thumbsup: Nadziewane kaszanką jabłka można upiec w piekarniku albo na grillu. Zgadza się Kora.. jabłka nadziewane kaszanką bardzo smaczne :thumbsup: Miałam okazję smakować na którymś zlocie regionalnym :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-298234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Miałam okazję smakować na którymś zlocie regionalnymPopisowa potrawa Podlasiaka :thumbsup: [ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 09:46 ]Kaszanka może być serwowana w różnych wariantach.W czasach kryzysowych furorę wśród naszych znajomych robił torcik naleśnikowy z kaszanką i serem wykonywany przez Jolę. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-298241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 12 Września 2013 Czas już wrócić do właściwej produkcji :lol: Dzisiejsze zakupy: Sklasyfikowane,pocięte i zapeklowane/zasolone .Nabiera "mocy" w lodówce . Jutro dalsza obróbka i coś tam z tego wyjdzie :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 13 Września 2013 "Mieszarka" w akcji :lol: Farsz gotowy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 13 Września 2013 Kruszynka, Cześć, coś nie tak jest chyba z obiektywem aparatu, którym robisz fotki - na wszystkich zdjęciach w tym samym miejscu są plamy. pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 13 Września 2013 bwie, Kruszynka był już wspomniał, że fotoaparat dał nurka na spływie. :wink: :grin: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 13 Września 2013 Przy tej ilości to i taka mieszarka da radęPewnie,że tak .Co to jest 11 kg dla takiego chłopa :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 13 Września 2013 Kruszynka, ja też dzisiaj 11 kilogramów nastawiłem na kabanosy. Ale by były kruche, aż tak mieszać nie będę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 13 Września 2013 No to żeby nie było że się prezes leni :grin: 12 kg WPII plus 3 kg podgardla na pobiedziską poszło własnie do peklowania. Rano mielenie i mieszanko ....... http://img208.imageshack.us/img208/7739/8tuj.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 13 Września 2013 Och pobiedzisko też za mną chodzi.... Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 13 Września 2013 Rano mielenie i mieszanko .Musiałem przyspieszyć , bo dzisiaj najazd Warszawki jest przewidywany w godzinach popołudniowych :wink: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 13 Września 2013 Równie dobrze mogłeś Kaziu opóźnić. Nowym Zelmerkiem jak deklaruje Herr producent 11 kg to podobno niecałe 5 minut by nam zajęło :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 13 Września 2013 Równie dobrze mogłeś Kaziu opóźnićNo,ale jak sobie tak dojrzeje z przyprwkami w lodóweczce to będzie.... :thumbsup: [ Dodano: Pią 13 Wrz, 2013 14:51 ]Nowym Zelmerkiem jak deklaruje Herr producent 11 kg to podobno niecałe 5 minut by nam zajęłoZaprezentuj to cudo godnie,może Jola się zainteresuje :wink:, pozytywnie dla mojego ubogiego w sprzęt, warsztatu :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 13 Września 2013 No,ale jak sobie tak dojrzeje z przyprwkami w lodóweczce to będzie.... :thumbsup:To może jednak ja za mało zakontraktowałem ...... :grin: :grin: A co do Zelmerka to jest do ddania w dobre ręce mój stary, ten co to go tuningowaliśmy na szybko jak się włącznik zafajdał Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-300951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 13 Września 2013 A co do Zelmerka to jest do ddania w dobre ręce mój stary, ten co to go tuningowaliśmy na szybko jak się włącznik zafajdał"Biere" tylko czemu tak drogo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-301017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Ostatnie /prawdopodobnie / grillowanie w tym roku.Tuszka królika marynowana w oliwce,chili,rozmarynie,lebiodce,soli i grubo mielonym pieprzu. Wyszło pysznie /w ocenie konsumentów/ Edytowane 16 Października 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 16 Października 2013 Jeszcze fotka słoniny marynowanej w zalewie octowej.Na Święto Niepodległości powinna być gotowa. