Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc ,gdzie popełniam błąd wędząc szynkę ? Szynki nie większe niż 1 kg. Zalewa wg przepisów z XIX w wygląda tak.:Na 5 kilo mięsa daj z uwagą 20 dkg soli i utrwalacza 1 dkg (saletra) kolędry i pieprzu oraz czosnku dodaj wg upodobanie lecz z umiarem,do tego starczy 2,ltr przegotowanej a wystudzonej wody. Najsampierw mięso natrzyj na sucho i takowe przechowuj przez dni dwa w komorze,a potem 21 dni w pozostałej ilości zalanej wodą" Tyle opis tylko wagi podane były w uncjach.Trzymam się tego przepisu jak niejeden teściowej.Wędzenie odbywa się wg zasad opisanych na forum.Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Suszenie i do lodówki. I niestety często okazuje się,że wyrób jest smaczny lecz niestety wiórowaty. Czemu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie.

Szynki są moim zdaniem przeparzone i dlatego wiórowate.Jak szynka osiągnie 68-70C wewnątrz to się ją wyciąga a nie zostawia w wodzie w której była parzona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175773
Udostępnij na innych stronach

Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie. Suszenie i do lodówki. I niestety często okazuje się,że wyrób jest smaczny lecz niestety wiórowaty. Czemu?

Tu masz swój błąd, tak jak arkadiusz mówił, trzeba chłodzić w zimnej wodzie bo inaczej temperatura nawet bez podgrzewania wody dalej w nich rośnie. To moje zdanie.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175777
Udostępnij na innych stronach

Potem parzenie i pozostawienie szynek w tej samej wodzie.

Szynki są moim zdaniem przeparzone i dlatego wiórowate.Jak szynka osiągnie 68-70C wewnątrz to się ją wyciąga a nie zostawia w wodzie w której była parzona.

Arek,

ma 100% racji !!

Ja swoje pierwsze wędzonki zrobiłem tak:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7743

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175781
Udostępnij na innych stronach

Ok w piątek lub sobotę kolejne wędzenie. Zastosuję się do rady.Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.

 

[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 21:00 ]

grzegorz565 Okazuje się,że nie zawsze żart tynfa wart

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175787
Udostępnij na innych stronach

Konar 2009, To co opisujesz sposób wykonania może i jest ok tylko wychodzi "be". Ale do rzeczy:

Szynka to szynka i swoje prawa posiada. Nie piszesz jak wędzisz, a możesz wysuszać szyneczkę. Następnie parzenie szynki w jakiej temperaturze i jak długo? I na koniec pozostawienie szynki w gorącej wodzie z dodatkiem soli, ( sól pochodzi z parzenia szynki ) co powoduje ługowanie szynki i pozbywasz się wszystkiego co można wypłukać z szynki. Efekt jest taki jak opisujesz. :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175790
Udostępnij na innych stronach

trzeba chłodzić w zimnej wodzie

Raczej nie w zimnej .Co najwyżej w wodzie o temp.40C,albo wieszasz do odparowania i ostygnięcia.Oczywiście zakładam ,że prawidłowo przeprowadzasz proces wędzenia i parzenia.

http://www.wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175791
Udostępnij na innych stronach

A co powiecie na to, że wkładam ostygnięte wędzonki do wody nalanej z kranu, podgrzewam wodę do 72-75 i od tego momentu mierzę czas ok. 1h na kilogram.

Utrzymuje temperaturę do max 80C, a po skończeniu pozostawiam w wodzie do ostygnięcia zdejmując z kuchenki.

 

Wyroby soczyste ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175800
Udostępnij na innych stronach

Po 20 latach w przetwórstwie mięsa ? :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175803
Udostępnij na innych stronach

Wyroby soczyste ?

Sposób skąś mi znany.Zaczerpnięty prawdopodobnie z wykonania polędwicy ,ale nie wędzonej.Opinie ,które czytałem też były różne od zachwytów do totalnej krytyki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6058-szynka-w%C4%99dzona-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-175839
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.