QUBUS Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 mam pytanie po przeczytaniu ponizszego przepisu:http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1581-szynka-surowa-wedzona-demon-a Pytanie dotyczy solanki. Jak kg szynki mam moczyc w 0,4 litra solanki?przeciez to nawet nie zakryje polowy tej szynki? pytanie drugie:czy jesli uzyje 0,8 litra wody to mam uzyc 124 g peklosoli? Ja bardzo przepraszam, jesli moje pytania granicza z debilizmem ale nie chcial bym wywalac miesa na smietnik. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 mięso musi być bardzo ściśle ułożone w naczyniu po prostu musisz dopasować odpowiednie naczynie do ilości mięsa wtedy na pewno wystarczy taka ilość solanki, żeby przykryć całe mięso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Włóż do pojemnika z solanką butelkę , słoik czy coś podobnego... było już na Forum nt. temat... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 no ok, prawo Archimedesa jak najbardziej, juz wzialem na to poprawke przed zadaniem pytania.Jak tak ma byc to ok, zaczynam dopiero stad wole wczesniej wyjasnic watpliwosci. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Tak jak wyżej butelka z wodą podniesie w naczyniu poziom płynu, więc nie powinieneś mieć kłopotu z zakryciem mięsa. Możesz też solankę i mięso zamknąć w torebce strunowej pozbywając się z niej nadmiaru powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ooo, super pomysl mam teraz w rece sól peklową firmy Prymat.50 g oni proponuja rozpuscic w 0,5 litra wody i tym zalac 2,5 kg miesa tak wiec jakbym to wczesniej przeczytal to bym pytania nie zadal. prosze sie na mnie nie denerwowac :blush: Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Proponuję skorzystać z tabeli dziadka. Tam jest wszystko napisane na temat proporcji i czasu peklowania. Nie zawiedziesz się możesz z niej robić na pewniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 To coś dziwne mają przeliczniki. Poszukaj tabeli peklowania dziadka. Sprawdzona metoda. Jeżeli wolisz wyroby mniej słone weź 75-80% soli, która wyjdzie z tabeli. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-168992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Włóż do pojemnika z solanką butelkę , słoik czy coś podobnego... było już na Forum nt. temat...Możesz też zastosować coś takiego: http://www.eurowin.pl/pl/p/szklane-kulki-05-kg/358 Szczególnie przy małych ilościach mięsa może być przydatne. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie. Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach. Uwaga ogólna: Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%. Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie. Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach. Uwaga ogólna: Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%. Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%.Czytam i czytam od kilku dni to forum i dzięki Twojej wypowiedzi wszystko jest jasne Też myślałem że może zrobię więcej solanki w takiej proporcji i będzie ok, ale jak widać to się myliłem Więc zapisuje w swoim folderze "Wędzenie" że musi być 0,4 kg solanki na 1 kg mięsa. Dzięki :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Więc zapisuje w swoim folderze "Wędzenie" że musi być 0,4 kg solanki na 1 kg mięsa. Dzięki Dla ścisłości: "musi być 0,4l solanki".. jeżeli stosujesz tabelę DZIADKA. Solanki może być więcej ale jej stężenie powinno być odpowiednio niższe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Ja też wolę trzymać się tabeli. Tak jest sprawdzone. Soli natomiast daję troszkę mniej niż jest zalecane i zawsze wychodzi pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 mieso zatopione. Chyba jest w miare dobrej jakosc bo kot byl zadowolony i dosyc lapczywie zjadl probki. Zapekluje , uwedze, zgodnie z przepisem i po wyjeciu z wedzarni moge to zjesc? czy do lodowki i na drugi dzien? nie musze tego sparzyc, gotowac? Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 wyszlo doskonale.pachnie, soczyste, wspanialy smak. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-169838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjiujik Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Października 2011 przepis fantastyczny , szyneczka palce lizać-nie doczekala nawet dobrego wystudzenia ,pochłonięta z przyjaciółmi przy dobrej butelce pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-182180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Października 2011 szyneczka palce lizać-nie doczekala nawet dobrego wystudzenia ,pochłonięta z przyjaciółmi przy dobrej butelce To widać , butelka była duża. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-182182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjiujik Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2011 dwie 1 kg szyneczki surowe, nas 5-ka,i duza butla,i sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-182369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyman985 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Marca 2012 Witam szynke chcialem zrobic wg przepisu, ale poszlo cos nie tak czytalem na forum ze ten szary kolor to przez zle peklowanie, nie zastosowalem nastrzykow. Mam pytanie czy nadaje sie to do jedzenia?? Wedzenie bylo wczoraj, jutro mam zamiar cos z tym zrobic co bedzie lepsze dla tej szynki parzenie?? przerobienie tego na mieso w sloiku a moze oddac dla psa?? Pozdrawiam [ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 21:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Marca 2012 Zdjęcie mało oddaje ale widzę surowe mięso ?Jak to wędziłeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyman985 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Marca 2012 Mniejszy kawalek wg mnie jest taki jak mial byc ale wiekszy ma w srodku szara barwe. Chcialem zrobic wg przepisu na szynke surowa na wzor demona ale peklowlem 7 dni i wedzilem okolo 5 godzin ok 40 stopni. Za bigosem nie przepadam czy dalo by sie z tego zrobic cos na wzor https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966. Dzieki za szybka odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2012 Teraz to już nie wiem co chcesz zrobić, bo wkleiłeś linka do mojego przepisu na "Konserwa słoikowa-szybka,prosta,smaczna" ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyman985 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2012 Ale jasli wyparze na szynke parzona to bedzie dobrze i te szare mieso bedzie do zjedzenia?? No tak jak na poczatku pytalem parzenie lub mieso w sloiku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Marca 2012 Możesz sparzyć i spokojnie zjeść. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Marca 2012 Ale jasli wyparze na szynke parzona to bedzie dobrze i te szare mieso bedzie do zjedzenia?? Nie wyparzać tylko sparzyć, około godziny na kg mięsa w temp. wody 82-85stopni. A biała kiełbasa jest szara i dobra. http://emotikona.pl/emotikony/pic/puk-puk.gif przepis fantastyczny , szyneczka palce lizać- A taki przepis fantastyczny, chyba nie do końca... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/#findComment-210689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.