lukial Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Witam serdecznie. Po przeczytaniu tego http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/495-niemcy-szynka-szwarcwaldzka-schwarzwalder-schinken-informacje artykułu bardzo zdziwiło mnie wędzenie sosną zacząłem przeszukiwać forum i na ten temat nic nie udało mi się znaleźć. Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Chyba nikt tego przepisu nie opisywał w chęcią bym spróbował ale ta sosna mnie przerażaChodzi Tobie o metodę zimnego wędzenia sosną, czy o zrobienie orginalnej Schwarzwälder Schinken :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 No przede wszystkim o cały przepis ale o sośnie też nic nie znalazłem a to właśnie ten punkt przepisu mnie zdziwił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 No przede wszystkim o cały przepisDokładnego przepisu na orginalną szynkę sz. nie znam. Zwiedzałem parę lat temu zakład który takie szynki produkuje. Jeśli dobrze pamiętam to nie ma dokładnej jednej receptury, dlatego że każda firma swojej pilnuje. Kierować możesz się recepturami na wędliny dojrzewające i wędzone na zimno jak np. Schinkenspeck http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1601&Itemid=4 Co dotyczy wędzenia to już musisz sam się odważyć na drewno iglaste jak sosna. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały proces . Przepis na Schinkenspeck widziałem i przypadł mi do gustu myślę że jak położę kostkę brukową i altanę przy swojej wędzarni to przetrę szlaki z tą sosną, ale to jeszcze trochę potrwa gdyż pracy mam mnóstwo. W jednym z postów ktoś pisał o tym że dodaje sosnę do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Znalazłem z sieci fany filmik niestety po niemiecku ale widać cały procesAle ten świat jest mały, właśnie tą firme zwiedzałem :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-169954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Jestem w 99% pewien że w przepisie jest błąd gdyż szynka jest wędzona drzewem jodłowym a nie sosnowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-170479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Jestem w 99% pewien że w przepisie jest błądTen 1% to dopuszczalna mieszanka jodły, sosny i świerku. :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-170484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2011 Niedawno wędziłem olchą szynkę na gorąco i parzoną i na koniec a było już ciemno przez nieuwagę wrzuciłem dwie szczapy sosny.Szynka wyszła o bardzo ciekawym,lekko żywicznym zapachu.Mnie i moim znajomym bardzo smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-180676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert69 Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2013 Miejsce - Gliwice (własna wędzarnia)Data - 26.10.2013 r. 8:00 STARTProces - Wędzenie (buk 40%, buk 55%, igliwie i szyszki jodły 5%)Produkt - SchikenWyniki po wędzeniu - wizualne (zdjęcia) i smakowe (opis) 27.10.2013 r. Cytuj Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-307289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcio Kielbaska Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2013 Dla zainteresowanych podaje orginalny przepis na "Schwarzwälder Schinken".Na litr peklowiny daje sie:120g mieszanki peklujacejlyzeczka do kawy cukrupolowe (?) zabka czosnku2 listki laurowe1 lyzeczka do kawy kolendry Wedzi sie albo w sosnowych, albo swierkowych wiorach, dodajac 1-2 szyszki do uzyskania typowej ciemnej barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2013 Tomcio Kielbaska ," na litr peklowiny " to marynata czy mieso ? , ja rozumie ze jest to marynata , jak dlugo pelklujemy ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2013 Szynka z czarnego lasu od dawna mnie intryguje. U nas w sklepach sprzedają coś z tą nazwą ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona. Żaden oryginał. W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2013 ale szynka trochę podwędzona i gotowana, i sztucznie okopcona. Żaden oryginał. W krótkiej przyszłości spróbuje zrobić swoją. Nie wspominaj o kopceniu, bo dostanie Ci się od pucusia sterylnego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcio Kielbaska Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Października 2013 Szynke pekluje sie na mokro przez dwa tygodnie, obsusza jeden dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-308864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert69 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotek Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Bert69 Cytuj Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-318344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszezg Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotekKolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-326665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Stycznia 2014 tu masz kolego zdjęcie mojego Schinkenspeck'a https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/?p=300810 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-326823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Witam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken " pozdrawiam Edytowane 15 Stycznia 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-327109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-327120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert69 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Fotka wyrobówWitam szynka Szwarcwaldzka w 100 % produkowana jest przy użyciu mieszanki igliwia ,szyszek i zrębek świerkowych i tylko takich ,każda inna mieszanka drewna nie może być stosowana do nazwy "Schwarzwälder Schinken " pozdrawiamPewnie słyszałeś także, że użyte mięso musi byś z okolic Szwarcwaldu. My mamy dostęp do naszego mięsa i stosujemy nasze metody. Te kilka gałązek świerku daje łagodny aromat. A nikt nie sprzedaje takich wyrobów pod nazwą szynki Szwarcwaldzkiej, tylko używamy nazewnictwa dla własnych i postowych potrzeb. Proszę Państwa. Bardzo przepraszam za niedotrzymanie słowa w kwestii zdjęć oraz opisu smaku, ale zapomniałem się z Wami podzielić wrażeniami. Zdjęć już nie dodam, bo nie mam czego, lecz smak - sakramencko pyszny.55% podczas wędzenia to oczywiście olcha bo przez omyłkę napisałem 2x bukRobię powtórkę 14.12.2013 r. i postaram się wrzucić kilka fotekKolego i jak tam szyneczka? druga próba też wyszła pomyślnie? kiedy fotki ?Czy mógłbyś opisać proces technologiczny jak i recepture na tą szyneczkę sakramencko pyszną? Sól z peklosolą 50/50 - ok 70g mieszanki na 1 kg mięsaMocno wcieramy w mięcho, wysypujemy na dno, układamy luźno skórą w dół i zasypujemy od góry.Codziennie masujemy mięso, nie wylewamy powstałego soku.Po ok 5-7 dniach przy mniejszych kawałkach (0,5–0,7 kg) lub 8-10 przy większych (0,8–1,0 kg)moczymy w wodzie ok. 1 litr na 1 kg mięsa, która w początkowo ma 40˚C (czas: 1 dzień peklowania x 1-1,5 godziny moczenia).Następnie odstawiamy mięso na kratkę w lodówce na 2-3 dni (suszenie (ociekanie) i dojrzewanie).Przewędzić w zimnym dymie 30˚ - 35˚ przez 2 dni po 7 godzin lub w temperaturze 45˚- 55˚ przez 8 - 10 godzin).Stygnięcie w wędzarniku do rana. 1 - 2 dni w mieszkaniu na kiju - pałaszowanie.Wędzę w takiej wędzarniiA ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.Czytałem trochę ale głównie piszą o świerku. Cytat "To co nadaje tej szynce niepowtarzalny smak to specjalny dym używany do wędzenia, o którym stanowi specjalna mieszanka z szyszek, igieł i zrębek (wiórków) świerkowych. Po uwędzeniu szynka dojrzewa jeszcze 3-4 tygodnie." Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Bert69 Cytuj Bądź panem dla tego, który cię nie lubi, niewolnikiem dla tego, który cię kocha Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-394970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Bert96 sam sobie zaprzeczasz - bo wpierw cytujesz Wiesława jednocześnie negując jego wypowiedź a , na koniec odnosisz się do postu Pepe , pisząc , że "trochę czytasz" , i prawie cytujesz Wiesława , któremu zaprzeczyłeś chwilę wcześniej... No cóż , żal....i nie pisz o sobie "My stosujemy..." , a Gliwice naprawdę leżą niedaleko Szwarcwaldu... Edytowane 6 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-395033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A ja słyszałem że do wędzenia tej szynki używa się wyłącznie drewna jodły, która jako jedyna z iglastych nie wydziela żywicy z terpentyną.Tak gwoli informacji: jodła to jeden z trzech gatunków iglastych, które nie mają żywicy. Poza nią to jeszcze cis i jałowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5905-szynka-szwarcwaldzka/#findComment-420428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.