Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

arkadiusz, najwyżej korki wysadzi. Jak wysadzi, to będę wiedział :)

Ewentualnie podłączyć pod koniec do oddzielnego źródła napięcia w celu podpieczenia i już. Wtedy druga grzałka na maks, a podłączona do regulatora będzie dogrzewać do żądanej temperatury :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

arkadiusz, najwyżej korki wysadzi. Jak wysadzi, to będę wiedział :)

Ewentualnie podłączyć pod koniec do oddzielnego źródła napięcia w celu podpieczenia i już. Wtedy druga grzałka na maks, a podłączona do regulatora będzie dogrzewać do żądanej temperatury :)

A że tak z ciekawości zapytam to w jakiej temperaturze podpiekasz?? Bo jak dasz grzałkę na max to uzyskasz w cholerę stopni :grin: Uzyskanie temperatury 90-95` to dla grzałki pryszcz, a jak masz doby regulator mocy grzania to możesz sobie ustawiać jak ci się tylko podoba. Przy sterowaniu termostatem jest troszkę zabawy ale też ładnie działa.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

tusiaczek, ja dopiero składam moją skrzyneczkę pod DG. Wymiar komory to 100/75/80. Sklejka 12mm w środku i na zewnątrz. W środku wata 4 cm. Od środka obite blachą. Jestem w trakcie skręcania itd. Wspomniałem o 2 grzałkach, bo nie wiem na ile jedna będzie wydajna w przypadku takiej komory. miejmy nadzieję, że wyda, a jak nie, to coś będę myślał... Ale jeśli jest tak jak mówisz, to tym lepiej :)

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Uwierz mi na słowo że jedna grzałka od grilla 2000W w zupełności i ze sporym zapasem mocy Ci wystarczy. Mam taką w mojej beczkowędzarce na której to troszkę rozeschły się deseczki więc izolacja cieplna się skiepściła a wedzi się w niej bardzo dobrze i nie mam problemów z utrzymaniem temperatury itp. Do tej pory sterowałem sobie temperaturą sterownikiem Thermoplusa z dwoma czujnikami i sprawdzało się to w 100% bo dwa czujniki rewelacyjnie uśredniają temperaturę i nie ma opcji żeby w jednym końcu wędzarni ci się coś upiekło a w drugim uwędziło.

Tatuś Muminka

roger, Koszt drewna do wędzenia = 20 zł za metr przestrzenny jeżeli wędzimy gałęziówką np. bukową. Przynajmniej ja tak mam. Prąd elektryczny mam drogi 75 gr za KW. Wędzę do 12 godzin jak wiesz na luźnym palenisku bez drzwiczek czyli bez pirolizy. Wyroby są w smaku rewelacyjne i bardzo czyste. Koszty mam porównywalne. Przy moim zapotrzebowaniu na wędzonki, koszty wędzenia elektrycznego będą droższe od tradycyjnego. Oczywiście w większej ilości. Jeżeli mam wędzić tylko na własne potrzeby to DG wystarczy i jest ekonomiczny. Co do czasu wędzenia wędzę 12 i nawet więcej godzin i mam smaczne i miarę trwałe wędzonki. Z 4 do 5 godzin wędzenia dawno zrezygnowałem na rzecz jakości. :wink:
A tak apropos zrębków to co myślicie o TYM Cena powala a ciekaw jestem jak z przydatnością do dymogenertaora? Bo to już by było wędzenie praktycznie za friko :grin:

Tatuś Muminka

Jeżeli wilgotność jest taka jak pisze to spokojnie się nada pytanie co to za drewno jeśli faktycznie wierzyć że to meblówka to powinna być super jakości ... ale to allegro :( wiec nie wszystko musi być takie kolorowe jak wygląda na pierwszy rzut oka. Buczyna da jasny kolor wędzonkom lepszy miks albo olcha z tych popularnych ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Uzyskanie temperatury 90-95` to dla grzałki pryszcz

Ja bym taki stanowczy nie był bo to w dużej mierze zależy od wielkości komory i jej super szczelności a także od temperatury na zewnątrz.Moja grzałka 2000 W ( o ile tyle ma) daje radę w granicach 55-75 w zależności od warunków zewnętrznych .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Uzyskanie temperatury 90-95` to dla grzałki pryszcz

Ja bym taki stanowczy nie był bo to w dużej mierze zależy od wielkości komory i jej super szczelności a także od temperatury na zewnątrz.Moja grzałka 2000 W ( o ile tyle ma) daje radę w granicach 55-75 w zależności od warunków zewnętrznych .

A tak z ciekawości zapytam jak dużą i z czego wykonaną masz komorę? Pytam bo ja mam z beczki obłożonej deseczkami gdzie owe deseczki się lekko rozeschły i termika przez to padła na pysk a z uzyskaniem (i co wazniejsze z utrzymaniem) temperatury 85` przy temperaturze zewnętrznej 4-5` nie mam najmniejszego problemu. Napisz czym sterujesz grzałką. Może w tym tkwi problem??

Tatuś Muminka

Odpowiem za Arka ma drewnianą sporą komorę (niedawno doszczelnioną) grzałka od grilla 2000W z termostatem (zmostkowanym) sterowanie to ES10 TP ;)

PS

Myślę że problemem akurat u niego jest dno lub termik grzałki ... ;) ma to sprawdzić.

