Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ponad pięć lat temu zacząłem pisać w tym temacie.Chyba nadszedł ten moment że trzeba przestać zanudzać szanownych forumowiczów.

Absolutnie nikogo nie zanudzasz Kaziku.... ja z wielką przyjemnością zaglądam do Twojego tematu, podziwiam ... zazdraszczam i uczę się od lepszych ...

Nie wyobrażam sobie jak pozbawisz nas tej przyjemności.... :(

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525033
Udostępnij na innych stronach

Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć.

 

 

Kaziku nie będę tego komentował ..................    :facepalm:      Może to jednak tzw badanie rynku :)

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525035
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Kaziu....to dzięki Tobie rozpoczęła się moja wielka Spółdzielniana przygoda i nie wyobrażam sobie tego forum bez Ciebie.... ????????????

Proszę przemyśl tą decyzję jeszcze raz bo bardzo zasmuciła mnie Twoja decyzja...????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525039
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć.

Ależ ja zdecydowanie protestuję @Kruszynko :excl: 

Od lat przegląd postów zaczynam od Twojego nicku.

Mam specjalny, kruszynkowy folder w prywatnych przepisach i nie wyobrażam sobie, żeby go zamknąć.

Nie zasłaniaj się proszę niedorzecznymi argumentami i nie odmawiaj nam swojego talentu kulinarnego.

Daj znać to wyedytuję post 1546 i skasuję tę całą dyskusję poniżej.

Pamiętasz? Miałeś nick Kruszynka, potem Kaziu ileśtam ( :D) i znowu powróciłeś do Kruszynki.

Ta Kruszynka zawsze się kojarzy z dobrymi, niezawodnymi przepisami.

Nawet mój wnuk pyta, czy zupa rybna, którą serwuję  jest zupą Kruszynki  :flowers:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525041
Udostępnij na innych stronach

Jako, że kłódeczki jeszcze nie ma i mam nadzieję, nie będzie, po cichutku chciałem powiedzieć, że ja też tu zaglądam i wierzę, że to tylko chwilowe zwątpienie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525144
Udostępnij na innych stronach

Ja też ten wątek mam w ulubionych. Właśnie Nie tylko śledzie!

Pozdrawiam i proszę o zmianę decyzji!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525147
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie miłe słowa :D ,ale zaszło chyba małe nieporozumienie.Zamknąć chcę temat "Nie tylko śledzie",ale nie chcę opuszczać forum/jak na razie /.

Zmniejszam swoją aktywność i tyle.Papciu też kiedyś dużo pisałeś i zamieszczałeś swoje przepisy.Pierwszą roladę z boczku robiłem na Twój wzór.Teraz ograniczyłeś się w zasadzie do obserwacji i szanujemy to.Ja też powoli zmniejszam aktywność,a i nowe wyzwania kuszą.

Jak coś będę chciał Wam zaprezentować to jest wiele tematów w których można to zrobić.Śniadania,obiady,kolacje,owoce morza,przystawki,zupy i wiele,wiele innych tematów zapomnianych już teraz, a do tego chyba przeznaczonych, może do tego służyć.

 

 

Jest już po południu i na pewno po malutkim kieliszku nalewki.

Wojtku wiem że to żart,ale na poważnie to ja nigdy po kielichu nie siadam do klawiatury,no może zdarzyło się w Nowy Rok. :facepalm: .

I jeszcze jedno,post jednego z kolegów został usunięty,i dobrze,ale właśnie takie nieprzemyślane /delikatnie mówiąc / wpisy coraz bardziej zniechęcają mnie do zaglądania na forum.

 

 

potem Kaziu ileśtam

Kazik,bez żadnych cyferek,jak się wtedy logowałem to było nas niewielu a Kazik był jeden :D Prehistoria :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525323
Udostępnij na innych stronach

ale zaszło chyba małe nieporozumienie.Zamknąć chcę temat "Nie tylko śledzie",ale nie chcę opuszczać forum

No, kamień z serca :D

Chcę jednak powiedzieć, że tytuł tego tematu stał się Twoim logo więc nie rezygnuj z niego lekką ręką.

 

 

Kazik,bez żadnych cyferek,jak się wtedy logowałem to było nas niewielu a Kazik był jeden

Przepraszam Kruszynko, czas robi swoje a ja już mam mocno zredukowane neurony (stosownie do wieku :facepalm: ).

Pamiętałam jednak Twój pierwotny=aktualny nick z Oliwki.

Wprawdzie tam nie pisywałam ale zaczęłam już namiętnie czytać i nabrałam szacunku do użytkownika o nicku Kruszynka. 

