Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Takie smakowitości na jarmarku w Wejherowie :thumbsup:

Stoisko producenta czosnku z Pruszcza

post-39731-0-35098700-1450205954_thumb.jpg

Są i Bracia Litwini

post-39731-0-44267300-1450205970_thumb.jpg

 

post-39731-0-05898000-1450205994_thumb.jpg

 

Najbardziej oblegane stoisko-polskie wina z degustacją :D

post-39731-0-74538700-1450206011_thumb.jpg

 

post-39731-0-30319600-1450206028_thumb.jpg

 

post-39731-0-14474600-1450206061_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463188
Udostępnij na innych stronach

A mnie się podoba ostatnie zdjęcie z chlebami

 

Bo chleba na jarmarku sporo,nawet litewski w kilku rodzajach :)

Jakiś ciąg na rolady boczkowe wśród WB nastał.U mnie też wczoraj sparzona, 7 dni peklowana.z czosnkiem,majerankiem,pieprzem,tymiankiem i papryką .Wędzona w tusiaczkowej wędzarni w trakcie prac spółdzielczych. :D

Dzisiaj rozkroiłem.

post-39731-0-68512100-1450248174_thumb.jpg

 

post-39731-0-43686700-1450248154_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463268
Udostępnij na innych stronach

Temat nie tylko śledzie ale mam nadzieje że Kruszynka coś pomoże :)

Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu. Możesz podać jakiś ciekawy przepis tak aby dziś zrobić i doszły na święta :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463276
Udostępnij na innych stronach

KarKan, jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynki. To śledziowa poezja, ja właśnie przygotowałem świąteczna porcję. Dzięki Kruszynko za wspaniały przepis :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463284
Udostępnij na innych stronach

A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce, moczenie w solance 6,5 % przez 12 godz. potem wędzenie w ciepłym dymie do koloru i podpiekanie aż puszczą soczek. Joj jakie były dobre :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463294
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem tuszki śledzia Bałtyckiego w Lidlu.

 

 

jeżeli Twoi bliscy i Ty, lubicie korzenne, to zrób te według przepisu Kruszynk

 

 

Tuszki z Lidla to chyba są świeże,nie solone /tzw. zielone /.Na korzenne nadają się solone.

 

A ja takie tuszki z Lidla uwędziłem na siatce

 

 

I to jest dobry pomysł.

Świeże śledzie to można zrobić np.w/g przepis na "Czerwone,zielone śledzie"

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-5?do=findComment&comment=204257

 

Przeglądałem książkę Wellman i Okrasy z przepisami na ryby.Jest tam kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia.Niestety na razie mam kupony na !/2 książki.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463311
Udostępnij na innych stronach

A ja takie sledzie ( srömming) to chyba to samo co sledz tylko nazwany inaczej bo lapany w innej czesci Baltyku.

u nas sa filety ,mozna samemu tez wyfiletowac , na kazdy taki filet (rozlozony) sypie sol i pieprz  bialy sporo swiezego koperku posiekanego  przykrywam drugim filetem oczywiscie skora do gory panieruje w mace zmieszana z bulka tarta i smaze na masle .

Usmazone sledziki przekladam do zalewy slodko octowej z duza iloscia cebuli czerwonej pokrojonej w plasterki i zielem angielskim

Zalewa to taka jak podawal kiedys Sverige2 (123)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463327
Udostępnij na innych stronach

Przepisik godny zastosowania; :clap::thumbsup:

 

Andrzej pierogi zaczął lepić to i ja za przygotowania do wigilii się wziąłem

 

 

post-39731-0-62028700-1450274598_thumb.jpg

 

W tym roku tylko śledzie w śmietanie i w oleju lnianym z cebulką będą.Te ostatnie z całych,solonych ikrzaków i mleczaków.Roboty więcej,ale smak nieporównywalny z filetami z wiaderka.

W miseczce moczy się groch na "groch z kapustą" W moim domu rodzinnym potrawa w ogóle nieznana,teraz obowiązkowa.Świat świąt jednak się zmienia :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463349
Udostępnij na innych stronach

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu , bo u mnie w domu od dzieciństwa, jak daleko sięgam pamięcią, zawsze była ta wigilijna postna kapusta z grochem i podrumienianą cebulką na lnianym oleju, i jest moim ukochanym przysmakiem do dzisiaj :D, ale muszę przyznać że czasami w ciągu roku też mnie oskoma dopada, to wtedy nie mogę się oprzeć aby sobie jej odmówić i nie zrobić. Nie mniej najbardziej mi smakuje na wigilijnym stole, ze smażonym karpikiem prosto z patelni :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463355
Udostępnij na innych stronach

U mojej tesciowej tez jest kapusta z grochem na lnianym oleju,u nas nigdy nie bylo ...dla mnie to moga byc tylko pierogi z kapusta i grzybami i wszelakie sledzie ..szczegolnie po kolobrzesku ,ktorego jeszcze w dalszym ciagu kupuje bo smaku nie moge odtworzyc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463359
Udostępnij na innych stronach

 

 

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu

Pisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.

Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463386
Udostępnij na innych stronach

 

No może niezupełnie Kruszynko, pewnie to zależy również od regionu

Pisałem o moim domu rodzinnym,a w nim zarządzała moja Babcia-Gdańszczanka ,więc takich bardziej wschodnich potraw w niej nie było.Kutia też nie była mi znana.Dominował śledż w śmietanie,oleju,karp w galarecie,dorsz po grecku,dorsz smażony i rzecz chyba dzisiaj niespotykana - gotowane ziemniaki.

