Konar 2009 Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2011 Proszę o pomoc ,gdzie popełniam błąd wędząc szynkę ? Szynki nie większe niż 1 kg. Zalewa wg przepisów z XIX w wygląda tak.:Na 5 kilo mięsa daj z uwagą 20 dkg soli i utrwalacza 1 dkg (saletra) kolędry i pieprzu oraz czosnku dodaj wg upodobanie lecz z umiarem,do tego starczy 2,ltr przegotowanej a wystudzonej wody. Najsampierw mięso natrzyj na sucho i takowe przechowuj przez dni dwa w komorze,a potem 21 dni w pozostałej ilości zalanej wodą" Tyle opis tylko wagi podane były w uncjach.Trzymam się tego przepisu jak niejeden teściowej.Wędzenie odbywa się wg zasad opisanych na forum.Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Suszenie i do lodówki. I niestety często okazuje się,że wyrób jest smaczny lecz niestety wiórowaty. Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: a to Twój autorski przepis :grin: czy teściowej :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2011 Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Szynki są moim zdaniem przeparzone i dlatego wiórowate.Jak szynka osiągnie 68-70C wewnątrz to się ją wyciąga a nie zostawia w wodzie w której była parzona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2011 Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Suszenie i do lodówki. I niestety często okazuje się,że wyrób jest smaczny lecz niestety wiórowaty. Czemu? Tu masz swój błąd, tak jak arkadiusz mówił, trzeba chłodzić w zimnej wodzie bo inaczej temperatura nawet bez podgrzewania wody dalej w nich rośnie. To moje zdanie. Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2011 Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Szynki są moim zdaniem przeparzone i dlatego wiórowate.Jak szynka osiągnie 68-70C wewnątrz to się ją wyciąga a nie zostawia w wodzie w której była parzona.Arek, ma 100% racji !! Ja swoje pierwsze wędzonki zrobiłem tak: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7743 Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2011 Ok w piątek lub sobotę kolejne wędzenie. Zastosuję się do rady.Pozdrawiam wszystkich i dziękuję. [ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 21:00 ]grzegorz565 Okazuje się,że nie zawsze żart tynfa wart Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2011 Konar 2009, To co opisujesz sposób wykonania może i jest ok tylko wychodzi "be". Ale do rzeczy: Szynka to szynka i swoje prawa posiada. Nie piszesz jak wędzisz, a możesz wysuszać szyneczkę. Następnie parzenie szynki w jakiej temperaturze i jak długo? I na koniec pozostawienie szynki w gorącej wodzie z dodatkiem soli, ( sól pochodzi z parzenia szynki ) co powoduje ługowanie szynki i pozbywasz się wszystkiego co można wypłukać z szynki. Efekt jest taki jak opisujesz. :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2011 trzeba chłodzić w zimnej wodzie Raczej nie w zimnej .Co najwyżej w wodzie o temp.40C,albo wieszasz do odparowania i ostygnięcia.Oczywiście zakładam ,że prawidłowo przeprowadzasz proces wędzenia i parzenia. http://www.wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2011 A co powiecie na to, że wkładam ostygnięte wędzonki do wody nalanej z kranu, podgrzewam wodę do 72-75 i od tego momentu mierzę czas ok. 1h na kilogram.Utrzymuje temperaturę do max 80C, a po skończeniu pozostawiam w wodzie do ostygnięcia zdejmując z kuchenki. Wyroby soczyste ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2011 Po 20 latach w przetwórstwie mięsa ? :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2011 Wyroby soczyste ? Sposób skąś mi znany.Zaczerpnięty prawdopodobnie z wykonania polędwicy ,ale nie wędzonej.Opinie ,które czytałem też były różne od zachwytów do totalnej krytyki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar 2009 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2011 Postępuję dokładnie tak jak opisuje Miro,ale już postanowiłem zastosuję i do rad kolegów.Warto popróbować innego sposobu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.