Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zrobisz to sie pochwal

No właśnie nigdy nie robiłem. Myślałem że WY macie przepis. A jak zrobię to na pewno opisze wrażenia.

 

 

A sam pomyśl :grin:

arkadiusz, myślę i nie wiem czy jak polska czy jak tyrolska czy jak "swojską".

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170375
Udostępnij na innych stronach

bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170377
Udostępnij na innych stronach

To zjedz termometr :lol:

ha ha :clap: :clap:

 

 

bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil

ja kiedyś robiłem szynkową z dodatkiem sera żółtego typu gouda 10% i kiełbasa była wędzona i parzona wyszła rewelacyjna

karolu widze że twój przepis wyprubyję. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170382
Udostępnij na innych stronach

Przepis SZCZEPAN-a jest tu

ale mi narobiliście "smaka"... chyba przed zlotem spróbuje taką kiełbasę wykonac...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170384
Udostępnij na innych stronach

bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil

Raczej wydaje mi się że kiełbasa powinna byc bardziej rozdrobniona.

Dzisiaj popełniłem kiełbasę szynkową według przepisu Kurok syn Jarka i wyszła super.

Ale z serem była by klapa na grilla.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170385
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum podałem recepturę na kiełbasę grilowa była to pierwsza receptura wdrożeniowa bez chemii i zamienników- kiełbasa średnio rozdrobniona. W wymaganiach chemicznych zawartość tłuszczu do 45 % zawartość wody do 53 % wydajność 100%

Trzymając się tych danych każda kiełbasa średnio rozdrobniona po dodaniu 8-12 % sera twardego może być kiełbasą grilową z serem . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170397
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum podałem recepturę na kiełbasę grilowa

Może ktoś pomoże bo nie mogę znależć tego przepisu.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170506
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Poczytałem trochę przepisów na forum i mam jeszcze pytanie a mianowicie.

Mięso mam zamrożone kiełbase bede wędził w sobotę rano- w piątek po południu nadziewanie w jelita. Czy jak mięso odmrożone będzie na środę i w środę kawałki 3x3 wymieszam z samą solą (posiadam jodowaną) a mielić mam zamiar w piątek to mięso się nie zepsuje na samej soli.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172187
Udostępnij na innych stronach

W wymaganiach chemicznych zawartość tłuszczu do 45 % zawartość wody do 53 % wydajność 100%

Czegoś tu nie rozumiem ,zawartość wody 53% jak to zmierzyć.
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172191
Udostępnij na innych stronach

Solić i przyprawiać to farsz , a póżniej osadzanie.

Czyli pierwsze w srodę mielę+sól+przyprawy następnie w piątek nadziewam jelita i w sobotę wędzenie.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172193
Udostępnij na innych stronach

to mięso się nie zepsuje na samej soli.?

Mięso się nie zepsuje ,ale trzymaj w temp. 4C

 

Czyli pierwsze w srodę mielę

Nie

środę kawałki 3x3 wymieszam z samą solą

tak

Następnie w piątek zmiel dodaj przyprawy i nabij w jelita i do chłodni na 12h.W sobotę wyjmij z chłodni na ok 2h aby wyrównać temperaturę i następnie wędź.

Będziesz miał szarą w środku jak nie użyjesz pesoli,ale Twoja wola Panie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172198
Udostępnij na innych stronach

No tak Heniu ale ta kiełbasa będzie na samej soli. I czy jak w środę wymieszam z solą jodowaną(zmielone albo pokrojone na 3x3cm) do do soboty się nie zepsuje(bez peklosoli).

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172200
Udostępnij na innych stronach

Arek odpowiedział

Sorki nie widziałem byłem w trakcie pisania.

 

 

Będziesz miał szarą w środku

Wiem. Ma być na grilla taka próbna.

 

W sobotę wyjmij z chłodni na ok 2h aby wyrównać temperaturę i następnie wędź.

Zawsze tak robię. :grin:

 

Pozdrawiam i dzięki.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172202
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Kiełbasa zrobiona.

Ser okazał się niestety za miękki, nie stężał po parzeniu co widać na zdjęciu.

Kiełbasa wykonana na samej soli jodowanej.

Wędzona z innymi peklowanymi wędzonkami.

 

 

http://img197.imageshack.us/img197/1227/dsc03178ii.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173409
Udostępnij na innych stronach

Do kiełbas grilowych z serem dodajemy, ser twardy o jak najmniejszej zawartości tłuszczu czyli- chudy twardy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173418
Udostępnij na innych stronach

A próbowałeś już ją z grila

Niestety w sobotę wieczorem pogoda się gwałtownie zmieniła i plany spaliły na panewce. Ale parzona jest pyszna. 2 kilo zamroziłem i czekam na następna okazję.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173420
Udostępnij na innych stronach

Więc i ja muszę takiej ''ukręcić'' :thumbsup: I jak na samej soli ,to wcale nie jest szara... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :smile:

Ale parzona jest pyszna

Czyli ,że wyszła :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173425
Udostępnij na innych stronach

ser twardy o jak najmniejszej zawartości tłuszczu

Ser jaki dodałem to salami. Cena za kg ok 25 zł. Zawartości tłuszczu nie sprawdzałem, ale jak przeglądałem inne zawartość tłuszczu była w zakresie 30%.

einshel, zawsze jak brałem zer na pizze pani podawała mi taki który się ładnie topi. Niestety teraz kupiłem gdzie indziej i weszło co wyszło. Trzeba poprosić o twardy serek.

Pozdrawiam.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173479
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.