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 16 Października 2013 Na Święto Niepodległości powinna być gotowa. Mam nadzieję że nie będziesz bronił owej słoninki jak przysłowiowej niepodległości? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-307248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 21 Października 2013 Kilka "złych" fotek z ostatnich dniOzorki w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną Z tego to była grochówka /już nie ma , pojechała do Gdyni / Przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane rokpolem : Trzy polędwiczki nacinamy "od czoła" nożem wzdłuż mięska.Otwór poszerzamy trzonkiem tłuczka do kartofli .w tak wykonaną kieszonkę wciskamy pokrojony w słupki rokpol /lub inny ser pleśniowy,byle był twardy /. Końcówki związujemy lub spinamy szpadkami.Polędwiczki marynujemy w marynacie przez 12 godz. Skład marynaty : Łycha miodu3 ząbki czosnku /duże/3 łyżki oliwki /może być olej/2 łyżki sosu sojowego,ciemnego1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego1 łyżka majeranku. Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej posmarowanej oliwką lub olejem.może być smalec jak kto lubi Po obsmażeniu przekładamy do naczynia /ja włożyłem do głębokiej patelni /,nakrywamy pokrywką i powoli dusimy na małym ogniu. Teraz przygotowujemy sos.Na patelni / w rondelku/ stapiamy pokrojony w kosteczkę tłusty wędzony boczek wraz resztkami pozostałymi pooczyszczaniu i formowaniu polędwiczek..Dodajemy kilka posiekanych szalotek i czerwoną cebulę pokrojoną w kosteczkę.Po zeszkleniu cebuli zalewamy wszystko jakimś dobrym alkoholem /ja użyłem pozostałości po filtrowaniu nalewki z pigwy/, podpalamy i czekamy aż alkohol wyparuje. Po odparowaniu baza sosu wygląda tak : Teraz do sosu dodajemy 1/4 litra bulionu / może być z kostki /,po zagotowaniu dodajemy gęstą , wiejską śmietanę.Podgrzewamy nie zagotowując . Doprawiamy pieprzem,solą ewentualnie papryką mieloną.Sos podajemy osobno w sosjerce.Podduszone polędwiczki wyjmujemy z naczynia,układamy na desce i dajemy im kilkanaście minut pooddychać . Kroimy w skośne plastry i układamy na półmisku. Polędwiczki to ulubione mięsko / bo chude i nie ma "żył"/ mojej wnuczki . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-308035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Sezon na kaczki i gęsi zczęty.Dzisiaj po powrocie z cmentarza na obiadek kaczuszka,taka tłuściutka,wiejska , nawet nie na rynku kupowana , tylko bezpośrednio z gospodarstwa.A tu już na talerzu w towarzystwie pieczonych ziemniaczków ,jabłek z nadzienia i modrej kapusty Oczywiście wcześniej była i czernina z kluseczkami półfrancuskimi. Edytowane 1 Listopada 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 1 Listopada 2013 Kaziku,kaczuszka wygląda wyśmienicie W życiu tylko raz jadłem kaczkę i podobno mam czego żałować Podobno najlepsze są " czarne " ale nie mam zielonego pojęcia jak taką kaczuszkę dobrze zrobić - byłbym bardzo wdzięczny za Twój przepis Pozdrawiam Grzegorz Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) byłbym bardzo wdzięczny za Twój przepis Ja tam kaczusie robię prosto.Sól , majeranek, do środka dwa jabłka ( najlepsza szara reneta) i do piekarnika , albo do folii i do piekarnika.Jak w folii to pod koniec rozcinam żeby się przypiekła.Piekę tyle minut ile waży w temp.160oC.Moim zdaniem kaczka to najlepsze z drobiu. Edytowane 1 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 1 Listopada 2013 Arkadiusz , stosowałem podobny sposób , kaczka byla twarda , dostalem ja co prawdza od szwagierki , ( bez podtekstów ) ktora twierdziła ze jest to kaczkogęś . czy mogło miec to wplyw na koncowy efekt - zaznaczam ze nie znam sie na kaczkach i nazwe kaczkogęs przyjąłem z rezerwą - choć w internecie sparwdzilem sa takie mieszance .Pozdrawiawm Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 1 Listopada 2013 czy mogło miec to wplyw na koncowy efekt Pewnie tak bo ja tak kaczki robię od lat i nikt nie narzeka.Kaczka jest miękka i soczysta .Sama radość w gębie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 1 Listopada 2013 Piekę tyle minut ile waży w temp.160oC. A w jakich jednostkach waga? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/18/#findComment-310232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.