Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 11 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Proponuję zapoznac się z tą ofertą.

Jestem przekonany, że zaspokoi wymagania każdego kto szuka dobrej i taniej oferty na regulator do wędzarni podgrzewanej grzałką elektyczną.

W moim przypadku sprawdza się bardzo dobrze, dlatego polecam.

http://allegro.pl/regulat...2922402110.html

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-261661
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienie znaczenia słowa podobne,

Widzę że kolega ma jakiś interes w promowaniu tego regulatora(link do aukcji widziałem w 2 postach).

Dalej twierdzę, że można kupić podobny funkcjonalnie regulator za znacznie mniejszą kwotę - sprawdzone.

 

P.S.

mój nick jest pisany z małej litery

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-261724
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich!

Zarejestrowałem sie na forum ze wzgledu na to,ze potrzebuje Waszej opinii. Nie znam sie wogole na wędzeniu ,ale dostałem" zlecenie" od brata na zrobienie sterownika do wędzarni.

Trochę poczytałem o co chodzi i zrobiłem cos takiego. Sterownik oparty jest na procesorze.Ma dwa timery do odliczania czasu.Regulacja temperatury i sterowaniem 3 urządzeń. Jedno to generator dymu ,drugie grzałka,trzecie jeszcze nie wiem. Według programu będzie to działać następująco. Najpierw ustawiamy temperaturę wędzenia i czas ile ma sie wędzić,następnym parametrem jest ustawienie suszenia ,czy jak to sie tam nazywa.Temperaturę tego suszenia i czas .Jest tez osobny czujnik do mięsa ,który wyłączy grzałkę jeżeli mięso przekroczy temperaturę ustawiona.Grzelka jest sterowana regulatorem grupowym i w czasie testów utrzymuje temperaturę z dokładnością 0,5 stopnia. Po ustawieniu włączamy start i zaczyna odliczać pierwszy licznik,włącza generator dymu i ewentualnie grzałkę jeżeli będzie potrzebna.Gdy dojdzie do zera resetuje generator dymu i włącza sie drugi licznik i podgrzewa do zadanej wcześniej temperatury.Jednocześnie sonda pilnuje aby mięso nie przekroczyło temperatury.Teraz na Was kolej:) Czy dobrze zrozumiałem ide wędzenia?Musze coś zmienić,czy tak może zostać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268502
Udostępnij na innych stronach

proces wędzenia to zasadniczo trzy fazy. Pierwsza to podsuszanie gorącym powietrzem, Druga, wędzenie dymem, trzecia to parzenie (w wędzarni możliwe tylko parą, poza wedzarnią w kotle) lub pieczenie gorącym powietrzem. W trzeciej fazie nie odłączne jest mierzenie temp. w środku surowca (sonda, bagnet) oraz temp. w wędzarni. Pierwsze dwie fazy nie wymagają pomiaru temp. w środku surowca i ocenia sie je organoleptycznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268509
Udostępnij na innych stronach

trzecia to parzenie

Można też podpiekać.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268512
Udostępnij na innych stronach

grzeniu 73, trochę nie do końca...

 

chcąc zrobić sterownik idealny musisz znać kolejność ale i odmienność procesów...

 

1 praktycznie każde wędzenie rozpoczyna się od "osuszania"... - wtedy w komorze wytwarzamy tylko ciepło z pełnym przepływem powietrza (np dołączony sterownik regulujący otwarcie szybra) ustawiamy temperaturę np 60 stopni.....

 

tu będzie problem ile to ma trwać, bo niestety należało by to "sprzęgnąć" z jakimś systemem "rozpoznawania" stopnia osuszenia powierzchni danej wędzonki - sam czas nie parametrem precyzyjnym (czasem trwa to pół godziny czasem półtorej...)

 

2 teraz następuje proces właściwego wędzenia czyli załączamy generator dymu, zmniejszamy temperature np do 45 stopni i "przymykamy szyber"....

 

tu znów trudno określić czas wędzenia bo może być on różny, zależny np od warunków atmosferycznych...

