Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) TA szyneczka bardzo mi sie podoba KruszynkoZapomniałem zaznaczyć,że to dzieło Joli, opisane już chyba w temacie przystawek założonym przez Agę . Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dzisiaj odwiedziłem gdyńską halę rybną.Na ladach piękne trocie bałtyckie w cenie od 30-35 zł/kg.Łososie po 40 zł/kg i niewiele droższe od hodowlanych norwegów .Przepiękne śledzie -5 szt wchodzi na kilogram /8 zł/,szczupaki takie że oczy się śmieją .Jak pogoda się utrzyma to będzie z czego wybierać na kulig do Pażęc A na razie malutki tatarek z troci bałtyckiej. Popity ognistą wodą celem ukojenia skołatanych nerwów współorganizatora Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 9 Stycznia 2014 A na razie malutki tatarek z troci bałtyckiej. Tatar z troci, jak dawno go nie jadłem. Pychota. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 9 Stycznia 2014 piękne trocie bałtyckie w cenie od 30-35 zł/kg.Łososie po 40 zł/kg i niewiele droższe od To u nas zostały tylko leszczyki i tołpyga . :devil: Kruszynko chyba po Pażęcach pojadę na zakupy . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Kruszynko chyba po Pażęcach pojadę na zakupy Mogę wystąpić w roli przewodnika .A może zamówimy dorsze w Mechelinkach ?Tylko wiąże się to z pogodą,Jak będzie taka jak dzisiaj to nic z tego Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dalsze znęcanie się nad trocią.Smażona w panierce z mąki pszennej,mąki kukurydzianej /stosunek 2;1/,jajka i tartej bułki wraz z przypalonymi /zamiast zakręcić gaz walnąłem na pełną moc / Jako dodatek surówka z czarnej rzodkwi /rzepy/ z marchewką,czerwoną cebulką i odrobiną majonezu.Zawsze milej siedzieć teraz w kuchni niż wychodzić na dwór.Łeb może urwać a wrażenia gorsze niż w czasie Ksawera bo wieje idealnie z zachodu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 10 Stycznia 2014 .A może zamówimy dorsze w Mechelinkach ? Kaziku jestem za Zamówić można a z pogodą się nie wygra . Co do pogody to nawet i u nas dmucha . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Niegupi pomysł z tymi Mechelinkami;) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-325981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Dzisiaj /a zacząłem wczoraj/ na obiad przygotowałem pierś indyczą macerowaną w powidłach śliwkowych i nadzianych suszonymi owocami. Wczoraj :Pierś indycza została umyta i lekko posolona.W najgrubszym kawałku przy pomocy noża i trzonka od tłuczka, wykonałem otwór do nadzienia.Powidła śliwkowe wymieszałem z łyżką musztardy sarebskiej,solą,pieprzem,gałką muszkatołową,papryką słodką,czubrycą,tymiankiem,octem winnym,zgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą.Pastą tą natarłem pierś i odłożyłem do lodówki.Morele ,śliwki,żurawinę,rodzynki zalałem czerwonym winem z dodatkiem miodu gryczanego i suszonym tymiankiem. Dzisiaj : W wykonaną kieszeń napchałem macerowanymi owocami.Te które nie zmieściły się w otworze zostały umieszczone pomiędzy piersią a tzw.przez niektórych polędwiczką . Otwór zatkałem resztkami mięsa indyczego pozostałego z formowania pieczeni.Następnie przy pomocy szpilek i sznurka wędzarniczego pieczeń została zesznurowana. Na dno brytfanki wrzuciłem pokrojoną marchewkę,pietruszkę,seler,ząbki czosnku,gałązkę rozmarynu,listek laurowy,pieprz kolorowy i resztkę pozostałej zalewy winnej z dodatkiem wody. Na kratkę brytfanny ułożyłem zesznurowaną pieczeń i do piekarnika -150 st. na godz. i 15 min. /czas w zależności od wielkości / Po wyjęciu z piekarnika : Efekt końcowy: Uwaga :owoce można namoczyć w koniaku / wersja luksusowa / lub w nalewce.Płyn z pod pieczeni zlałem do garnuszka wraz z warzywami.Zmiksowałem przy pomocy blendera,dodałem śmietanę 12 % i wyszedł wcale dobry sos. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-326324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Przepraszam Kruszynko że umieszczam to w Twoim temacie, ale przepis traktuje o śledziach, wydaje się zupełnie ciekawy i wart "grzechu".http://zmyslowesmaki.pl/2012/12/12/sledzie-zielone-mojej-mamy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki za link.Wszystko o śledziach i nie tylko jest tu mile widziane.Przepis na "zielone,czerwone śledzie" w nieco innej wersji jest w tym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/page-5?do=findComment&comment=204257Takie śledzie planuję między innymi na kulig w Pażęcach . Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nie chcę zanudzać trocią,ale testuję aparat nowozakupiony.a dzisiaj na obiadek akurat ostatnie dwa filety troci wyjęte z zamrażarki.Żeby nie było nudno to zmieniłem panierkę na płatki owsiane a zamiast ziemniaków bataty/słodkie ziemniaki/ pieczone na foli w piekarniku.Do rybki zrobiłem dresing z szalotki,czerwonej cebuli,pomidorków,kaparków. Duszone na oliwce,potem dodane białe wino,łyżka przecieru pomidorowego,mała papryczka marynowana,sól,pieprz,tymianek nieco curry. Do tego jak zwykle coś dla królików. Aparacik w zasadzie spełnia swoją rolę Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nie chcę zanudzać trocią,ale testuję aparat nowozakupiony. Kruszynko ten nowy aparat robi nawet piękne kolorowe zdjęcia :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Kruszynko ten nowy aparat robi nawet piękne kolorowe zdjęcia I bez plamki Będzie co kąpać przy następnej wywrotce W menu "scena" ma opcję "gastronomia" Typowa małpa dla idioty A odnośnie dania, to pierwszy raz robiłem bataty.choć wiele razy się do tego przymierzałem.Bardzo mnie i Joli te bataty smakowały,Do ryby wręcz poezja.Myślę że i do dziczyzny byłyby dobre.Jak następnym razem wezmę się za perliczkę lub bażanta to z batatami je podam. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 19 Stycznia 2014 zamiast ziemniaków bataty Kruszynka gdzie kupujesz bataty ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Te akurat w Kauflandzie,ale bywają i w Auchanie. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dzięki. Do Kauflanda mam niedaleko bo w Giżycku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-327933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Kruszynko, podsyłam Ci oryginalny sposób na podanie rybki: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-329225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 25 Stycznia 2014 podsyłam Ci oryginalny sposób na podanie rybki: Dzięki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-329262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 4 Lutego 2014 Już za chwileczkę nurkujemy do piekarnika ,my pasztety z sarniny Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 4 Lutego 2014 ,my pasztety z sarniny To ja mojego ze świniny nie zabieram . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 4 Lutego 2014 Andrzejku..... zabierasz,zabierasz degustacja i porównanie smaków gatunków mięsiwa będzie Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) I już po pieczeniu Teraz Jola walczy z wieprzowym i nie zwalnia to Ciebie Andrzeju z przywiezienia swojego Edytowane 4 Lutego 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 4 Lutego 2014 I już po pieczeniu Jakie ładniutkie . Mój pasztet nadaje się do sklepu wszystko po pięć złotych . :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 4 Lutego 2014 Andrzejku, to ja poproszę dwa.... Dychala poświęcę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/23/#findComment-331787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.