Ale niezależnie od tego co na stole atmosfera zawsze ta sam,zapach choinki,pierników ......no po prostu Wigilia.

 

 

Absolutnie i całkowicie się z Tobą Kruszynko zgadzam, Wigilia, Święta i ta niepowtarzalna atmosfera nas wszystkich łączy i niech tak zawsze będzie :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463391
Udostępnij na innych stronach

Obrabiając "śledzie jak niedżwiedzie" pozostało mi trochę takich gorszych kawałków śledzi i dwa mlecze oraz jedna ikra.Najpierw chciałem to po prostu skonsumować z cebulką i czarnym chlebkiem prosto z Litwy,......ale przyszedł mi pomysł na nowy sposób na śledzie.

Przepis wygląda tak:

Jeden mlecz i jedna ikra z solonych śledzi,wymoczone w kilku wodach /lepiej jak się za mocno wymoczy bo zawsze można dosolić /

Jena cebulka

Jeden ząbek /duży / czosnku

Jedna papryczka chili /jak długa to 1/2/

Jeden niewielki ogórek kiszony / konserwowy

Kilka kaparów

Dwie łyżki musztardy / użyłem sarebskiej ale chyba każda się nada /

Kilka łyżek oleju lub oliwki

Trzy łyżki majonezu

Pieprz do smaku.

Śledż wymoczony,pokrojony w niewielkie kawałki

Wszystkie składniki oprócz śledzia miksujemy,majonez dodając pod koniec miksowania.Musi wyjść gładziutka masa.

W powstały sos wkładamy śledzie i na kilka godzin do lodówki.

Prawdziwie męska zakąska pod czystą wyszła :):thumbsup:

 

post-39731-0-56472300-1450364371_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463569
Udostępnij na innych stronach

Takie gołe też mają swój urok Kaziku

Już nie są gołe. :D

 

post-39731-0-23937400-1450528110_thumb.jpgpost-39731-0-81931100-1450528126_thumb.jpg

 

A to dzięki takiej pomocnicy :)

 

post-39731-0-74729600-1450528214_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463857
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój przepis na  śledzie korzenne:
No to już wiadomo co będzie w poniedziałek wieczorem robione... Podobnież jedno takie malutkie wiadereczko ca 10 kg przecudnych śledzików dla mnie właśnie się soli... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463859
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla mnie właśnie się soli...

A dla mnie ???? ;)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463863
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przed chwilą oglądałem odcinek "Okrasy", gdzie między innymi był pokazywany karp wędzony w całości... a właściwie rozcięty, ale od strony grzbietu.

Ale po kolei. Karpia rozcinamy od strony grzbietu, czyli wzdłuż kręgosłupa. Oczywiście karp cały, nie patroszony, i z tego co widziałem, wraz z głową.

Rozkładamy karpia "na płat", patroszymy. Doprawiamy w/g uznania i kładziemy na ruszcie skórą do dołu. Podobno taka metoda powoduje, że wszystkie soki pozostają w rybie (można nie tylko karpia tak przygotować), bo skóra uniemożliwia ich "ucieczkę". Druga zaleta to taka, że nie mamy "ubytków" podczas wędzenia. Trzecia, nie trzeba ryby skrobać przed wędzeniem... :)

 

Co Wy na to :rolleyes: Ja nie zrobię, bo wędzarnia jeszcze "w polu", ale zjadł bym z ochotą :D

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463866
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dla mnie ????
No już teraz i dla Ciebie  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463868
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co Wy na to

Temat znany,kiedyś była dyskusja i omówienie takiego sposobu wędzenia .Kolega Beiot największą wiedzę na ten temat chyba posiada.

http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?605983

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463870
Udostępnij na innych stronach

Kaziu Sasza też pokazywał tak robione ryby ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463872
Udostępnij na innych stronach

Ok Robert,ja tylko zaznaczyłem że taki sposób wędzenia jest znany przynajmniej części forumowiczów.Sasza to mistrzunio jeżeli chodzi o rybałkę i wszystko co z tym związane.Nie mogłem się rozwodzić za długo w temacie bo dzisiaj ostrą walkę z dziczyzną miałem :D

post-39731-0-79576800-1450554217_thumb.jpg

 

Udziec jelenia

 

post-39731-0-64825100-1450554257_thumb.jpg

 

Szynka z dzika.

 

Już rozebrane,sklasyfikowane,zapeklowane.Dodatkowo jeszcze golonka tylna,boczek i podgardle.Będzie kiełbaska cienka i coś na kształt krakowskiej.Trochę do pasztetu też odłożyłem.Do tego pekluje się na mokro szyneczka z dzika i dwie szyneczki z jelenia.

 

post-39731-0-87670500-1450554457_thumb.jpgpost-39731-0-48771400-1450554472_thumb.jpgpost-39731-0-90042900-1450554485_thumb.jpg

 

Do tego moje dziewczyny się pojawiły i na obiadek musakę sobie zażyczyły.A każdy wie że to jednak kilka godzin roboty jest.Może nie ciężkiej ale upierdliwej.

 

post-39731-0-65388200-1450554658_thumb.jpgpost-39731-0-99799200-1450554668_thumb.jpg

 

I tak powoli do Świąt zmierzamy :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-463944
Udostępnij na innych stronach

Wędzona tydzień temu polędwica została dzisiaj rano rozkrojona. :D

To tak naprawdę troszkę na śniadanko :facepalm:

 

post-39731-0-53944200-1450618300_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/49/#findComment-464110
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.