Skocz do zawartości

MYTH - wędzonki, wyroby i wariacje kulinarne :)


Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłem jak wygląda po nocy i rzeczywiście 12 dni to będzie chyba za dużo ....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181301
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 426
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no ja obrałem jako cel 12

celem ma być końcowa wydajność.

Może ta szafka na balkonie będzie najlepsza?

Jaka masz teraz temperaturę na tym balkonie?

Jeżeli otworzysz drzwiczki szafki i całość przesłonisz firanką to przewiew powinien byc O.K.

Zbyt niska wilgotność względna też nie jest wskazana bo kiełbasa obsycha po brzegach i robi się druga skórka.

W czasie suszenia kiełbasy zachodzą w niej również procesy biologiczne, decydujące o przebiegu dojrzewania i końcowym aromacie oraz smaku.

Zbyt niskie temperatury lodówkowe nie sprzyjają takim procesom. Nie bez kozery podawana jest jako optymalna do suszenia temperatura 12-18st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181302
Udostępnij na innych stronach

EAnna, balkon jest "POD CHMURKĄ" więc temperatura taka jak na dworze ....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181304
Udostępnij na innych stronach

więc temperatura taka jak na dworze ....

Czyli jaka?

U mnie ok. 3st.C w nocy, 12 w dzień :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181310
Udostępnij na innych stronach

No u mnie w nocy też ok 3 a w dzień 6 .... a co z wilgotnością?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181311
Udostępnij na innych stronach

Tak Krakowska wygląda po dwóch dniach osuszania, trochę w kuchni, trochę w lodówce, całą noc przy otwartym oknie ...

 

http://img219.imageshack.us/img219/5918/pa250003w.th.jpg :cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181499
Udostępnij na innych stronach

dietykon, uwierz mi kolego, twardy jestem .... aczkolwiek podchodzę i wącham jak pachnie :) ... kusi, ale poczekam jeszcze .... ;):cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181549
Udostępnij na innych stronach

Tak Krakowska wygląda po dwóch dniach osuszania

Jakie piękne okazałe kiełbasy..... :clap: może się mylę ale jedna ma chyba z pół metra :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181567
Udostępnij na innych stronach

Tak Krakowska wygląda po dwóch dniach osuszania

Jakie piękne okazałe kiełbasy..... :clap: może się mylę ale jedna ma chyba z pół metra :wink:

Nie, nie ma pół metra ... ok. 35 cm. :) Kusi żeby skubnąć, ale jednak się powstrzymuję :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-181593
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Krakowska sucha doczekała się degustacji .... niebo w gębie, to za mało powiedziane :)

 

Tak wyglądała po chyba 2 dniach podsuszania

 

http://img219.imageshack.us/img219/5918/pa250003w.th.jpg

 

A tak po 14 dniach. Część w lodówce i część na haczyku w kuchni :)

 

http://img829.imageshack.us/img829/234/pb080020.th.jpg http://img443.imageshack.us/img443/1413/pb080021.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-184103
Udostępnij na innych stronach

Panowie, powiem Wam, że opłaciło się czekanie :)

 

[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 14:23 ]

A i ja pokusiłem się o drobiowy wyrób w osłonce. Jakoś dawno nie działałem nic, więc szybki wypad do sklepu, 2 kuraki zakupione i działamy :)

 

Surowiec po wytrybowaniu :

 

http://img534.imageshack.us/img534/7383/pb070005.th.jpg

 

Skórka z jednego kuraka przepuszczona 4 x na 2 mm sitku + wszystkie małe ścinki.

Uda i podudzia na 8 mm x 2, a pierś na szarpaku(połowa podwójnie)

Przyprawy to sól (1,5 dkg na kg), pieprz, czerwona słodka papryka, majeranek.

 

W efekcie :

 

przed parzeniem

http://img193.imageshack.us/img193/7912/pb080009d.th.jpg

 

Parzenie ok. 1.5 godziny w temp 73 st. Studzenie 1 h w zimnej, bieżącej wodzie.

