koczic Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam.Prosze podpowiedzcie co mam zrobic.Znajomy uwędził mi karkówkę i łopatkę w całości jak przyniósł super wyglądała ale w środku surowa na drugi dzień znów wzął do wędzenia 2x po 4 godziny w sumi i dalej w środku surowa co z tym zrobic znajoma mówi żeby do wody wsadzic gorącej i pykac na małym ogniu czyli parzyc czy tak zrobić w jakiej temp trzymac i ile czasu ? w sobote goscie a ja na talezr chciałem coś dobrego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lipca 2011 Do soboty to jeszcze kawał czasu. Opisz trochę to mięsko jaka waga? czy peklowane było?Po wędzeniu to ono "surowe" będzie chyba że podpiekał w końcowej fazie wedzenia. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lipca 2011 Przypuszczam, że miał za niską temperaturę wędzenia lub za krótko wędził.Proponuje sparzyć, 72-75C przez ok. 1h/kg wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lipca 2011 Sparz.10min 100C potem 80C przez 40min o ile te kawałki są w granicach 1kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lipca 2011 koczic, Należy odróżnić proces wędzenia od procesu obróbki termicznej. Prawidłowe gorące wędzenie to temperatura 50-60stC. Choćbyś wędził wiele godzin nie zastąpi to obróbki termicznej (no, za wyjątkiem polędwicy). Termicznie obrabia się wędzonki dwoma sposobami: poprzez parzenie oraz poprzez pieczenie. To ostatnie można wykonać w wędzarni zaraz po uwędzeniu. Ale pieczenie w wędzarni to nie jest już wędzenie. Przeważnie przebiega prawie bez dymu i przy zwiększonym przepływie powietrza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koczic Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lipca 2011 Nie wiem jak to wędzone było miesko co do wagi to sporo wiecej jak 1 kg dałem do gara i 2 godziny w 80 stopniach teraz jest dobre peklowane nie było hmm tylko je tak przyprawiłem 2 dni wcześniej i żonka zaniosła zanjomemu a znajomy wedził na działce Dziekuję za odpowiedzi teraz czytam o tym co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lipca 2011 to milej lektury , nastepnym razem bedziesz wiedzial ze fajnie jest zapeklowac , uwedzic i sparzyc , karkowki nie polecam zapiekac , choc to moj gust a kazdy ma prawo miec inne zdanie :-)Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.