Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpocznę temat o który proszą forumowicze.

Wędziłem używając wędzarni z paleniskiem oraz z użyciem dymogeneratora jako źródła dymu, tak więc uważam, że mogę porónać obydwie metody.

Postaram się być obiektywny, aby nie posądzono mnie o stronniczość ze względu na to, że posiadam w sprzedaży dymogenerator (DG).

Tak więc od początku.

Rozpalanie do uzyskania dymu:

-DG 10-15s + konieczny dostęp do prądu

-WzP od 5-10 minut w zależności od konstrukcji

Wygrzewanie wędzarni:

- bez różnic, przy obu metodach trzeba dostarczyć ciepło

Osuszanie:

- DG: osuszanie samym ciepłem, brak dymu wędzarniczego

- WzP może się zdarzyć, że puścimy na nie osuszone wędzonki dym, co może spowodować wystąpienie kwasu octowego

Wędzenie na ciepło:

- DG wymaga dostarczenia źródła ciepła np. prąd/grzałka elektryczna, palnik gazowy węgiel drzewny

- WzP źródłem ciepła jest drewno

Wędzenie na zimno:

- DG bez problemowo, temperatura dymu na wylocie ok. 35-37C co podnosi temperaturę w wędzarni o wymiarach 40x40x50 o ok. 1C

- WzP mogą występować problemy z uzyskaniem zimnego dymu

Kontrola dymu podczas wędzenia:

- DG: płynna regulacja ilości dymu bez konieczności kontroli po ustawieniu

- WzP: konieczna kontrola, częstotliwość uzależniona od konstrukcji wędzarni

Kontrola temperatury:

- DG: w zależności od źródła ciepła wymaga kontroli (gaz, węgiel drzewny) przy ogrzewaniu prądowym brak konieczności kontroli (możliwość zainstalowania sterownika temperatury)

- WzP: konieczna kontrola temperatury

Inna obsługa podczas wędzenia:

- DG: rusztowanie spalonych zrąbków, dosypywanie nowego wsadu

- WzP: dokładanie drewna,

Czas wędzenia:

- bez różnic

Czas przechowywania wędlin:

- bez różnic

Koszt budowy wędzarni:

- DG: musimy zainwestować w sam DG, dodatkowe źródło ciepła, komorę wędzarniczą i zrąbki + ewentualnie sterownik temperatury

- WzP: inwestujemy w budowę komory spalania, przewód dymowy (opcjonalnie), komorę wędzarniczą i drewno

Podsumowując.

Wędzenie z użyciem DG wymaga dostarczenia źródła ciepła oraz prądu do napędu pompki. Przy wędzarni z paleniskiem mamy dym oraz ciepło.

Przy wędzarni z paleniskiem poświęcamy więcej czasu na kontrolę parametrów takich jak ilość dymu, przepływ dymu, temperaturę inaczej mówiąc musimy przy niej być.

Przy wędzarni z DG czas poświęcony na jej kontrolę jest krótszy, a stosując ogrzewanie elektryczne praktycznie możemy ją kontrolować co ok.2-3h

Jakość wędzonek (moim skromnym zdaniem) jest taka sama z tym, że wędzonki z DG są "lżejsze" w ilości nagromadzonego dymu na zewnątrz wędlin niż w przypadku wędzarni z paleniskiem.

Przy wędzarni z DG w komorze wędzarniczej osadza się mniej smoły w porównaniu z wędzarnią z paleniskiem.

Proszę o Wasze uwagi i spostrzeżenia.

Pozdrawiam Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No OK to jedziemy ..... ;) ponieważ również wędzę na dwa sposoby i tradycyjnie i generatorowo to i ja się wypowiem ..... myślę że punkty które zaproponowałeś Mirek są rzeczowe więc będę się trzymał tej samej konwencji

1.Rozpalanie do uzyskania dymu:

-DG 10-15s + konieczny dostęp do prądu - to razem z zasypem .... ;)

-WzP od 5-10 minut w zależności od konstrukcji - albo i dłużej zależnie jakie mamy drewno

2.Wygrzewanie wędzarni:

A tutaj moim zdaniem zdecydowana przewaga elektrycznych konstrukcji jeśli chodzi o czas u mnie uzyskanie 55st C to 3 minuty w murowanej to nierealne ....

