Skocz do zawartości

Szynka surowa wedzona Demona


Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie po przeczytaniu ponizszego przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a

 

Pytanie dotyczy solanki. Jak kg szynki mam moczyc w 0,4 litra solanki?

przeciez to nawet nie zakryje polowy tej szynki?

 

pytanie drugie:

czy jesli uzyje 0,8 litra wody to mam uzyc 124 g peklosoli?

 

Ja bardzo przepraszam, jesli moje pytania granicza z debilizmem ale nie chcial bym wywalac miesa na smietnik.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/
Udostępnij na innych stronach

mięso musi być bardzo ściśle ułożone w naczyniu po prostu musisz dopasować odpowiednie naczynie do ilości mięsa wtedy na pewno wystarczy taka ilość solanki, żeby przykryć całe mięso
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168955
Udostępnij na innych stronach

no ok, prawo Archimedesa jak najbardziej, juz wzialem na to poprawke przed zadaniem pytania.

Jak tak ma byc to ok, zaczynam dopiero stad wole wczesniej wyjasnic watpliwosci.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168985
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wyżej butelka z wodą podniesie w naczyniu poziom płynu, więc nie powinieneś mieć kłopotu z zakryciem mięsa. Możesz też solankę i mięso zamknąć w torebce strunowej pozbywając się z niej nadmiaru powietrza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168987
Udostępnij na innych stronach

ooo, super pomysl :)

 

mam teraz w rece sól peklową firmy Prymat.

50 g oni proponuja rozpuscic w 0,5 litra wody i tym zalac 2,5 kg miesa

 

tak wiec jakbym to wczesniej przeczytal to bym pytania nie zadal.

:)

 

prosze sie na mnie nie denerwowac :blush:

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168988
Udostępnij na innych stronach

To coś dziwne mają przeliczniki. Poszukaj tabeli peklowania dziadka. Sprawdzona metoda. Jeżeli wolisz wyroby mniej słone weź 75-80% soli, która wyjdzie z tabeli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168992
Udostępnij na innych stronach

Włóż do pojemnika z solanką butelkę , słoik czy coś podobnego... było już na Forum nt. temat...

Możesz też zastosować coś takiego:

http://www.eurowin.pl/pl/p/szklane-kulki-05-kg/358

Szczególnie przy małych ilościach mięsa może być przydatne.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169008
Udostępnij na innych stronach

natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie.

Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach.

Uwaga ogólna:

Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%.

Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169012
Udostępnij na innych stronach

natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie.

Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach.

Uwaga ogólna:

Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%.

Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%.

Czytam i czytam od kilku dni to forum i dzięki Twojej wypowiedzi wszystko jest jasne :)

Też myślałem że może zrobię więcej solanki w takiej proporcji i będzie ok, ale jak widać to się myliłem :( Więc zapisuje w swoim folderze "Wędzenie" że musi być 0,4 kg solanki na 1 kg mięsa.

Dzięki :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169016
Udostępnij na innych stronach

Więc zapisuje w swoim folderze "Wędzenie" że musi być 0,4 kg solanki na 1 kg mięsa.

Dzięki :)

Dla ścisłości: "musi być 0,4l solanki".. jeżeli stosujesz tabelę DZIADKA. Solanki może być więcej ale jej stężenie powinno być odpowiednio niższe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169019
Udostępnij na innych stronach

mieso zatopione. Chyba jest w miare dobrej jakosc bo kot byl zadowolony i dosyc lapczywie zjadl probki.

 

Zapekluje , uwedze, zgodnie z przepisem i po wyjeciu z wedzarni moge to zjesc? czy do lodowki i na drugi dzien? nie musze tego sparzyc, gotowac?

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169525
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

szyneczka palce lizać-nie doczekala nawet dobrego wystudzenia ,pochłonięta z przyjaciółmi przy dobrej butelce :)

To widać , butelka była duża. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-182182
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam

 

szynke chcialem zrobic wg przepisu, ale poszlo cos nie tak czytalem na forum ze ten szary kolor to przez zle peklowanie, nie zastosowalem nastrzykow. Mam pytanie czy nadaje sie to do jedzenia?? Wedzenie bylo wczoraj, jutro mam zamiar cos z tym zrobic co bedzie lepsze dla tej szynki parzenie?? przerobienie tego na mieso w sloiku a moze oddac dla psa??

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 21:38 ]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210669
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie mało oddaje ale widzę surowe mięso ?

Jak to wędziłeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210682
Udostępnij na innych stronach

Mniejszy kawalek wg mnie jest taki jak mial byc ale wiekszy ma w srodku szara barwe. Chcialem zrobic wg przepisu na szynke surowa na wzor demona ale peklowlem 7 dni i wedzilem okolo 5 godzin ok 40 stopni. Za bigosem nie przepadam czy dalo by sie z tego zrobic cos na wzor https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966.

 

Dzieki za szybka odpowiedz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210684
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już nie wiem co chcesz zrobić, bo wkleiłeś linka do mojego przepisu na

"Konserwa słoikowa-szybka,prosta,smaczna" ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210685
Udostępnij na innych stronach

Możesz sparzyć i spokojnie zjeść.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210688
Udostępnij na innych stronach

Ale jasli wyparze na szynke parzona to bedzie dobrze i te szare mieso bedzie do zjedzenia??

Nie wyparzać tylko sparzyć, około godziny na kg mięsa w temp. wody 82-85stopni.

A biała kiełbasa jest szara i dobra. http://emotikona.pl/emotikony/pic/puk-puk.gif

 

przepis fantastyczny , szyneczka palce lizać-

A taki przepis fantastyczny, chyba nie do końca... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.