myth Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 spec202, spoko.... czekam na PW z niecierpliwością Ps. nie gryzę, wal śmiało, jak w dym Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-279997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Szyneczka, polędwica, ogonówka... http://img10.imageshack.us/img10/3743/p4140516.th.jpg http://img844.imageshack.us/img844/8977/p4140517.th.jpghttp://img716.imageshack.us/img716/566/p4140518k.th.jpghttp://img826.imageshack.us/img826/1617/p4140519.th.jpg Wędzone 29 marzec ... wiszą w wędzareccze Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 myth, wszystko surowe dojrzewa w wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 tak, wisi w wędzarni .... ubywa, ubywa.... polędwica była dopieczona , ogonówka też, a szynka tak sobie dochodzi... całkowicie przypadkiem trafiłem w dogodne warunki, które w wędzarni panują.. mam w niej po bokach dwa lufty, które są otwarte... klimat na wysepce jest, jaki jest, że jednak robactwa brak ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 mam w niej po bokach dwa lufty,Odpowiednia temperatura i przepływ powietrza to jest to co im potrzeba :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Temperatura myślę oscyluje ok 3-5 stopni ... ruch powietrza jak najbardziej.. Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-280704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Wczorajsza obiado-kolacja.... żonka chciała mnie ubić no ale co, moja wina, że takie wyszły świetne te schabowe z kosteczką wraz kapuchą Wielkość kotletów... hmmm... no cóż - Kochanie PRZEPRASZAM http://img580.imageshack.us/img580/6757/p4270533.th.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/7656/p4270534.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-282709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Tak więc i ja odważyłem się na wykonanie a'la parmeńskiej ... w moim wydaniu wycięte 3 mięśnie szynki, zasolone mieszanką peklo z solą, w ilości 50 gr na kg mięsa, jako przyprawy powędrowało jak zwykle zioło dostępne w mojej szafce, więc i majeranek i kolendra, i pieprz i kardamon... itd. troszkę się tego nazbierało, ilość na kg podobna jak soli ... po tygodniu przewracania, masowania, trzymania w lodówce nadszedł czas na zapakowanie w tetrę i zasznurowanie... jako, że pogodę mam deszczową, wilgoć jak diabli, więc miejscówka na oknie jak znalazł.... robali u mnie jak na lekarstwo, więc o to raczej się nie boję, po zasznurowaniu i konsultacją z Grzesiem, odsznurowałem i zasznurowałem nieco luźniej... od wczoraj dyndo sobie i tak będzie dyndoć aż do moich urodzin, c zyli 15 czerwca, pod czujnym okiem postaram się doprowadzić do szczęśliwego finału, w razie ocieplenia i słonecznych dni, wędlinki powędrują do środka domku, do cienia, aby na noc znowu koło okienka , w przewiew powędrować... http://img600.imageshack.us/img600/7994/p6020803.th.jpghttp://img707.imageshack.us/img707/6827/p6020804.th.jpg Początkowe wagi, to : kolejno od lewej - 1592 gramy, 532 gramy, 1623 gramy ... Życzcie powodzenia ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Życzcie powodzenia Powodzenia Myth :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 4 Czerwca 2013 :grin: codziennie musisz wąchać i kontrolować :grin: jak pojawi się pleśń to przetrzyj spirytusem :grin: przy takim nasoleniu to powinno być dobrze :grin: Po tygodniu jedną rozwiń i sprawdź co się dzieje. :grin: Moje już wiszą chyba co najmniej 3 tygodnie (tydzień w garażu,drugi w piwnicy,teraz w lodówce,problem z temperaturą i muchami) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 4 Czerwca 2013 jak pojawi się pleśń to przetrzyj spirytusem :grin: Zapytam poważnie. Jako laik. Z tym spirytusem to poważnie? Na moim boczku pojawiła się pleśń i go wyrzuciłem ;/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 4 Czerwca 2013 :grin: na tych szynkach z tydzień temu tez pojawiały się plamki pleśni,wziąłem takie okrągłe gaziki (kobiety używają do zmywania makijaży)lekko nawilżyłem spirytusem i przetarłem pleśń)i od tej pory spokój.Sery tez tak traktuję spirytusem. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zapach jest ok jak na razie.... za bardzo nie wiem jak mam popatrzeć czy pleśni nie ma... zobaczę po tygodniu pod pieluchę .. ... dziś 3 dzień "wiszenia" .