3.Osuszanie:

- DG: osuszanie samym ciepłem, brak dymu wędzarniczego

- WzP może się zdarzyć, że puścimy na nie osuszone wędzonki dym, co może spowodować wystąpienie kwasu octowego

Tutaj się zgadzam

4.Wędzenie na ciepło:

- DG wymaga dostarczenia źródła ciepła np. prąd/grzałka elektryczna, palnik gazowy węgiel drzewny

- WzP źródłem ciepła jest drewno

Tutaj dochodzi aspekt posiadania, składowania i przygotowania drewna które jest dodatkowo coraz droższe, grzałka elektryczna czy palnik gazowy są zwyczajnie tańsze, wygodniejsze i czystsze w użyciu.

5.Wędzenie na zimno:

- DG bez problemowo, temperatura dymu na wylocie ok. 35-37C co podnosi temperaturę w wędzarni o wymiarach 40x40x50 o ok. 1C

- WzP mogą występować problemy z uzyskaniem zimnego dymu

U mnie temperatura dymu nie przekracza 30st C przy jego optymalnej ilości czyli dobranym wydatku pompki i u Mirka też nie będzie (rozmawialiśmy o tym dlaczego co i jak).

6.Kontrola dymu podczas wędzenia:

- DG: płynna regulacja ilości dymu bez konieczności kontroli po ustawieniu

- WzP: konieczna kontrola, częstotliwość uzależniona od konstrukcji wędzarni

Dokładnie tak jest.

7.Kontrola temperatury:

- DG: w zależności od źródła ciepła wymaga kontroli (gaz, węgiel drzewny) przy ogrzewaniu prądowym brak konieczności kontroli (możliwość zainstalowania sterownika temperatury)

- WzP: konieczna kontrola temperatury

Nawet najprostszy termostat daje histerezę rzędu 5 -8 st C więc zdecydowany plus dla grzałki elektrycznej. Paleniskowe często mają problem ze stabilnością temperaturową.

8.Inna obsługa podczas wędzenia:

- DG: rusztowanie spalonych zrąbków, dosypywanie nowego wsadu

- WzP: dokładanie drewna,

Rusztowanie nie jest koniecznością a w paleniskowych dochodzi wygarnianie żaru gdy wariuje temperatura co się zdarza.

9.Czas wędzenia:

- bez różnic

Dokładnie tak

10.Czas przechowywania wędlin:

- bez różnic

Dokładnie tak

11.Koszt budowy wędzarni:

- DG: musimy zainwestować w sam DG, dodatkowe źródło ciepła, komorę wędzarniczą i zrąbki + ewentualnie sterownik temperatury

- WzP: inwestujemy w budowę komory spalania, przewód dymowy (opcjonalnie), komorę wędzarniczą i drewno

Konstrukcje elektryczne są moim zdaniem zdecydowanie tańsze od dobrze i estetycznie zrobionych paleniskowych i wcale nie muszą być nieestetyczne.

Podsumowanie:

Wędząc zawsze musimy poznać swój sprzęt niezależnie od tego czy to konstrukcja tradycyjna czy generatorowa alternatywa, która często jest jedyną opcją ze względu na warunki lokalowe. Znając sprzęt zrobimy wyroby które będzie bardzo ciężko odróżnić od siebie zarówno organoleptycznie jak i wzrokowo będą równie dobre i smaczne. Nie robiłem nigdy analizy chemicznej dymu paleniskowego i generatorowego ale widzę jego kolor i czuję jego zapach widzę również osady zarówno w generatorze jak i przewodzie dymowym w wędzarni paleniskowej i powiem że moim zdanie dym z generatora jest czystszy. Niuanse smakowe typu wędzenie wiśnią, czereśnią czy innym owocowym można przeskoczyć w dymogeneratorach podciśnieniowych stosunkowo prosto w Borniaku czy Bradleyu to już troszkę bardziej skomplikowane. Wędzenie generatorem jest zdecydowanie tańsze choćby ze względu na minimalną ilość spalanego drewna w jednym 4-5 godzinnym cyklu bo to około 0,5-0,7 litra

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172832

2.Wygrzewanie wędzarni:

A tutaj moim zdaniem zdecydowana przewaga elektrycznych konstrukcji jeśli chodzi o czas u mnie uzyskanie 55st C to 3 minuty w murowanej to nierealne ....

Roger brałem pod uwagę dwie takie same wędzarnie załóżmy murowane.

Nie sądzę abyś wygrzał taką wędzarnię w 3minuty.