 

3 następny krok to podjęcie decyzji czy wyrób (np kiełbasa) ma być parzony czy "dopiekany w wędzarni".....

jeśli parzony to wyłączamy cały system i uruchamiamy powiadomienie czyli np alarm....

- chyba że zaprojektujemy do wędzarni doprowadzenie pary :lol:

innym sposobem jest dopiekanie czyli podnosimy temperaturę na określony czas do np 85 stopni... może to się odbywać z nadal włączonym dymogeneratorem........

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268516
Udostępnij na innych stronach

A pierwszy proces to nagrzewanie wędzarni....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268519
Udostępnij na innych stronach

no to nie mam jeszcze pierwszej fazy:) będę musiał to dopisać.Sterownik można w każdym monecie zatrzymać lub zmienić nastawy. No z tym idealnym sterownikiem to chyba na prawdę będzie problem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268520
Udostępnij na innych stronach

A pierwszy proces to nagrzewanie wędzarni....

przy małokumulayjnej komorze i grzaniu elektrycznym nie jest to konieczne.... wkładając wędzonki do osuszania i załączając grzałki wszystko razem będzie się " osuszać"

wygrzewanie jest konieczne przy palenisku tradycyjnym i "grubych komorach"

 

grzeniu 73, czytaj mój poprzedni post.....

wentylator to fanaberie....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268522
Udostępnij na innych stronach

No to spróbuj Abratku zawędzić tak zimą :grin: Latem można proces nagrzewania spokojnie pominąć ale zimą nie bardzo chyba że wydłużymy proces osuszania :cool:

U mnie wentylator chodzi w procesie osuszania.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268529
Udostępnij na innych stronach

ale wentylatorem najłatwiej sterować.:)

kolego, wentylator nie jest potrzebny jak masz prawidłowy przepływ przez komorę.... jak nie będzie przepływu to i wentylator nic nie da....

z kolei przy wędzeniu już tem przepływ nie może być tak duży bo cały du=ym ujdzie zamiast "pracować" w wędzarni...

ale wszystko ma swoje granice... jak za mocno zamkniesz to zacznie się wytrącać wilgoć z dymu i wszystko orosieje

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268530
Udostępnij na innych stronach

ale to raczej nie problem aby licznik zaczął działać po uzyskaniu temperatury.nawet o tym myślałem,ale nie wiedziałem ,czy to potrzebne. Dzieki za podpowiedzi.Ale jak wentylator nie działa to ma ograniczony przepływ powietrza tak jak to jest w piecach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268533
Udostępnij na innych stronach

tusiaczek, dodasz pięć minut do osuszania i wyjdzie na to samo.... :rolleyes:

wędzonki i tak wkładasz chłodne więc będą się nagrzewać wraz z powietrzem w komorze....

warunek jak wspomniałem jest jeden - komora musi się szybko nagrzewać i być wolna od kumulacji wilgoci....

wyobraź sobie tusiaczku że czasem tak właśnie robię.... przychodzę do "wędzarni" załaczam grzanie i zanim dobrze rozwieszę kije to już mam nagrzane grzałki....

komory blaszanej czy drewnianej na prawdę nie trzeba wygrzewać :cool: - tam po prostu nie ma kumulacji wilgoci (przynajmniej w takim stopniu aby to przeszkadzało w procesie osuszania

 

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 22:28 ]

Ale jak wentylator nie działa to ma ograniczony przepływ powietrza tak jak to jest w piecach.

coś tak się na ten wentylator uparł :rolleyes: ... oczywiście możesz dodać taką opcję ale trzeba wiedzieć też to że osuszanie to nie tylko zabieh :wysuszający" powierzchnię ale mający też za zadanie ogrzać wędzonki..

