dyzio Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Ja jutro rano jadę po ryby na hamburski Fischmarkt. Planuję śledzie po skandynawsku, wędzone rolmopsy śledziowe no i może się skuszę na korzenne. Świetny pomysł. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Pycha Zrobię w tym roku takie korzenne Z cebulką też robię ale z taką zeszkloną-podsmażoną Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 18 Grudnia 2013 To i ja podrzucę przepis na śledzie po duńsku. Przywieziony z Danii tłumaczony ze słoika stąd te procenty, robiłem 3 razy, wychodzą. Śledzie po duńsku (na 225 g śledzi) całość 600 g ( 25g cebula prażona i przyprawy) 37,5 % śledzie (225g) Zalewa: (375g bez …śledzi)37% cukier - 222g14% woda - 84g5% ocet winny –30g4% suszona (prażona) cebula – 24g3% ocet z koperkiem – 18gCzerwony pieprz SOS CURRY na 300g 28% woda - 84 g22% olej roślinny - 66g20% makaron gotowany – róg - 60g16% ogórek - 48g11% jabłko - 33g3% cukier - 9g2% ocet winny - 6g2% żółtko - 6gCurry, sól, musztarda Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Kaziku.. czy ja już jadłam te śledzie?? Pytam gdyż jesteście z Jolką specjaliści od rybek... oczywiście nie tylko i być może na którymś ze zlotów było dane mi próbować ale już nie pamiętam.Przepis wygląda zachęcająco... muszę je koniecznie zrobić Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 18 Grudnia 2013 paweljack czy naprawde ilosc cukru w sledziach to 225 g a wody tylko 84 g , czy w sosoei curry skladnikiem jest makaron kolanka ( drobne ) rozumiem ? .Jesli mozesz zrobić zdjecie etyekiety ze skladem posli mi na pw prosze Pozdrawiam . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 18 Grudnia 2013 paweljack czy naprawde ilosc cukru w sledziach to 225 g a wody tylko 84 g , czy w sosoei curry skladnikiem jest makaron kolanka ( drobne ) rozumiem ? .Jesli mozesz zrobić zdjecie etyekiety ze skladem posli mi na pw prosze Pozdrawiam .Tak jest jak napisałem, śledzie przywiezione dwa lata temu, więc etykiety nie ma. Makaron gotowany, natomiast myślę, że nie ma to znaczenia jaki, bo wszystko będzie zblendowane. Również pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) może na którymś ze zlotów było dane mi próbować ale już nie pamiętam.Halusiu też nie pamiętam,tyle ich było/ zlotów i słoików ze śledziami/'.Pamiętam że na którymś zlocie miałem śledzie korzenne ale z gotowej mieszanki otrzymanej od Andrzeja. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Jeszcze moje trzy grosze w sprawie żuru.Nie żurku,nie białego barszczu,ale żuru.Pożywnej zupy dla ciężko pracujących podawanego w czasie postu praktycznie codziennie.Znienawidzonego i pod koniec postu i uroczyście niszczonego wraz ze śledziem ,którego również uroczyście wieszano.Żur kwaszono z mąki żytniej lub pszenicznej grubo mielonej.Tzw.razówki. Z dodatkiem ząbków czosnku lub bez.Dodawać skórki chleba nie było potrzeby.Żur zalany ciepłą wodą startował praktycznie natychmiast. Gotowano z niego zupy na wywarze warzywnym , a jak warzyw na przednówku nie było to dodawano mleko,śmietanę /na bogato/.Jadano z chlebem, często z białym serem pokrojonym w kostkę.Zakwas na razówce z otrębami powodował że zupa była zawiesista.Czasy teraz mamy lepsze to i żur przekształcił się w żurek,biały barszczyk,zakwasik z mąki żytniej lub pszenicznej pięknie zmielonej,bez ortąb i innego badziewia ,obowiązkowo z białą kiełbaską .I jest oczywiście przepyszny.Jednak trzeba pamiętać o jego "korzeniach".Ponieważ teraz nie mamy postu to powyższy temat powinienem zamieścić po "śledziku",ale czytając dyskusję na tematy żurków i białych barszczy poczułem wewnętrzną,nieodpartą chęć zjedzenia żuru.Ugotowałem go na mięsku z dodatkiem boczusia,kiełbasy wędzonej i na koniec dodałem ugotowane osobno płucka wieprzowe odpowiednio pokrojone w zgrabne kawałeczki.No i jadłem to przez cztery dni bo moja Jola czegoś takiego do ust nie bierze. Do zupki dodałem oprócz duuużej ilości majeranku i roztartego z solą czosnku podsmażoną na solonym boczku cebulkę.Boczek był zasolony gdzieś tak w sierpniu.Po kilku tygodniach został podwędzony i ponownie powieszony na haczyku w przwiewnym miejscu.Systematycznie go ubywało a co dotrwało do dzisiaj wygląda mniej więcej tak: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Do zupki dodałem oprócz duuużej ilości majeranku :D To to ja rozumiem kolego . