Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Chyba jadłeś kiedyś?

Pewnie ,że jadłem . A dziś mam i ja 😁.Bez żurawiny , ale w oleju skropione cytryną .20250221_140515.thumb.jpg.88afa657e3e75cc5fe3f35b91bb58730.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-994293
Udostępnij na innych stronach

Ponoć chwalimy się również porażkami , więc :

pasztet z przepisu Halusi wyszedł za suchy . Choć w smaku wszystko ok , to jednak nie to , czego oczekiwałem . Ale już po konsultacjach z Halinką wiem co zmienić następnym razem 😉

20250222_141440.jpg

20250222_215905.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995000
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, MariuszB napisał(a):

Pewnie za mało tłustego.

Dlatego następnym razem zmienię boczek na podgardle 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995036
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Yerba napisał(a):

Dlatego następnym razem zmienię boczek na podgardle

Nic nie kombinuj. Wystarczy, że dodasz więcej rosołu (z góry, tłustego) w którym gotowało się mięso i warzywa. Mieszasz do konsystencji, jaka Ci będzie odpowiadała.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995044
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Maxell napisał(a):

Wystarczy, że dodasz więcej rosołu

I taką opcję sugerowała też Halusia .Dzięki za uwagi .

Edytowane przez Yerba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995045
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Yerba napisał(a):

Dlatego następnym razem zmienię boczek na podgardle 😉

Pewnie boczek był chudy i stąd pasztet wyszedł za suchy.

Trzymaj się przepisu, i zastosuj podpowiedź Maxella a będzie dobrze.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995046
Udostępnij na innych stronach

Resztę rosołu, który Ci zostanie, wlej do butelek po mineralce (ale nie do pełna) i zamroź. Idealny podkład dla zup.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995047
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Maxell napisał(a):

Resztę rosołu, który Ci zostanie,

Tak robię , zwłaszcza jak przywiozę cielaczka z Podlasia . Obgotowuję kości i zamrażam , ale w słoikach . Nie dolewam do pełna i przez lata ani razu nie zdarzyło się by słoik pękł . To samo praktykuję z rosołem rybnym po "świętach karpiowych " jako bazy do zupy rybnej wg śp.Kruszynki

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-995054
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zakopane się bawi ,  a u mnie przygotowania do jutrzejszego spotkania absolwentów Technikum Kolejowego matura 1976 😁.

Drożdżówka i cynamonowiec .

20250306_190415.jpg

  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-997969
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, zalewasz czymś mielone przed pasteryzacją?..... bo skoro wylądowały w słoikach to je chyba poddajesz pasteryzacji 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-999719
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Yerba napisał(a):

Wczorajsze gotowanie . Zupa rybna wg śp.Kruszynki

Uwielbiam i Rodzina również, a szczególnie Zięć. 

Oprócz Świąt Bożego Narodzenia, udaje mi się Ugotować w ciągu roku. Celowo gotuje więcej by zapakować w Słoiki. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-999764
Udostępnij na innych stronach

Trzeba zacząć od tego , że robię to pierwszy raz , a co wyjdzie czas pokaże .

11 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Mam pytanie, zalewasz czymś mielone przed pasteryzacją?

Po ułożeniu w słoikach dołożyłem po dużej łyżce smalcu i chcę je tyndalizować .

 

10 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Opisz proszę te kotlety bo mnie zainspirowales 

Z racji zawirowań na naszej stronie skorzystałem z przepisu z internetu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-999805
Udostępnij na innych stronach

U mnie kiedyś teściowa zalewała smalcem ale moja żona zmieniła na rosół z łyżką smalcu na wierzch i pasteryzowała, braliśmy to na wakacje pod namiot i dawało radę, z rosołu były smaczniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/17/#findComment-999810
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.