Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pomocnica na zajęcia taneczne a tato zrobił z makiem :thumbsup: :thumbsup: i bez maku :thumbsup:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-262528
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 4 tygodnie później...
Czyli z ciasta na bułki zrobiłeś chleb ? Ładny bochenek uformowałeś a to skórka mniam

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-271572
Udostępnij na innych stronach

No trochę zmieniłem przepis,

mleko-1 szklanka

drożdże- około 50g

mąka- do odpowiedniej gęstości

 

mąka pszenna 650 około 0,5 kg

mąka mieszanka do wypieku chleba około 0,5 kg

maślanka około 1,5 szklanki

woda do odpowiedniej gęstości

płatki owsiane- jedna garść

jeden potarty ziemniak

sól- trzy łyżeczki płaskie

Pieczenie w temp. 200*C około 25 min.

Skórka rzeczywiście super chrupiąca, smak rewelka :wink:

Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!!

 

Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-271685
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj zrobiłem na próbę bułkę pszenną typ wrocławska

po wyjęciu z piekarnika - kolorek troszkę za ciemny ale w smaku rewelacja - dziśpo śniadanku nie ma śladu po bułeczkach

 

Trzeba zaopatrzyć się w kamień na dno piekarnika - blaszka to jednak nie to

 

to jeszcze przepis na te bułeczki

 

Bułka wrocławska

 

300 g pszennej mąki (ja dałem chlebową 750-z młyna)

80 ml mleka

100-110 ml wody

7 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru

6 g soli (to ok. 1 łyżeczka nie pełna)

15 g oleju słonecznikowego (używam eko lub kujawskiego w szklanej butelce)

 

Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy sie roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego mleka) i odstawić na chwilę, by 'ruszyły'.

Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 15 minut,.

Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę i przełożyć do miski.

Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. [ja włożyłem do reklamówki]

Wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.

Na dno wsypać 1/2-1 szklankę kostek lodu [ewentualnie wstawić miseczkę z wodą].

Naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą[może być woda z cukrem - bułki wtedy bardziej nabierają koloru ] i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-284371
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trzeba zaopatrzyć się w kamień na dno piekarnika - blaszka to jednak nie to

Fajna ta twoja wrocławska napisz proszę gdzie zakupiłeś kamień gdzieś miałem link i zapodziałem :blush: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-286105
Udostępnij na innych stronach

U każdego kamieniarza kupisz i dotnie na wymiar co chcesz granit czy marmur ;)

Ja mam płytę grubości 2cm dociętą tak ze idealnie mieści sie w piekarniku oparta na jego oryginalnej kratce ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-286106
Udostępnij na innych stronach

U każdego kamieniarza kupisz i dotnie na wymiar co chcesz granit czy marmur

Gdzieś wyczytałem ,że to nie to są takie specjalne wkłady z dodatkiem szamotu i właśnie ten link zapodziałem a znalażłem go na forum o ile mnie pamięć nie myli ,a jak Ci się spisuje ,jaką masz? Jakie masz zdanie na ten temat?

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-286110
Udostępnij na innych stronach

Zadaniem kamienia jest kumulacja i równomiernie rozłożenie wysokiej temperatury ja mam granit i jest super. Szamot jest moim zdaniem zdecydowanie za kruchy i delikatny. Drugą kwestią jest konserwacja i czyszczenie jeśli idzie o granit czy marmur nie ma najmniejszego problemu a wyczyszczenie szamotu hmmm no cóż powodzenia życzę ;)

 

PS

Piekarnik rozgrzewam 30-40 min na maksa ale potem można go praktycznie wyłączyć bo płyta trzyma bardzo długo .

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-286112
Udostępnij na innych stronach

Polerowaną dociętą na wymiar ... wybrałem sobie kawałek z "resztek" których w każdym zakładzie sporo i chłopcy docieli na wymiar z dwóch stron. zapłaciłem 50pln ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-286129
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Od pewnego czasu piekę bułeczki zarówno te "starej daty" jak i maślane, ale wiadomo że bułka jest dobra jak jest świeża. Wiem że ciasto można mrozić, ale mam kilka pytań

po pierwsze czy zarówno te "starej daty" jak i maślane?

Na którym etapie mrozimy czy zaraz po wyrobieniu ciasta czy po uformowaniu bułek i po wyrośnięciu

Jak długo można przechowywać zamrożone ciasto

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-288141
Udostępnij na innych stronach

Na którym etapie mrozimy

ja pieczywo mrożę po upieczeniu i ostygnięciu :wink:

 

po odmrożeniu jest świeżutkie jak przed mrożeniem, co prawda mówię tu o chlebie ale myślę że bułki podobnie :rolleyes:

 

Ciężko mi w moich warunkach było by mrożenie ciasta surowego a tym bardziej wyrośniętego. Zbyt mało mam miejsca w zamrażalce i nie wiada co by z tych wyrośniętych bułek zostało.

