krzys59 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Września 2011 ...jest jeszcze jeden problem u Ciebie nie piszesz czy formujesz bułki np: tak jak w linku Nie, nie robię tego, ale też i w oryginalnym przepisie z początku wątku, nie ma o tym wzmianki, ale moje próby zrobienia bułek to na razie dopiero z 5-6 razy. Za każdym podejściem to samo, smak świetny :thumbsup: , ale kształt niesatysfakcjonujący :blush: Druga refleksja po obejrzeniu filmu to taka, że moje ciasto jest jednak bardziej miękkie i nieco się klei do rąk, niewiele, ale jednak się klei. Myślę, że poza jakością mąki, to ma też duże znaczenie. Dobrze kombinuję? Na początek poprawię ciasto, a mąkę muszę wyrobić bo troszkę jej w domu jest :grin: , do chleba "dla pracowitych inaczej" nadaje się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Września 2011 No super te bułeczki wyszły muszę spróbować je upiec. Przeważnie robię maślane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Września 2011 To jaką Tomku mąkę byś polecałz przyzwyczajenia używam mąki Szymanowskiej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2011 Udało mi się zrobić taki chleb z mąki pszennej typ:650 do której dodałem 20g drożdży rozpuszczonych w 300ml. wody,1 łyżeczke soli i zrobiłem ciasto, mąki wyszło też 650 ale gramów. Gotowe ciasto odpoczywało 0,5godz: a następnie po ponownym wyrobieniu"odgazowaniu"uformowane poszło na blache i rosło do czasu włożenia do piekarnika,gdzie w ciepełku 200stopC przebywało 35-40 minut Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Września 2011 a ja zrobiłam dziś bułeczki, powiem tak smak rewelacja, takie zwykłe pszenne bułki, których niestety nie dostanie się już w sklepie, a od tych sklepowych pompowanych i gumowych mnie bolą zęby Moje bułeczki nie wyglądają za ładnie, bo nie miałam papieru do pieczenia i wyrastały na blacie posypanym mąką, to wpłynęło niekorzystnie na skórkę, ale po za tym sa doskonałe! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Października 2011 Moje bułeczki nie wyglądają za ładnie, bo nie miałam papieru do pieczenia i wyrastały na blacie posypanym mąką, to wpłynęło niekorzystnie na skórkę, ale po za tym sa doskonałe! Nigdy nie używam papieru do pieczeniu bułek i zawsze są pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Października 2011 ale do wyrastania miały leżeć na posmarowanym olejem papierze, wtedy skórka była by ładniejsza, a ja położyłam na omączonym blacie i ta mąka zbytnio "wlazła" w bułki i skórka się nieładna zrobiła. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Października 2011 Nigdy nie używam papieru do pieczeniu bułek i zawsze są pyszne. Czekamy na podzielenie się doświadczeniem(nie chodzi o papier) ale ogólnie o przepis i jak możliwe to i zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-177977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Października 2011 Przepis na te bułki jest taki jak na te z pierwszego postu,różnica jest tylko w wyglądzie,wykonanie chyba dostatecznie prezentują zdjęcia. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert1 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Października 2011 Jakie drożdze używacie, takie sypkie czy w kostce? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Października 2011 Ja używam świeżych. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Października 2011 Jakie drożdze używacie, takie sypkie czy w kostce? Ja również stosuje drożdże świeże Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Października 2011 Przepis na te bułki jest taki jak na te z pierwszego postu,różnica jest tylko w wyglądzie,wykonanie chyba dostatecznie prezentują zdjęcia... Tak się przyglądam zdjęciom i mam pytanie. W przepisie z początku wątku jest mowa o dwukrotnym przewracaniu rosnących bułek, i układaniu ich na gorącej blaszce. Czy tu też tak robiłeś czy bułki z zimną blaszką do pieca? W pierwszym wpisie w wątku jest też informacja o układaniu do rośnięcia na papierze z olejem, czy też stosowałeś? Czy może bułki w tej wersji są troszkę zrobione na skróty? :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Października 2011 Witam.Ja też nie bardzo rozumiem wątek z przewracaniem.Prosiłbym o bliższe wyjaśnienie, kiedy robić to nacięcie palcami,i kiedy i jak przewracać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Października 2011 Czy może bułki w tej wersji są troszkę zrobione na skróty? Przepraszam za mało precyzyjnie opisany sposób robienia ostatnich bułek,pisząc przepis na te bułki jest taki jak na te z pierwszego postu-miałem na myśli składniki, sól,drożdze, woda. Odmienny jest sposób wykonania a mianowicie- uformowane ciasto w (wałeczki) układamy na zimnej blasze( papier nie koniecznie ale jak jest to nie nawilżamy olejem) , kiedy te wałeczki troszke podrosną robimy ostrym narzędziem nacięcia i bułki zwilżamy wodą.Czekamy aż bułki dostatecznie wyrosną zwilżamy