Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

TA szyneczka bardzo mi sie podoba Kruszynko

Zapomniałem zaznaczyć,że to dzieło Joli, opisane już chyba w temacie przystawek założonym przez Agę .

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325397
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj odwiedziłem gdyńską halę rybną.Na ladach piękne trocie bałtyckie w cenie od 30-35 zł/kg.Łososie po 40 zł/kg i niewiele droższe od hodowlanych norwegów .Przepiękne śledzie -5 szt wchodzi na kilogram /8 zł/,szczupaki takie że oczy się śmieją .Jak pogoda się utrzyma to będzie z czego wybierać na kulig do Pażęc :D

A na razie malutki tatarek z troci bałtyckiej.

 

post-39731-0-03990500-1389290953_thumb.jpg

 

Popity ognistą wodą celem ukojenia skołatanych nerwów współorganizatora :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325816
Udostępnij na innych stronach

 

 

piękne trocie bałtyckie w cenie od 30-35 zł/kg.Łososie po 40 zł/kg i niewiele droższe od

 

 

 To u nas zostały tylko leszczyki i tołpyga . :devil: :devil:

 

 

 Kruszynko chyba po Pażęcach pojadę na zakupy . ;)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325840
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynko chyba po Pażęcach pojadę na zakupy

Mogę wystąpić w roli przewodnika .A może zamówimy dorsze  w Mechelinkach ?Tylko wiąże się to z pogodą,Jak będzie taka jak dzisiaj to nic z tego :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325900
Udostępnij na innych stronach

Dalsze znęcanie się nad trocią.

Smażona w panierce z mąki pszennej,mąki kukurydzianej /stosunek 2;1/,jajka i tartej bułki wraz z przypalonymi /zamiast zakręcić gaz walnąłem na pełną moc :cry:  / Jako dodatek surówka z czarnej rzodkwi /rzepy/ z marchewką,czerwoną cebulką i odrobiną majonezu.

Zawsze milej siedzieć teraz w kuchni niż wychodzić na dwór.Łeb może urwać a wrażenia gorsze niż w czasie Ksawera bo wieje idealnie z zachodu :(

 

post-39731-0-53990500-1389356937_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325964
Udostępnij na innych stronach

 

 

.A może zamówimy dorsze w Mechelinkach ?

 

 

 Kaziku jestem za :D  Zamówić można a z pogodą się nie wygra . :D    Co do pogody to nawet i u nas dmucha . :D

 

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325978
Udostępnij na innych stronach

Niegupi pomysł z tymi Mechelinkami;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325981
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj  /a zacząłem wczoraj/ na obiad przygotowałem pierś indyczą macerowaną w powidłach śliwkowych i nadzianych suszonymi owocami.

 

Wczoraj :

Pierś indycza została umyta i lekko posolona.W najgrubszym kawałku przy pomocy noża i trzonka od tłuczka, wykonałem otwór do nadzienia.

Powidła śliwkowe wymieszałem z łyżką musztardy sarebskiej,solą,pieprzem,gałką muszkatołową,papryką słodką,czubrycą,tymiankiem,octem winnym,zgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą.

Pastą tą natarłem pierś i odłożyłem do lodówki.

Morele ,śliwki,żurawinę,rodzynki zalałem czerwonym winem z dodatkiem miodu gryczanego i suszonym tymiankiem.

 

post-39731-0-93443400-1389531455_thumb.jpg

 

Dzisiaj :

 

W wykonaną kieszeń napchałem macerowanymi owocami.Te które nie zmieściły się w otworze zostały umieszczone pomiędzy piersią a tzw.przez niektórych polędwiczką .

 

post-39731-0-99451900-1389531812_thumb.jpg

 

Otwór zatkałem resztkami mięsa indyczego pozostałego z formowania pieczeni.Następnie przy pomocy szpilek i sznurka wędzarniczego pieczeń została zesznurowana.

 

post-39731-0-99558600-1389531899_thumb.jpg

 

Na dno brytfanki wrzuciłem pokrojoną marchewkę,pietruszkę,seler,ząbki czosnku,gałązkę rozmarynu,listek laurowy,pieprz kolorowy i resztkę pozostałej zalewy winnej z dodatkiem wody.

post-39731-0-94876600-1389532456_thumb.jpg

 

 

Na kratkę brytfanny ułożyłem zesznurowaną pieczeń i do piekarnika -150 st. na godz. i 15 min. /czas w zależności od wielkości /

 

post-39731-0-51194400-1389532108_thumb.jpg

 

Po wyjęciu z piekarnika :

 

post-39731-0-34934900-1389532577_thumb.jpg

 

Efekt końcowy:

 

post-39731-0-57928300-1389532623_thumb.jpg

 

Uwaga :owoce można namoczyć w koniaku / wersja luksusowa / lub w nalewce.

