_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Jak zrobisz to sie pochwal No właśnie nigdy nie robiłem. Myślałem że WY macie przepis. A jak zrobię to na pewno opisze wrażenia. A sam pomyśl :grin: arkadiusz, myślę i nie wiem czy jak polska czy jak tyrolska czy jak "swojską". Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Przepis SZCZEPAN-a jest tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14792#14792 Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 To zjedz termometr :lol:ha ha :clap: :clap: bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil ja kiedyś robiłem szynkową z dodatkiem sera żółtego typu gouda 10% i kiełbasa była wędzona i parzona wyszła rewelacyjna karolu widze że twój przepis wyprubyję. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Przepis SZCZEPAN-a jest tuale mi narobiliście "smaka"... chyba przed zlotem spróbuje taką kiełbasę wykonac... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 bendetto, szynkowa z przepisu ze strony według szczepana tylko dodałem 10 %sera żółtego typu gouda pokrojonego w kostkę 10 na 10 mil Raczej wydaje mi się że kiełbasa powinna byc bardziej rozdrobniona. Dzisiaj popełniłem kiełbasę szynkową według przepisu Kurok syn Jarka i wyszła super. Ale z serem była by klapa na grilla. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Gdzieś na forum podałem recepturę na kiełbasę grilowa była to pierwsza receptura wdrożeniowa bez chemii i zamienników- kiełbasa średnio rozdrobniona. W wymaganiach chemicznych zawartość tłuszczu do 45 % zawartość wody do 53 % wydajność 100% Trzymając się tych danych każda kiełbasa średnio rozdrobniona po dodaniu 8-12 % sera twardego może być kiełbasą grilową z serem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Gdzieś na forum podałem recepturę na kiełbasę grilowa Może ktoś pomoże bo nie mogę znależć tego przepisu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-170506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Poczytałem trochę przepisów na forum i mam jeszcze pytanie a mianowicie.Mięso mam zamrożone kiełbase bede wędził w sobotę rano- w piątek po południu nadziewanie w jelita. Czy jak mięso odmrożone będzie na środę i w środę kawałki 3x3 wymieszam z samą solą (posiadam jodowaną) a mielić mam zamiar w piątek to mięso się nie zepsuje na samej soli.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Solić i przyprawiać to farsz , a póżniej osadzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 W wymaganiach chemicznych zawartość tłuszczu do 45 % zawartość wody do 53 % wydajność 100%Czegoś tu nie rozumiem ,zawartość wody 53% jak to zmierzyć. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Solić i przyprawiać to farsz , a póżniej osadzanie. Czyli pierwsze w srodę mielę+sól+przyprawy następnie w piątek nadziewam jelita i w sobotę wędzenie.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zwykle to mielimy , mieszamy dodając przyprawy i nadziewamy. Osadzają się powiedzmy przez noc i do wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 to mięso się nie zepsuje na samej soli.?Mięso się nie zepsuje ,ale trzymaj w temp. 4C Czyli pierwsze w srodę mielę Nie środę kawałki 3x3 wymieszam z samą solątak Następnie w piątek zmiel dodaj przyprawy i nabij w jelita i do chłodni na 12h.W sobotę wyjmij z chłodni na ok 2h aby wyrównać temperaturę i następnie wędź. Będziesz miał szarą w środku jak nie użyjesz pesoli,ale Twoja wola Panie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 No tak Heniu ale ta kiełbasa będzie na samej soli. I czy jak w środę wymieszam z solą jodowaną(zmielone albo pokrojone na 3x3cm) do do soboty się nie zepsuje(bez peklosoli). Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Arek odpowiedział. Ponoć sól jodowana jest be . Najlepsza to kamienna , albo warzonka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Arek odpowiedział Sorki nie widziałem byłem w trakcie pisania. Będziesz miał szarą w środku Wiem. Ma być na grilla taka próbna. W sobotę wyjmij z chłodni na ok 2h aby wyrównać temperaturę i następnie wędź. Zawsze tak robię. :grin: Pozdrawiam i dzięki. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-172202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Witam. Kiełbasa zrobiona. Ser okazał się niestety za miękki, nie stężał po parzeniu co widać na zdjęciu. Kiełbasa wykonana na samej soli jodowanej. Wędzona z innymi peklowanymi wędzonkami. http://img197.imageshack.us/img197/1227/dsc03178ii.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 No ... i wygląda bardzo ładnie :clap: A próbowałeś już ją z grila ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Do kiełbas grilowych z serem dodajemy, ser twardy o jak najmniejszej zawartości tłuszczu czyli- chudy twardy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 A próbowałeś już ją z grila Niestety w sobotę wieczorem pogoda się gwałtownie zmieniła i plany spaliły na panewce. Ale parzona jest pyszna. 2 kilo zamroziłem i czekam na następna okazję. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Więc i ja muszę takiej ''ukręcić'' :thumbsup: I jak na samej soli ,to wcale nie jest szara... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :smile: Ale parzona jest pyszna Czyli ,że wyszła Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 ser twardy o jak najmniejszej zawartości tłuszczu Ser jaki dodałem to salami. Cena za kg ok 25 zł. Zawartości tłuszczu nie sprawdzałem, ale jak przeglądałem inne zawartość tłuszczu była w zakresie 30%. einshel, zawsze jak brałem zer na pizze pani podawała mi taki który się ładnie topi. Niestety teraz kupiłem gdzie indziej i weszło co wyszło. Trzeba poprosić o twardy serek. Pozdrawiam. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5916-kie%C5%82basa-grillowa/page/2/#findComment-173479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.