ponownie wodą i wkładamy do nagrzanego do 200stopC piekarnika na 15-20 minut. Wszystko robimy na jednej zimnej blaszce bez odwracania,przed włożeniem do piekarnika bułki można zwilżać wodą parokrotnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Października 2011 Ja też nie bardzo rozumiem wątek z przewracaniem. Prosiłbym o bliższe wyjaśnienie, kiedy robić to nacięcie palcami, i kiedy i jak przewracać. Nacięcie palcami dotyczy tylko bułek z pierwszego postu, robi się je wówczas kiedy okrągłe kęsy(bułki)zwiększą swoją objętość o około 50%. Po wykonaniu nacięcia bulki odwracamy kładąc na blasze wyłożonej papierem nawilżonym olejem i tak pozostawiamy do pełnego wyrośnięcia w między czasie nagrzewamy piekarnik wraz z blaszką(może być wyłożona papierem nie naoliwionym) Wyrośnięte bułki przekładamy na nagrzaną blaszke odwracając naćięciem (rowkiem) do góry. Piec w temperaturze 200stopC przez 15-20 minut. Nawilżanie papieru oliwą ma na celu nie przywarcia bułek itrudności ich odwrócenia,oliwe na papierze można zastąpić mąką, ale wówczas wygląd bułki byłby troszke inny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Października 2011 Właśnie o to pytałem. Czyli po wykonaniu nacięcia palcami bułkę odwracamy nacięciem do dołu ?Czy owo nacięcie właśnie , odwróconedo dołu razem z bułka, nie spłaszczy sięi nie ulegnie ona odkształceniu, po ponownymodwróceniu do góry?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Października 2011 Czy owo nacięcie właśnie , odwrócone do dołu razem z bułka, nie spłaszczy się Będzie prawidłowo jak na fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Października 2011 Czyli po wykonaniu nacięcia palcami bułkę odwracamy nacięciem do dołu ? Czy owo nacięcie właśnie , odwrócone do dołu razem z bułka, nie spłaszczy się i nie ulegnie ona odkształceniu, po ponownym odwróceniu do góry? Bułkę trzeba uformować (jest link do filmu gdzieś wyżej jak to zrobić) naciągnąć przed wyrośnięciem, dotyczy to też chleba... inaczej może lub nie opaść - spłaszczyć się :grin: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Października 2011 Ten sposób z odwracaniem jest bardzo dobry jeszcze takie ładne bułki mi nie wychodziły.Ekstra. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Października 2011 Chleb żytnio -pszenny na zakwasie. Składniki: 400g-zakwasu żytniego 800ml-wody 25g- soli 1kg- mąki pszennej typ 550 mąka żytnia typ 720 Do przygotowanego zakwasu wlewamy 800ml wody o temperaturze pokojowej, dodajemy 25g soli i wyrabiając ciasto wsypujemy mąke pszenną uzupełniając mąką żytnią do pożądanej gęstości ciasta. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na około godzine aby odpoczeło, a następnie po ponownym przerobieniu dzielimy na trzy równe części ( w tym przypadku powinno to być 3 x po około 800g) Po uformowaniu wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem i czekamy aż wyrośnie że można wstawić do piekarnika. Pieke na kratce na dolnym poziomie w temp:200stpC przez 40 minut przy włączonej górnej i dolnej grzałce. Po 10 minutach od wstawieni przykrywam bochenki papierem. Wyrastające w foremkach ciasto przed włożeniem do piekarnika kilkakrotnie zwilżamy wodą (pędzelkiem). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Października 2011 mirek15 a tak powiedz jak długo czekasz aż wyrośnie ile godzin. I ta pożądana gęstość ciasta to jaka. Nie wiem do czego porównać. Jak to na bułeczki gęściejsze rzadsze.? :question: :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Października 2011 mirek15 a tak powiedz jak długo czekasz aż wyrośnie ile godzin. I ta pożądana gęstość ciasta to jaka. Nie wiem do czego porównać. Jak to na bułeczki gęściejsze rzadsze Sprawia mi to pewną trudnośc jak opisać gęstość ciasta, moim zdaniem niepowinno być za rzadkie ani za twarde najwłaściwsze określenie to elastyczne jak dobrze wyrobiona plastelina. Ciasto rzadkie i mokre trudno uformować z mocno twartego wyjdzie ( gniot) spróbuj na tak zwanego czuja raz i drugi a napewno się uda.Wyrastanie ciasta w foremkach nie trwa aż tak długo ja robie to tak ciasto w foremkach do wyrośnięcia umieszczam w piekarniku na tzw: żarówke gdzie temperatura osiąga 55stopC i wyjmuje ( na czuja) aby przed nagrzaniem piekarnika nie przerosło ile to trwa czasu? przepraszam ale nie sprawdzałem myśle że 1,5 godz; POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Października 2011 przepraszam ale nie sprawdzałem myśle że 1,5 godz; Mirku co ty masz za zakwas. Ja przeważnie czekam cała noc 10 godz.?? Chyba ten mój zakwas czas zmienić ??? Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Października 2011 Ja jak piekę chleb raz w tygodniu to czekam od włożenia do foremek ok 5-6 godzin, jak częściej to bywa , że 2-3 godz. Te 1,5 godz to jakiś ekspres. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/2/#findComment-178894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.