 

Surowe mrożę jedynie ciasto na pizze żeby za każdym razem się nie brudzić przy klejeniu :grin: .

 

Ciasto takie kulki około 300-400g potrzebują jakieś 5h na odmrożenie i wyrośnięcie.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-288148
Udostępnij na innych stronach

Na którym etapie mrozimy czy zaraz po wyrobieniu ciasta czy po uformowaniu bułek i po wyrośnięciu

Jak długo można przechowywać zamrożone ciasto

Sa dwa sposoby mrozenia bulek. Pierwszy to zaraz po zrobieniu ich(uformowaniu) a przed ponownym rosnieciu mrozisz.moze byc w zamrazarce 2-3 miesiace, po wyjeciu, ukladasz je na blaszce do pieczenia. Odmroza sie i urosna. Wtedy gotowe sa do pieca.

Drugi sposob, to po wstepnym upieczeniu( nie do konca jakby upieczone, tylko ze nie sa surowe i bardzo blade).

Bulki takie moga byc w zamrazalniku 4-5 miesiecy. po wyjeciu mozesz nawet od razu wstawic do pieca, tylko musisz byc pewny ,przed wyjeciem, czy sa w srodku na pewno rozmrozone( czasem bulka z gory wyglada pieknie podpieczona, a w srodku nadal zamrozona).Lub po porstu odmrnozic ja i dopiero dopiekac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-288191
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Słuchajcie, zrobiłam przed chwilą bułeczki, bajera, wyszedł jednak jeden minus. Sama doszłam już do tego, że są bardziej płaskie bo za miękkie ciasto było, ale dlaczego skórka taka twarda? Posmarowałam je wodą delikatnie przed pieczeniem i nic to nie dało....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301260
Udostępnij na innych stronach

izetta, jaki masz piekarnik i jaka temp. utrzymywalas. To ma wplyw na skorke na pieczywie. Staraj sie nastepnym razem podniesc o 5-10 stopni temp. i jesli piekarnik jest gazowu, daj na dno kilka kostek lodu, a jesli elektryczny to po upieczeniu zaraz wyjmij bulki nie pozostawiaj aby nawet odrobine wystygly w nim.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301264
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, zrobiłam przed chwilą bułeczki, bajera, wyszedł jednak jeden minus. Sama doszłam już do tego, że są bardziej płaskie bo za miękkie ciasto było, ale dlaczego skórka taka twarda? Posmarowałam je wodą delikatnie przed pieczeniem i nic to nie dało....

I posmarować po upieczeniu wodą też można, nie zaszkodzi a co do twardej skórki to myślę że za wysoka temp pieczenia, na przyszłość proponuję obniżyć do ok 180C i do ciasta dodać trochę cukru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301271
Udostępnij na innych stronach

Po co to smarowanie?

Toż to stary sposób naszych mam babć dla dodania koloru po pieczeniu a przed aby ciasto nie było zbyt suche to samo się robi z chlebem,tutaj najbardziej prawdopodobne jest to co pisze tier 180c chociaż nie znamy temperatury a co do cukru :question: nie mam pojęcia ,zaparowanie przez kostki lodu jak pisze ANNAM daje efekty no i w elektrycznym piekarniku też można robię to przy pieczeniu chlebka,pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301277
Udostępnij na innych stronach

co do twardej skórki to myślę że za wysoka temp pieczenia

akurat obniżenie temperatury powoduje wysuszanie "skórki".... 180 stopni to za mało na drożdżówki a co dopiero na bułki....

jeśli chodzi o smarowanie to smaruje się chleb a nie bułki... a robi się to właśnie aby skórka była chrupiąca, lśniąca i zapobiega dużym pęknięciom chleba :cool: - oczywiście można ten proces pominąć ale tylko w przypadku dobrego systemu zaparowania pieca - wtedy szwila sama załatwi sprawę :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301280
Udostępnij na innych stronach

Kolejny raz jak będę robić to zmniejszę temperaturę. tutaj miałam 200oC, i nie będę smarować, włożę za to półmisek z wodą tak, jak robię to, gdy piekę chleb. Piec mam elektryczny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301308
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w Bieszczadach taki piekarnik w którym jest jedna stała temperatura, nie wiem jaka myślę koło 180 stopni i tam mi bułki wychodzą fatalne, właśnie twarde.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/11/#findComment-301342
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.