Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kruszynko .. a ja zrobilam sledzie z Twojego przepisu (mam tylko troszke za malo swiezego kopru),

i juz nie moge sie doczekac sprobowania, na razie poprosze o przepis na pasztet Twojej zony :D


a makaron pysznie wyglada :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392179
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Elu ten pasztet to klasyka.

1/3 wagi mięso drobiowe /kurczak,kura /

1/3 wagi mięsko wieprzowe /głowizna lub podgardle,biodrówka,łopatka/

1/3 wagi mięso wołowe wraz z wątrobą /wołowina poprzerastana + wątroba wieprzowa/

3-4 całe jaja

1 czerstwa bułka /1 kg mięsa

włoszczyzna bez kapusty

Przyprawy :sól,pieprz,majeranek

Mięsko gotujemy wraz z warzywami-osobno wieprzowina,osobno wołowina z drobiem /rosół do wykorzystania/

Wątrobę parzymy.

Składniki mielimy na drobnym sitku dwu-trzykrotnie.

Mieszamy,dodajemy całe jajka,pieprz,sól do smaku,sporo majeranku.

Foremki smarujemy tłuszczem,obsypujemy tartą bułką.Napełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temp.180 st ok 1 godz.

post-39731-0-72348300-1419184731_thumb.jpg

 

pasztet Joli też bardzo pyszny jadłam w Pażęcach

 

A w Pażecach to chyba był mój pasztet z sarny  i Andrzeja też :D  .

Pasztet Joli musi być na święta i ważne uroczystości rodzinne.Ja to mogę eksperymentować sobie w temacie pasztetowym w pozostałe dni /np.na Sylwestra zrobię pasztet z dzika i królika /

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392234
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko   .. nastepny pasztet zrobie z Twojego przepisu , bo teraz zrobilam  z przepisu halusi ,

 

maria .s ,    sledzie bardzo lubie i jestem ciekawa ich smaku , sa juz w lodowce dopiero 3 dzien , :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392240
Udostępnij na innych stronach

 

 

nastepny pasztet zrobie z Twojego przepisu

To jest przepis Joli :D:angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392245
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, a dostales po lapkach i cytat: " nie jedz tego , to na swieta?

 JA zrobilam pasztet ( nazywam go rosolowy, bo zawsze mi zostaje mieso z rosolow, czy to kurczakowe czy wolowe i odkladam do zamrazarki, a pozniej pasztet z tego robie ), ale moje dziewczyny i tak zaczely go, dajac opinie, wiesz mama, dobre to jest  :hmm:

 

 A pasztet Joli to ja tez  zrobie sobie pozniej, bo pysznie wyglada  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynko, a dostales po lapkach i cytat: " nie jedz tego , to na swieta?

U nas w domu to ja staram się przestrzegać tego nakazu /aż do wigilii :D /co budzi wśród domowników zdecydowany sprzeciw.

Ten pasztet na talerzyku to upieczona w naczyniu żaroodpornym końcówka farszu.Zasada więc nie naruszona bo to "nie na święta" :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392401
Udostępnij na innych stronach

 

 

ta 1/3 wagi to odnosi sie 1/3 kg miesa? :facepalm:


To udział procentowy w farszu konkretnego rodzaju mięsa ;) 

To co zostanie do 100% wagi farszu czyli 10% do reszta typu warzywa, jajka, bułka ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392420
Udostępnij na innych stronach

 

 

To co zostanie do 100% wagi farszu czyli 10% do reszta typu warzywa, jajka, bułka ;)

Można i tak a można tak:1kg kury,1 kg wieprzowiny, 0,5 kg wołowiny,0,5 kg wątroby wieprzowej. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392471
Udostępnij na innych stronach

No to do roboty ! :D

post-39731-0-71268800-1419320736_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392622
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

No to do roboty !

 

No to już wiem co na wigilijnym stole będzie królowało z otwartą paszczą.....  :w00t:  

Kiedyś jadłem takiego zatopionego w galantynie..... cud miód i same ości  :tongue:

 

Prosimy oczywiście o efekt końcowy  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392631
Udostępnij na innych stronach

Szczupak faszerowany (mniemam że taki będzie) to dla mnie melodia przeszłości, w domu rodzinnym na wigilię był zawsze i karp po żydowsku. Ostatni raz te przysmaki jadłem przeszło czterdzieści lat temu :mad: .

