kaszubka33 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Listopada 2011 Oto babka z przepisu Halusi w wykonaniu mojego synka Błażeja . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Listopada 2011 Oto babka z przepisu Halusi w wykonaniu mojego synka Błażeja . Moje gratulacje dla Twojego syna Haniu... :clap: Podziwiam i zazdroszczę że młode pokolenie ma ochotę pokrzątać się w kuchni ... bo u mnie się krzątają ale tylko za jedzeniem... :grin: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Listopada 2011 Ciasto budyniowe po lewej , piernik po prawej . W przepisie można by dodać że budynie dajemy cztery opakowania ale takie na pół litra mleka . Są w sprzedaży też takie na litr mleka . Żona dziękuje za przepis , bo ciasto proste , smaczne i szybkie w przygotowaniu. http://img338.imageshack.us/img338/2041/001yj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Listopada 2011 W przepisie można by dodać że budynie dajemy cztery opakowania ale takie na pół litra mleka . Są w sprzedaży też takie na litr mlekaW związku z tym proszę Moderatora o dopisanie do tego przepisu że " budynie na 1/2 mleka) a ja przepraszam za mało precyzyjny przepis. Henio oba wypieki rewelacyjne :thumbsup: Proszę pogratulować Żonce... :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Listopada 2011 Dziś do kawusi... Narobiliście mi smaku :thumbsup: Moja wczorajsza babeczka-oczywiście-część ciasta 'zabarwiłam' łyżeczką kawy rozpuszczalnej i dwoma łyżeczkami kakao... :blush: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Listopada 2011 :thumbsup: :thumbsup: Jak od żony, która nazywa taką babkę marmurkową Robi ją tak (podglądałem) Że wpierw wlewa biała cześć ciasta a potem zabarwioną Do czego to doszła by człowiek zonę podglądać musiał :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Listopada 2011 Tak i ja zrobiłam , ale nie wiedzieć czemu :rolleyes: ciemne ciasto opadło... :blush: Cięższe sie chyba zrobiło...Do czego to doszła by człowiek zonę podglądać musiał :grin: :mrgreen: :grin: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Listopada 2011 Witam, ja nie wytrzymałem i wczoraj przed pracą zrobiłem babkę :grin: bardzo łatwa i szybka do zrobienia,a w smaku :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Listopada 2011 Witam, ja nie wytrzymałem i wczoraj przed pracą zrobiłem babkę Wcale się nie dziwię... :grin: babeczka wyszła Ci wyśmienicie :thumbsup: :clap: Nie ma to jak taka malutka porcyjka do porannej kawy :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Listopada 2011 Bardzo smakowicie wygląda ta babka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Listopada 2011 taka malutka porcyjka do porannej kawy Co prawda to prawda,jak wróciłem z popołudniówki to tylko i zostało mi do kawy malutki kawałek :grin: Dzięki za wszystko i pozdrawiam serdecznie. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Marca 2012 Halusia, właśnie upiekłem babkę wedle Twojego przepisu, smakuje rewelacyjnie, a wygląda tak: I w przekroju: A to się małżonka zdziwi jak wróci z pra :grin: cy. Pozdrawiam P.S. Ale tu fajnie z Wami :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Marca 2012 A to się małżonka zdziwi jak wróci z pra :grin: cy. Adam'ie a to Ci niespodzianka... na pewno żonka się ucieszy :wink: Bardzo ładna '' babeczka'' :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Marca 2012 Dranie!Miałem się odchudzać!Jutro robię babkę. Prawdę mówiąc wolałbym otrzymać od Abratka recepturę na drożdżowe ciasto, takie w przełomie ciągnące się, a nie twarde. Takie prawdziwie drożdżowe, ale bez posmaku nadmiaru drożdży. Drożdżowe, wyrośnięte jak cycki Dody. Pulchne i za razem cudowne w smaku. Rwące się na dłuższe kawałki, a nie suche i twarde jak papier ścierny cuchnący drożdżami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Marca 2012 ... otrzymać od Abratka recepturę na drożdżowe ciastojedyne co mogę zaproponować to : http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Marca 2012 jedyne co mogę zaproponować to : http://wedlinydomowe.pl/o...na-baba-abratka A mnie bardzo interesuje ten mazurek Tomku ... czyli przepis na mazurka. