Todek Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 28 Listopada 2014 polane olejem lnianym tłoczonym na zimno Że tak, pozwolę sobie zapytać. A czy olej rzepakowy tłoczony na zimno może być? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-386693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 29 Listopada 2014 Pewnie że może .Przedstawiłem te śledzie z olejem lnianym bo to kiedyś był najczęściej używany na wsi olej.Potem jego używanie zanikło.Teraz dzięki mały,lokalnym olejarniom powraca do łask.A jest to podobno jeden z najzdrowszych olei.No i ostatnia kwestia.Zbliża się Wigilia a olej lniany był kiedyś w niektórych rejonach Polski obowiązkowo na stole,czy to z kapustą z grochem czy pierogami czy też ze śledziami. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-386707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 29 Listopada 2014 obowiązkowo na stole,czy to z kapustą z grochem czy pierogami czy też ze śledziami. No i z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i cebulką też był . Szczególnie w dniach postnych jak nie było śledzia Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-386710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 29 Listopada 2014 Dzisiaj na obiadek kotleciki z jagnięciny smażone na patelni grillowej z batatami,sałatką " szwedzką " i sosem grzybowym.Trochę obawiałem się połączenia batatów z sosem grzybowym,ale wyszło kapitalne połączenie tych smaków . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-386763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 29 Listopada 2014 bardzo ładnie podane Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-386765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Frikase z królikaSkoki i comber z królika /przodek i wątróbka przeznaczone na świąteczny pasztet/,marchew,seler,pietruszka,1/4 małej główki białej kapusty.Liść laurowy,pieprz,sól,tymianek,kilka kropek sosu sojowego /dla wielbicieli może być maggi /,kilka ziaren kolendry,papryka w proszku i w płatkach i co tam jeszcze kto lubi.Natarte przyprawami mięsko obsmażamy na klarowanym maśle.Dodajemy pokrojone w julienkę warzywa i razem obsmażamy na ostrym ogniu,Dodajemy poszatkowaną kapustęObsmażamy,dodajemy szklankę bulionu /może być białe wytrawne wino / i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw,doprawiamy do smaku sosem sojowym,ewentualnie odrobiną cukru lub miodu.Dodajemy dwie łyżki gęstej śmietany ....i na talerz w towarzystwie tłuczonych ziemniakówDo tego moja ulubiona sałata Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-388796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-388799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Kruszynko Ty zamiast drażnić nasze wrażliwe kubki oczno-smakowe lepiej wyślij ankietę do master-chef stówkę wygrasz jak nic to i może coś nam fundniesz Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-388861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 9 Grudnia 2014 stówkę wygrasz jak nic to i może coś nam fundniesz Coś niecoś w ciągu już prawie dziesięcioletniej bytności na stronce fundowałem .Jako bonus zamieszczę dzisiaj fotki z bitkami wołowymi z kaszą gryczaną . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-388923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Chciałbym poprosić o przepis na śledzie po kaszubsku a wyszukiwarka nasza nie daje rady, może ktoś, coś? Będę wdzięczny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-389575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) @paweljack,https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5637-sledz-po-kaszubsku/?p=160594 sa tam sledzie Henia Edytowane 11 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-389577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Chciałbym poprosić o przepis na śledzie po kaszubsku a wyszukiwarka nasza nie daje rady, może ktoś, coś? Będę wdzięczny. http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1118&Itemid=4 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-389578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 14 Grudnia 2014 No to popracowaliśmy ostro Bliższe szczegóły omówi zapewne kol Rzeżnik.Będzie zapewne temat jak uruchomić duuużą produkcję w nowiutkiej, mało używanej,wędzarni murowanej.Mogę tylko zapewnić że jak się wie o co chodzi to na pewno wychodzi . