Skocz do zawartości

Szynka surowa wedzona Demona


Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, jakie rozwiazanie bedzie najlepsze. Jutro biore sie za parzenie. A mieso w sloiku zrobie ze swiezego. Dzieki z odpowiedz i pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-210690
Udostępnij na innych stronach

Szynka sparzona i prawie zjedzona. Moze to nie miejsce ale co jest powodem ze jest krucha i sucha?? Parzylem bez termometru tz wrzucilem do gotujacej sie wody i pilnowalem aby sie nie zagotowalo. Ok 50 min/1kg

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-211250
Udostępnij na innych stronach

Moze to nie miejsce ale co jest powodem ze jest krucha i sucha

Za wysoka temperaturta parzenia, początek dobrze, potem źle. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-211276
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Ja mam pytanko odnośnie zalewy czy mam rozpuścić peklosól w tym wywarze z przypraw czy w wodzie 0,4 litra i jeszcze dodać wywaru jeśli tak to ile tego wywaru dodać?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218286
Udostępnij na innych stronach

"Peklowanie:

Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej. "

 

Peklosól rozpuść w tym wywarze ziołowym :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218287
Udostępnij na innych stronach

...w wodzie, z dodatkiem wywaru...

można zrobić wywar w niewielkiej ilości, małym garnuszku.... i dopiero dolać do solanki - bez sensu jest gotować całą ilość wody
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218288
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie:

Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej.

Cytat ten sam, a zrozumienie jest różne. Autor pisze wyraźnie odmierzył wodę dodał do niej wywar z przypraw a następnie dodał odmierzoną ilość peklosoli . Czy będzie różnica jak by dodał do wody peklosól a następnie wywar z przypraw.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218297
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak jest w przypadku przypraw, ale przy stosowaniu "dodatków" peklosól musi być dodana na końcu.

W przeciwnym wypadku "dodatki" nie rozpuszczą się.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218313
Udostępnij na innych stronach

Cytat ten sam, a zrozumienie jest różne.

pozornie różne, ale choć profesorem językoznawstwa nie jestem to zdanie jest bardzo "czytelne"...:

Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru...

czyli rozwijając peklosól rozpuszczamy w wodzie do której uprzednio wlaliśmy wywar - czasem jeden malutki przecineczek a nawet kropka powoduje zmianę sensu zdania... :cool: ...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218325
Udostępnij na innych stronach

Autor pisze wyraźnie odmierzył wodę dodał do niej wywar z przypraw a następnie dodał odmierzoną ilość peklosoli

Peklosól rozpuszczona w wodzie, z dodatkiem wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej.

Małgoś wrzuciła cytat autora i Twoja interpretacja DZIADKU chyba nie jest poprawna ponieważ w zdaniu występuje znak interpunkcyjny przed spójnikiem "z" tak więc :

 

1. Peklosól rozpuszczona w wodzie

 

+ (... z dodatkiem ...)

 

2. ...wywaru z liścia laurowego (3 listki), 5 ząbków czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) i 1 łyżeczki papryki słodkiej

 

Gdyby nie było przecinka wtedy miałbyś rację ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218337
Udostępnij na innych stronach

Peklosól rozpuść w tym wywarze ziołowym

Ja nie widzę różnicy w toku myślenia w tym co napisałem.

Chodzi o ten cytat Małgosi

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-218344
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam 2 pytania do opisanego na początku tego wątku patentu z peklowaniem w woreczkach strunowych (rozwiązuje problem małej ilości solanki w której całkowiecie powinno być zanurzone peklowane mięsko).

 

Pytanie 1: czy woreczek z mięsem także trzeba czymś przycisnąć ? W poradach dotyczących peklowania w pojemniku zwykle jest napisane że mieso trzeba przycisnąć ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy to przyciskanie ma na celu tylko zanurzenie mięsa w solance czy istotą jest sam fakt uciskania.

 

Pytanie 2: czy peklowanie bez dostępu powietrza nie ma negatywnego wpływu na końcowy efekt ?

 

Pozdrawiam

Ciechowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-229454
Udostępnij na innych stronach

W pojemniku dociskasz, ale wtedy gdy mięso wystaje ponad solankę.

Moim zdaniem jeśli będziesz codziennie otwierał woreczek i "wymieniał" powietrze nic się złego stać nie powinno.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-229456
Udostępnij na innych stronach

natomiast ilość solanki jest mało istotna, no chyba, że mamy na myśli oszczędność.

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. A dlaczego? Tak inteligentny człowiek jak Ty sam sobie odpowie na to pytanie.

Mój protest nie jest spowodowany bynajmniej chęcią polemiki z Twoim zdaniem. Chcę jedynie zwrócić uwagę nowym użytkownikom, którym podobne opinie mącą w głowach.

Uwaga ogólna:

Przy peklowaniu 1kg mięsa w 2l solanki 10% maksymalne zasolenie mięsa będzie ok. 3,33%.

Przy peklowniu 1kg mięsa w 0,4l solanki 10% uzyskamy maksymalne zasolenie mięsa na poziomie około 2,85%.

Może jestem mało pojętnym , ale wytłumacz proszę dlaczego w solance np. 10% mięso peklowane w 1 litrze będzie miało inną słoność jak w 0,4 l przecież to takie samo stężenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-230213
Udostępnij na innych stronach

Mięso nie ciągnie wody tylko sól.

A gdzie jest jej więcej ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-230217
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121111278__217462.jpg

 

Ostatnio robiłem z tego przepisu choć wyszła taka surowo-parzona. Temperatury zbytnio nikt nie pilnował, czasem dochodziło i do 70-80 stopni, wisiała tam z 7 godzin w większości w około 50-60 stopniach. Zalewa zgodnie z przepisem jedynie wody i mieszanki peklującej 2x więcej. Moim zdaniem jest nieco przy słona choć na kanapkach jest ideał

 

Jestem bardzo zadowolony a to była nasza 1 szyneczka w wędzarni

Pozdrowienia z okolic Torunia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5881-szynka-surowa-wedzona-demona/page/2/#findComment-249691
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.