madlinka Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Marca 2012 Piza z kiełbaską, boczkiem podsmażonym z cebulą i pieczarkami i mozzarellą, jak do tej pory to obłożenie mi najlepiej smakuje. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-205510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Maja 2012 Biorąc przykład z einshel postanowiłam zacząć działać sama w temacie wędzonek, kupiłam wczoraj szynkę z kością, skórą i tłuszczykiem, Jacek mi pokazał i jakoś ją podzieliłam, ale muszę sobie pooglądać filmy SDM, żeby sprawniej to robić. Do tego boczki (tu pierwsza wpadka bo zamówiłam bez skóry), karczki i schaby, w sumie 24kg mięsa, zapeklowałam z nastrzykiem, teraz się chłodzi, w przyszłą sobotę wędzenie. W piątek jeszcze dorobię parówki, no to trzymajcie kciuki. Czy wyjdzie czy nie fotorelacja będzie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-218619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Maja 2012 w sumie 24kg mięsa, zapeklowałam z nastrzykiem, teraz się chłodzi, w przyszłą sobotę wędzenie. :clap: :clap: :clap: A co , jak robić to robić !!! :grin: To nie takie trudne jak się spodziewasz Na pewno dasz radę ! Jestem z Tobą i trzymam kciuki... :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-218635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Maja 2012 dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-218663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Maja 2012 No cóż następnym razem będę pamiętać.Jutro jeszcze wrzucam do zalewy kuraki, będą aromatyczne z przepisu Dziadka,jak szaleć to szaleć. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-219138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 27 Maja 2012 Moje pierwsze zupełnie samodzielne wędzenie, proszę nie zwracajcie uwagi na sznurowanie :blush: Kurczaki coś mi się ze skóry obdarły przy parzeniu, pilnowałam temperatury i nie wiem czemu tak się stało? Uwędzone zniknęły tak szybko, że nie mam fotek Są naprawdę pyszne w smaku, soczyste i pachnące, no :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Parówki jak już pisałam w innym temacie też pyszniutkie, powinnam zachować więcej skromności, no ale naprawdę mi to wszystko bardzo smakuje bez skórne kuraki niezły budyń: po uparzeniu: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-219898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 27 Maja 2012 Moje pierwsze zupełnie samodzielne wędzenie,Madlinko ale dałaś '' czadu'' :wink: Piękne wyroby, a te parówki .... :shock: :thumbsup: :clap: Co do kurczaka , to wydaje mi się że parzyłaś w zbyt dużej temp..albo za długo. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-219906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Maja 2012 madlinka, cóż można powiedzieć na temat twoich wyrobów , po prostu ręce sama składają się do :clap: :clap: :clap: Kurczak faktycznie kruchutki :wink: , na początku parzysz w 90 st przez 10 min a następnie obniżasz temperaturę do 75-80 st i parzysz do osiągnięcia w środku mięśnia ( piersi ) 68 - 72 st , przeważnie trwa to około 20 - 30 min , musiałaś przeoczyć ten moment :wink: Pozdrawiam , Bodzio Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-219911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Maja 2012 Nie jest żle.Bardzo podobają mi się wędzonki :thumbsup: :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-219920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Maja 2012 No coś z tymi kurakami skitrałam, następnym razem będzie lepiej. Dziękuję Wam :* Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Maja 2012 Moje pierwsze zupełnie samodzielne wędzenie, madlinko :clap: :clap: :clap: i już . :grin: Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Maja 2012 Ech, chyba i ja w końcu zrobię parówki, bo mi ślina cieknie... i takie "długie" batony Jedyne w swoim rodzaju Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Maja 2012 Moje kurki po "związaniu" wyglądają tak http://img52.imageshack.us/img52/3203/p5260220.th.jpghttp://img525.imageshack.us/img525/6528/p5260219.th.jpghttp://img151.imageshack.us/img151/2258/p5260218.th.jpg Wtedy dymek dochodzi wszędzie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Maja 2012 pokemon15, zrób, nie jest to łatwa praca, ale efekty są tego warte. myth, ale Ty ich chyba nie parzysz przed wędzeniem, co? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Maja 2012 myth, ale Ty ich chyba nie parzysz przed wędzeniem, co? madlinka, oczywiście, że parzę ale najpierw sznuruję Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 29 Maja 2012 aha, to pokaż jak się prezentują po parzeniu Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Maja 2012 Moje pierwsze zupełnie samodzielne wędzenie, :shock: aLE POJECHAŁAŚ''.... :shock: Jaki ładny kolorek :clap: I jeszcze parówki do tego... :thumbsup: Gratulacje !!! Pozdro . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Maja 2012 Tak samo, tylko sparzone... aktualnych zdjęć nie posiadam.... nie wiem tylko jak jest różnica sprzed parzenia i po? Lub inaczej jakiej oczekujesz? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Maja 2012 einshel, to wszystko tylko dzięki Tobie, dodałaś mi odwagi. myth, no wiesz u mnie różnica była raczej widoczna, te bez skórne kuraki :lol: Chciałam zobaczyć dobrze uparzonego kuraka z ładną skórką. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Maja 2012 madlinka, pilnuj temperatur i musi się udać... ja parzę w temp. wody do 80 stopni i do osiągnięcia wewnątrz najgrubszego mięśnia ok 72 stopnie. Proces parzenia musi przebiegać powolutku, bo inaczej skóra popęka, mięso na nóżkach pozrywa od ścięgien i bardzo brzydko to wtedy wygląda ... przerabiałem już "parzenie" na szybkiego ... :???: :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 30 Maja 2012 Chciałam zobaczyć dobrze uparzonego kuraka z ładną skórką. Może być? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 31 Maja 2012 bo inaczej skóra popęka, mięso na nóżkach pozrywa od ścięgien i bardzo brzydko to wtedy wyglądano właśnie, tak to u mnie było. Może być?no ba, pewnie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 31 Maja 2012 Proces parzenia musi przebiegać powolutku, bo inaczej skóra popęka, mięso na nóżkach pozrywa od ścięgien i bardzo brzydko to wtedy wygląda . Dobrze to rozumiem ??? Czyli kuraka wkładamy do letniej wody ( lub zimnej ) i nabiera temperatury razem z wodą ( woda 80 stopni a kurczak wewnątrz mięśnia 72 stopnie ) . Tak mam rozumieć powolne parzenie ???? Czy może jakoś inaczej ??? Przepraszam alem raczkujący :blush: madlinka :clap: gratuluję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 31 Maja 2012 No jak już mięso będzie sie rozpadać to nie parzenie tylko rozgotowanie... :shock: ja kurczaka (ćwiartki) parzę w temp ok. 75C przez 10-15min. i to jest wystarczający jak dla mnie czas, a po co ten termometr? przecież to nie kawał mięsa, później i tak będziemy wędzić. http://monki.us/~tier/wd/parowki/10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 31 Maja 2012 Adek, Podgrzewasz wodę do temp. 80 stopni i wkładasz kurczaki. temperatura spadnie, więc musimy i tak ilnować aż osiągnie ok 80. Wtedy UŻYWAJĄC TERMOMETRU REGULUJEMY PALNIK, ABY TĄ TEMPERATURĘ UTRZYMAĆ. Drugi termometr wbity w najgrubszy mięsień wskaże nam czas, który kurka potrzebowała aby osiągnąć w najgrubszym mięśniu temp. ok 70-72 stopnie. Musimy uważnie obserwowac jak woda się podgrzewa, regulować palnik, aby woda się nagle nie zagotowała....tier, z tym rozpadaniem to tak może nie do końca jak mówisz, bo można mieć temp. wody 100 stopni, a mięso będzie miało np. 40 jeśli woda zagotuje się wraz z kurczakami nagle, więc jeśli będzie zbyt wysoka, to kura z wierzch się b. szybko ugotuje, rozgotuje, podczas gdy w środku będzie surowa... wędzenie nie ma tutaj nic do rzeczy, bo wędzimy w temp. 45-55 stopni, a ta temp. nie gwarantuje nam zabicia wszystkich bakterii, które ewentualnie mogą w mięsie występować, bo z tego co pamiętam to np. wirus ptasiej grypy ginie dopiero w ok 70 stopniach, stąd tak "wysoka" temp. w środku najgrubszego mięśnia jest wymagana. Nie wydaje mi się, aby duże udo wrzucone do 75 stopni było odpowiednio przygotowane po 10-15 minutach pobytu w tej temp. zakładając, że mięso ma ok 5 stopni, to po wrzuceni temperatura spadnie ok zapewne 10-20 stopni, w zależności od garnka i ilości udek oczywiście..... dobrym sposobem jest, aby po sparzeniu udek, czy kury, pozostawić je na kijach do obeschnięcia, nawet na noc... Arkadiusz kiedyś mi tak poradził, i szczerze mówiąc dziękuję mu za to kiedyś wkładałem do wędzarni od razu, ale teraz mam porównanie .. jego sposób lepszy pozdrawiam i powodzenia Ps. co do uzywania termometru przy parzeniu wędli, to jest to bardzo wskazane, a robota na oko, czutkę, to nie robota.... :) [ Dodano: Czw 31 Maj, 2012 11:51 ]Ps.2 Na szybkiego znalezione foto, sprzed 3 lat chyba, sorki, ale mam bałagan w zdjęciach i część na laptoku mam, który został u szwagra... w każdym razie nic się nie zmieniło pod względem parzenia http://img14.imageshack.us/img14/8017/pc200194.th.jpghttp://img849.imageshack.us/img849/5272/pc200204.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5937-nasze-wyroby-mi%C4%99sne/page/4/#findComment-220620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.