Dlatego i w jednym i drugim przypadku potrzeba czasu i energii.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172835

Dodam ja swoje trzy grosze.

Nie jestem jeszcze posiadaczem DG ale jestem zmuszony takowy posiadać bo jako mieszczuch mogę to ustrojstwo trzymać w piwnicy i wędzić przy garażu . Mam działkę , ale "złomiarze" nie pozwolą by była wędzarnia bo wyrwą wszystko co z metalu i dałem sobie spokój po którejś tam beczce , szafce , paleniskach typu koza itp.Szkoda mi jedynie tego rytuału wędzenia tradycyjnie , bo to lubię .

Nie wspominano o wadach i zaletach pomiędzy DG a wędzarniami typu Bardley , Borniak itp. tu DG ma sporą przewagę bo jest prosty jak budowa cepa i praktycznie nie ma co tam się psuć ( miałem akwarium 300 l. i dwie pompki chodziły nonstop i żadna nigdy nie padła ) . Co do ogrzewania to mam grzejnik elektryczny typu olejak i jest tam termostat . Skrzynię zrobię z desek kwadratową rozbieraną i montaż / demontaż to chwila .

A i jeszcze opał do DG to sobie wystrugam toporkiem i mam gdzieś gradację.

Fakt - gdybym miał dom z ogrodem to też bym miał tradycyjną i taką do zimnego wędzenia.

Pozdrówka.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172838

No oczywiście że murowanej grzałką nie wygrzeję w 3 minuty i napisałem że to nierealne ....

Chyba że ma komorę wyłożoną drewnem ... ;) bo takie są moim zdaniem najlepsze ....

Ale oczywiście że i jedna i druga wymaga energii i czasu ..... ;)

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172839

Proszę o Wasze uwagi i spostrzeżenia.

Bardzo proszę

"Partaczom" jak to napisał nasz kolego to i może.Podejrzewam,że Tobie się to nie zdarza.

WzP mogą występować problemy z uzyskaniem zimnego dymu

A na pewno nie .Wszystko zależy od palacza ,długości kanału,i budowy wędzarni

WzP: konieczna kontrola temperatury

Nie większa niż przy samej grzałce bez sterownika a to podnosi koszty

czas wędzenia bez różnic

Akurat.O 2 h dłużej przy mojej wędzarni dymogeneratorem.

Jakość wędzonek (moim skromnym zdaniem) jest taka sama z tym, że wędzonki z DG są "lżejsze" w ilości nagromadzonego dymu na zewnątrz wędlin niż w przypadku wędzarni z paleniskiem.

To albo są mniej nasycone dymem ,albo są tak samo nasycone dymem.Musisz się na coś zdecydować,ale widzę ,że idziesz w dobrym kierunku pisząc lżejsze.Jeśli na zewnątrz są lżejsze to tym bardziej w środku.

Zapomniałeś jeszcze dodać ,że ilość kg które możesz tym uwędzić jest też ograniczona jak też ,że do tego typu wędzenia potrzebna jest szczelna wędzarnia .Większośc wiejskich odpada.J jeszcze jedna uwaga.Do dymogeneratora najlepsza jest wędzarnia z blachy .Duża z desek odpada ze względu na trudności w uzyskaniu wyższej temperatury chociażby dla podpiekania.Oczywiście można zaastosować większą grzałkę ,ale idziesz wtedy w koszty.No i te zrąbki.Jeden rodzaj.Brak zrąbków z drewna owocowego.Zapomniałem jeszcze dodać ,że mam wędzarnię tradycyjną i dymogenerator,ale używam go do wędzenia zimnego choć radziłem sobie i bez niego ,ale było to bardziej pracochłonne.Dodam jeszcze że swoją komorę wygrzewam w 20 min do temp 140C.Spróbuj to zrobić grzałką w mojej komorze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172843

Roger jak zauważyłeś porównałem a przynajmniej starałem się porównać dwie "takie same" wędzarnie.

W jednej mamy palenisko + przewód dymowy(opcja) i komorę wędzarniczą.

W drugiej komorę wędzarniczą i DG.

Jak zaczniemy się rozdrabniać na murowane, blaszane czy drewniane to zrobi się bałagan którego nie będziemy w stanie porównać.

Każda z tych wędzarni ma swoją specyfikę, ale proszono o porównanie DG kontra palenisko.