Tu przy okazji mała uwaga do użytkowników takich grillowych grzałek z termostatem jeśli przechodzicie na sterowanie dokładniejsze jakimkolwiek sterownikiem elektronicznym warto podłączać grzałki bezpośrednio z pominięciem wbudowanego termostatu i termika ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

To fota mojego generatora z paliwem, które wystarczyło do uwędzenia parówek. :cool:

Ma ponad 30-ci lat i nadal się nieźle sprawuje. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Tak na marginesie dodam, że u mnie na wysepce koszt KW to ok 10 groszy :D

Myth!!! :shock: Czy Ty piszesz poważnie, czy to jakaś "podpucha"? :cool:

To 5x DROŻEJ jest na "zielonej wyspie dobrobytu"? :tongue:

Można jednak podgrzewanie zrobić na energie odnawialna.

BTW

Podgrzewać można w końcu wszystkim, byleby dym był "zdrowy". :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

To fota mojego generatora z paliwem, które wystarczyło do uwędzenia parówek. :cool:

Czy chcesz nam powiedzieć/napisać, że te dwa kawałki drewna załatwiły całość wędzenia ?

A ten popiół to zapewne z poprzedniego wędzenia. :lol:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Czy chcesz nam powiedzieć/napisać, że te dwa kawałki drewna załatwiły całość wędzenia ?

A ten popiół to zapewne z poprzedniego wędzenia. :lol:

Popiół został po "ziołach" ha ha ha

marek301, jestem jak najbardziej poważny ;), ceny energii elektrycznej są tutaj bardzo niskie, z resztą nie bez powodu mamy tutaj chyba 3 huty aluminium, do topienia którego wykorzystywana jest właśnie ta energia .... Potężna elektrownia na północy kraju, zasilana jest z trzech potężnych wydrążonych z skale tuneli, w które to puszczona jest woda z rzek-i, po czym spada jak wodospad uruchamiając turbiny, tak więc koszta produkcji są niemal zerowe ;) z resztą zasoby wód geotermalnych są tutaj ogromne, i tą niby śmierdziuchą(siarkowodór w wodzie zawarty, wyczuwalny przy puszczeniu wody z kranu ;) ) - ogrzewana jest zimna woda, która to wraca jako już bezzapachowa ... woda pozbawiona jest tutaj chloru, osadów... itp. . Czajnik elektryczny, który kupiłem, a tak z 7 lat temu, nie ma ani grama kamienia na grzałce .... ;)

Tak dwa kawałki + jeden pocięty na rozpalenie wędzarni. :cool:

A ten popiół to zapewne z poprzedniego wędzenia.

Popiół od roku, może dwóch lat nie wybierany, zbyt leniwy jestem. Poza tym ogranicza spalanie, choć czasem się kurzy, jak wiatr przemiły hula. :cool:

ogrzewana jest zimna woda, która to wraca jako już bezzapachowa ... woda pozbawiona jest tutaj chloru, osadów... itp. . Czajnik elektryczny, który kupiłem, a tak z 7 lat temu, nie ma ani grama kamienia na grzałce .... ;)

No to masz wodę ekologiczną, bez niczego, bez minerałów, bez zapachu i bez smaku. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
pis67, właśnie o to chodzi, że woda jest tutaj po prostu pyszna!!! czerpana z paruset metrów pewnie ... nie trzeba jej przegotowywać, tutaj pije ją każdy, w każdym wieku, począwszy od kajtków kilkumiesięcznych, do starszyzny :) jest zdrowa, pyszna i .... no i o , to tyle w tym temacie!!! :D

pis67, właśnie o to chodzi, że woda jest tutaj po prostu pyszna!!! czerpana z paruset metrów pewnie ... nie trzeba jej przegotowywać, tutaj pije ją każdy, w każdym wieku, począwszy od kajtków kilkumiesięcznych, do starszyzny :) jest zdrowa, pyszna i .... no i o , to tyle w tym temacie!!! :D

Dziwny kraj :lol: :lol: :lol:

Andreas
Zielony Eden, a to niby dlaczego? :)

Zielony Eden, a to niby dlaczego? :)

My też mamy rzeki miejsca w których mogą stać wiatrownie ale zawsze komuś to przeszkadza a u Ciebie to funkcjonuje i jest to dobro Was wszystkich.

Dziwny kraj :lol:

Andreas

Dziwny kraj

Spoko, u nas juz co raz częściej a raczej co raz wiecej i bardziej stawia sie na ekologię , na energię odnawialną, co raz więcej powstaje elektrowni wiatrowych, wodnych...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Pytanie do tych co grzeją grzałką. Ostatnio wychodzą mi kiełbasy z dosyć twardym jelitem po wędzeniu i parzeniu, czy wy tez tak macie ? Wędzę dymogeneratorem wzorowanym na venturze, grzeje do ok. 50 oC czas wędzenia do 10h potem parzenie, kiełbasy wychodzą z taką twardawym trochę jakby sztywnym jelitem tak jakby były pieczone. Próbowałem z deflektorem z blachy nad grzałką i to samo.

Czy to wina jelita czy może grzałka mocniej przypieka jelito jak są niższe temperatury na dworze.

Mysle ze dzies godzin to dlugo za dlugo nawet jak liczyles z osuszaniem,tak jak bartnik napisal jakies 2 godz wzupelnosci powinno wystarczyc.Poprostu ja uwedziles suszac.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO