Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Po przeczytaniu tego http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/495-niemcy-szynka-szwarcwaldzka-schwarzwalder-schinken-informacje artykułu bardzo zdziwiło mnie wędzenie sosną zacząłem przeszukiwać forum i na ten temat nic nie udało mi się znaleźć. Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/
Udostępnij na innych stronach

Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża

Chodzi Tobie o metodę zimnego wędzenia sosną, czy o zrobienie orginalnej Schwarzwälder Schinken :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169764
Udostępnij na innych stronach

No przede wszystkim o cały przepis

Dokładnego przepisu na orginalną szynkę sz. nie znam.

Zwiedzałem parę lat temu zakład który takie szynki produkuje. Jeśli dobrze pamiętam to nie ma dokładnej jednej receptury, dlatego że każda firma swojej pilnuje.

Kierować możesz się recepturami na wędliny dojrzewające i wędzone na zimno jak

np. Schinkenspeck

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1601&Itemid=4

Co dotyczy wędzenia to już musisz sam się odważyć na drewno iglaste jak sosna.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169850
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały proces
. Przepis na Schinkenspeck widziałem i przypadł mi do gustu myślę że jak położę kostkę brukową i altanę przy swojej wędzarni to przetrę szlaki z tą sosną, ale to jeszcze trochę potrwa gdyż pracy mam mnóstwo. W jednym z postów ktoś pisał o tym że dodaje sosnę do wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169949
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały proces

Ale ten świat jest mały, właśnie tą firme zwiedzałem

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169954
Udostępnij na innych stronach

Jestem w 99% pewien że w przepisie jest błąd

Ten 1% to dopuszczalna mieszanka jodły, sosny i świerku.

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-170484
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Niedawno wędziłem olchą szynkę na gorąco i parzoną i na koniec a było już ciemno przez nieuwagę wrzuciłem dwie szczapy sosny.Szynka wyszła o bardzo ciekawym,lekko żywicznym zapachu.Mnie i moim znajomym bardzo smakowała.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-180676
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Miejsce - Gliwice (własna wędzarnia)

Data - 26.10.2013 r. 8:00 START

Proces - Wędzenie (buk 40%, buk 55%, igliwie i szyszki jodły 5%)

Produkt - Schiken

Wyniki po wędzeniu - wizualne (zdjęcia) i smakowe (opis) 27.10.2013 r.

Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-307289
Udostępnij na innych stronach

Dla zainteresowanych podaje orginalny przepis na "Schwarzwälder Schinken".

Na litr peklowiny daje sie:

120g mieszanki peklujacej

lyzeczka do kawy cukru

polowe (?) zabka czosnku

2 listki laurowe

1 lyzeczka do kawy kolendry

 

Wedzi sie albo w sosnowych, albo swierkowych wiorach, dodajac 1-2 szyszki do uzyskania typowej ciemnej barwy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308245
Udostępnij na innych stronach

Szynka z czarnego lasu od dawna mnie intryguje.  U nas w sklepach sprzedają coś z tą nazwą ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona.  Żaden oryginał.  W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308358
Udostępnij na innych stronach

ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona. Żaden oryginał. W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją.

Nie wspominaj o kopceniu, bo dostanie Ci się od pucusia sterylnego. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308364
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.

55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x buk

Robię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek

Edytowane przez Bert69
Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-318344
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.

55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x buk

Robię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek

Kolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną?:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-326665
Udostępnij na innych stronach

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-326823
Udostępnij na innych stronach

Witam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken "  :) pozdrawiam

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-327109
Udostępnij na innych stronach

A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-327120
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Fotka wyrobów


Witam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken "  :) pozdrawiam

Pewnie słyszałeś także, że użyte mięso musi byś z okolic Szwarcwaldu. My mamy dostęp do naszego mięsa i stosujemy nasze metody. Te kilka gałązek świerku daje łagodny aromat. A nikt nie sprzedaje takich wyrobów pod nazwą szynki Szwarcwaldzkiej, tylko używamy nazewnictwa dla własnych i postowych potrzeb.


 

Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.

55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x buk

Robię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek

Kolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? :)

 

Sól z peklosolą 50/50 - ok 70g mieszanki na 1 kg mięsa
Mocno wcieramy w mięcho, wysypujemy na dno, układamy luźno skórą w dół i zasypujemy od góry.
Codziennie masujemy mięso, nie wylewamy powstałego soku.
Po ok 5-7 dniach przy mniejszych kawałkach (0,5–0,7 kg) lub 8-10 przy większych (0,8–1,0 kg)
moczymy w wodzie ok. 1 litr na 1 kg mięsa, która w początkowo ma 40˚C (czas: 1 dzień peklowania x 
1-1,5 godziny moczenia).
Następnie odstawiamy mięso na kratkę w lodówce na 2-3 dni (suszenie (ociekanie) i dojrzewanie).
Przewędzić w zimnym dymie 30˚ - 35˚ przez 2 dni po 7 godzin lub w temperaturze 45˚- 55˚ przez 8 - 10 godzin).
Stygnięcie w wędzarniku do rana. 1 - 2 dni w mieszkaniu na kiju - pałaszowanie.
Wędzę w takiej wędzarnii

A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.

Czytałem trochę ale głównie piszą o świerku. Cytat "To co nadaje tej szynce niepowtarzalny smak to specjalny dym używany do wędzenia, o którym stanowi specjalna mieszanka z szyszek, igieł i zrębek (wiórków) świerkowych. Po uwędzeniu szynka dojrzewa jeszcze 3-4 tygodnie."

post-40967-0-78393200-1420490604_thumb.jpg

post-40967-0-47483400-1420491627_thumb.jpg

post-40967-0-26582600-1420491637_thumb.jpg

Edytowane przez Bert69
Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-394970
Udostępnij na innych stronach

Bert96 sam sobie zaprzeczasz - bo wpierw cytujesz Wiesława jednocześnie negując jego wypowiedź :facepalm: a ,

 

 na koniec odnosisz się do postu Pepe , pisząc , że "trochę czytasz" :facepalm:  , i  prawie cytujesz Wiesława , któremu zaprzeczyłeś chwilę wcześniej... :w00t:

 

No cóż , żal....i nie pisz o sobie "My stosujemy..." , a Gliwice naprawdę leżą niedaleko Szwarcwaldu... :tongue:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-395033
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.

Tak gwoli informacji: jodła to jeden z trzech gatunków iglastych, które nie mają żywicy. Poza nią to jeszcze cis i jałowiec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-420428
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.