[ Dodano: Czw 25 Sie, 2011 21:38 ]

"Partaczom" jak to napisał nasz kolego to i może.Podejrzewam,że Tobie się to nie zdarza.

Dwa razy wędzonki poszły do kosza. Jak widać zdarzyło się.

miro napisał/a:

WzP mogą występować problemy z uzyskaniem zimnego dymu

A na pewno nie .Wszystko zależy od palacza ,długości kanału,i budowy wędzarni

Przy DG nie muszę kombinować, być palaczem i mieć odpowiedni kanał.

miro napisał/a:

WzP: konieczna kontrola temperatury

Nie większa niż przy samej grzałce bez sterownika a to podnosi koszty

Przy dobrze ocieplonej wędzarni sterownik jest zbędny.

miro napisał/a:

czas wędzenia bez różnic

Akurat.O 2 h dłużej przy mojej wędzarni dymogeneratorem.

A niby czemu ? Brakuj Ci ciepła czy dymu ?

miro napisał/a:

To albo są mniej nasycone dymem ,albo są tak samo nasycone dymem.Musisz się na coś zdecydować,ale widzę ,że idziesz w dobrym kierunku pisząc lżejsze.Jeśli na zewnątrz są lżejsze to tym bardziej w środku.

Ciężko jest słownie to opisać.

Pachną i wyglądają tak samo, ale ...... no właśnie delikatniejsze w ilości dymu na zewnątrz.

Zapomniałeś jeszcze dodać ,że ilość kg które możesz tym uwędzić jest też ograniczona jak też ,że do tego typu wędzenia potrzebna jest szczelna wędzarnia .Więlszośc wiejskich odpada.J jeszcze jedna uwaga.Do dymogeneratora najlepsza jest wędzarnia z blachy .Duża z desek odpada ze względu na trudności w uzyskaniu wyższej temperatury chociażby dla podpiekania.Oczywiście można zaastosować większą grzałkę ,ale idziesz wtedy w koszty.No i te zrąbki.Jeden rodzaj.Brak zrąbków z drewna owocowego.

Przy większej wędzarni z paleniskiem też musisz zużyć więcej opału.

Czemu wędzarnia musi być szczelna ?

Gorąc idący z paleniska samoczynnie wymusza obieg ciepłego powietrza z dołu do góry.

Przy elektrycznej wędzarni dziury działały in +

Duża z desek odpada ?

No chyba, że duża znaczy na 200 kg to raczej odpada ale nie koniecznie tylko że trzeba będzie częściej dosypywać zrabek lub zastosować większy DG, ale w tym wypadku idziemy w kierunku atmosów, ale komu potrzebny atmos w domowym wyrobie wędlin ?

Zrąbki z wiśni czy czereśni ?

No problem. Kolega dał mi parę kawałków, porąbałem na drobne i jak może widziałeś w temacie "wędzarnia mobilna" właśnie nimi w połączeniu z buk/olcha wędziłem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172844

Widzę że dyskusje nadal trwają :)))

Jako niezainteresowany sprzedażą czy produkcją DG , mogę ocenić całkiem bezstronnie zastosowanie ich w wędzeniu domowym :)

Musze zgodzić się z kol Miro , dymogenerator , niezależnie od konstrukcji pozwala na większą kontrolę parametrów wędzenia , a w połączeniu ze sterownikiem temperatury i grzałką - praktycznie eliminuje obsługę wędzarni .

Wyrób końcowy ( wędzonka ) , w smaku i zapachu nie różni się od wykonanej tradycyjną wędzarnią , może tylko czas wędzenia trochę dłuższy .

To są moje spostrzeżenia po pierwszych kilku wędzeniach :))

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172866

Tak więc od początku.

To i ja od początku jako, że w temacie nie zaznaczono o jaką wędzarnie tradycyjną chodzi, to na przykładzie swojej metalowej bez kanału dymowego, komina, szybra, grzałek, ale z termometrem i paleniskiem bezpośrednio pod komorą. :cool:

Rozpalanie do uzyskania dymu:

- 30 do 60 sekund.

Wygrzewanie wędzarni:

- jedynie zimą - 5 minut, atak zawsze gotowa i wygrzana. :cool:

Osuszanie:

- zero problemu, suche wkładam do wędzarni.

Wędzenie na ciepło:

- ciepłym dymem, gorącym dymem, pieczenie bezproblemowo, tu dymogenerator i grzałki miały by co robić, a prądu?