Płyn z pod pieczeni zlałem do garnuszka wraz z warzywami.Zmiksowałem przy pomocy blendera,dodałem śmietanę 12 % i wyszedł wcale dobry sos. :)

post-39731-0-41173100-1389532321_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-326324
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Kruszynko że umieszczam to w Twoim temacie, ale przepis traktuje o śledziach, wydaje się zupełnie ciekawy i wart "grzechu".

http://zmyslowesmaki.pl/2012/12/12/sledzie-zielone-mojej-mamy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327133
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za link.Wszystko o śledziach i nie tylko :D jest tu mile widziane.

Przepis na "zielone,czerwone śledzie" w nieco innej wersji jest w tym wątku

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/page-5?do=findComment&comment=204257

Takie śledzie planuję między innymi na kulig w Pażęcach .

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327149
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę zanudzać trocią,ale testuję aparat nowozakupiony.a dzisiaj na obiadek akurat ostatnie dwa filety troci wyjęte z zamrażarki.

Żeby nie było nudno to zmieniłem panierkę na płatki owsiane a zamiast ziemniaków bataty/słodkie ziemniaki/ pieczone na foli w piekarniku.

Do rybki zrobiłem dresing z szalotki,czerwonej cebuli,pomidorków,kaparków. Duszone na oliwce,potem dodane białe wino,łyżka przecieru pomidorowego,mała papryczka marynowana,sól,pieprz,tymianek  nieco curry.

 

post-39731-0-76271700-1390052098_thumb.jpgpost-39731-0-00534000-1390052205_thumb.jpg

Do tego jak zwykle coś dla królików. :facepalm:

post-39731-0-01829100-1390052181_thumb.jpg

 


Aparacik w zasadzie spełnia swoją rolę :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327679
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie chcę zanudzać trocią,ale testuję aparat nowozakupiony.

 

 

 Kruszynko  ten nowy aparat robi nawet piękne kolorowe zdjęcia :D :D :frantics:

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327818
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruszynko ten nowy aparat robi nawet piękne kolorowe zdjęcia

I bez plamki :D Będzie co kąpać przy następnej wywrotce :facepalm:

W menu "scena" ma opcję  "gastronomia" :D Typowa małpa dla idioty :facepalm:

A odnośnie dania, to pierwszy raz robiłem bataty.choć wiele razy się do tego przymierzałem.Bardzo mnie i Joli te bataty smakowały,Do ryby wręcz poezja.Myślę że i do dziczyzny byłyby dobre.Jak następnym razem wezmę się za perliczkę lub bażanta to z batatami je podam.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327870
Udostępnij na innych stronach

Te akurat w Kauflandzie,ale bywają i w Auchanie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327925
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko, podsyłam Ci oryginalny sposób na podanie rybki:

 

post-39694-0-88236100-1390657346_thumb.jpg

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-329225
Udostępnij na innych stronach

 

 

podsyłam Ci oryginalny sposób na podanie rybki:

Dzięki :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-329262
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Już za chwileczkę nurkujemy do piekarnika ,my pasztety z sarniny :hmm:

 

post-39731-0-47270800-1391533406_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331749
Udostępnij na innych stronach

 

 

,my pasztety z sarniny :hmm:

 

 

 To ja mojego ze świniny nie zabieram . ;)

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331750
Udostępnij na innych stronach

I  już po pieczeniu :)

post-39731-0-44912800-1391540839_thumb.jpgpost-39731-0-60126500-1391540895_thumb.jpg

Teraz Jola walczy z wieprzowym :D i nie zwalnia to Ciebie Andrzeju z przywiezienia swojego

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331778
Udostępnij na innych stronach

 

 

I już po pieczeniu :D

 

 

 Jakie ładniutkie .  Mój pasztet nadaje się do sklepu  wszystko po pięć złotych .  :D :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331780
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, to ja poproszę dwa.... Dychala poświęcę  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.