 

http://img705.imageshack.us/img705/5092/pb080011f.th.jpg

 

Po 10 h w lodówce:

http://img841.imageshack.us/img841/2263/pb080015.th.jpg

 

Myślałem, że wyjdzie bardziej jak mielonka, ale odnoszzę wrażenie, że to bardziej salceson drobniej zmielony :) Ale pyszny jak diabli :) :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-184111
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No i ja musiałem coś nie coś zadymić :

Kilka fotek, żeby nie było, że leń mnie obleciał :D

 

http://img690.imageshack.us/img690/6759/pc160277.th.jpg

http://img689.imageshack.us/img689/6735/pc080226.th.jpghttp://img443.imageshack.us/img443/2237/pc220285.th.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/492/pc220281.th.jpghttp://img266.imageshack.us/img266/1200/pc220282.th.jpg

 

Troszkę szyneczki, kilka polędwiczek, polska surowa i takie tam... na ząbek będzie co nie co :)

Wędlinki parzone poza kiełbaską :) Boczki zacząłem już podpiekać, ale zdecydowałem o parzeniu ....

Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192065
Udostępnij na innych stronach

No i ja musiałem coś nie coś zadymić :

 

No właśnie , szkoda że nie mogę popróbować . Może kiedyś na zadymionym szlaku .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192084
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, No miejmy nadzieję, że w końcu kiedyś dotrę na zlot :)

Niestety w przyszłym roku będę w PL w czerwcu, tak więc lipa.... a szyneczka i polędwica soczyste, smaczne... w porównaniu do początków to naprawdę różnica, tym bardziej, że kiedyś tylko podpiekałem.... a teraz parzone w większości robię :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192121
Udostępnij na innych stronach

myth, no mógłbyś się na zlot wybrać nie zapomniane chwile :grin: :grin:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192126
Udostępnij na innych stronach

Karolu, nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał wspólnie "pozadymiać :)

Ach, czas świąt, aż się człowiek rozczula, tęskni za "ciężkim krajem" :) :blush:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192129
Udostępnij na innych stronach

Tydzień wolnego byś znalazł :rolleyes: i cały rok byś mile wspominał.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192132
Udostępnij na innych stronach

Niestety w przyszłym roku będę w PL w czerwcu, tak więc lipa.

To pozostaje jeszcze ........ :rolleyes: .......... Chłapowo :

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=224070#224070

 

Z innymi atrakcjami :

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7945&postdays=0&postorder=asc&start=15

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192144
Udostępnij na innych stronach

No i lipa jeszcze większa, bo ja będę po 15. VI. ... niestety, w moim przypadku wyjazd planuje się dużo wcześniej, nie może to być spontan :(

Jedynie co mogę zrobić, to nawiedzić Zbójaszka i Pokiemona ... bo planuję się wybrać w rodzinne strony .... Lubomierz słynie wiadomo z czego i bywałem tam na festiwalach, a Bogatynia to już w ogóle :) Miasto sexu i biznesu :)

Miałem nawet okazję uczyć tam w studium :)

Jako ciekawostkę dodam, że w rejonach Bogatyni Polska ma tylko ok 500 metrów od granicy, do granicy, na wejściu do worka turoszowskiego :) ... Tak więc pewnego dnia Pokemon może obudzić się albo w Niemczech albo w Czechach :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192161
Udostępnij na innych stronach

nawiedzić Zbójaszka i Pokiemona ... bo planuję się wybrać w rodzinne strony .... Lubomierz słynie wiadomo z czego i bywałem tam na festiwalach, a Bogatynia to już w ogóle :) Miasto sexu i biznesu

:cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-192343
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A oto sobotnio-niedzielne francki ... Wędzone przez 12 h zimnym dymem. Ok 9 godz. wiśnia i 3 buk/olcha.

http://img20.imageshack.us/img20/1345/p1160084.th.jpg

 

Muszę tylko kijaszki cieńsze znaleźć, bo które mam są za grube ...

Smak wyśmienity, mogły by być bardziej tłuste, ale to następnym razem ... :)

Przepis KOSZA :cool: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6042-myth-w%C4%99dzonki-wyroby-i-wariacje-kulinarne/page/4/#findComment-197157
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.