5.Wędzenie na zimno:

-Zimą bezproblemowo, latem uznaję wyższość DG przy tej metodzie.

Kontrola dymu podczas wędzenia:

Kontrola temperatury:

- wszystko pod pełną kontrolą, trzeba zajrzeć co 15,30 minut.

Inna obsługa podczas wędzenia:
[

sprawdzenie wilgotności w wędzarni.

quote=roger]9.Czas wędzenia:

Czas przechowywania wędlin:

Tu się nie wypowiadam, zależy to od wielu czynników.

11.Koszt budowy wędzarni:

0zł , trudna do wyniesienia, trzech chłopa potrzeba.

Podsumowując.

Gdybym nie miał czasu i przyjemności z wędzenia to nabył bym dymogenerator, i pewnie to zrobię do serów, do których się przymierzę tej jesieni.

Z punktu widzenia ekonomicznego jest taniej, wędzę ostatnio ciepłym, gorącym i dużo wyrobów podpiekam, z dymogeneratorem to mało realne i z grzałkami, jakie one by nie były. To tyle bo już sił mi brak, ale lubię swoje mocne, okopcone i trochę niezdrowe kiełbaski i wędzonki, a wszystko przez tą smołę w tradycyjnej wędzarni. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172868

- ciepłym dymem, gorącym dymem, pieczenie bezproblemowo, tu dymogenerator i grzałki miały by co robić, a prądu?

Uznaję twoją rację pod warunkiem, że drewno masz za darmo.

U mnie kubik buczyny kosztuje 185zł.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172886

wędzę ostatnio ciepłym, gorącym i dużo wyrobów podpiekam, z dymogeneratorem to mało realne i z grzałkami,

Ciepły dym, gorący dym ...... "0" problemu .....

Podpiekanie ..... w temperaturach powyżej zera też nie jest problemem .... nie wiem co prawda w jakich temperaturach to robisz bo każdy ma swoje sposoby ..... w beczce z grzałką 2000W 110-115st C uzyskuję w 10 minut startując od temp. otoczenia ....

Do podpieczenia starczy 90 więc też nie widzę większego problemu poza odpowiednio zrobioną komorą ..... Gdy komora będzie nieizolowana w temperaturach poniżej zera problemem może być i uzyskanie 80-90st C w odpowiednim czasie ale fizyki nie przeskoczymy .....

Faktem jest że niektórzy dają "ogień" prawie dosłownie na niektóre asortymenty (np boczek czy kiełbacha "na czarno") i to biorąc pod uwagę temperaturę faktycznie jest trudne ..... ale nie jest niewykonalne ...... ;) starczy "szuflada" na węgiel drzewny .... włożona do środka komory wspomagająca grzałkę lub zamiast niej - zależnie od wielkości szuflady i ilości żaru ... ;)

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172889

Dwa razy wędzonki poszły do kosza. Jak widać zdarzyło się

Mnie na początku mojej drogi też,ale to było dawno i nieprawda.

Duża z desek odpada ?

Czyli powiedzmy jasno.Najlepsza moim zdaniem konstrukcja wędzarni odpada.Czyli dymo. jest do małych i zrobionych z blachy lub cegły.To ja wysiadam.Potrzebuję wsad na raz z 40-50kg i tego dymo już nie ciągnie tak jak to opisujesz.Bardzo dobra rzecz do zimnego wędzenia.Serki może ,ale ja wolę serki wędzić dymem ciepłym.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172899

Czyli powiedzmy jasno.Najlepsza moim zdaniem konstrukcja wędzarni odpada.Czyli dymo. jest do małych i zrobionych z blachy lub cegły.To ja wysiadam.Potrzebuję wsad na raz z 40-50kg i tego dymo już nie ciągnie tak jak to opisujesz.Bardzo dobra rzecz do zimnego wędzenia.Serki może ,ale ja wolę serki wędzić dymem ciepłym.

A Ty nie zauważyłeś znaku zapytania w zdaniu Mirka .... ?

Najlepsze komory to komory drewniane i kto Ci powiedział że DG nie daje rady czy się nie nadaje .... ? Przecież wiesz jakie mam komory ..... w skrzyniówkę spokojnie 50kg wchodzi i spokojnie daje radę zarówno grzałka jak i DG i to w zimie .....

