Skocz do zawartości

Świadziu - zaczynam zadymiać :)


świadziu

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 424
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kurde ja już nie mogę.Napisałem Ci cały elaborat a Ty go nie przeczytałeś.Pisałem ,że wędzarnia to nie lokomotywa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek, czytałem, tylko nie wiem jaka powinna być wystarczająca ilość dymu i jak tym regulować :(

dwa dni temuzrobiłem swoje pierwsze wędzenie i po nim pojawia mi się wiele pytań na które nie znam odpowiedzi i będę Was nimi dręczył :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będę Was nimi dręczył

Ja wymiekam.Czym chcesz mierzyć ten dym.Dymomierzem :shock: .Nie żartuj .Musisz to robić na wyczucie.Jak powędzisz parę razy to sam będziesz wiedział.Trening czyni mistrza a najlepsza nauka to na własnych błędach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek,

teraz to ja wymiękkam :(

Piszesz i w jakim celu używać worka z juty - ma to nie być lokomotywa, lecz interesuje mnie proces jak używać tego worka.

Jestem Ci wdzieczny za dotychczasowe rady, ale w temacie z jutą jej nie wiedzę.

Ja jako laik odbieram to tak kup beczkę, zakryj jutą i wedź - co według mnie jest nie tak.

Czy mam co jakiś czas ściągać ten worek, jak czesto, przy jakiej temperaturze itd.

Niechcę aby ten watek dotyczył tylko nas ale również innych użytkowników którzy podzielą się również swoją wiedzą tak jak Ty to robisz - z co wielie dzięki !!

 

 

Proszę wszystkich użytkowników tego forum którzy wędzą o informacje na temat tego mojego pierwszego wędzenia co zrobiłem dobrze, co zawaliłem lub przeoczyłem a czym mógłbym poprawić smak wedlin.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: Arkadiusz :grin: 3 min.chłodzenia w wodzie jak może odsolić wyrób :grin: Ja zawsze solę 1 tydzień i jest OK. :grin: :thumbsup:

Grzegorz565,

możesz sprecyzować : "Ja zawsze solę 1 tydzień i jest OK" - interesuje mnie pełna informacja jak robisz wedliny, jak solanka ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napuścić zimnej wody do zlewu i włożyć na kilka minut

Wybacz ,ale Tą wypowiedź to uważam za wręcz szkodliwą i powinno się ją usunąć coby inni z niej nie korzystali.Raz tak zrobiłem i nigdy więcej.Na szynce powstała niezjadliwa skorupa.

A tak na marginesie to moja wypowiedź o odsoleniu dotyczyła wypowiedzi Abratka a nie Twojej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wtrącę jeśli mogę 3 grosze.

 

Worek jutowy jak najbardziej pod warunkiem, że pozostawiamy szparę na przepływ dymu.

 

Gęstość dymu rzecz względna, ciężka do opisania w słowach.

Wędzarnia ma być zadymiona, ale koniecznie musi być zapewniony przepływ dymu przez wędzarnię, dym nie może się kisić/stać w wędzarni podczas wędzenia.

Na początek dozujemy mniej dymu, a po ok godzinie można zwiększyć ilość dymu.

 

Peklowanie na mokro.

Temat wałkowany wielokrotnie na forum.

Powinno się peklować 10-14 dni, przechowując mięso w lodówce gdzie mamy optymalną temperaturę peklowania.

Dawkowanie 8-10 dkg peklosoli na 1 litr wody zakładając 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.

Peklowanie w którym ujmujemy peklosól, a dodajemy sól, bo niby zdrowiej to "forumowy wynalazek" nie potwierdzony żadnymi badaniami jak takie dawkowanie ma wpływ na wędlinę.

 

Przyprawy do solanki.

Podstawowa zasada nie przesadzać, więcej nie znaczy smaczniej, a może się okazać bardzo nie smacznie.

Przykładowo na ok 5k mięsa do solanki dodaję schłodzony wywar z 5 ziaren angielskiego ziela, 10 ziaren pieprzu, jeden-dwa ząbki czosnku świeżego, 2 listki laurowe + ewentualnie szczypta majeranku.

 

Pozdrawiam.

 

Ps. świadziu czy tu coś wygląda nie tak ?

 

Apetyczny kolorek, ślinka cieknie na sam widok.

:clap: :clap: :brawo:

Jeśli twierdzisz, że przesolone zmniejsz ilość peklosli i po sprawie.

Przesolenie zabiło również smak przypraw i raczej nie zwiększał bym dawki, ale warto eksperymentować. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zapisz się na kurs tam się dowiesz

Popieram,popieram :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś pierwsze wędzenie w mojej nowiutkiej wędzarni :)

 

Przez ostatnie dwa tygodnie przed dzisiejszym wedzeniem ostro ją opalałem - momentami temperatura wewnątrz przez moją nieuwagę osigała nawet 120 stopni, lecz podczas wedzenie nie podniosła sie powyżej 60 stopni :)

 

Wędzenie odbyło się w przedziale temperaturowym między 50 a 60 stopni

 

http://img810.imageshack.us/img810/1634/img0506w.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/8682/img0517y.jpg

http://img825.imageshack.us/img825/5969/img0524y.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/3176/img0525m.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/4104/img0528jw.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/2600/img0533fm.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/5180/img0541w.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/5046/img0544zo.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/2254/img0547u.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/1699/img0550p.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdolna bestia z Ciebie. :clap: Jedna uwaga.Moim zdaniem masz za wysoki deflektor,15cm wysokości wystarczy i wtedy więcej Ci wejdzie i zedrzyj tą farbę z tych kijów,same się zakonserwują.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdolna bestia z Ciebie. :clap: Jedna uwaga.Moim zdaniem masz za wysoki deflektor,15cm wysokości wystarczy i wtedy więcej Ci wejdzie i zedrzyj tą farbę z tych kijów,same się zakonserwują.

Arek, to nie farba :)

Jak opalałem przez ostatni czas wędzarnie to wraz z tymi kijami i dlatego mają taki kolor :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś pierwsze wędzenie w mojej nowiutkiej wędzarni :)

Wędzarnia mi się bardzo podoba ... niech Ci służy jak najdłużej. :wink:

Co do wędzonek to jestem pod wrażeniem :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak opalałem przez ostatni czas wędzarnie to wraz z tymi kijami i dlatego mają taki kolor

To zwracam honor.Wyglądają jak malowane. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna wędzarnia :clap:

Kolor wędzonek wzorcowy .

Czy uporałeś już się robieniem solanki ?

Jeżeli nie , proponuje ściągnąć ten plik.

Pozdrawiam WujTom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dajecie takiego kopa do działania

Szczególnie takie słoneczne wędzonki :thumbsup:

świadziu,

gratuluję udanego debiutu :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak widzę puściłeś się na głęboką wodę, ale Ci wyszło. :clap:

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.