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525336
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, nieskromnie dodam że i ja zaliczam się do Twoich fanów, często korzystam z zamieszczonych przez Ciebie przepisów, za co Ci chwała :clap:  no..... i cieszę się że będziesz nadal na forum :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525359
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chciałbym po raz pierwszy  wykonać te śledzie :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=254315

 

Dlatego po raz pierwszy, bo  od  wielu lat .... :rolleyes: ....   w ogóle  nie  używam  cukru.

W tym roku  zacząłem "eksperymentować" z  ksylitolem i  myślę, że do tych śledzi jako "erzatz" by się nadawał  - tylko zastanawia mnie ta ilość :

 

120 g brązowego cukru

 

Jak dla mnie - "cukrowego ;)  nonkonformisty" jest to   :w00t:   "wielkość porażająca" - dlatego chciałem się upewnić czy :rolleyes:  "TAK MA BYĆ"  :question:


I  kolejne pytania czy :

 

łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka gorczycy
łyżeczka kolendry

 

Dotyczy tychże w  "ziarnkach" ?

 

solidna szczypta czerwonego pieprzu

 

Dotyczy tegoż  zmielonego ?

 

Wiem, że może pytania te nie są z grupy tych "inteligentnych", ale  proszę o wybaczenie biorąc pod wzgląd, że w kwestii tych "skandynawów"  jestem jeszcze :tongue:  "dziewicą"   ;) .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531434
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym po raz pierwszy wykonać te śledzie :

 

Od kiedy wpadł mi w oczy ten przepis Kruszynki, robię je co roku. Już kiedyś pisałem, że w ten sposób Kruszynka siedzi symbolicznie przy moim wigilijnym stole.

Robiłem dwie wersje. Tzn. zamiennikami były whiski i aquavit, reszta dokładnie jak z przepisu. Wnioskowałem po fotce, że wszystkie przyprawy są w ziarenkach.

Te 120 g brązowego cukru nie robiło na mnie aż tak wielkiego wrażenia. Toć one rozpuszczone w 400 ml płynu. Liczac wychodzi 30 gram cukru na 100 ml.

POLECAM z całego serca!!!

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531439
Udostępnij na innych stronach

To  jeszcze jedno pytanie - czy płyny 

Wodę,ocet,alkohol i cukier gotujemy w garnuszku

 

doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531477
Udostępnij na innych stronach

Piotrze ja zawsze robię tak jak zalewę octową czyli do wrzenia ale z pokrywką ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531478
Udostępnij na innych stronach

 

 

doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ?

Jak te pare promili ubędzie Ci w zalewie na skutek gotowania zalewy do śledzi po skandynawsku, to uzupełnisz naturalną drogą. Oby tylko przed Pasterką!!! ;) Aby MOC struchlała!!!  :D 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego po raz pierwszy, bo  od  wielu lat .... ....   w ogóle  nie  używam  cukru. W tym roku  zacząłem "eksperymentować" z  ksylitolem i  myślę, że do tych śledzi jako "erzatz" by się nadawał  - tylko zastanawia mnie ta ilość
  ja bym dala ok 50-75% ksyllitolu, tak przynajmniej zaleca sie w wypiekach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531507
Udostępnij na innych stronach

Robię śledzie z whisky trzeci rok (na BN i Wielkanoc). Hit. Opcjonalnie stosuję brandy - też dobrze wychodzi. Dodaję koper w gałązkach, gdyż szarzeje w czasie marynowania. Przed podaniem posypuję odrobiną świeżego pociętego kopru. Dodaję trochę mniej jałowca, żeby nie zdominować smaku. Wrzucam dużo pieprzu czerwonego, bo ładnie kontrastuje i wygląda super. Polecam.

Edytowane przez albacora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531509
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ja miałbym ocenić dwie opcje, tzn. whisky i aquavit, to bardziej podchodzi mi jednak z korzennym smakiem aquavitu.

Ale zaznaczam, że obie wersje są warte popełnienia. Choćby na próbę, a potem już jak u mnie, zawsze.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531549
Udostępnij na innych stronach

whisky daje dobry smak ,zrob , ja w tym roku mam sledziki z jagodami i cynamonem ..sa doskonale , smakowo i wizualnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531555
Udostępnij na innych stronach

 

 

whisky daje dobry smak ,zrob

Wiem. Robię obie wersje.

Napisałem, że wersja wikingów mi lepiej podchodzi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531560
Udostępnij na innych stronach

Ja robilam tez sledzie ze smazonym boczkiem na chrupko i chrzanem..doskonale sie komponuje ze sledzikiem ..co roku robie kilka werji roznych tak na jeden zab ..bo inaczej to trzeba by miec zoladek nie wiem jaki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.