Dymogeneratorem zadymię garaż a nie małą komorę to tylko kwestia tego jaką zastosuję pompkę i na ile starczy zasyp ....... druga sprawa to uzyskanie temperatury w bardzo dużych, nieszczelnych i nie izolowanych komorach przy pomocy grzałki czy palnika gazowego ..... tu może być większy problem .... ale ja Ci to wszystko mówiłem

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172902

sprawa to uzyskanie temperatury w bardzo dużych, nieszczelnych i nie izolowanych komorach przy pomocy grzałki czy palnika gazowego ..... tu może być większy problem .... ale ja Ci to wszystko mówiłem

Ano mówiłeś ,mówiłeś,ale mnie nie przkonałeś po moich doświadczeniach z dymo.Jedna grzałka 2000 w mojej nieszczelnej komorze latem przy 25C to góra 70C.O podpiekaniu nawet nie ma mowy a co będzie zimą.A i ja Ci pokazywałem jak dymi i sam przyznałeś mi rację ,że trochę mało.Jak wiesz będę swoją uszczelniał,zresztą przy Twojej wydatnej pomocy to zobaczymy.Nastepne wędzenie zrobię po przeróbkach i jak się coś zmieni na + to wszystko co napisałem złego o dymogeneratorze odszczekam. :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172905

wszystko co napisałem złego o dymogeneratorze odszczekam. :grin:

Trzymam Cie za słowo .... ;) :grin:

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-172907

Całą dyskusję, co jest lepsze i zdrowsze w temacie uzyskania dymu można porównać do tego czy w dzisiejszej kuchni zastosować kuchnię opalaną na paliwo stałe czy też zastosować kuchnię gazową , bądź elektryczną wraz z jej odmianami. Wynik jest oczywisty i wszystkim nam znany i nikt się nie zastanawia przy gotowaniu wody na herbatę, że gdyby gotował wodę na kuchni węglowej to byłby zdrowszy. Takie są efekty coraz większej cywilizacji i ja się z tym godzę bo jak pomyślę, że wstając o godz. 4 rano miałbym rozpalać w kuchni węglowej , żeby zrobić sobie ciepły napój to bym poszedł do pracy bez niego. Reasumując można wędzić niekoniecznie zadymiając najbliższą okolicę a przy okazji oszczędzić środowisko bo tego jakoś nikt nie uwzględnia. Przy okazji powiem , że opinie kolegi Marek 301 są bardzo płytkie , słownictwo okropne a nazywanie większości naszych rodaków biedronkowcami pospolitymi jest obrazą za ich bardzo skromne dochody uzyskiwane za ich ciężką pracę zawodową. pozdrawiam
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-173003

Każdy po trochu ma trochę racji. Jednak chodzi o efekt końcowy, czyli smaczną wędzonkę. Wędzonki można uzyskać na różne sposoby i oczywiście uzyskać różne koszta wędzenia. Za koszta odpowiada konstrukcja wędzarni, wykonanie, wielkość wędzarni i użyty materiał. Do całości należy dopasować techniką wędzenia. Na koniec wychodzi tyle instrukcji i tylu fachowców co użytkowników. Każdy posiada swoją rację i przekonania. Najważniejsze są koszta eksploatacyjne i jakość wędzonek.

I Murowane lub z kamienia duże wędzarnie pochłaniają dużo opału i muszą być stale kontrolowane.

II Wędzarnie małe z kamienia lub murowane również spalają podobne ilości i wymagają stałej kontroli.

III Wędzarnie drewniane mogą być opalane drewnem lub elektrycznie i nie wymagają stałego nadzoru.

IV Wędzarnie wiejskie "Dziadkowe" prezentowane na forum są nie zastąpione przy większej produkcji.

Wszelkie wędzarnie drewniane lub blaszane ocieplane opalane trocinami lub elektrycznie wymagają sporadycznej kontroli i mało zużywają opału.

Dymogeneratory "By Roger" i " Borniak " mogą pracować w każdej wędzarni lub nawet wspomagać inne konstrukcje. Niestety ilość dostarczanego ciepła w każdym przypadku musi pokryć straty powstałe podczas osuszania, wędzenia i zapotrzebowanie do ogrzania ilości wsadu.

Każdy chwali swoje, bo robi na swoje potrzeby i możliwości. Jednak może spróbować przeliczyć wszystkie konstrukcje na zrobienie jednorazowo np. 30 kg wędzonek. Okaże się że to nie jest takie proste, a koszty i problemy sprowadzą wszystko do najprostszych rozwiązań.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-173118

• 2 miesiące temu...

