szczeciniasty Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 12 Listopada 2011 Ja mimo ze mam termo obieg to przy ciastach i pieczywie raczej go nie uzywam.Proponuje abys w polowie pieczenia blache przekrecil i po problemie ...przynajmniej na jakis czas. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 12 Listopada 2011 Piekarnik gazowy, bez żadnych bajerów. Ciasto piecze się normalnie.Koledze Zielony Eden proponuję wziąć taką grubszą igłę i udrożnić otworki w palnikach. Możliwe że w tej części gdzie jest nieprzypieczone, są nieco mniej drożne otworki w palnikach. To mi dało do myślenia. Będę musiał zrobić przegląd kuchni. Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 12 Listopada 2011 szczeciniasty, a powinieneś, to bardzo ułatwia pieczenie. Temperatura rozłożona jest równomiernie w całej komorze piekarnika, sama nazwa mówi za siebie- TERMOOBIEG Przy jego użyciu pieczenie skraca się, a dodatkowo jest dokładniejsze Wyroby ładniej wyrastają i zapiekają, przypiekają się równomiernie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zielony Eden, Wnioskuję, że bez termoobiegu? Może grzałka się kończy? Piekarnik jest na gaz. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 12 Listopada 2011 Uuuuuuu .... znaczy się dysze do czyszczenia lub wymiany , ewentualnie otworki w rureczce z dziurkami, z których to gaz wylatuje..... ? Ps. Sorki, ale jestem przyzwyczajony do wszystkiego co elektryczne U mnie na wysepce piekarnik gazowy to rzadkość Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 12 Listopada 2011 Piekarnik gazowy, bez żadnych bajerów. Ciasto piecze się normalnie.Koledze Zielony Eden proponuję wziąć taką grubszą igłę i udrożnić otworki w palnikach. Możliwe że w tej części gdzie jest nieprzypieczone, są nieco mniej drożne otworki w palnikach. Znaczy "zalałem" je ,może tak być . Jak się piecze babkę ziemniaczaną to zawsze coś tam poleci z blachy tłuszczu. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 12 Listopada 2011 To moze masz przytkana jedna strone i poprostu mniej grzeje.Odpal go na sucho i zajrzyj czy plomienie po jednej i drugiej stronie sa tak samo wysokie?? Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zielony Eden, Babka ziemniaczana .... hmmmm.... i do tego szklana mleka !!! Smaki dzieciństwa się przypominają .... i kawałki słoninki na górze ..... :thumbsup: Kiedyś rodzice mogli uszczęśliwić dzieciaka chociażby taką babką ziemniaczaną ... dziś KFC, McDonalds, Pizza Hut już nawet nie wystarcza.... co się dzieje z Narodem, narybkiem naszym? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Listopada 2011 Uuuuuuu .... znaczy się dysze do czyszczenia lub wymiany , ewentualnie otworki w rureczce z dziurkami, z których to gaz wylatuje..... ? Ps. Sorki, ale jestem przyzwyczajony do wszystkiego co elektryczne U mnie na wysepce piekarnik gazowy to rzadkość Prąd ostatnimi czasy jest bardzo kapryśny i po gwałtownej zmianie pogody potrafi zniknąć na ładnych parę godzin,więc jest propan a w garażu agregat. Dobrodziejstwo cywilizacji. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zielony Eden, przez mój cały pobyt na wysepce - 8 lat nie miałem przerwy w dostawie , grzmot i błysk pioruna słyszałem 2 razy, za to trzęsień Ziemi przeżyłem więcej jak burz w naszym KOCHANYM KRAJU przez 23 lata pobytu tam + wakacje i święta Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 12 Listopada 2011 W piekarnikach palniki zasłania taka specjalna blacha. Wyjmuje się dosyć łatwo. Wtedy gdy palniki są dostępne można je oczyścić. Najlepiej taką grubą igłą, jaką kiedyś cerowały babcie wełniane skarpety, raz przy razie wkładać do otworków. Czasem są to spalone resztki substancji smolistych w gazie, czasem rdza.Potem można jeszcze przejechać kilka razy szczotką drucianą. Często to pomaga. Warto też zajrzeć do dyszy głównej i ją też udrożnić. Czasem trzeba ją wymienić. Operacja dosyć prosta wymagany jest klucz chyba 10. Bo nic innego nie może się tam zepsuć czy zatkać. Powodzenia.PS. Zalanie bardzo możliwe, ale warto co kilka lat zaglądać "pod maskę" Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Listopada 2011 I pamiętać - lewy gwint ..... czy się mylę? :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 12 Listopada 2011 Myli się kto nic nie robi. Ale mnie się wydaje że jednak prawy. Lewe gwinty często występują tam, gdzie są elementy obracające się (najczęściej w prawo). Tu nic się nie obraca, więc takiej potrzeby raczej nie ma. [ Dodano: Nie 13 Lis, 2011 00:47 ]Coś więcej o piekarniku , a coś się doradzi .Tego samego dnia popełniłem chleb i się zarumienił (mógłby być ciemniejszy) ale wstydu nie było. Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 12 Listopada 2011 jkniepremier, ale w kwestii gazu mam wrażenie, że zawsze jest na SLD ale dysza nie tylko tam występuje, więc może standard AWS będzie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Listopada 2011 Nawet początkujący majster łatwo to odkryje, bo wystarczy ostrożnie pokręcić kluczem w kierunku PiS i anty PiS. I wychodzi w praniu. I myślę, że w tym temacie wyczerpaliśmy argumenty. Nie chce mi się teraz rozbebeszać piekarnika, bo i sprawa tego nie warta i pora późna. Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zielony Eden, przez mój cały pobyt na wysepce - 8 lat nie miałem przerwy w dostawie , grzmot i błysk pioruna słyszałem 2 razy, za to trzęsień Ziemi przeżyłem więcej jak burz w naszym KOCHANYM KRAJU przez 23 lata pobytu tam + wakacje i święta Pisałem przecież że dziwny kraj. Ale i burze to nie to co kiedyś.Dziś jak zawieje to dachy z chałup zabiera,klimat nam się zmienia i trąba powietrzna to już nie tylko nius z Ameryki. Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 13 Listopada 2011 A ja już drugi raz usiłuję zrobić buły i ciągle wychodzą białe jak kościotrup. Gdy próbuje dłużej trzymać w piekarniku, to się od spodu spalą a reszta jest biała. Taka opcja czarno-biała.Ja miałem wczoraj to samo !!! a mam piekarnik elektryczny... w 200 st po 20 min były nic a nic nie zarumienione... a że ja już w pracy byłem, to córa potrzymała jeszcze 20 min i Rano jak wróciłem to zjadłem dwie ze śmietaną niestety byly trochę twardawe i bardzo blade... :shock: ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 13 Listopada 2011 I czym to wytłumaczysz??Mąka w obu przypadkach inna, w międzyczasie upiekłem chleb i wyszedł rumiany i upieczony.Mnie, jak trzymałem dłużej w piecu, to się zrobiła gruba i twarda skóra ale blada jak na nieboszczyku. Może je trzeba jeszcze podwędzić dla nabrania koloru :grin: Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 13 Listopada 2011 jkniepremier, podwójnie ten sam proces przebiegł ....... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 13 Listopada 2011 Może bułeczki ustawić wyżej na ruszcie, aby się szybciej góra zarumieniła Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 13 Listopada 2011 Wszystkie prezentowane bułki piekę w piekarniku elektrycznym w ten sposób:Piekarnik nastawiam góra i dół nagrzewam na 200stopC, wyrośnięte bułki wstawiam na szklanej blaszce żaroodpornej (na wyposażeniu piekarnika) na środkowy poziom.W połowie pieczenia 10min odwracam blaszke(przód do tyłu) i obniżam o jeden poziom. Po 5 minutach przenosze blaszke na swoje poprzednie miejsce i kończe dopiekać.Nie używam do pieczenia blach orginalnych czarnych gdyż moim zdaniem absorbują więcej ciepła i przypiekają spody co uniemożliwia ewentualne pózniejsze dopieczenie góry chyba że z termoobiegiem którego nie używam.Foremeki do pieczenia chleba używam wyłącznie "srebrne" umieszczam na najniszym poziomie na kratce. Bułki pieke bardzo często i musze przyznać że chyba trzy razy miałem coś takiego że bułki nie chciały się zarumienić podejrzewam że wina mąki. Nie mam żadnych doświadczen z piekarnikiem na gaz a opisany sposób pieczenie nie jest żadną regułą,piekarnik piekarnikowi nie równy a i każdy ma swoje metody.Dobra rada to kombinuj chłopie kombinuj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 13 Listopada 2011 WszystkieJak już wcześniej pisałem mam zwykły piekarnik gazowy z jednym palnikiem dolnym, bez termoobiegów czy innych dupereli. Różne ciasta się pieką i jest ok. Upiekłem chleb w foremce i było ok. Skórka mogła być bardziej przyrumieniona, ale wstydu nie było. Buły piekłem na blasze stalowej, emaliowanej (cienkiej) na papierze natłuszczonym olejem.Nie jestem pewien do końca, czy uzyskana temperatura wskazywana przez termometr piekarnika to było 200* czy może mniej. Więcej nie dało się wycisnąć. Ciasta pieką się ładnie, ale w nieco niższej temperaturze. Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 17 Listopada 2011 Bułki-grahamki Składniki: mąka pszenna graham typ 1850 mąka pszenna typ 500 20g drożdży świeżych 300ml wody 10g soli Z drożdży,100ml wodyi mąki robie zaczyn do którego po wyrośnięciu dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, formuje bułki i pozostawiam do wyrośnięcia, piekę w temperaturze 200stopC na środkowym poziomie 20 minut. Oba rodzaje mąki daję do ciasta w stosunku 50/50. Bułki na fotkach są robione identycznie pierwsze robiłem okrągłe i po umieszczeniu w piekarniku mimo pieczenia 25minut nie chciały nabrać rumienców uprzedniu zwilżałem wodą Drugie wszystko robione identycznie z tym wyjątkiem że nawilżane były przed pieczeniem mlekiem,różnica widoczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-185485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Listopada 2011 Chcących upiec takie bułeczki zachęcam do skorzystania przepisu ze strony 7 powyższego tematu- bułki mleczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-186953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 26 Listopada 2011 Przepis jak wyżej. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-187364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.