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ubytek od 2.06 55 gram ... zapach fajny, dojrzewającego mięsiwa... czekam dalej, w niedzielę odpakuję celem oceny stanu "świeżości" ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 6 Czerwca 2013 :grin: jak by coś się zaczęło dziać to od razu poczujesz zmianę zapachu :grin: Jak zapach jest OKI to znaczy nie ma co zaglądać. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Życzcie powodzenia Życzę :grin: ,ale obawiam się ,że okres jaki sobie dałeś na dojrzewanie będzie za krótki.Wędlinka będzie po prostu twarda.Moim skromnym zdaniem powinieneś to rozpakować najwcześniej 15 lipca 2013r. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Arkadiuszu, więc tak zrobię... tzn. jedna pójdzie na pewno na stół, jeśli wszystko pójdzie oki - 15 czerwca, a dwie przetrzymam do 15 lipca, lub dłużej dzięki, na pewno Twoje wskazówki będą uwzględnione , pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Po tygodniu szynki dojrzewające, wagowo prezentują się następująco: Początkowe wagi, to : http://img197.imageshack.us/img197/9727/p6020805.jpg Na zdjęciu kolejno od lewej - początek - 1592 gramy, 532 gramy, 1623 gramy ... Dzień dzisiejszy : 1356 gramy (236 gram utraty), 433 gramy (99 gram utraty), 1402 gramy (201 gram utraty) Zapach i wygląd ok, odsznurowałem jedną i nic niepokojącego na niej nie widać ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 9 Czerwca 2013 odsznurowałem jedną i nic niepokojącego na niej nie widać NAstepnym razem jak bedziesz sprawdzal , zrob zdjecie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-287930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ale podkusiło mnie aby odwinąć drugą.... i o zgrozo !!! :shock: :shock: :shock: Nie wiem co mam zrobić... pokryła się białą jakby pleśnią, nalotem... oczywiście podejrzewam, że popełniłem błąd, który może mnie kosztować utratę tej szyny.... w momencie zwijania, podwinął mi się kawałek i pomiędzy jakby płatami, szynka nadal była wilgotna.... odciąłem ten kawałek ... posmakowałem i jest ok. Przewaga kolendry w zapachu i smaku, ale ogólnie "pachnie" dojrzewającą.... z zewnątrz obeschło w miarę ok... może je wyciągnąć z pieluch i powiesić w lodówce na kilka dni? Proszę o szybką pomoc... oto foto... http://img69.imageshack.us/img69/700/p6100824.th.jpghttp://img195.imageshack.us/img195/1922/p6100826.th.jpg http://img708.imageshack.us/img708/1219/p6100827.th.jpghttp://img19.imageshack.us/img19/1207/p6100828.th.jpg Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Czarnej nie widzę ... zielonej też nie ... jest to raczej kolor biały, miejscami nie śnieżno biały, taki lekko przybrudzony ... lecę odsznurować trzecią... [ Dodano: Wto 11 Cze, 2013 00:13 ]No i plamka z zielonym jakby kolorem... kurde sam nie wiem.... tyle tych przypraw .... chyba za bardzo oklejona tymi przyprawami była.... octem potraktowałem wszystką pleśń ... zaniosę do lodówki, zobaczę co się będzie działo ... spróbowałem trochę... przegiąłem pałę z kolendrą, to na pewno .... :blush: zepsutym mięsem nie czuć, zapach to kolendra, skarpetowa *cenzura*, do tego zapach dojrzewających .... :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 11 Czerwca 2013 :grin: będzie dobrze :grin: Teraz tyko trzeba przetrzeć pleśń spirytusem i obsuszyć, może niech powisi przy oknie z dwa trzy dni. Posmaruj olejem lub smalcem bo będzie twarda ,,skórka,, :grin: Jedną zostaw taką z pleśnią (tylko obsusz) będzie bajer na imieninach. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 11 Czerwca 2013 myth, Ladnie wygląda piszesz, że tez Ci smakuje i to jest to :lol: :clap: wyrób tylko dla teściowej.Oj nie lubi się mamusi małżonki nie lubi :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Całą pleśń usunąłem wczoraj wieczorem, octem 15-sto procentowym, powisiała bez pieluchy przy otwartym oknie do rana, a rankiem powędrowała do lodówki ... czyli powinienem lekko posmarować oliwą, olejem? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 11 Czerwca 2013 myth, Czy masz higrometr? Możliwe, ze w lodówce masz odpowiednią wilgotność dla tego rodzaju wyrobu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/13/#findComment-288213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.