 

Kaziu, zdrowych i wesołych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392639
Udostępnij na innych stronach

cud miód i same ości

A właśnie że bez ości ! :angel:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392660
Udostępnij na innych stronach

oj bez osci a co on jakis chorowity czy matka wegorzem byla :D  :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392667
Udostępnij na innych stronach

 

 

oj bez osci a co on jakis chorowity czy matka wegorzem byla

Zdrowa jak ryba :thumbsup: Bo to ona jest, z 1/2 kg ikry wydobyłem.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392697
Udostępnij na innych stronach

I po robocie :D

post-39731-0-89977500-1419358355_thumb.jpg

post-39731-0-25936000-1419358383_thumb.jpg

 

Na obiad śledż po cholewkarsku z cebulką i ziemniaczkami, polany olejem lnianym.

 

post-39731-0-70535400-1419358545_thumb.jpg

 

Piotr również wszystkiego najlepszego,dużo zdrowia przede wszystkim i spełnienia marzeń.

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392732
Udostępnij na innych stronach

 

 

I po robocie :D

 

No i bardzo ładny szczupaczek  Kruszynko . :thumbsup:  :clap:  :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392736
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i bardzo ładny szczupaczek Kruszynko

Jutro razem ze szczupaczkiem nacieramy na Kołobrzeg :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392737
Udostępnij na innych stronach

 

 

śledż po cholewkarsku z cebulką i ziemniaczkami, polany olejem lnianym.

Dałeś mi "pomysła" na kolację wigilijną , bo zawsze to ziemiaki we wojsku i śledż w śmietanie i to mi wystarczało , jutro zjem dwa dania ( o opłatku nie wspomnę)  bo olej lniany posiadam . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392743
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro razem ze szczupaczkiem nacieramy na Kołobrzeg :D

 

 

 Kruszynko ,  dobrej drogi i pozdrawiaj Kołobrzeg . :D :D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392762
Udostępnij na innych stronach

Życzenia dla tych którzy zaglądają do tego tematu,byli w Pażęcach lub na spływie w Woziwodzie od Wandy i Marka - Grajka

https://app.box.com/s/a5yii6hqdcjvyl17t4g3

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392828
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pasztet z golonki z dzika,królika,kury i kawałka świeżego boczku ze skórą .Ponieważ był chudy został owinięty w paski boczku.

post-39731-0-51351000-1419789904_thumb.jpg

post-39731-0-05931100-1419789933_thumb.jpg

Niestety przekrojem nie dysponuję ,zanim się zorientowałem pasztet wyemigrował do Gdyni,został maleńki kawałek :cry:

Za to dysponuję przekrojem pasztetu wykonanego z końcówki farszu,bez boczku, za to z wędzonymi śliwkami, pokrojonymi w kosteczkę

 

post-39731-0-65755700-1419790094_thumb.jpg

A tak wyglądał nasz stół wigilijny, tym razem w Kołobrzegu

post-39731-0-81564000-1419790283_thumb.jpgpost-39731-0-16741700-1419790321_thumb.jpgpost-39731-0-91318000-1419790348_thumb.jpg

 

Pod choinką też było nie najgorzej .Św.Mikołaj zadbał,widać byliśmy grzeczni

post-39731-0-67674500-1419790454_thumb.jpg

Sądząc z roześmianych buzi prezenty były "trafione" :thumbsup:

post-39731-0-02923600-1419790585_thumb.jpg

A tak było w powrotnej drodze

post-39731-0-88149800-1419790678_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-393374
Udostępnij na innych stronach

A jednak udało się zrobić zdjęcie przekroju nędznych resztek pasztetu :thumbsup:

post-39731-0-47029500-1419838477_thumb.jpgpost-39731-0-81736900-1419838504_thumb.jpg

Wczoraj wieczorem telefon "Mamo to najlepszy pasztet jaki upiekłaś!!!" ......i to jest właśnie sprawiedliwość dziejowa :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-393433
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.