Wędliny Domowe
Drukuj

Jest to szynka z certyfikatem pochodzenia chronionym prawnie przez dyrektywy europejskie. Wędzona na zimno, charakteryzuje się specyficznym smakiem i ciemno burgundowym kolorem.

HISTORIA

Szynka jest wytwarzana w rejonie Szwarcwaldu (dosłownie Czarny Las) w
południowo-zachodnich Niemczech, w rejonie rozciągającym się od Karlsruhe na północy do Bale na południu. Tradycja produkowania wędlin surowych sięga tam kilkunastu stuleci wstecz. Ponadto region ten charakteryzuję się wspaniałym klimatem i dużą ilością lasów sosnowych, co pomaga w wędzeniu i suszeniu wędlin.

PRODUKCJA

Mięso używane do produkcji szynek prawie w całości pochodzi z regionu Szwarcwaldu, reszta z przylegających miejscowości. Istnieje jednak ścisła kontrola mięsa w całym okresie produkcji. Świnie hodowane są tak, aby tuczyły się ok. 7 miesięcy z możliwością wybiegu na świeże powietrze. Po uboju mięso jest kontrolowane pod względem jakości i poddawane rozbiorowi. Potem bada się pH ( decyduje się czy szynka będzie surowa czy gotowana), wciera się w nie mieszaninę soli i ziół takich jak jałowiec, pieprz czy czosnek i odstawia do specjalnej kadzi, gdzie następuje naturalny proces peklowania. Produkt jest gotowy już po 3 – 4 dniach, ale dla podniesienia walorów kulinarnych mięso pozostaje tam kilka dni dłużej. Tak przygotowane mięso jest gotowe do najważniejszego procesu – wędzenia na zimno odbywającego się w dymie w temperaturze 27 – 29 C przez okres od 2 do 4 tygodni. Do tego celu używane jest drewno sosnowe razem z zielonym igliwiem i szyszkami pochodzące z okolicznych lasów. Wszystko po to, aby otrzymać specjalny, aromatyczny dym nadający temu produktowi niepowtarzalny smak. Później szynka jest jeszcze odstawiana na okres 3 do 4 tygodni, aby dojrzała i aby aromat rozszedł się równomiernie po całej objętości produktu.
Na koniec całego procesu produkcji, każda szynka jest kontrolowana i aby otrzymać znak certyfikatu musi spełniać wytyczne niemieckiej normy RAL charakteryzując się następującymi elementami:
Odpowiednim nasoleniem < 15%
Odpowiednim czerwonym kolorem widocznym po przekrojeniu szynki
Odpowiednią proporcją wody do białka 2,2 : 1
Odpowiednim smakiem szynki i aromatem charakterystycznym dla produktów wędzonych.

Prawdziwa szynka z certyfikatem pochodzenia ma znak sosny w owalu z napisem „Szwarcwald” oraz referencjami producenta

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Szynka zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych dla dobrego funkcjonowania organizmu jak witaminy A, B i E. Ponadto jest źródłem białka, soli mineralnych, żelaza, magnezu, wapnia i potasu.

SKŁADNIKI: szynka wieprzowa, sól, przyprawy, cukier. Przeciwutleniacz E-300, substancja konserwująca E-250.

FORMA OPAKOWANIA- dział tradycyjny: produkt pakowany w technice MAP. Masa netto 80g/7plastrów. Opakowanie zbiorcze- krton10/20 sztuk.

FORMA OPAKOWANIA-dział samoobsługowy: opakowanie vaccum. Masa netto- 2,5kg 0,5 sztt., 1,3kg

PORADY KULINARNE

Ponieważ szynka ma specyficzny aromat, dzięki oryginalnej technice przygotowania, świetnie kontrastuje w smaku z owocami i warzywami jak szparag i brokuły. Ponadto można ją konsumować z jasnym pieczywem i stosować do dekoracji różnych potraw. Ważne jest również to, że dla pełnego wykorzystania walorów smakowych, przed podaniem, należy ją pokroić w cienkie plasterki.

KILKA PRZEPISÓW

1. Kanapka z Szynką Szwarcwaldzką serem i papryką

Dla 4 osób: 8 kromek chleba włoskiego ( może być polski), musztarda z miodem lub inna (raczej słodka), 4 plastry sera cheddar, 2 duże słodkie gruszki pokrojone na 12 plasterków każda, 200 g szynki pokrojonej w drobne plasterki, kilkanaście liści umytego szpinaku.

Odciąć łodyżki od liści szpinaku i odłożyć go na bok. Lekko opiec kromki chleba. Posmarować delikatnie każdy kawałek pieczywa musztardą, a następnie nałożyć kawałki sera na 4 z 8 części uprzednio opieczonych i posmarowanych kromek. Wstawić tak przygotowane kromki do pieca i przypiekać aż do delikatnego roztopienia sera. Podzielić kawałki papryki, szynki i liści szpinaku na 4 równe części. Tak przygotowane porcje położyć na kromki z serem i nałożyć na to pozostałe wolne kawałki pieczywa. Przekroić je na pół i podawać.

2. Naleśniki ze szpinakiem grzybami i Szynką Szwarcwaldzką

Naleśniki: 3 jajka, 300 ml mleka, 250 g mąki, 45 ml roztopionego masła, szczypta soli.

Garniturek z szynki, szpinaku i grzybów: 2 łyżki stołowe roztopionego masła, 0,5 kilo pieczarek pokrojonych w plasterki, 250 g posiekanych liści szpinaku, jedna szklanka kostek Szynki Szwarcwaldzkiej, 250 g sera szwajcarskiego pokrojonego w kostkę, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 60 g sera tartego (Parmezan) jedna posiekana cebula.
Ciasto na naleśniki przygotować w tradycyjny sposób, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Powinno się uzyskać 18 naleśników.

Garniturek: na dużej patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę i grzyby, smażyć 5-6 minut często mieszając. Następnie zawartość przełożyć do dużego naczynia i ostudzić. Dodać szpinak, szynkę, ser szwajcarski, sól, pieprz, gałkę muszkatową i wymieszać dokładnie.

Na każdy naleśnik nałożyć 5 łyżek stołowych przygotowanej mieszaniny. Zwinąć naleśniki w rulon i nałożyć na szklaną tacę lub brytfannę. Wstawić do pieca (uprzednio rozgrzanego do temp. 180ºC). Piec około 20 min. Podawać na ciepło.

Informacje pochodzą z Firmy Eurexia

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież