Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mimo ze mam termo obieg to przy ciastach i pieczywie raczej go nie uzywam.

Proponuje abys w polowie pieczenia blache przekrecil i po problemie ...przynajmniej na jakis czas.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184630
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Piekarnik gazowy, bez żadnych bajerów. Ciasto piecze się normalnie.Koledze Zielony Eden proponuję wziąć taką grubszą igłę i udrożnić otworki w palnikach. Możliwe że w tej części gdzie jest nieprzypieczone, są nieco mniej drożne otworki w palnikach. To mi dało do myślenia. Będę musiał zrobić przegląd kuchni.

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184631
Udostępnij na innych stronach

szczeciniasty, a powinieneś, to bardzo ułatwia pieczenie. Temperatura rozłożona jest równomiernie w całej komorze piekarnika, sama nazwa mówi za siebie- TERMOOBIEG :)

Przy jego użyciu pieczenie skraca się, a dodatkowo jest dokładniejsze :) Wyroby ładniej wyrastają i zapiekają, przypiekają się równomiernie :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184632
Udostępnij na innych stronach

Uuuuuuu .... znaczy się dysze do czyszczenia lub wymiany , ewentualnie otworki w rureczce z dziurkami, z których to gaz wylatuje..... ? :)

Ps. Sorki, ale jestem przyzwyczajony do wszystkiego co elektryczne :)

U mnie na wysepce piekarnik gazowy to rzadkość :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184635
Udostępnij na innych stronach

Piekarnik gazowy, bez żadnych bajerów. Ciasto piecze się normalnie.Koledze Zielony Eden proponuję wziąć taką grubszą igłę i udrożnić otworki w palnikach. Możliwe że w tej części gdzie jest nieprzypieczone, są nieco mniej drożne otworki w palnikach.

Znaczy "zalałem" je ,może tak być .

Jak się piecze babkę ziemniaczaną to zawsze coś tam poleci z blachy tłuszczu.

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184636
Udostępnij na innych stronach

To moze masz przytkana jedna strone i poprostu mniej grzeje.Odpal go na sucho i zajrzyj czy plomienie po jednej i drugiej stronie sa tak samo wysokie??

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184637
Udostępnij na innych stronach

Zielony Eden, Babka ziemniaczana .... hmmmm.... i do tego szklana mleka !!!

Smaki dzieciństwa się przypominają :D .... i kawałki słoninki na górze ..... :thumbsup:

Kiedyś rodzice mogli uszczęśliwić dzieciaka chociażby taką babką ziemniaczaną ... dziś KFC, McDonalds, Pizza Hut już nawet nie wystarcza.... co się dzieje z Narodem, narybkiem naszym? :(

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184638
Udostępnij na innych stronach

Uuuuuuu .... znaczy się dysze do czyszczenia lub wymiany , ewentualnie otworki w rureczce z dziurkami, z których to gaz wylatuje..... ? :)

Ps. Sorki, ale jestem przyzwyczajony do wszystkiego co elektryczne :)

U mnie na wysepce piekarnik gazowy to rzadkość :)

Prąd ostatnimi czasy jest bardzo kapryśny i po gwałtownej zmianie pogody potrafi zniknąć na ładnych parę godzin,więc jest propan a w garażu agregat.

Dobrodziejstwo cywilizacji.

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184640
Udostępnij na innych stronach

Zielony Eden, przez mój cały pobyt na wysepce - 8 lat nie miałem przerwy w dostawie :), grzmot i błysk pioruna słyszałem 2 razy, za to trzęsień Ziemi przeżyłem więcej jak burz w naszym KOCHANYM KRAJU przez 23 lata pobytu tam + wakacje i święta :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184641
Udostępnij na innych stronach

W piekarnikach palniki zasłania taka specjalna blacha. Wyjmuje się dosyć łatwo. Wtedy gdy palniki są dostępne można je oczyścić. Najlepiej taką grubą igłą, jaką kiedyś cerowały babcie wełniane skarpety, raz przy razie wkładać do otworków. Czasem są to spalone resztki substancji smolistych w gazie, czasem rdza.Potem można jeszcze przejechać kilka razy szczotką drucianą. Często to pomaga. Warto też zajrzeć do dyszy głównej i ją też udrożnić. Czasem trzeba ją wymienić. Operacja dosyć prosta wymagany jest klucz chyba 10. Bo nic innego nie może się tam zepsuć czy zatkać. Powodzenia.

PS. Zalanie bardzo możliwe, ale warto co kilka lat zaglądać "pod maskę"

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184642
Udostępnij na innych stronach

I pamiętać - lewy gwint :) ..... czy się mylę? :shock:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184643
Udostępnij na innych stronach

Myli się kto nic nie robi. Ale mnie się wydaje że jednak prawy. Lewe gwinty często występują tam, gdzie są elementy obracające się (najczęściej w prawo). Tu nic się nie obraca, więc takiej potrzeby raczej nie ma.

 

[ Dodano: Nie 13 Lis, 2011 00:47 ]

Coś więcej o piekarniku , a coś się doradzi .

Tego samego dnia popełniłem chleb i się zarumienił (mógłby być ciemniejszy) ale wstydu nie było.