Każdy chwali swoje, bo robi na swoje potrzeby i możliwości. Jednak może spróbować przeliczyć wszystkie konstrukcje na zrobienie jednorazowo np. 30 kg wędzonek. Okaże się że to nie jest takie proste, a koszty i problemy sprowadzą wszystko do najprostszych rozwiązań.

Hmmm to są święte słowa.

Ja na jedną "sesję" robię około 40 kg wędzonek w wersji surowej, parzonej, pieczonej i tyle samo kiełbas w wersji surowej, pieczonej. Całość zabawy trwa 12-16 godzin, dlatego moja produkcja miałaby koszty w przeliczeniu 1kg kiełbasy do 1 kg złota. Pomijając aspekt kosztów zakupu sprzętu do DG ( bo jest zawsze jakiś koszt startowy ) to grzanie grzałką 2000-2500W może nie wystarczyć, a nawet gdyby to rachunki za prąd by mnie zjadły. Prąd jest coraz droższy, a ja na moją zabawę nie zużywam więcej niż 0,25m3 drewna=ok 50zł. Mam wrażenie, że grzanie przez 12 godzin grzałką 2000W wyjdzie drożej.

Aspekt spokojności w pracy z DG bezcenny i nie do przechwalenia, dlatego mimo obaw zaczynam podchodzić do tematu wędzenia z DG. Szafa duża, więc trochę kosztów, ale dla samej satysfakcji muszę sprawdzić. Szczególnie korci bo robię dużo wędzonek/kiełbas surowych a to dość mozno stabilizuje proces i daje dużą powtarzalność.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183662

Mam wrażenie, że grzanie przez 12 godzin grzałką 2000W wyjdzie drożej.

To zależy ? Pytanie ile płacisz za 1kWh ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183666

Obojętnie jak nie liczyć , 1kWh to koszt w przybliżeniu 0,43 grosza , przez 12h przy mocy 2500W ciągłego grzania ( co nie jest normą ) ok 30kWh , czyli koszt to ok 12,90 PLN :)

To takie wyliczenia na kolanie :)

W praktyce koszty powinny być niższe ze względu na cykliczne załączanie grzałki .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183671

1kWh to koszt w przybliżeniu 0,43 grosza

U mnie to prawie 0,57 groszy :???: :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183700

przez 12h przy mocy 2500W ciągłego grzania ( co nie jest normą )

Hmmm normą jest to że grzanie elektryczne wymaga zastosowania regulacji temperatury albo mechanicznie albo elektronicznie a zakładając że temperatura potrzebna w procesie to 50-55st C i komora jest dobrze izolowana to należy przyjąć że grzałka pracuje na pełnej mocy 25 do 40% czasu więc znacznie krócej niż to wyliczyłeś.

Kiedyś liczyłem to dokładnie i dla komory drewnianej o pojemności rzędu 0,5 - 0,6m3 i grzałki 2kW koszt wędzenia 8h ze zrębkami był poniżej 4pln.

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183701

roger, Wszystko zależy jak jest zrobiona wędzarnia i użyty materiał. Dla przykładu w klasycznych wędzarniach paleniska maja moc od 8 do 12 KW, a wędzarnie skrzyniowe wiejskie nawet do 20 KW mocy. Używając grzałek elektrycznych do wędzenia 40 kg wsadu zapłacimy około 50 zł i dodatkowo po kilku wędzeniach nabawimy się innego naliczania energii elektrycznej.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183702

Andrzej zawsze pisałem że jeśli chcemy mieć wędzarnie elektryczne to muszą być to komory dobrze izolowane i szczelne (z dokładną regulacją przepływu powietrza) inaczej to faktycznie będzie paranoja bo grzanie murowanego bunkra przy niskiej temperaturze zewnętrznej to ekonomiczna wywrotka na plecy ;)

Do takich celów najprzyjaźniejsze i najtańsze są komory drewniane izolowane dwuwarstwowe. W moją skrzyniówkę wchodzi więcej niż 40kg wsadu i gdyby wędzenie kosztowało tyle co piszesz z pewnością bym palił tradycyjnie ;)

Robert
601353601

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5975-dymogenerator-czy-wedzarnia-z-paleniskiem-por%C3%B3wnanie/#findComment-183704