Kadet Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Września 2011 W artykule "Parówki cielęce" - czwartek, 08 września 2011 "beiot" napisał: ".... dodatkiem mleka w proszku ok 50g/kg...."Ponieważ zapeklowane mięso czeka na zmielenie, to mam pilne pytanie: czy to jest prawidłowa ilość mleka w proszku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2011 porównaj z innymi przepisami. Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2011 porównaj z innymi przepisami. Moje pytanie dotyczyło konkretnego przepisu i dlatego oczekuję konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2011 Nie robiłem parówek z tego przepisu ale sam szukałem kiedyś informacji na temat ilości mleka w proszku. widziałem różne wartości a także przepisy bez mleka. stąd rada aby porównać, daje to pogląd na zakres wartości Dlaczego masz wątpliwości co do tego konkretnego przepisu? Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Września 2011 Nie robiłem parówek z tego przepisu ale sam szukałem kiedyś informacji na temat ilości mleka w proszku. widziałem różne wartości a także przepisy bez mleka. stąd rada aby porównać, daje to pogląd na zakres wartości Przeważnie stosujemy wartość 2% w stosunku do składu surowcowego. "beiot" napisał: ".... dodatkiem mleka w proszku ok 50g/kg...."Moje pytanie dotyczyło konkretnego przepisu i dlatego oczekuję konkretnej odpowiedzi.Przepis jest autorstwa kolegi beiot`a, dlatego powinieneś zastosować dokładnie przepis. Ponadto nie piszesz, dlaczego masz wątpliwości? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2011 Przeważnie stosujemy wartość 2% w stosunku do składu surowcowego. Kadet napisał/a:Dziękuję za informację! :clap: Moje wątpliwości co do ilości mleka w proszku, wynikły stąd, że na stronie głównej w zakładce "Artykuły" są wyszczególnione "Dodatki", ale nie ma tam ani jednego zdania o mleku w proszku, natomiast w szczegółowych przepisach znalazłem informacje o dużej rozbieżności ilości. Podaję przykłady: BonAir w przepisie „Parówki - moja ostatnia produkcja” napisał: Składniki użyte do produkcji (5kg): ……… Przyprawy: - pieprz - 5g - gałka muszkatołowa - 1,5g - mleko w proszku - 5g. W odpowiedzi na ten post Bagno napisał: „... dzięki dodatkowi mleka w proszku.” Zrozumiałem, że mleka w proszku należy dodać w ilości 0,1 % i zostało to zaakceptowane przez Technologa. W przepisie „Parówki cielęce” autor „Beiot” podał ilość mleka w proszku: 50g/kg, czyli 5 %. Z powyższego widać, że moje wątpliwości były uzasadnione, gdyż przypuszczałem, że mogła wystąpić pomyłka redakcyjna w artykule "Parówki cielęce". Teraz wiem, że muszę sam dojść do swojej ilości tego dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Września 2011 Teraz wiem, że muszę sam dojść do swojej ilości tego dodatku.Tak, naprawdę ilość dodatku mleka w proszku zależy od właściwości wiążących i emulgujących wodę przez mięso. Czasami mleko w proszku jest zupełnie niepotrzebne aby wyrób był doskonały, a czasami... należy dodać. Jeśli będziesz wykonywał parówki bardzo często i w różnych porach roku to, sam doświadczysz jak różne właściwości ma mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-175913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Września 2011 Przeglądając stare receptury, mleko w proszku występuje kilka razy i tak;Kiełbasa warszawska - mleko chude - 2%Kiełbasa kolska - mleko chude - 2%Kiełbasa śniadaniowa - mleko w proszku chude - 2%Konserwa bosmańska- mleko w proszku -3%Konserwa- Mortadela morska- mleko w proszku - 3% I to by było na tyle . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-176192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jaką funkcję pełni mleko w proszku w parówkach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-580936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jaką funkcję pełni mleko w proszku w parówkach? Jest emulgatorem.Poprawnie zrobiony farsz parówkowy ma konsystencję emulsji.Tłuszcz, woda/lód + mięso.Można zrobić parówki bez mleka, należy wybrać mięsa ścięgniste - z dużą ilością kleju i kutrować.Osobiście nie dodaję mleka ze względu na dietę bezmleczną konsumentów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-580937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ja dodaje chude mleko w proszku, ok 10/15g/kg do wyrobów emulsjowanych. Jest lepsze jak fosforan, świetnie trzyma wodę i powoduje pożądającą teksturę. Widzę golem74 ze jesteś w stanach, i muszę podkreślić ze do wyrobów mięsnych dodajemy chude mleko (nonfat milk powder), tylko ze musi być "non instant". Mleko "instant" rozpuszcza się w wodzie błyskawicznie i nie nadaje się do wyrobów. Co do beiota 50g/kg to pirwszy raz taka ilość widzę. W przemyśle 3% jest maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-580963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Co do beiota 50g/kg to pirwszy raz taka ilość widzę. W przemyśle 3% jest maksimum. Sięgnęłam po przepis na parówki "zlotowe" naszego Gł. technologa kol. Bagno.Dodatek mleka to 2,5%.Parówki były wspaniałe.O ile sie orientuję, u nas nie ma w sprzedaży mleka odtłuszczonego nie-instant.Kiedyś robiłam na pełnotłustym dla dzieci i właśnie sie zastanawiam, co jest przyczyną przeciwwskazania dla tłuszczu mlecznego.Czy chodzi o ew. jełczenie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-580997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Grudnia 2017 O ile sie orientuję, u nas nie ma w sprzedaży mleka odtłuszczonego nie-instant. U nas w Kanadzie tez nie można kupić w sklepach tylko w hurtowniach w większych ilościach. Mleko nie-instant jest stosowane przeważnie w przemyśle spożywczym. Dodatek proszku "instant" mało zrobi różnicy w kiełbasie. Moze dlatego kol. beiot wpakował 50g/kg to swoich parówek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-par%C3%B3wki-ciel%C4%99ce-wg-beiot-pytanie/#findComment-581043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.