eli55 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kruszynko .. a ja zrobilam sledzie z Twojego przepisu (mam tylko troszke za malo swiezego kopru),i juz nie moge sie doczekac sprobowania, na razie poprosze o przepis na pasztet Twojej zony a makaron pysznie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ela śledzie z przepisu Kazia są przepyszne zarówno te po skandynawsku jak i korzenne , pasztet Joli też bardzo pyszny jadłam w Pażęcach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Elu ten pasztet to klasyka.1/3 wagi mięso drobiowe /kurczak,kura /1/3 wagi mięsko wieprzowe /głowizna lub podgardle,biodrówka,łopatka/1/3 wagi mięso wołowe wraz z wątrobą /wołowina poprzerastana + wątroba wieprzowa/3-4 całe jaja1 czerstwa bułka /1 kg mięsawłoszczyzna bez kapustyPrzyprawy :sól,pieprz,majeranekMięsko gotujemy wraz z warzywami-osobno wieprzowina,osobno wołowina z drobiem /rosół do wykorzystania/Wątrobę parzymy.Składniki mielimy na drobnym sitku dwu-trzykrotnie.Mieszamy,dodajemy całe jajka,pieprz,sól do smaku,sporo majeranku.Foremki smarujemy tłuszczem,obsypujemy tartą bułką.Napełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temp.180 st ok 1 godz. pasztet Joli też bardzo pyszny jadłam w Pażęcach A w Pażecach to chyba był mój pasztet z sarny i Andrzeja też .Pasztet Joli musi być na święta i ważne uroczystości rodzinne.Ja to mogę eksperymentować sobie w temacie pasztetowym w pozostałe dni /np.na Sylwestra zrobię pasztet z dzika i królika / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kruszynko .. nastepny pasztet zrobie z Twojego przepisu , bo teraz zrobilam z przepisu halusi , maria .s , sledzie bardzo lubie i jestem ciekawa ich smaku , sa juz w lodowce dopiero 3 dzien , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 21 Grudnia 2014 nastepny pasztet zrobie z Twojego przepisu To jest przepis Joli Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kruszynko, a dostales po lapkach i cytat: " nie jedz tego , to na swieta? JA zrobilam pasztet ( nazywam go rosolowy, bo zawsze mi zostaje mieso z rosolow, czy to kurczakowe czy wolowe i odkladam do zamrazarki, a pozniej pasztet z tego robie ), ale moje dziewczyny i tak zaczely go, dajac opinie, wiesz mama, dobre to jest A pasztet Joli to ja tez zrobie sobie pozniej, bo pysznie wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Kruszynko, a dostales po lapkach i cytat: " nie jedz tego , to na swieta? U nas w domu to ja staram się przestrzegać tego nakazu /aż do wigilii /co budzi wśród domowników zdecydowany sprzeciw.Ten pasztet na talerzyku to upieczona w naczyniu żaroodpornym końcówka farszu.Zasada więc nie naruszona bo to "nie na święta" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Kruszynko przepraszam Jole za pasztet i jeszcze jedno , ta 1/3 wagi to odnosi sie 1/3 kg miesa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 22 Grudnia 2014 ta 1/3 wagi to odnosi sie 1/3 kg miesa? To udział procentowy w farszu konkretnego rodzaju mięsa To co zostanie do 100% wagi farszu czyli 10% do reszta typu warzywa, jajka, bułka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dzieki roger ...ja z matematyka zylam zawsze na bakier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 22 Grudnia 2014 To co zostanie do 100% wagi farszu czyli 10% do reszta typu warzywa, jajka, bułka Można i tak a można tak:1kg kury,1 kg wieprzowiny, 0,5 kg wołowiny,0,5 kg wątroby wieprzowej. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 23 Grudnia 2014 No to do roboty ! Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 23 Grudnia 2014 No to do roboty ! No to już wiem co na wigilijnym stole będzie królowało z otwartą paszczą..... Kiedyś jadłem takiego zatopionego w galantynie..... cud miód i same ości Prosimy oczywiście o efekt końcowy Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Szczupak faszerowany (mniemam że taki będzie) to dla mnie melodia przeszłości, w domu rodzinnym na wigilię był zawsze i karp po żydowsku. Ostatni raz te przysmaki jadłem przeszło czterdzieści lat temu . Kaziu, zdrowych i wesołych świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) cud miód i same ościA właśnie że bez ości ! Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 23 Grudnia 2014 oj bez osci a co on jakis chorowity czy matka wegorzem byla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 23 Grudnia 2014 oj bez osci a co on jakis chorowity czy matka wegorzem byla Zdrowa jak ryba Bo to ona jest, z 1/2 kg ikry wydobyłem. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 23 Grudnia 2014 I po robocie Na obiad śledż po cholewkarsku z cebulką i ziemniaczkami, polany olejem lnianym. Piotr również wszystkiego najlepszego,dużo zdrowia przede wszystkim i spełnienia marzeń. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 23 Grudnia 2014 I po robocie No i bardzo ładny szczupaczek Kruszynko . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 23 Grudnia 2014 No i bardzo ładny szczupaczek Kruszynko Jutro razem ze szczupaczkiem nacieramy na Kołobrzeg Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 23 Grudnia 2014 śledż po cholewkarsku z cebulką i ziemniaczkami, polany olejem lnianym. Dałeś mi "pomysła" na kolację wigilijną , bo zawsze to ziemiaki we wojsku i śledż w śmietanie i to mi wystarczało , jutro zjem dwa dania ( o opłatku nie wspomnę) bo olej lniany posiadam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jutro razem ze szczupaczkiem nacieramy na Kołobrzeg Kruszynko , dobrej drogi i pozdrawiaj Kołobrzeg . :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Życzenia dla tych którzy zaglądają do tego tematu,byli w Pażęcach lub na spływie w Woziwodzie od Wandy i Marka - Grajkahttps://app.box.com/s/a5yii6hqdcjvyl17t4g3 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-392828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dzisiaj pasztet z golonki z dzika,królika,kury i kawałka świeżego boczku ze skórą .Ponieważ był chudy został owinięty w paski boczku.Niestety przekrojem nie dysponuję ,zanim się zorientowałem pasztet wyemigrował do Gdyni,został maleńki kawałek Za to dysponuję przekrojem pasztetu wykonanego z końcówki farszu,bez boczku, za to z wędzonymi śliwkami, pokrojonymi w kosteczkę A tak wyglądał nasz stół wigilijny, tym razem w Kołobrzegu Pod choinką też było nie najgorzej .Św.Mikołaj zadbał,widać byliśmy grzeczniSądząc z roześmianych buzi prezenty były "trafione" A tak było w powrotnej drodze Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-393374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 29 Grudnia 2014 A jednak udało się zrobić zdjęcie przekroju nędznych resztek pasztetu Wczoraj wieczorem telefon "Mamo to najlepszy pasztet jaki upiekłaś!!!" ......i to jest właśnie sprawiedliwość dziejowa Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/35/#findComment-393433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.