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 19 Grudnia 2013 To to ja rozumiem kolego . A reszty nie rozumiesz ? :D Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 19 Grudnia 2013 No i jadłem to przez cztery dni bo moja Jola czegoś takiego do ust nie bierze. Bą Żur Kaziu - zaspokoisz moją ciekawość , co Jola bierze ? Ja na takim "postnym " żurze " , a szczególnie z dodatkiem płucek i boczku tak wyleżakowanego mogę się zatrudnić do kosy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Nigdy nie jadlam z pluckami , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila". Moze kiedys( w zimie) zajrze tutaj do ciebie Kruszynka , aby zrobic ten postny zur Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Nigdy nie jadlam z pluckami , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila". Moze kiedys( w zimie) zajrze tutaj do ciebie Kruszynka , aby zrobic ten postny zur Zajrzyj w marcu, bo postny żur to na przed Wielkanocą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 19 Grudnia 2013 PawełkuJacku - Anna ma teraz upały bo mieszka do góry nogami - patrz globus . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Nigdy nie jadlam z pluckami , a moj slubny zawsze wsponina," moja babcia to taki robila Już wspominałem , że w moim domu rodzinnym się gotowało i ja też gotuję taką zupę z podrobów wp oczywiście z płucami na biało i kwaśno . Nazwa tej zupy po prostu kwaśne . , bo postny żur to na przed Wielkanocą. Postny żur na mięsie . No chyba że na maśle . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Andrzej, to na pewno byl zur. Jego dziadek codziennie rano na sniadanie jadl , glownie zima . A wiesz jak te smaki z dziecinstwa zostaja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 19 Grudnia 2013 A wiesz jak te smaki z dziecinstwa zostaja Oj tak - ja kilka dni temu miałem "chcicę" na coś ......zrobiłem sobie kanapkę z cukrem i polałem śmietanką do kawy . Do tej pory robi furorę pod nazwą - Poznaj smaki dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ponieważ teraz nie mamy postu Zwracam uwagę na subtelną różnicę co jest postne a co nie zrobiłem sobie kanapkę z cukrem i polałem śmietanką do kawy Dodaj do tego chleb smarowany musztardą co Jola bierze Jak masz odwagę , zapytaj Joli. Nazwa tej zupy po prostu kwaśne A u nas "płucka na kwaśno".Oprócz domowych były te barowe.Ja nazywałem je ścierkówką.Do tej pory pamiętam smak płucek z baru FIS przy dworcu PKP i PKS w Zakopanem.Kiedyś ,wczesne lata 80-te to były, po konsumcji takich płucek /innej opcji nie było/pojechaliśmy na Słowację i tam po skonsumowaniu w restauracji na Eurocampie /teraz tam tylko krzaki rosą/"bifteka z jajcom " z frytkami ,popitymi piwkiem "Kamzik" i kielonkiem zimnej "Borowiczki" chcieliśmy prosić o azyl ekonomiczny. :D I tak mieszają się smaki dzieciństwa ze smakami młodości. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ja pamietam smak z lat 80 takiego barszczu bialego z dudkami jak bylam na zimowisku w Swieradowie super ,nie jedna dolewka byla Zrobilysmy kiedys z mama tu takowy ,niestety albo smak nam sie zmienil albo klimaty nie byly takie same jak za mlodych lat ,ale juz wiecej takiego barszczu nie gotowalysmy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-321827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pasztety Joli gotowe.Tym razem z wieprzowej głowizny,łopatki,wołowiny,wątróbek gęsich i kaczki.Maleńki pasztecik z końcówki która się nie zmieściła do foremek został pożarty zaraz po wystudzeniu .Pycha .A reszta w myśl hasła "zostaw to na święta" została głęboko ukryta w lodówce. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wszystkim którzy tu zaglądaja : Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dziękuję Wszystkiego dobrego zdrowych wesołych świąt Bożego Narodzenia Pozdrawiam maria s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wszystkim którzy tu zaglądaja Kaziu i Jolu - zaglądam i dziękuję , ale co to za goła pupa Wam wyszła w "zylcu"A może ja jestem erotoman gawędziarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Jolu, Kaziku, ja ciągle czytam ten temat i dziękuje Wam za wszystkie przepisy które tu Kruszynka umieścił !! Życzę Wam,radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 23 Grudnia 2013 i ja zaglądnąłem i też życzenia ślę w imieniu własnym jak i mojej Jadzi Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/21/#findComment-322519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.