DZIADEK Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Bardzo podoba mi się ta wędzarnia pokaż tylko jak w niej palisz , bo to co widzę to nie podoba mi się jej osadzenie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-195238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Dziadku, palenisko wygląda następująco: http://img233.imageshack.us/img233/354/29313600.jpg http://img196.imageshack.us/img196/4291/95476770.jpg http://img3.imageshack.us/img3/6953/61820645.jpg http://img687.imageshack.us/img687/5091/54058796.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Przyszedł czas na frankfurterki według przepisu KOSZA KOSZU, dzięki za przepisik !! Jeśli chodzi o powyższy przepis to gatunki i proporcje mięsa lekko zmodyfikowałem następujący sposób: schab ( I klasa )- 0,84 kg - zmielony na sitku 8 karczek ( I i II klasa ) - 2 kg - zmielony na sitku 8 łopatka ( I klasa )- 2 kg - zmielony na sitku 8 podgarle + łopatka ( klasa II ) - 1,7 kg - - zmielony na sitku 8 a potem na 4. Zmielone mięso podzieliłem na dwie równe części, do jednej dałem przyprawy według przepisu w powyższym linku a do do drugiej części dodałem oprócz przypraw które stosuje Koszu również: papryki słodkiej - 2 gr / kg pieprzeu cayenne - 1 gram na 3,25 kg Papryka w smaku nie wyczuwalna http://img861.imageshack.us/img861/6000/67690091.jpg http://img193.imageshack.us/img193/7223/21063349.jpg http://img706.imageshack.us/img706/2042/21046679.jpg http://img94.imageshack.us/img94/3712/29985427.jpg Na życzenie mojej małżonki część farnkfurterek opiekłem w temperaturze 80- 95 stopni przez 30 minut - chciała ala kabanosy http://img16.imageshack.us/img16/8869/79283036.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 13 Stycznia 2012 No i brawo Aż mi ślinka pociekła. Idę coś zjeść... Część następnych francków zrobię na ostro. Pewnie będą zarąbiste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ładna pojemność. Mój mały Borniak wymięka przy niej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 13 Stycznia 2012 świadziu; starasz się, wędzarnia wy-heblowana! Pokaż / napisz czym napychasz farsz do środka, masz słabo uciśnięte w osłonce, widać powietrze. Może gdyby ktoś Tobie pomógł; (jeden kręci, a drugi powoli popuszcza jelito i pilnuje aby nie było za luźne - tak jak jest teraz) :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Bartnik, to było moje pierwsze napełnianie jelit baranich Wizualnie jest jak widać - najważniejsze że mi smakuje Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Bartnik, to było moje pierwsze napełnianie jelit baranich Wizualnie jest jak widać - najważniejsze że mi smakuje Trzeba było ponakuwać jelita po napełnieniu mięsem szpilką i było by ok. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Biotit,mam nakuwać przed osadzaniem w jelitach czy podczas wędzenia ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Podczas napychania, gdy w jelicie masz powietrze, aby farsz miał miejsce gdzie „wleź”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Biotit, mam nakuwać przed osadzaniem w jelitach czy podczas wędzenia ? Ja nakłuwam po nadziewaniu przed wieszaniem do osadzenia. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Przyszedł czas na frankfurterki według przepisu KOSZARobisz postępy świadziu :clap: troszeczkę słabo nadziane jak wspominali koledzy ale nabędziesz wprawy i ile nie przeraziły Cię jelita baranie. Warunki do wędzenia masz świetne.. aż Ci zazdroszczę.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Trzeba było ponakuwać jelita po napełnieniu mięsem szpilką i było by ok. Zgadzam się w 100%. Akurat w przypadku frankfuterków, które jemy zaraz po sparzeniu ścisłe nadziewanie jelit moim zdaniem nie jest koniecznością tym bardziej, że wszyscy wiemy jak się nadziewa jelita baranie :) Pokemon do tej pory mnie goni za pomysł z franckami bo tez się napocił nieźle. Jak frankfuterki sparzymy to i tak mięsko powiększy swoją objętość i kiełbaski będą "pełne" Świadziu jest super. Tak trzymać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 14 Stycznia 2012 :grin: świadziu,trzeba nakłuwać w trakcie napychania.Jak nakłujesz to przytrzymujesz kiełbasę w trakcie napychania i w to próżne miejsce wejdzie farsz.Grube kiełbasy nakłuwam po napełnieniu,wymasowaniu i jak trzeba to nakłuwam i przesuwam farsz w wolne miejsce.Stosuje duże igły 12 cm :grin:Sam robię kiełbasy są tłuste ręce i taką igłę łatwiej uchwycić :grin: Piotr a co to daje nakłucie po nadzianiu jak jest próżnia w farszu. :grin: [ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 09:58 ]:grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Piotr a co to daje nakłucie po nadzianiu jak jest próżnia w farszu. :grin: Grzesiek. W trakcie nadziewania zwijam nadzianą kiełbasę "w koło", a po nadzianiu i nakłuciu, jeszcze masuję, usuwając powietrze, przy okręcaniu w parki tez masuję. Jak mam jelita na lejku w trakcie nadziewania, to je delikatnie stukam zewnętrzną stroną noża. Taki jest mój sposób aby do maximum pozbyć się pęcherzyków powietrza w napełnionych farszem jelitach. Zresztą chyba widziałeś jak napychałem farsz do kiszki ziemniaczanej w jelito proste na Naszym ostatnim Zlocie W-M? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Nauczcie się koledzy nakładać farsz i wtedy nie trzeba nic nakłuwać - ewentualnie minimalne ilości gromadzące się w jelicie na lejkudochodzi jeszcze odpowiednie "prowadzenie" farszu do jelita - mimo że powietrze zbiera się "na lejku" to batony są bez pustek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 14 Stycznia 2012 :grin: nakłuwam tylko jak dokładam farsz i to tylko na lejku bo Mam taką beznadziejną nadziewarkę za 60zł a że mała pojemność to trzeba często to robić.Farszu starcz tylko na dwie parki.Ale już postanowiłem o zakupie nowej z odpowietrznikiem :grin: abratek :wink: swadziu dopiero się uczy robić kiełbasy i jeszcze nie umie tak wprowadzić jak TY farsz do kiełbasy.Grzegorz gratuluję wyrobów, robisz duże postępy :clap: następnym razem będzie coraz lepiej. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 14 Stycznia 2012 abratek :wink: swadziu dopiero się uczy robić kiełbasyech... no coś już tam zrobił :lol: - lepiej od razu się nauczyć dobrych nawyków a i w chińczyku da się dość dobrze farsz ułożyć :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Abratek ma rację trzeba końcówkę lejka w czasie nadziewania trzymać w farszu nadziewanego jelita, wtedy powietrze z farszu będzie się kierować na koniec jelita nie nadzianego na lejku .Wystarczy wtedy lekko uderzyć w lejek nieostrą stroną noża i po kłopocie .W czasie nadziewania układanie nadzianego jelita w spiralę, uważam za nieporozumienie, utrudniające odkręcanie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Panie i Panowie, nadziewnie jelit baranich mi w miarę poszło, powietrze w jelitach przeżyję ale jak mam robić parki ?!Czy ktoś ma jakieś linki lub instrukcje fotograficzną jak to zrobić ?Wczoraj próbowałem wielu sposobów i za każdym razem jelita mi pękały.Po namysle zrobiłem tak:nadziałem na jelito odpowiednią ilość farszu, ściągłem z lejka około 1 cm jelita i zawijałem do góry, następnie znowu farsz w jelito i 1 cm pustego jelita z lejka i obkręcanie w tą samą stronę itd. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Wyczucie kiedy jest wystarczająco dużo farszu w jelicie = twarde, ale aby nie pękło jest bardzo trudne, tylko praktyka. Ja napycham dużą maszynką co ma włącznik na nogę – puszczę – staje. Też nie potrafię jak wieloletni „masarze” odkręcać, jednak radzę sobie tak że przy lejku kładę miarę i każda kiełbaska ma mieć długość np. 16cm, 12cm, dojadę do końca miary, maszynka stop, i przekręcam 1obrót – jest kiełbaska, i tak powoli przez cały czas, maszynką bez takiego wyłącznika nie zrobisz, bo nie zdążysz. Ważne jest ciągłe dokładanie farszu do maszynki, tak aby ślimak powietrza nie chwycił = to jest to. Maszynka ma 60obr/min. Zelmerkiem tego nie zrobisz. nadziewarka jak tu piszą na forum to najważniejsze jest aby w farszu w tej nadziewarce nic powietrza nie było pomiędzy farszem. Jedne z najlepszych kiełbas jakie zrobisz to te, gdzie jest na max upchany farsz (takie mają być). Będziesz robił ze 5x i opanujesz. Pytałem czym napychasz? Nie odpisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 15 Stycznia 2012 :grin: Grzegorz na głównej stronie Bagno pokazuje jak się robi białą kiełbasę.W miejscu w którym chcesz skręcić kiełbasę palcami ściskasz farsz.Potrenujesz i będzie Ok. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Bartnik, używam nadziewarki 2,2 litra od Mirka Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Dziadek napisał: W czasie nadziewania układanie nadzianego jelita w spiralę, uważam za nieporozumienie, utrudniające odkręcanie Nie mam na stole za dużo miejsca, dlatego tak układam w spiralę nadziane jelita. Potem okręcam raz do przodu, raz do tyłu i wszytko jest ok. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-196847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dziś mineły trzy tygodnie od kiedy zasoliłem mięso z przeznaczeniem na dojrzewające i przeszedł czas na sprawdzenie co z tego wyszło Od lewej: - wędliny trzymane w rajstopie według przepisu Rogera - wedliny trzymane w gazie według przepisu Paolodoro - wędliny zasznurowane według przepisu Grzegorza565 http://img38.imageshack.us/img38/5285/1wszystkie.jpg http://img3.imageshack.us/img3/567/2przecite.jpg http://img843.imageshack.us/img843/4871/2wszystkieprzeite.jpg http://img692.imageshack.us/img692/4421/3wszystkieprzeite1.jpg Wędliny według przepisu Roberta: http://img196.imageshack.us/img196/9300/4rogercae.jpg http://img815.imageshack.us/img815/241/5rogerprzecite.jpg Wędliny według przepisu Pawełka: http://img534.imageshack.us/img534/4809/20pawecae.jpg http://img829.imageshack.us/img829/19/21paweprzecite.jpg Czy ta szarość która jest w środku znaczy że mięso mi zgniło ? http://img42.imageshack.us/img42/5677/22pawe2.jpg http://img14.imageshack.us/img14/7018/22pawe3.jpg http://img818.imageshack.us/img818/5434/22pawe.jpg Wędliny według przepisu Grzegorza: http://img841.imageshack.us/img841/7058/30grzegorzcae.jpg Czy ta szarość która idzie od brzegu miesa do środka oznacza zepsute mięso ? http://img714.imageshack.us/img714/2628/31grzegorzprzecite.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6038-%C5%9Bwiadziu-zaczynam-zadymia%C4%87/page/7/#findComment-197964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.