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184644
Udostępnij na innych stronach

jkniepremier, ale w kwestii gazu mam wrażenie, że zawsze jest na SLD :)

ale dysza nie tylko tam występuje, więc może standard AWS będzie :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184646
Udostępnij na innych stronach

Nawet początkujący majster łatwo to odkryje, bo wystarczy ostrożnie pokręcić kluczem w kierunku PiS i anty PiS. I wychodzi w praniu. I myślę, że w tym temacie wyczerpaliśmy argumenty. Nie chce mi się teraz rozbebeszać piekarnika, bo i sprawa tego nie warta i pora późna.

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184647
Udostępnij na innych stronach

Zielony Eden, przez mój cały pobyt na wysepce - 8 lat nie miałem przerwy w dostawie :), grzmot i błysk pioruna słyszałem 2 razy, za to trzęsień Ziemi przeżyłem więcej jak burz w naszym KOCHANYM KRAJU przez 23 lata pobytu tam + wakacje i święta :)

Pisałem przecież że dziwny kraj.

Ale i burze to nie to co kiedyś.Dziś jak zawieje to dachy z chałup zabiera,klimat nam się zmienia i trąba powietrzna to już nie tylko nius z Ameryki.

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184648
Udostępnij na innych stronach

A ja już drugi raz usiłuję zrobić buły i ciągle wychodzą białe jak kościotrup. Gdy próbuje dłużej trzymać w piekarniku, to się od spodu spalą a reszta jest biała. Taka opcja czarno-biała.

Ja miałem wczoraj to samo !!! a mam piekarnik elektryczny... w 200 st po 20 min były nic a nic nie zarumienione... a że ja już w pracy byłem, to córa potrzymała jeszcze 20 min i Rano jak wróciłem to zjadłem dwie ze śmietaną :) niestety byly trochę twardawe i bardzo blade... :shock: ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184651
Udostępnij na innych stronach

I czym to wytłumaczysz??

Mąka w obu przypadkach inna, w międzyczasie upiekłem chleb i wyszedł rumiany i upieczony.

Mnie, jak trzymałem dłużej w piecu, to się zrobiła gruba i twarda skóra ale blada jak na nieboszczyku. Może je trzeba jeszcze podwędzić dla nabrania koloru :grin:

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184652
Udostępnij na innych stronach

jkniepremier, podwójnie ten sam proces przebiegł .......

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184654
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie prezentowane bułki piekę w piekarniku elektrycznym w ten sposób:Piekarnik nastawiam góra i dół nagrzewam na 200stopC, wyrośnięte bułki wstawiam na szklanej blaszce żaroodpornej (na wyposażeniu piekarnika) na środkowy poziom.W połowie pieczenia 10min odwracam blaszke(przód do tyłu) i obniżam o jeden poziom. Po 5 minutach przenosze blaszke na swoje poprzednie miejsce i kończe dopiekać.Nie używam do pieczenia blach orginalnych czarnych gdyż moim zdaniem absorbują więcej ciepła i przypiekają spody co uniemożliwia ewentualne pózniejsze dopieczenie góry chyba że z termoobiegiem którego nie używam.Foremeki do pieczenia chleba używam wyłącznie "srebrne" umieszczam na najniszym poziomie na kratce. Bułki pieke bardzo często i musze przyznać że chyba trzy razy miałem coś takiego że bułki nie chciały się zarumienić podejrzewam że wina mąki. Nie mam żadnych doświadczen z piekarnikiem na gaz a opisany sposób pieczenie nie jest żadną regułą,piekarnik piekarnikowi nie równy a i każdy ma swoje metody.Dobra rada to kombinuj chłopie kombinuj.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184676
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie

Jak już wcześniej pisałem mam zwykły piekarnik gazowy z jednym palnikiem dolnym, bez termoobiegów czy innych dupereli. Różne ciasta się pieką i jest ok. Upiekłem chleb w foremce i było ok. Skórka mogła być bardziej przyrumieniona, ale wstydu nie było.

Buły piekłem na blasze stalowej, emaliowanej (cienkiej) na papierze natłuszczonym olejem.

Nie jestem pewien do końca, czy uzyskana temperatura wskazywana przez termometr piekarnika to było 200* czy może mniej. Więcej nie dało się wycisnąć. Ciasta pieką się ładnie, ale w nieco niższej temperaturze.

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-184687
Udostępnij na innych stronach

Bułki-grahamki

 

Składniki:

 

mąka pszenna graham typ 1850

mąka pszenna typ 500

20g drożdży świeżych

300ml wody

10g soli

Z drożdży,100ml wodyi mąki robie zaczyn do którego po wyrośnięciu dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, formuje bułki i pozostawiam do wyrośnięcia, piekę w temperaturze 200stopC na środkowym poziomie 20 minut. Oba rodzaje mąki daję do ciasta w stosunku 50/50. Bułki na fotkach są robione identycznie pierwsze robiłem okrągłe i po umieszczeniu w piekarniku mimo pieczenia 25minut nie chciały nabrać rumienców uprzedniu zwilżałem wodą Drugie wszystko robione identycznie z tym wyjątkiem że nawilżane były przed pieczeniem mlekiem,różnica widoczna.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/6/#findComment-185485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.