Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosze podpowiedzcie co mam zrobic.

Znajomy uwędził mi karkówkę i łopatkę w całości jak przyniósł super wyglądała ale w środku surowa na drugi dzień znów wzął do wędzenia 2x po 4 godziny w sumi i dalej w środku surowa co z tym zrobic znajoma mówi żeby do wody wsadzic gorącej i pykac na małym ogniu czyli parzyc czy tak zrobić w jakiej temp trzymac i ile czasu ? w sobote goscie a ja na talezr chciałem coś dobrego

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/
Udostępnij na innych stronach

Do soboty to jeszcze kawał czasu. Opisz trochę to mięsko jaka waga? czy peklowane było?

Po wędzeniu to ono "surowe" będzie chyba że podpiekał w końcowej fazie wedzenia.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168063
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, że miał za niską temperaturę wędzenia lub za krótko wędził.

Proponuje sparzyć, 72-75C przez ok. 1h/kg wyrobu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168066
Udostępnij na innych stronach

Sparz.10min 100C potem 80C przez 40min o ile te kawałki są w granicach 1kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168072
Udostępnij na innych stronach

koczic,

Należy odróżnić proces wędzenia od procesu obróbki termicznej.

Prawidłowe gorące wędzenie to temperatura 50-60stC. Choćbyś wędził wiele godzin nie zastąpi to obróbki termicznej (no, za wyjątkiem polędwicy).

Termicznie obrabia się wędzonki dwoma sposobami: poprzez parzenie oraz poprzez pieczenie. To ostatnie można wykonać w wędzarni zaraz po uwędzeniu. Ale pieczenie w wędzarni to nie jest już wędzenie. Przeważnie przebiega prawie bez dymu i przy zwiększonym przepływie powietrza.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168074
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to wędzone było miesko co do wagi to sporo wiecej jak 1 kg dałem do gara i 2 godziny w 80 stopniach teraz jest dobre peklowane nie było hmm tylko je tak przyprawiłem 2 dni wcześniej i żonka zaniosła zanjomemu a znajomy wedził na działce

Dziekuję za odpowiedzi teraz czytam o tym co i jak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168299
Udostępnij na innych stronach

to milej lektury , nastepnym razem bedziesz wiedzial ze fajnie jest zapeklowac , uwedzic i sparzyc , karkowki nie polecam zapiekac , choc to moj gust a kazdy ma prawo miec inne zdanie :-)

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5846-prosze-o-pomoc-z-w%C4%99dzonkami/#findComment-168303
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.