świadziu Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Września 2011 To mam mieć mniej dymu w wędzarni ??Zawsze myślałem że czym więcej dymu to lepiej dla wędzonek - teraz to się pogubiłem Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Września 2011 Kurde ja już nie mogę.Napisałem Ci cały elaborat a Ty go nie przeczytałeś.Pisałem ,że wędzarnia to nie lokomotywa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Września 2011 Arek, czytałem, tylko nie wiem jaka powinna być wystarczająca ilość dymu i jak tym regulować dwa dni temuzrobiłem swoje pierwsze wędzenie i po nim pojawia mi się wiele pytań na które nie znam odpowiedzi i będę Was nimi dręczył Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Września 2011 będę Was nimi dręczył Ja wymiekam.Czym chcesz mierzyć ten dym.Dymomierzem :shock: .Nie żartuj .Musisz to robić na wyczucie.Jak powędzisz parę razy to sam będziesz wiedział.Trening czyni mistrza a najlepsza nauka to na własnych błędach Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Września 2011 Arek, teraz to ja wymiękkam Piszesz i w jakim celu używać worka z juty - ma to nie być lokomotywa, lecz interesuje mnie proces jak używać tego worka. Jestem Ci wdzieczny za dotychczasowe rady, ale w temacie z jutą jej nie wiedzę. Ja jako laik odbieram to tak kup beczkę, zakryj jutą i wedź - co według mnie jest nie tak. Czy mam co jakiś czas ściągać ten worek, jak czesto, przy jakiej temperaturze itd. Niechcę aby ten watek dotyczył tylko nas ale również innych użytkowników którzy podzielą się również swoją wiedzą tak jak Ty to robisz - z co wielie dzięki !! Proszę wszystkich użytkowników tego forum którzy wędzą o informacje na temat tego mojego pierwszego wędzenia co zrobiłem dobrze, co zawaliłem lub przeoczyłem a czym mógłbym poprawić smak wedlin. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Września 2011 :grin: Arkadiusz :grin: 3 min.chłodzenia w wodzie jak może odsolić wyrób :grin: Ja zawsze solę 1 tydzień i jest OK. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Września 2011 :grin: Arkadiusz :grin: 3 min.chłodzenia w wodzie jak może odsolić wyrób :grin: Ja zawsze solę 1 tydzień i jest OK. :grin: :thumbsup:Grzegorz565, możesz sprecyzować : "Ja zawsze solę 1 tydzień i jest OK" - interesuje mnie pełna informacja jak robisz wedliny, jak solanka ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Września 2011 :grin: Najlepiej zapisz się na kurs :grin: tam się dowiesz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Września 2011 napuścić zimnej wody do zlewu i włożyć na kilka minut Wybacz ,ale Tą wypowiedź to uważam za wręcz szkodliwą i powinno się ją usunąć coby inni z niej nie korzystali.Raz tak zrobiłem i nigdy więcej.Na szynce powstała niezjadliwa skorupa. A tak na marginesie to moja wypowiedź o odsoleniu dotyczyła wypowiedzi Abratka a nie Twojej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Września 2011 Wtrącę jeśli mogę 3 grosze. Worek jutowy jak najbardziej pod warunkiem, że pozostawiamy szparę na przepływ dymu. Gęstość dymu rzecz względna, ciężka do opisania w słowach. Wędzarnia ma być zadymiona, ale koniecznie musi być zapewniony przepływ dymu przez wędzarnię, dym nie może się kisić/stać w wędzarni podczas wędzenia. Na początek dozujemy mniej dymu, a po ok godzinie można zwiększyć ilość dymu. Peklowanie na mokro. Temat wałkowany wielokrotnie na forum. Powinno się peklować 10-14 dni, przechowując mięso w lodówce gdzie mamy optymalną temperaturę peklowania. Dawkowanie 8-10 dkg peklosoli na 1 litr wody zakładając 40% solanki w stosunku do wagi mięsa. Peklowanie w którym ujmujemy peklosól, a dodajemy sól, bo niby zdrowiej to "forumowy wynalazek" nie potwierdzony żadnymi badaniami jak takie dawkowanie ma wpływ na wędlinę. Przyprawy do solanki. Podstawowa zasada nie przesadzać, więcej nie znaczy smaczniej, a może się okazać bardzo nie smacznie. Przykładowo na ok 5k mięsa do solanki dodaję schłodzony wywar z 5 ziaren angielskiego ziela, 10 ziaren pieprzu, jeden-dwa ząbki czosnku świeżego, 2 listki laurowe + ewentualnie szczypta majeranku. Pozdrawiam. Ps. świadziu czy tu coś wygląda nie tak ? Apetyczny kolorek, ślinka cieknie na sam widok. :clap: :clap: :brawo: Jeśli twierdzisz, że przesolone zmniejsz ilość peklosli i po sprawie. Przesolenie zabiło również smak przypraw i raczej nie zwiększał bym dawki, ale warto eksperymentować. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Września 2011 Najlepiej zapisz się na kurs tam się dowiesz Popieram,popieram :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Września 2011 Popieram również, byłem na dwóch ale to i tak za mało. Trzeba dużo zadymiać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2011 Dziś pierwsze wędzenie w mojej nowiutkiej wędzarni Przez ostatnie dwa tygodnie przed dzisiejszym wedzeniem ostro ją opalałem - momentami temperatura wewnątrz przez moją nieuwagę osigała nawet 120 stopni, lecz podczas wedzenie nie podniosła sie powyżej 60 stopni Wędzenie odbyło się w przedziale temperaturowym między 50 a 60 stopni http://img810.imageshack.us/img810/1634/img0506w.jpg http://img855.imageshack.us/img855/8682/img0517y.jpg http://img825.imageshack.us/img825/5969/img0524y.jpg http://img585.imageshack.us/img585/3176/img0525m.jpg http://img191.imageshack.us/img191/4104/img0528jw.jpg http://img100.imageshack.us/img100/2600/img0533fm.jpg http://img600.imageshack.us/img600/5180/img0541w.jpg http://img694.imageshack.us/img694/5046/img0544zo.jpg http://img577.imageshack.us/img577/2254/img0547u.jpg http://img694.imageshack.us/img694/1699/img0550p.jpg Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Października 2011 Zdolna bestia z Ciebie. :clap: Jedna uwaga.Moim zdaniem masz za wysoki deflektor,15cm wysokości wystarczy i wtedy więcej Ci wejdzie i zedrzyj tą farbę z tych kijów,same się zakonserwują. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Października 2011 Zdolna bestia z Ciebie. :clap: Jedna uwaga.Moim zdaniem masz za wysoki deflektor,15cm wysokości wystarczy i wtedy więcej Ci wejdzie i zedrzyj tą farbę z tych kijów,same się zakonserwują. Arek, to nie farba Jak opalałem przez ostatni czas wędzarnie to wraz z tymi kijami i dlatego mają taki kolor Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Października 2011 :lol: Dla mnie jako początkującego bomba. :clap: I piszę szczerze naprawdę jesteście wszyscy wspaniali dajecie takiego kopa do działania :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Października 2011 Dziś pierwsze wędzenie w mojej nowiutkiej wędzarni Wędzarnia mi się bardzo podoba ... niech Ci służy jak najdłużej. :wink: Co do wędzonek to jestem pod wrażeniem :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Października 2011 Jak opalałem przez ostatni czas wędzarnie to wraz z tymi kijami i dlatego mają taki kolor To zwracam honor.Wyglądają jak malowane. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Października 2011 Bardzo ładna wędzarnia :clap: Kolor wędzonek wzorcowy .Czy uporałeś już się robieniem solanki ?Jeżeli nie , proponuje ściągnąć ten plik.Pozdrawiam WujTom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Października 2011 ? Jeżeli nie , proponuje ściągnąć ten plik. Pozdrawiam WujTom Jaki plik ?? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Października 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Października 2011 dajecie takiego kopa do działaniaSzczególnie takie słoneczne wędzonki :thumbsup: świadziu, gratuluję udanego debiutu :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Października 2011 Mniam, mniam :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Października 2011 Jak widzę puściłeś się na głęboką wodę, ale Ci wyszło. :clap: Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Października 2011 Tam znajdziesz kalkulator zadymiacza :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.