Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

spec202, spoko.... ;) czekam na PW z niecierpliwością :D

Ps. nie gryzę, wal śmiało, jak w dym :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-279997
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280675
Udostępnij na innych stronach

tak, wisi w wędzarni .... ubywa, ubywa.... polędwica była dopieczona , ogonówka też, a szynka tak sobie dochodzi... całkowicie przypadkiem trafiłem w dogodne warunki, które w wędzarni panują.. :) mam w niej po bokach dwa lufty, które są otwarte... klimat na wysepce jest, jaki jest, że jednak robactwa brak ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280693
Udostępnij na innych stronach

mam w niej po bokach dwa lufty,

Odpowiednia temperatura i przepływ powietrza to jest to co im potrzeba :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280698
Udostępnij na innych stronach

Temperatura myślę oscyluje ok 3-5 stopni ... ruch powietrza jak najbardziej.. ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280704
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza obiado-kolacja.... żonka chciała mnie ubić :) no ale co, moja wina, że takie wyszły świetne te schabowe z kosteczką wraz kapuchą :)

Wielkość kotletów... hmmm... no cóż - Kochanie PRZEPRASZAM :D

 

http://img580.imageshack.us/img580/6757/p4270533.th.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/7656/p4270534.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-282709
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak więc i ja odważyłem się na wykonanie a'la parmeńskiej ... w moim wydaniu wycięte 3 mięśnie szynki, zasolone mieszanką peklo z solą, w ilości 50 gr na kg mięsa, jako przyprawy powędrowało jak zwykle zioło dostępne w mojej szafce, więc i majeranek i kolendra, i pieprz i kardamon... itd. troszkę się tego nazbierało, ilość na kg podobna jak soli ... po tygodniu przewracania, masowania, trzymania w lodówce nadszedł czas na zapakowanie w tetrę i zasznurowanie... jako, że pogodę mam deszczową, wilgoć jak diabli, więc miejscówka na oknie jak znalazł.... robali u mnie jak na lekarstwo, więc o to raczej się nie boję, po zasznurowaniu i konsultacją z Grzesiem, odsznurowałem i zasznurowałem nieco luźniej... od wczoraj dyndo sobie i tak będzie dyndoć aż do moich urodzin, c zyli 15 czerwca, pod czujnym okiem postaram się doprowadzić do szczęśliwego finału, w razie ocieplenia i słonecznych dni, wędlinki powędrują do środka domku, do cienia, aby na noc znowu koło okienka , w przewiew powędrować...

 

 

http://img600.imageshack.us/img600/7994/p6020803.th.jpghttp://img707.imageshack.us/img707/6827/p6020804.th.jpg

 

Początkowe wagi, to :

kolejno od lewej - 1592 gramy, 532 gramy, 1623 gramy ...

Życzcie powodzenia ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287084
Udostępnij na innych stronach

Życzcie powodzenia

Powodzenia Myth :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287085
Udostępnij na innych stronach

:grin: codziennie musisz wąchać i kontrolować :grin: jak pojawi się pleśń to przetrzyj spirytusem :grin: przy takim nasoleniu to powinno być dobrze :grin:

 

Po tygodniu jedną rozwiń i sprawdź co się dzieje. :grin:

 

Moje już wiszą chyba co najmniej 3 tygodnie (tydzień w garażu,drugi w piwnicy,teraz w lodówce,problem z temperaturą i muchami) :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287114
Udostępnij na innych stronach

jak pojawi się pleśń to przetrzyj spirytusem :grin:

Zapytam poważnie. Jako laik. Z tym spirytusem to poważnie?

Na moim boczku pojawiła się pleśń i go wyrzuciłem ;/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287117
Udostępnij na innych stronach

:grin: na tych szynkach z tydzień temu tez pojawiały się plamki pleśni,wziąłem takie okrągłe gaziki (kobiety używają do zmywania makijaży)lekko nawilżyłem spirytusem i przetarłem pleśń)i od tej pory spokój.Sery tez tak traktuję spirytusem. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287126
Udostępnij na innych stronach

Zapach jest ok jak na razie.... za bardzo nie wiem jak mam popatrzeć czy pleśni nie ma... zobaczę po tygodniu pod pieluchę .. ... dziś 3 dzień "wiszenia" .... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287145
Udostępnij na innych stronach

Ubytek od 2.06 55 gram ... zapach fajny, dojrzewającego mięsiwa... czekam dalej, w niedzielę odpakuję celem oceny stanu "świeżości" ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287362
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak by coś się zaczęło dziać to od razu poczujesz zmianę zapachu :grin:

 

Jak zapach jest OKI to znaczy nie ma co zaglądać. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287423
Udostępnij na innych stronach

Życzcie powodzenia

Życzę :grin: ,ale obawiam się ,że okres jaki sobie dałeś na dojrzewanie będzie za krótki.Wędlinka będzie po prostu twarda.Moim skromnym zdaniem powinieneś to rozpakować najwcześniej 15 lipca 2013r.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287424
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, więc tak zrobię... tzn. jedna pójdzie na pewno na stół, jeśli wszystko pójdzie oki - 15 czerwca, a dwie przetrzymam do 15 lipca, lub dłużej :) dzięki, na pewno Twoje wskazówki będą uwzględnione , pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287506
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu szynki dojrzewające, wagowo prezentują się następująco:

Początkowe wagi, to :

 

http://img197.imageshack.us/img197/9727/p6020805.jpg

 

 

 

 

 

Na zdjęciu kolejno od lewej - początek - 1592 gramy, 532 gramy, 1623 gramy ...

Dzień dzisiejszy : 1356 gramy (236 gram utraty), 433 gramy (99 gram utraty),

1402 gramy (201 gram utraty)

 

Zapach i wygląd ok, odsznurowałem jedną i nic niepokojącego na niej nie widać ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287928
Udostępnij na innych stronach

odsznurowałem jedną i nic niepokojącego na niej nie widać

NAstepnym razem jak bedziesz sprawdzal , zrob zdjecie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287930
Udostępnij na innych stronach

Ale podkusiło mnie aby odwinąć drugą.... i o zgrozo !!! :shock: :shock: :shock:

Nie wiem co mam zrobić... pokryła się białą jakby pleśnią, nalotem... oczywiście podejrzewam, że popełniłem błąd, który może mnie kosztować utratę tej szyny.... w momencie zwijania, podwinął mi się kawałek i pomiędzy jakby płatami, szynka nadal była wilgotna.... odciąłem ten kawałek ... posmakowałem i jest ok. Przewaga kolendry w zapachu i smaku, ale ogólnie "pachnie" dojrzewającą.... z zewnątrz obeschło w miarę ok... może je wyciągnąć z pieluch i powiesić w lodówce na kilka dni? Proszę o szybką pomoc... oto foto...

http://img69.imageshack.us/img69/700/p6100824.th.jpghttp://img195.imageshack.us/img195/1922/p6100826.th.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/1219/p6100827.th.jpghttp://img19.imageshack.us/img19/1207/p6100828.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288077
Udostępnij na innych stronach

Czarnej nie widzę ... zielonej też nie ... jest to raczej kolor biały, miejscami nie śnieżno biały, taki lekko przybrudzony ... lecę odsznurować trzecią...

 

[ Dodano: Wto 11 Cze, 2013 00:13 ]

No i plamka z zielonym jakby kolorem... kurde sam nie wiem.... tyle tych przypraw .... chyba za bardzo oklejona tymi przyprawami była.... octem potraktowałem wszystką pleśń ... zaniosę do lodówki, zobaczę co się będzie działo ... spróbowałem trochę... przegiąłem pałę z kolendrą, to na pewno .... :blush: zepsutym mięsem nie czuć, zapach to kolendra, skarpetowa *cenzura*, do tego zapach dojrzewających .... :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288082
Udostępnij na innych stronach

:grin: będzie dobrze :grin:

 

Teraz tyko trzeba przetrzeć pleśń spirytusem i obsuszyć, może niech powisi przy oknie z dwa trzy dni. Posmaruj olejem lub smalcem bo będzie twarda ,,skórka,, :grin:

 

Jedną zostaw taką z pleśnią (tylko obsusz) będzie bajer na imieninach. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288095
Udostępnij na innych stronach

myth, Ladnie wygląda piszesz, że tez Ci smakuje i to jest to :lol: :clap:

wyrób tylko dla teściowej.

Oj nie lubi się mamusi małżonki nie lubi :lol: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288096
Udostępnij na innych stronach

Całą pleśń usunąłem wczoraj wieczorem, octem 15-sto procentowym, powisiała bez pieluchy przy otwartym oknie do rana, a rankiem powędrowała do lodówki ... czyli powinienem lekko posmarować oliwą, olejem?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288176
Udostępnij na innych stronach

myth, Czy masz higrometr? Możliwe, ze w lodówce masz odpowiednią wilgotność dla tego rodzaju wyrobu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288213
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.