@halusia@ Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Września 2011 Dzisiaj upiekłam ciasto które zostało nagrodzone I miejscem na VI Zlocie. Musze przyznać że ciasto jest naprawdę rewelacyjne :wink: Sernik Eli od Tereski Ciasto 3 szkl. mąki 1 szkl cukru 2-3 jajka 2/3 margaryny 250gramowej 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Zagnieść ciasto, rozwałkować i podzielić na trzy lub dwie części w zależności od wielkości blachy. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu są twarde. Masa twarogowa 1 kg sera wiejskiego trzykrotnie zmielonego 6 jajek 1 szkl cukru ( kryształ ) + cukier wanilinowy 1 kostka prawdziwego masła lub margaryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szkl mleka Wszystkie składniki z wyjątkiem budyniu i mleka wrzucić do garna i podgrzewać ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gdy masa stanie się ciepła wlać budyń rozpuszczony w szklance mleka. Całość zagotować ciągle mieszając ( postępować jak w przypadku gotowania budyniu) Gorącą masą przekładać zimne placki. Pozostawić do wystudzenia. Smacznego. ! Fotki nie są najlepszej jakości :sad: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Września 2011 Ja bym powiedziała , że to (Na wygląd) przypomina 'mazurka' :rolleyes: Sernik w innym wydaniu ,ale na pewno :thumbsup: :clap: Halusia i :clap: za I miejsce !!! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Września 2011 to jest specyficzny sernik tzw.gotowany i wszelkie bakalie popsują go, a z mazuraka to chyba tylko wygląd, myślę że trzeba go spróbować najpierw zrobić, ja akurat jadłam go wielokrotnie ale z cukierni i bardzo się cieszę że nareszcie będę mogła go zrobić sama brawo Halinko na pewno był pyszny tylko szkoda że nie można spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2011 Halinko serniczek wygląda uroczo aż poczułem się głodny :thumbsup: serniczki-puchatki lubią tygryski :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2011 Brawo :clap: :clap: w końcu ktoś (@halusia@ ) poprawnie napisał : cukier wanilinowy większość piszą i mówią inaczej (sami wiecie jak) :wink: Swoją drogą Halinko serniczek wygląda uroczo i na pewno smakuje wybornie. Trzeba go zrobić jak najszybciej. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Września 2011 w końcu ktoś (@halusia@ ) poprawnie napisał :oj temat już był poruszany :tongue: Arku, czy serek topiony jest nadal serem? czy ser żółty jest serem? czy ser twarogowy jest serem? co sprawia że "sernik gotowany" przestaje być sernikiem? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Września 2011 @halusia@ napisał/a: Arkadiuszu... aby Cię '' oświecić'' Nie musisz tylko napisz a'la ,bo to sernikiem nie jest. :tongue: _________________ Arkadiuszu aby było jaśniej , nie jestem autorem tego przepisu i nie zamierzam go zmieniać :tongue: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Września 2011 co sprawia że "sernik gotowany" przestaje być sernikiem A co sprawia ,że schab staje się polędwicą?.A co sprawia ,że kabanosy to kabanosy?.Obróbka i skład.W serniku też.Można nazywać jak się chce, ale to już nie to.Jak proszę w cukierni o sernik to chcę dostac sernik a nie jakieś jego modyfikacje ,jak pączka to pączka.Widać jestem starej daty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Września 2011 Sernik gotowany ,Arku ,jest odmianą sernika...Nie ma póki co "wzorca" sernika i nikt nie zastrzegł tej nazwy dla konkretnego produktu.----Bigos też jest bigosem..mimo ,że skład gara ulega wielu modyfikacjom.Może być bigos z kapusty kwaśnej ,bigos ze słodkiej ,bigos z mieszanej ale i bigos z warzyw (cukinia ,pomidory etc) i zawsze będzie miał tą nazwę "bigos" ... :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Września 2011 Sernik gotowany ,Arku ,jest odmianą sernika... Może i nazwa nie jest zastrzeżona ,ale jak sie przejrzy stare przepisy to tam nie ma sernika gotowanego.Sernik to sernik.Reszta to modyfikacje.A wzorcem wg. mnie jest przepis na sernik wiedeński.Receptura znana od wielu wielu lat. :wink: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Września 2011 2/3 margaryny Czy mowa jest o kostce margaryny 250g czy innym wiekszym opakowaniu ? dziekuje za odp :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Września 2011 Przymierzam się do tego sernika, moze za tydzień? Piekłam kiedyś podobny, sernik siostry Anastazji, pewnie znacie jej przepisy, wyglądał tak samo, ale były trochę inne proporcje składników, tamte za bardzo nam nie smakował, ale ponieważ tym się tak zachwycacie to muszę upiec. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Września 2011 @halusia@, ciasto pierwsza klasa , no jakby mogło być inaczej w Twoim wykonaniu , pewnie przyślę Ci paragon za nową klawiaturę bo tę co mam to zaśliniłem . Kochani dajmy sobie na luz trochę z tym fachowym nazewnictwem , bo czasami odnosi się wrażenie , że to nie jest forum pasjonatów wyrobów domowych, tylko właścicieli zakładów mięsnych i różnych innych , co to nie dadzą sobie nic powiedzieć , czyt. inaczej nazwać dany wyrób , czy też rodzaj mięsa i innych rzeczy . Dlaczego w naszej domenie jest napisem wedlinydomowe z naciskiem na domowe ? Bo są robione w naszych domach domowym sposobem tak jak to jest w zamyśle tejże strony . Dlaczego więc idziemy w zaparte i staramy się komuś wcisnąć jakąś nazwę . Nie mogę tego pojąc , ostatnio jestem mniej aktywny , bo mnie to właśnie " razi " . Kochani róbmy swoje wyroby wrzucajmy fotki z opisami . Nie kadźmy niepotrzebnie , ale też nie róbmy "kłopotów " . Myślę , że zostanę dobrze zrozumiany , nie chodzi mi o ten wątek , ale tak ogólnie a tutaj to tak przy okazji . @halusia@, sorki że śmiecę w twoim wątku , ale jakoś tak wyszło :blush: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.