szyman985 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Marca 2012 Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, jakie rozwiazanie bedzie najlepsze. Jutro biore sie za parzenie. A mieso w sloiku zrobie ze swiezego. Dzieki z odpowiedz i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-210690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyman985 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Szynka sparzona i prawie zjedzona. Moze to nie miejsce ale co jest powodem ze jest krucha i sucha?? Parzylem bez termometru tz wrzucilem do gotujacej sie wody i pilnowalem aby sie nie zagotowalo. Ok 50 min/1kg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-211250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 PYTANIE : co jest powodem ze jest krucha i sucha??I ODPOWIEDŹ : Parzylem bez termometru Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-211259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Moze to nie miejsce ale co jest powodem ze jest krucha i sucha Za wysoka temperaturta parzenia, początek dobrze, potem źle. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-211276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina2010 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Maja 2012 Ja mam pytanko odnośnie zalewy czy mam rozpuścić peklosól w tym wywarze z przypraw czy w wodzie 0,4 litra i jeszcze dodać wywaru jeśli tak to ile tego wywaru dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Maja 2012 "Peklowanie: Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej. " Peklosól rozpuść w tym wywarze ziołowym Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Maja 2012 ...w wodzie, z dodatkiem wywaru...można zrobić wywar w niewielkiej ilości, małym garnuszku.... i dopiero dolać do solanki - bez sensu jest gotować całą ilość wody Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Maja 2012 Peklowanie: Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej.Cytat ten sam, a zrozumienie jest różne. Autor pisze wyraźnie odmierzył wodę dodał do niej wywar z przypraw a następnie dodał odmierzoną ilość peklosoli . Czy będzie różnica jak by dodał do wody peklosól a następnie wywar z przypraw. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Maja 2012 Nie wiem jak jest w przypadku przypraw, ale przy stosowaniu "dodatków" peklosól musi być dodana na końcu.W przeciwnym wypadku "dodatki" nie rozpuszczą się. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Maja 2012 Cytat ten sam, a zrozumienie jest różne.pozornie różne, ale choć profesorem językoznawstwa nie jestem to zdanie jest bardzo "czytelne"...: Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru...czyli rozwijając peklosól rozpuszczamy w wodzie do której uprzednio wlaliśmy wywar - czasem jeden malutki przecineczek a nawet kropka powoduje zmianę sensu zdania... ... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor pisze wyraźnie odmierzył wodę dodał do niej wywar z przypraw a następnie dodał odmierzoną ilość peklosoli Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej. Małgoś wrzuciła cytat autora i Twoja interpretacja DZIADKU chyba nie jest poprawna ponieważ w zdaniu występuje znak interpunkcyjny przed spójnikiem "z" tak więc : 1. Peklosól rozpuszczona w wodzie + (... z dodatkiem ...) 2. ...wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej Gdyby nie było przecinka wtedy miałbyś rację Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Maja 2012 Peklosól rozpuść w tym wywarze ziołowym Ja nie widzę różnicy w toku myślenia w tym co napisałem. Chodzi o ten cytat Małgosi Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina2010 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Maja 2012 czyli rozpuscic peklosol w 0,4l wody i dodac wywar (mam rozumiec ciecz) ale ile tego wywaru dodac do roztworu peklosoli z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lipca 2012 Mam 2 pytania do opisanego na początku tego wątku patentu z peklowaniem w woreczkach strunowych (rozwiązuje problem małej ilości solanki w której całkowiecie powinno być zanurzone peklowane mięsko). Pytanie 1: czy woreczek z mięsem także trzeba czymś przycisnąć ? W poradach dotyczących peklowania w pojemniku zwykle jest napisane że mieso trzeba przycisnąć ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy to przyciskanie ma na celu tylko zanurzenie mięsa w solance czy istotą jest sam fakt uciskania. Pytanie 2: czy peklowanie bez dostępu powietrza nie ma negatywnego wpływu na końcowy efekt ? PozdrawiamCiechowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-229454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lipca 2012 W pojemniku dociskasz, ale wtedy gdy mięso wystaje ponad solankę. Moim zdaniem jeśli będziesz codziennie otwierał woreczek i "wymieniał" powietrze nic się złego stać nie powinno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-229456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lipca 2012 :grin: a moje zdanie,napowietrzanie codzienne jest zbyteczne :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-229458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Lipca 2012 natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie. Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach. Uwaga ogólna: Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%. Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%.Może jestem mało pojętnym , ale wytłumacz proszę dlaczego w solance np. 10% mięso peklowane w 1 litrze będzie miało inną słoność jak w 0,4 l przecież to takie samo stężenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-230213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Lipca 2012 Mięso nie ciągnie wody tylko sól.A gdzie jest jej więcej ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-230217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrulex Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Listopada 2012 http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121111278__217462.jpg Ostatnio robiłem z tego przepisu choć wyszła taka surowo-parzona. Temperatury zbytnio nikt nie pilnował, czasem dochodziło i do 70-80 stopni, wisiała tam z 7 godzin w większości w około 50-60 stopniach. Zalewa zgodnie z przepisem jedynie wody i mieszanki peklującej 2x więcej. Moim zdaniem jest nieco przy słona choć na kanapkach jest ideał Jestem bardzo zadowolony a to była nasza 1 szyneczka w wędzarni Cytuj Pozdrowienia z okolic Torunia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-249691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.