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 14 Grudnia 2014 No to popracowaliśmy ostro Bliższe szczegóły omówi zapewne kol Rzeżnik No piękne wyroby... dla Spółdzielców Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 14 Grudnia 2014 dla Spółdzielców Tym razem było to poza spółdzielnią Byliśmy gośćmi tego sympatycznego pana z pierwszej fotki oraz Jego małżonki.I coś mi się zdaje że nowy forumowicz z Kielna zarejestrowany dzisiaj około 18-tej to właśnie On Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Tym razem było to poza spółdzielnią Byliśmy gośćmi tego sympatycznego pana z pierwszej fotki oraz Jego małżonki.I coś mi się zdaje że nowy forumowicz z Kielna zarejestrowany dzisiaj około 18-tej to właśnie On A to wszystko jasne Kaziku ... ale mimo wszystko wyroby piękne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jest Andrzej to i wyroby tak na śniadanko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Po powrocie zmachanego wędzarnika czekał na niego taki torcik.Zawsze z wnuczką żałujemy że tylko raz do roku go jadamy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Wczoraj w Lidlu dzisiaj na talerzu.Świeżutkie omułki z Morza Północnego po 14 zł/kg.Ciekawe w jakiej atmosferze są utrzymywane w stanie żywym.Na 1kg tylko jeden się nie otworzył. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Poproszę przepis. Zaraz pojadę do lidla i postaram się przekonać do owoców morza. Chciałem je juz rano kupić ale... Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tu masz najprostszy przepis na mule: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/mule/mule_po_marynarsku/przepis.html Tu w śmietanie: http://kotlet.tv/mule-w-sosie-smietanowym/ A tu w pomidorach i zupa: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/mule/mule.html Wszystki egrzechu warte Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zrobiłam kilka dni temu śledzie ,których recepturkę można znaleźć tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=254315Niestety, Hania-kaszubka33 za późno wstawiła hasło : "Nie ruszaj - to na Święta " , więc musiałam zrobić kolejną porcję. Kaziu-pyszne te śledziki .Już wpisuje je w folder "ulubione" u siebie w komputerze Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) KarKan najprostszy przepis masz na opakowaniu omułków .Ja robię w najróżniejszych wersjach.Ta powyższa to :trzy szalotki pokrojonej w piórkapół czerwonej cebuli pokrojonej jw.pół marchewki pokrojonej w kotkępół pietruszki pokrojonej w kosteczkękawałek białej części pora pokrojonej w półpierścieniekilka suszonych pomidorów z oliwy pokrojone w paseczkikilka małych pomidorków pokrojonych w ćwiarteczkidwie ostre papryczki - tu czerwona i żółta-pokrojonych w kosteczkę /dałem bez pesteczek/trzy ząbki czosnkuliść laurowykilka ziaren zielonego i czewonego pieprzuszklanka bulionu /użyłem kostki drobiowej/Dyziu nie denerwuj się / ,może być szklanka białego wina,lub jasne piwo.oliwa z oliwek / i trochę oliwki z pod suszonych pomidorków.Na patelnie wlewamy oliwę,podduszamy cebulę dodajemy pozostałe składniki i przyprawy,dusimy.Dodajemy świeże pomidorki i posiekaną zieloną pietruszkę.Zalewamy bulionem /zamiast bulionu wskazane jest białe.wytrawne wino /Po zagotowaniu się wrzucamy mule i gotujemy 5-6 min.A w zasadzie do otwarcia się wszystkich muszli.I to wszystko.Jemy wyjmując mięsko przy pomocy pustek muszli,popijając płynem i zagryzając bagietką.Moja żona preferuje wyjęte mięsko wrzucać do płynu i spożywać w formie gulaszu Wszystkie nie otwarte muszle wyrzucamy !Albo to polubisz albo nie.Moja LP dopiero po kilku latach pożerania przeze mnie, przy każdej możliwej okazji owoców morza, przekonała się do nich.Smacznego@roger, Szybki jesteś Kaziu-pyszne te śledziki Dlatego zachęcam do ich robienia.Też je lubię,ale w tym roku na Wigilię i Święta jedziemy do Kołobrzegu więc odpadają w tym roku,ale na Sylwestra robię Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dyziu nie denerwuj się Jest OK Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dziękuję!Jak pisałem posta byłem z córką w ośrodku zdrowia. Myślałem że na zakupy jeszcze wyskoczę ale lekarz zabronił. Więc kupię jutro O ile będą. 5-6 jak się nie otworzą to do wyrzucenia i nie ma zmiłuj? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/33/#findComment-390801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.