'co z tego że wentylatorem osuszysz w kilka minut powierzchnię jak wędzonka w środku nadal będzie zimna i jak tylko zaczniesz dymić to wytrąci się rosa..... :rolleyes:

 

tego procesu aż tak bardzo wentylatorem niestety nie przyspieszysz a jeśli komora jest włąściwie zbudowana to cyrkulacja samoistna jest jak najbardziej wystarczająca

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268539
Udostępnij na innych stronach

to jest takie małe przejściowe rozwiązanie - komora drewniana mniej więcej 150litrów a za grzałki służą 2x 2kW połączone szeregowo (to grzałki wodne dlatego w szereg)

 

planując ogrzewanie lepiej założyć nadwyżkę mocy i dołączyć regulator mocy niż potem mieć kłopoty z dogrzaniem....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268548
Udostępnij na innych stronach

grzeniu 73, czytaj forum. Chcesz gotowca bez wiedzy, to nie pomoże i nic zmieni. Bez wiedzy o wędzeniu nie zrobisz dobrego sterownika ponieważ od wsadu i innych warunków są uzależnione nastawy. Musisz ustawiać parametry, które będą odpowiadać do danego typu wędzonek.

Jeżeli poznasz zasady wędzenia i podstawy produkcji wędzonek nie będziesz musiał pytać, zrobisz odpowiedni sterownik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268549
Udostępnij na innych stronach

Chcesz gotowca bez wiedzy, to nie pomoże i nic zmieni. Bez wiedzy o wędzeniu nie zrobisz dobrego sterownika ponieważ od wsadu i innych warunków są uzależnione nastawy.

amen......
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268550
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, Wiem,ze czytając można sie spor nauczyć.Jednak ta wiedza mi nie będzie do niczego potrzebna.Potrzebuje ,tylko kilku ogólnych danych,które dzięki abratek, otrzymałem. Jak będę wiedział jaka jest zasada to dam sobie rade ,dokładne dane będzie wprowadzał ten kto będzie wędził.A w praniu wyjdzie co jeszcze trzeba zmienić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268552
Udostępnij na innych stronach

grzeniu 73, niestety zasada projektowania czegokolwiek jest taka że należy się zapoznać z "projektowaną materią"....

takie "numery" przechodzą tylko przy stałych danych

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268554
Udostępnij na innych stronach

grzeniu 73, Jak uważasz że "suche" dane wystarczą to zrób sterownik który berdzie regulował w zakresie:

*Programowany czasz pracy grzałek z wykorzystaniem rożnych przedziałów temperatury w zakresie od 16 do 140 st.

* Włączenie i wyłączenie DG wg przedziałów temperatury lub czasu pracy.

Teraz musisz się dowiedzieć co kiedy zastosować, a to już wiedza o wyrobach i wędzeniu więc dalej nic nie zmieni, a koniec możesz dorobić automatyczny podajnik piwka z otwieraczem do kapsli i tu mogę podpowiedzieć, że co 45 minut może otwierać piwko :wink:

Dalej podtrzymuje swoją wypowiedź,że jak się nie dowiesz o wędlinach i wyrobach to nie zrobisz dobrego sterownika. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268712
Udostępnij na innych stronach

Panowie, nie wiem dlaczego robicie taka czarna magie tajemną z procesu wędzenia.

Proces jest prosty, i "opisywalny" w miarę prostym algorytmem.

Wg tego co piszecie, to ci co projektują statki kosmiczne powinni wpierw polecieć w kosmos, pytanie czym??? jak ten pierwszy ma polecieć żeby czegoś się dowiedzieć??

Nie chcecie odpowiedzieć, to nie odpowiadajcie po raz setny na jakieś pytanie, ale odpowiedz: to weź se poczytaj, jest już nudna tak samo jak po ras setny zadawane jakieś pytanie ludzi idących na skróty. Podobnie jak czasami zadawane pytanie czy ktoś czegoś nie odsprzeda, to zaraz chór się odzywa: to weź se sam zrób. żenada, nie każdy ma czas, możliwości itd...

 

PS

A może po prostu nie potraficie na to odpowiedzieć i dlatego odsyłacie do czytania :lol: :tongue: :wink: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6020-sterowanie-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-268719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.