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Marca 2012 ... otrzymać od Abratka recepturę na drożdżowe ciastojedyne co mogę zaproponować to : http://wedlinydomowe.pl/odzlotowe-przepisy/inne-przepisy/1523-wielkanocna-baba-abratka Żebyś wiedział! Zrobię! Jestem leniwy i mam robot do ciasta drożdżowego (planetarny) i wykonam ciasto wg. receptury. Będę walczył jak lew i nie chcę paść jak mucha. Mąkę mam z małego młyna, a nie z marketu, a ona jest najważniejsza. Jaja znoszą moje zielononóżki karmione naturalnie, bez sztucznej paszy. Jedynie mleko jest z fabryki, bo w kartonie. Na wsi nikt nie trzyma krowy. Abratek, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Marca 2012 Halinko, to żadne cuda :blush: - spód kruchy na to marmolada (mi najbardziej odpowiadała morelowa) a następnie spód maślany znów przesmarowany marmoladką (tym razem cienko)...po naznaczeniu podziału brzegi poszczególnych mazurków oszprycowane masą jak na herbatniki deserowe "karbowane" (zwane jeżykami)....to wszystko do pieca do momentu upieczenia górnej masy...po wychłodzeniu w pola wylewamy pomadę lub czekoladę i dekorujemy [ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 23:24 ]bez posmaku nadmiaru drożdżymając dobre drożdże można spokojnie zmniejszyć ilość do 100g Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Marca 2012 Halinko, to żadne cuda :blush:Cuda nie cuda Tomku... ale pięknie udekorowane i to jest to ... Jestem zmuszona upiec Mazurka w pracy.. i skorzystam z Twoich rad... dziękuje. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Marca 2012 A to się małżonka zdziwi jak wróci z pra :grin: cy.I się zdiwiła :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Marca 2012 No no no ^^ fajny przepisik! a jakie smakowite to ciasto tylko u mnie piekło sie równą godzine hehe i zapomniałem dodać octu :blush: tak to sie gotuje na kacu :lol: Dodałem troche żurawinki i domowej skórki kandyzowanej niestety też zapomniałem żurawinke obtoczyć w mące i opadła na dno xD cytrusowy akcent skórek świetnie pasuje Halusiu dzięki za przepis!!! :grin: Pozdrawiam http://img848.imageshack.us/img848/2668/babka.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Marca 2012 No no no ^^ fajny przepisik! a jakie smakowite to ciasto tylko u mnie piekło sie równą godzine Z racji tego że ja tą babkę piekę na blasze o mniejszym formacie czas pieczenia jest taki jak podałam w przepisie. Natomiast jeśli babkę pieczemy w keksówce wtedy czas pieczenia się wydłuży do godziny. Fajnie Ci wyszła ta ''babeczka'' z tą opadniętą żurawiną :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Halusiu, przepis zapisany, wydrukowany i wypróbowany :thumbsup: :clap: http://s017.radikal.ru/i429/1204/1a/7e17d7120bf6.jpg Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ktoś wcześniej pytał po co ocet moge powiedzieć z obserwacji... tamta babeczka była bez dodatku octu, dzisiajsza już z octem - wyrosła o niebo lepiej, smak ten sam - pyszna, ale konsystencja cudownej lekkiej chmurki ^^ to jest to.. Niestety żurawinka posiekana i obtoczona w mące nadal spadła na spód :lol: ... drobno posiekane skórki cytrusowe już ładnie sie rozprowadzily jeszcze raz dzięki za ten przepis móglbym piec to codziennie :blush: Pozdrawiam http://img687.imageshack.us/img687/3041/babka2.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Halusiu, przepis zapisany, wydrukowany i wypróbowany :thumbsup: :clap:Bardzo mi miło Elli... jak ja się cieszę że przepis ma takie powodzenie, a najważniejsze że się udaje i smakuje :wink: móglbym piec to codziennie :blush: I i to chodzi... :grin: Konkurencja rośnie :wink: .... obie babki wyśmienite.. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.