Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj upiekłam ciasto które zostało nagrodzone I miejscem na VI Zlocie.

Musze przyznać że ciasto jest naprawdę rewelacyjne :wink:

 

Sernik Eli od Tereski

Ciasto

3 szkl. mąki

1 szkl cukru

2-3 jajka

2/3 margaryny 250gramowej

2 łyżki miodu naturalnego

2 łyżki mleka

1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, rozwałkować i podzielić na trzy lub dwie części w zależności od wielkości blachy.

Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu są twarde.

Masa twarogowa

1 kg sera wiejskiego trzykrotnie zmielonego

6 jajek

1 szkl cukru ( kryształ ) + cukier wanilinowy

1 kostka prawdziwego masła lub margaryny

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 szkl mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem budyniu i mleka wrzucić do garna i podgrzewać ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Gdy masa stanie się ciepła wlać budyń rozpuszczony w szklance mleka.

Całość zagotować ciągle mieszając ( postępować jak w przypadku gotowania budyniu)

Gorącą masą przekładać zimne placki. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego. !

Fotki nie są najlepszej jakości :sad:

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym powiedziała , że to (Na wygląd) przypomina 'mazurka' :rolleyes: Sernik w innym wydaniu ,ale na pewno :thumbsup: :clap: Halusia i :clap: za I miejsce !!! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174294
Udostępnij na innych stronach

to jest specyficzny sernik tzw.gotowany i wszelkie bakalie popsują go, a z mazuraka to chyba tylko wygląd, myślę że trzeba go spróbować najpierw zrobić, ja akurat jadłam go wielokrotnie ale z cukierni i bardzo się cieszę że nareszcie będę mogła go zrobić sama brawo Halinko na pewno był pyszny tylko szkoda że nie można spróbować
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174298
Udostępnij na innych stronach

Brawo :clap: :clap: w końcu ktoś (@halusia@ ) poprawnie napisał :

 

cukier wanilinowy

 

większość piszą i mówią inaczej (sami wiecie jak) :wink:

 

 

 

 

Swoją drogą Halinko serniczek wygląda uroczo i na pewno smakuje wybornie.

Trzeba go zrobić jak najszybciej. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174315
Udostępnij na innych stronach

w końcu ktoś (@halusia@ ) poprawnie napisał :

oj temat już był poruszany :cool: :tongue:

 

Arku, czy serek topiony jest nadal serem? czy ser żółty jest serem? czy ser twarogowy jest serem? :cool:

co sprawia że "sernik gotowany" przestaje być sernikiem? :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174320
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Arkadiuszu... aby Cię '' oświecić''

 

 

Nie musisz tylko napisz a'la ,bo to sernikiem nie jest. :tongue:

_________________

Arkadiuszu aby było jaśniej , nie jestem autorem tego przepisu i nie zamierzam go zmieniać :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174330
Udostępnij na innych stronach

co sprawia że "sernik gotowany" przestaje być sernikiem

A co sprawia ,że schab staje się polędwicą?.A co sprawia ,że kabanosy to kabanosy?.Obróbka i skład.W serniku też.Można nazywać jak się chce, ale to już nie to.Jak proszę w cukierni o sernik to chcę dostac sernik a nie jakieś jego modyfikacje ,jak pączka to pączka.Widać jestem starej daty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174340
Udostępnij na innych stronach

Sernik gotowany ,Arku ,jest odmianą sernika...

Nie ma póki co "wzorca" sernika i nikt nie zastrzegł tej nazwy dla konkretnego produktu.

----

Bigos też jest bigosem..mimo ,że skład gara ulega wielu modyfikacjom.

Może być bigos z kapusty kwaśnej ,bigos ze słodkiej ,bigos z mieszanej ale i bigos z warzyw (cukinia ,pomidory etc) i zawsze będzie miał tą nazwę "bigos" ... :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174343
Udostępnij na innych stronach

Sernik gotowany ,Arku ,jest odmianą sernika...

Może i nazwa nie jest zastrzeżona ,ale jak sie przejrzy stare przepisy to tam nie ma sernika gotowanego.Sernik to sernik.Reszta to modyfikacje.A wzorcem wg. mnie jest przepis na sernik wiedeński.Receptura znana od wielu wielu lat. :wink: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174347
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do tego sernika, moze za tydzień? Piekłam kiedyś podobny, sernik siostry Anastazji, pewnie znacie jej przepisy, wyglądał tak samo, ale były trochę inne proporcje składników, tamte za bardzo nam nie smakował, ale ponieważ tym się tak zachwycacie to muszę upiec.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174360
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, ciasto pierwsza klasa , no jakby mogło być inaczej w Twoim wykonaniu , pewnie przyślę Ci paragon za nową klawiaturę bo tę co mam to zaśliniłem .

 

Kochani dajmy sobie na luz trochę z tym fachowym nazewnictwem , bo czasami odnosi się wrażenie , że to nie jest forum pasjonatów wyrobów domowych, tylko właścicieli zakładów mięsnych i różnych innych , co to nie dadzą sobie nic powiedzieć , czyt. inaczej nazwać dany wyrób , czy też rodzaj mięsa i innych rzeczy .

 

Dlaczego w naszej domenie jest napisem wedlinydomowe z naciskiem na domowe ?

Bo są robione w naszych domach domowym sposobem tak jak to jest w zamyśle tejże strony . Dlaczego więc idziemy w zaparte i staramy się komuś wcisnąć jakąś nazwę .

Nie mogę tego pojąc , ostatnio jestem mniej aktywny , bo mnie to właśnie " razi " .

 

Kochani róbmy swoje wyroby wrzucajmy fotki z opisami . Nie kadźmy niepotrzebnie , ale też nie róbmy "kłopotów " .

Myślę , że zostanę dobrze zrozumiany , nie chodzi mi o ten wątek , ale tak ogólnie a tutaj to tak przy okazji .

@halusia@, sorki że śmiecę w twoim wątku , ale jakoś tak wyszło :blush:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6014-ciasto-sernik-zlotowy/#findComment-174380
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.