Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To  jeszcze jedno pytanie - czy płyny 

Wodę,ocet,alkohol i cukier gotujemy w garnuszku

 

doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531477
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piotrze ja zawsze robię tak jak zalewę octową czyli do wrzenia ale z pokrywką ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531478
Udostępnij na innych stronach

 

 

doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ?

Jak te pare promili ubędzie Ci w zalewie na skutek gotowania zalewy do śledzi po skandynawsku, to uzupełnisz naturalną drogą. Oby tylko przed Pasterką!!! ;) Aby MOC struchlała!!!  :D 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego po raz pierwszy, bo  od  wielu lat .... ....   w ogóle  nie  używam  cukru. W tym roku  zacząłem "eksperymentować" z  ksylitolem i  myślę, że do tych śledzi jako "erzatz" by się nadawał  - tylko zastanawia mnie ta ilość
  ja bym dala ok 50-75% ksyllitolu, tak przynajmniej zaleca sie w wypiekach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531507
Udostępnij na innych stronach

Robię śledzie z whisky trzeci rok (na BN i Wielkanoc). Hit. Opcjonalnie stosuję brandy - też dobrze wychodzi. Dodaję koper w gałązkach, gdyż szarzeje w czasie marynowania. Przed podaniem posypuję odrobiną świeżego pociętego kopru. Dodaję trochę mniej jałowca, żeby nie zdominować smaku. Wrzucam dużo pieprzu czerwonego, bo ładnie kontrastuje i wygląda super. Polecam.

Edytowane przez albacora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531509
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ja miałbym ocenić dwie opcje, tzn. whisky i aquavit, to bardziej podchodzi mi jednak z korzennym smakiem aquavitu.

Ale zaznaczam, że obie wersje są warte popełnienia. Choćby na próbę, a potem już jak u mnie, zawsze.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531549
Udostępnij na innych stronach

whisky daje dobry smak ,zrob , ja w tym roku mam sledziki z jagodami i cynamonem ..sa doskonale , smakowo i wizualnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531555
Udostępnij na innych stronach

 

 

whisky daje dobry smak ,zrob

Wiem. Robię obie wersje.

Napisałem, że wersja wikingów mi lepiej podchodzi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531560
Udostępnij na innych stronach

Ja robilam tez sledzie ze smazonym boczkiem na chrupko i chrzanem..doskonale sie komponuje ze sledzikiem ..co roku robie kilka werji roznych tak na jeden zab ..bo inaczej to trzeba by miec zoladek nie wiem jaki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.