Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jutro rano jadę po ryby na hamburski Fischmarkt. Planuję śledzie po skandynawsku, wędzone rolmopsy śledziowe no i może się skuszę na korzenne. Świetny pomysł.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321431
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pycha :) Zrobię w tym roku takie korzenne :) Z cebulką też robię ale z taką zeszkloną-podsmażoną :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321434
Udostępnij na innych stronach

To i ja podrzucę przepis na śledzie po duńsku.

 

Przywieziony z Danii tłumaczony ze słoika stąd te procenty, robiłem 3 razy, wychodzą.

 

Śledzie po duńsku (na 225 g śledzi) całość 600 g

( 25g cebula prażona i przyprawy)

 

 

37,5 % śledzie (225g)

 

Zalewa: (375g  bez …śledzi)

37% cukier - 222g

14% woda  - 84g

5% ocet winny –30g

4% suszona (prażona) cebula – 24g

3% ocet z koperkiem – 18g

Czerwony pieprz

 

SOS CURRY na 300g

 

28% woda - 84 g

22% olej roślinny - 66g

20% makaron gotowany – róg - 60g

16% ogórek - 48g

11% jabłko - 33g

3% cukier - 9g

2% ocet winny - 6g

2% żółtko - 6g

Curry, sól, musztarda

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321439
Udostępnij na innych stronach

Kaziku.. czy ja już jadłam te śledzie?? :facepalm:  Pytam gdyż jesteście z Jolką specjaliści od rybek... oczywiście nie tylko i być może na którymś ze zlotów było dane mi próbować ale już nie pamiętam.

Przepis wygląda zachęcająco... muszę je koniecznie zrobić :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321450
Udostępnij na innych stronach

paweljack czy naprawde  ilosc cukru w sledziach to 225 g a wody tylko 84 g , czy w sosoei curry skladnikiem jest makaron kolanka ( drobne ) rozumiem ? .Jesli mozesz zrobić zdjecie etyekiety ze skladem posli mi na pw prosze Pozdrawiam .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321462
Udostępnij na innych stronach

paweljack czy naprawde  ilosc cukru w sledziach to 225 g a wody tylko 84 g , czy w sosoei curry skladnikiem jest makaron kolanka ( drobne ) rozumiem ? .Jesli mozesz zrobić zdjecie etyekiety ze skladem posli mi na pw prosze Pozdrawiam .

Tak jest jak napisałem, śledzie przywiezione dwa lata temu, więc etykiety nie ma. Makaron gotowany, natomiast myślę, że nie ma to znaczenia jaki, bo wszystko będzie zblendowane. Również pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321467
Udostępnij na innych stronach

może na którymś ze zlotów było dane mi próbować ale już nie pamiętam.

Halusiu też nie pamiętam,tyle ich było/ zlotów i słoików ze śledziami/'.Pamiętam że na  którymś zlocie miałem śledzie korzenne ale z gotowej mieszanki otrzymanej od Andrzeja. :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321476
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze moje trzy grosze w sprawie żuru.

Nie żurku,nie białego barszczu,ale żuru.Pożywnej zupy dla ciężko pracujących podawanego w czasie postu praktycznie codziennie.Znienawidzonego i pod koniec postu i uroczyście niszczonego wraz ze śledziem ,którego również uroczyście wieszano.

Żur kwaszono z mąki żytniej lub pszenicznej grubo mielonej.Tzw.razówki.

 

post-39731-0-23270500-1387466784_thumb.jpg

 

Z dodatkiem ząbków czosnku lub bez.Dodawać skórki chleba nie było potrzeby.Żur zalany ciepłą wodą startował praktycznie natychmiast.

 

post-39731-0-20790500-1387466969_thumb.jpg

Gotowano z niego zupy na wywarze warzywnym , a jak warzyw na przednówku nie było to dodawano mleko,śmietanę /na bogato/.Jadano z chlebem, często z białym serem pokrojonym w kostkę.Zakwas na razówce z otrębami powodował że zupa była zawiesista.

Czasy teraz mamy lepsze to i żur przekształcił się w żurek,biały barszczyk,zakwasik z mąki żytniej lub pszenicznej pięknie zmielonej,bez ortąb i innego badziewia ,obowiązkowo z białą kiełbaską .I jest oczywiście przepyszny.Jednak trzeba pamiętać o jego "korzeniach".

Ponieważ teraz nie mamy postu to powyższy temat powinienem zamieścić po "śledziku",ale czytając dyskusję na tematy żurków i białych barszczy poczułem wewnętrzną,nieodpartą chęć zjedzenia żuru.Ugotowałem go na mięsku z dodatkiem boczusia,kiełbasy wędzonej i na koniec dodałem ugotowane osobno płucka wieprzowe odpowiednio pokrojone w zgrabne kawałeczki.

No i jadłem to przez cztery dni bo moja Jola czegoś takiego do ust nie bierze. :tongue:

post-39731-0-51788400-1387467705_thumb.jpg

Do zupki dodałem oprócz duuużej ilości majeranku i roztartego z solą czosnku podsmażoną na solonym boczku cebulkę.

