Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mój pasztet nadaje się do sklepu wszystko po pięć złotych .

Jak bymnie znał Twoich talentów to bym uwierzył :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-331793
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Walentynki jak Walentynki, nie za bardzo lubię takie importy,ale kolacja we dwoje ZAWSZE :angel:

 

 

post-39731-0-72055100-1392407399_thumb.jpgpost-39731-0-36745900-1392407442_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-333562
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis na zupę cebulową Joli.

4 cebule

1 łyżka masła

1 l wody/bulionu

1 szklanka białego,wytrawnego wina

1 szklanka startego ementalera

 bułka,bagietka,chleb pszenny /do wyboru/

1 jajko/osobę.

 sól,pieprz do smaku

Cebule obrać.pokroić w cienkie piórka,zeszklić na maśle w rondlu.

Dodać wodę/bulion i wino.Powoli gotować.

Bagietkę pokroić , podsmażyć na maśle,posypać serem.

Jajka ugotować "w koszulkach". Nasz patent to do garnka z gotującą i zakwaszoną oraz posoloną wodą wkładamy krążek do wycinania pączków i do niego wbijamy jajko.

Jajka muszą mieć ścięte białko i płynne żółtko.

Zupę można zmiksować /Jola robi pół na pół/,doprawić solą i pieprzem.Jeżeli zbyt kwaśna dodać dla równowagi szczyptę cukru.

Do talerza wlewamy zupę , wkładamy jajko,grzankę z serem i jeszcze wszystko posypujemy serem.

Uwagi

1.Jak ktoś lubi gęstsze zupki może oprószyć zezłoconą cebulkę łyżką mąki

2.Zupę można nalać do żaroodpornych naczyń,włożyć grzanki,posypać obficie serem i zapiec w piekarniku /150 st/

3.Zamiast dużej grzanki można posypać małymi grzankami lub groszkiem ptysowym

4.Zamiast wody można ugotować na mleku,wtedy nie dajemy wina a zamiast całego jajka dajemy rozmącone żółtko.

5.Wersja bogata to na samym winie,ale wtedy polecam półwytrawne.

post-39731-0-26801000-1393495062_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-336996
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zupę cebulową Joli.

Dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337003
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj piątek więc u nas dzień rybny .

Na obiad filet z dorsza w cieście francuskim z brukselką w sosie winegret i sosem czosnkowo-jogurtowym

post-39731-0-50829500-1393606788_thumb.jpgpost-39731-0-26153400-1393606815_thumb.jpg

 

A na kolację pierwsze w tym roku smażone w głębokim oleju szproty.

Trochę szerzej na ten temat.

Szproty znamy przede wszystkim w postaci wędzonej, a jest to smaczna rybka w postaci smażonej Moja babcia robiła z nich zupkę rybną o kwaśnym smaku.Zupka nie bardzo mi smakowała więc nie staram się odtworzyć jej smaku.Za to smażone - poezja :D Ze znanych mi rybnych restauracji tylko w sopockim Barze Przystań można je degustować.Kilo szprota to wydatek 4 zł.Do tego sporo oleju bo smażyć trzeba w głębokim oleju.

A więc do dzieła.

Szproty należy umyć i usunąć wnętrzności.

post-39731-0-09529200-1393608036_thumb.jpg

 

 

Osuszamy i obtaczamy w mące

post-39731-0-61642700-1393607410_thumb.jpg

 

W głębokiej patelni /ja użyłem woka/rozgrzewamy mocno olej .

 

Kładziemy otrząśnięte z nadmiaru mąki szproty i smażymy z obu stron po ok.3 min.

 

Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

 

 

 

post-39731-0-88094500-1393607664_thumb.jpg

 

post-39731-0-94680000-1393607855_thumb.jpg

 

Teraz pozostaje przełożenie na talerz,posolenie i posypanie grubo mielonym pieprzem.Dodatek-cytryna

 

post-39731-0-44796200-1393607978_thumb.jpg

To co na zdjęciu to 1/2 kg a więc wydatek 2 zł. Degustacja trwała króciutko i szproteczki zniknęły w tempie błyskawicznym.Te większe kawałki to resztki filetów dorsza które do ciasta francuskiego się nie zmieściły. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337476
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na obiad filet z dorsza
Jutro ja będę kosił dorszle ....  :cool: I w niedzielę takie świeżutkie usmażę ....  http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Postaram się kilka na spółdzielnię zamrozić.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337478
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na kolację pierwsze w tym roku smażone w głębokim oleju szproty.
 

Kaziku... cały czas mnie zaskakujesz...to nic nowego jeśli powiem że jesteś '' rekinowym mistrzem'' . :clap:

Każdy jeden przepis z którego korzystam jest po prostu nie do podważenia .

Świerzej szprotki u nas nie spotkałam... a szkoda.. :hmm:

Natomiast danie obiadowe jak dla mnie wygląda bardzo smacznie i godne '' papugowania''  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337540
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynka a czy to dietetyczne jest ?

Jak każda smażona rybka na trójglicerydy raczej nie wskazana :( ale od czau do czasu ,czemu nie / u mnie z tymi trój....też nie najlepiej :cry: /

 

 

Postaram się kilka na spółdzielnię zamrozić.

o ile połów będzie obfity a apetyty na świeżą w miarę umiarkowane ;)

 

 

Natomiast danie obiadowe jak dla mnie wygląda bardzo smacznie i godne '' papugowania'' :)

Halusiu a jakie proste w wykonaniu.