Boczek był zasolony gdzieś tak w sierpniu.Po kilku tygodniach został podwędzony i ponownie powieszony na haczyku w przwiewnym miejscu.Systematycznie go ubywało a co dotrwało do dzisiaj wygląda mniej więcej tak:

post-39731-0-20132100-1387468611_thumb.jpg

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321678
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do zupki dodałem oprócz duuużej ilości majeranku

 

 

  :clap::D :D :D       To to ja rozumiem kolego .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321682
Udostępnij na innych stronach

 

 

To to ja rozumiem kolego .

A reszty nie rozumiesz ? :D :D :D:tongue:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321700
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i jadłem to przez cztery dni bo moja Jola czegoś takiego do ust nie bierze.
 

Bą Żur  Kaziu - zaspokoisz moją ciekawość , co Jola bierze  :hmm:

Ja na takim "postnym " żurze " , a szczególnie z dodatkiem płucek i boczku tak wyleżakowanego mogę się zatrudnić do kosy .  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321701
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie jadlam z pluckami :blush: , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila". Moze kiedys( w zimie) zajrze tutaj do ciebie Kruszynka , aby zrobic  ten postny zur :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321713
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie jadlam z pluckami :blush: , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila". Moze kiedys( w zimie) zajrze tutaj do ciebie Kruszynka , aby zrobic  ten postny zur :D

Zajrzyj w marcu, bo postny żur to na przed Wielkanocą.  :mellow:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321742
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy nie jadlam z pluckami :blush: , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila

 

 Już wspominałem ,  że w moim domu rodzinnym się gotowało  i ja też gotuję taką zupę z podrobów wp oczywiście z płucami na biało i kwaśno . :D  Nazwa tej zupy  po prostu  kwaśne . :D


 

 

, bo postny żur to na przed Wielkanocą.
 

 

 

 Postny żur na mięsie :rolleyes:   :no:   . No chyba że na maśle . :tongue::D :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321745
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, to na pewno byl zur. Jego dziadek codziennie rano na sniadanie jadl , glownie zima . A wiesz jak te smaki z dziecinstwa zostaja

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321747
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wiesz jak te smaki z dziecinstwa zostaja
 

Oj tak - ja kilka dni temu miałem "chcicę" na coś ......zrobiłem sobie kanapkę z cukrem i polałem śmietanką do kawy . Do tej pory robi furorę pod nazwą - Poznaj smaki dzieciństwa.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321755
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ teraz nie mamy postu

 

Zwracam uwagę na subtelną różnicę co jest postne a co nie ;)

 

zrobiłem sobie kanapkę z cukrem i polałem śmietanką do kawy

 

Dodaj do tego chleb smarowany musztardą :D

 

co Jola bierze

 

Jak masz odwagę , zapytaj Joli. ;):D

 

Nazwa tej zupy po prostu kwaśne

 

A u nas "płucka na kwaśno".Oprócz domowych były te barowe.Ja nazywałem je ścierkówką.Do tej pory pamiętam smak płucek z baru FIS przy dworcu PKP i PKS w Zakopanem.Kiedyś ,wczesne lata 80-te to były, po konsumcji takich płucek /innej opcji nie było/pojechaliśmy na Słowację i tam po skonsumowaniu w restauracji na Eurocampie /teraz tam tylko krzaki rosą/"bifteka z jajcom " z frytkami ,popitymi piwkiem "Kamzik" i kielonkiem zimnej "Borowiczki" chcieliśmy prosić o azyl ekonomiczny. :D :D :D

I tak mieszają się smaki dzieciństwa ze smakami młodości. ;):facepalm:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321799
Udostępnij na innych stronach

Ja pamietam smak z lat 80 takiego barszczu bialego z dudkami jak bylam na zimowisku w Swieradowie super ,nie jedna dolewka byla :)

Zrobilysmy kiedys z mama tu takowy ,niestety albo smak nam sie zmienil albo klimaty nie byly takie same jak za mlodych lat ,ale juz wiecej takiego barszczu nie gotowalysmy :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321827
Udostępnij na innych stronach

Pasztety Joli gotowe.Tym razem z wieprzowej głowizny,łopatki,wołowiny,wątróbek gęsich i kaczki.Maleńki pasztecik z końcówki która się nie zmieściła do foremek został pożarty zaraz po wystudzeniu .Pycha .A reszta w myśl hasła "zostaw to na święta" została głęboko ukryta w lodówce.

post-39731-0-77721400-1387640954_thumb.jpg

post-39731-0-30495600-1387641121_thumb.jpg

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322066
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim którzy tu zaglądaja :

post-39731-0-62518700-1387789518_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322410
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkim którzy tu zaglądaja

Kaziu i Jolu - zaglądam i dziękuję , ale co to za goła pupa Wam wyszła w "zylcu"

A może ja jestem erotoman gawędziarz ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322498
Udostępnij na innych stronach

Jolu, Kaziku,

ja ciągle czytam ten temat i dziękuje Wam za wszystkie przepisy które tu Kruszynka umieścił !!

 

Życzę Wam,

radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

post-49682-0-20277700-1387824197.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322499
Udostępnij na innych stronach

i ja zaglądnąłem i też życzenia ślę w imieniu własnym jak i mojej Jadzi :D

post-47651-0-23390200-1387830164_thumb.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322519
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.