Filet osolony leciutko,skropiony cytrynką,posypany ulubionymi ziołami i pieprzem grubo mielonym,zapakowany w ciasto i 15 min w piekarniku.Nie wolno tylko zapomnieć o "kominku" w cieście :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tak miałem w wojsku :D

A przed rybką grochówka na boczku i kiełbasie,bo ilość kalorii musiała się zgadzać :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-337919
Udostępnij na innych stronach

W ramach diety ;)

Wczoraj faszerowana główka /pozostałość po gołąbkach/ kapusty :

 

post-39731-0-86241000-1393851453_thumb.jpg

 

A dzisiaj prawie ostatki :D ,więc w ramach walki z trójglicerydami i innymi takimi :cry:

 

post-39731-0-46603500-1393851610_thumb.jpg

 

Duszona ze słodką kapustą /również pozostałość po produkcji gołąbków/ z dodatkiem śliwek i grzybów suszonych.

Ciekawa jest historia tej potrawy;

Pyt. co mam zrobić z tą kapustą ?

Odp.zostaw jutro jakiś bigosik na szybko zrobię

Pyt. co mam kupić ?

Odp.nic,wszystko jest w domu.

Pyt.to może jakąś kiełbaskę

Odp.jak chcesz to kup kawałek.ale nie za dużo,o linię dbam

Dzisiaj rano

Pyt.czy coś jeszcze kupić do tej kapusty?

Odp.nic ,kapusta już się dusi z grzybami i śliwkami,potem dodam kiełbaske i podsmażoną cebulkę

Pyt.to może jakieś mięsko ?

Odp. no jak chcesz to jakąś malutką goloneczkę.

Finał:

Golonka prawie dwa kilo,słuszny kawał kiełbachy :D

A jeżeli myślicie,że to ja robiłem te zakupy to się mylicie :cry:.Ale chęci miałem szczere :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338370
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jeżeli myślicie,że to ja robiłem te zakupyków to się mylicie :cry:.Ale chęci miałem szczere :angel:

Podział obowiązków! !

A  efekt końcowy pyszny /KruszynkowY :) :) :):clap: :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-338389
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Powolutku wracamy do zdrowia :D to i w kuchni się chce robić.Święta za pasem, czas zacząć peklowanie a tu w lodóweczce przeciągi.Na razie odbyła się narada co i ile.W poniedziałek i wtorek zakupy mięska i peklowanie.Z nowych wyzwań - szynka z dzika się szykuje.Już Anny walę z dzikiem przestudiowałem. :D

A póki co to dzisiaj pierś z kurczęcia grillowana na patelni z ryżem i sosem z cebulki,imbiru,czosnku,miodu gryczanego i co tam jeszcze było pod łapą.Sałatka grecka z fetą i wspaniałymi oliwkami prosto z Grecji jako uzupełnienie witaminkowe :thumbsup:

post-39731-0-71128200-1396112629_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-343305
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy efekt kulinarny podróży do Izraela - humus z pieczonego bakłażana,czosnku,oliwy,ostrej papryczki i uprażonych nasion sezamu

post-39731-0-04678100-1396530310_thumb.jpg

 

A na obiad parę dni temu Jola takie klopsiki z  pieczarkami przygotowała :D

post-39731-0-56565400-1396530455_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344252
Udostępnij na innych stronach

 

 

humus z pieczonego bakłażana,czosnku,oliwy,ostrej papryczki i uprażonych nasion sezamu

A to ciekawe !

Humus robiłam dotychczas z ciecierzycy, sezamu, czosnku, przypraw i oliwy.

Zainspirowałeś mnie Kaziu do wykonania tej wersji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344267
Udostępnij na innych stronach

 

 

Humus robiłam dotychczas z ciecierzycy, sezamu, czosnku, przypraw i oliwy.

Wszystko tak samo, tylko zamiast ciecierzycy pieczony w piekarniku przepołowiony bakłażan./pieczemy przekrojoną częścią do dołu na pergaminie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344272
Udostępnij na innych stronach

to moze cos jak baba ghanous? inaczej nazwana kawiorem dla ubogich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344273
Udostępnij na innych stronach

 

 

nazwana kawiorem dla ubogich

No właśnie akurat coś dla mnie ;):angel:

Nasza przewodniczka Rajka podała przepis na humus z cieciorki ale wspomniała,że również z soczewicy i z bakłażanów robią takowe pasty.W domu znalazłem w jednej ze swoich książek przepis z bakłażanem w roli głównej i wykonałem, Dobroć wspaniała wyszła.Do tej pory robiłem z ciecierzycy z puszki.Teraz zacznę eksperymenty z mieszaniem składników.

W Izraelu humusy jakie jedliśmy w hotelu żydowskim i w arabskim różniły się poważnie smakami.Te pierwsze bardziej mi smakowały :D .

Teraz kolej na falafele,tego do tej pory nie robiłem a bardzo nam smakowo "podeszły" :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344285
Udostępnij na innych stronach

ja akurat ich nie lubie ,wole miesne kotleciki ,,bo ja miesozerna jestem

:tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/24/#findComment-344287
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.