mirek15 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Października 2011 Dziśiejszy chleb zrobiłem ze składników i metodą taką jak powyżej na str 6 "jak postępuje z zakwasem i robie na nim ciasto" z tą różnicą że oprócz zakwasu ciasto zrobiłem z mąki pszennej typ 650 i dałem na wierzch posypke. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Października 2011 I co tu więcej trzeba... no może jakaś '' popitka'' :wink: Moje gratulacje za tak ładne wyroby i super wypieki :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 23 Października 2011 I co tu więcej trzeba... Na pewno świeże masełko albo smalczyk . mirek15 :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Października 2011 Ten chleb robiłem troszke inaczej od zwyczajowego, ze wszystkich składników zrobiłem odrazu ciasto(uprzednio robiłem zaczyn) odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto jeszcze raz przerobiłem,uformowałem bochenek i jak wyrósł do piekarnika nagrzanego do 200stopC na około 30-35 minut. Przed i po upieczeniu zwilżyć wodą. Wyszedł nie gorszy a nawet lepszy od robionych na zaczynie. Składniki na bochenek chleba 250ml-wody 18g - drożdży 8g - soli mąka pszenna ( jeden zrobiony z mąki typ650 drugi typ550) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 29 Października 2011 Dla kogo lepszy, to lepszy, dla mnie pieczenie wypieku tą metoda, chleba w smaku niestety nie przypomina. Zwykła bułka w dużym okrągłym formacie, z prawdziwym naturalnym chlebem nie mająca smakowo nic a nic wspólnego niestety, natomiast jako piękna duża bułka, na pewno super, hiper. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 29 Października 2011 Witam ! mirek15 wypiek mniam mniam :clap: sverige2 wklej ten doskonały chleb który pieczesz... Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 29 Października 2011 Nie różni się niczym od pięknych chlebów innych kolegów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Października 2011 sverige2 wklej ten doskonały chleb który pieczesz Ja również skromnie i z pokorą co do wiedzy Kolegi sverige2 o zakwasach, któryś już raz prosze o przepis i pokaz na fotkach swoich umiejętności. Szczególnie interesuje mnie przepis na chleb na zdrowym domowym zakwasie o którym Kolega tak dużo pisał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Października 2011 Już przecież podawałem kiedy i jak nastawiam zaczyn. Następnie też dokładnie tak samo jak wielu kolegów wielokrotnie podaje i postępuje przy pieczeniu, naturalnego domowego chleba, czasy pieczenia ogólnie znane, dokładnie tak jak piekły nasze babki i prababki, więc nie ma sensu powtarzać schematów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Listopada 2011 Bułki z mąki pszennej typ650, chleb pszenno-żytni 50/50 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Listopada 2011 Są naprawdę piękne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Listopada 2011 Kolego sebiastan Na stronie5 tego tematu przedstawiam fotorelacje jak robie chleb pszenny na zaczynie z drożdży. Dwa posty poniżej tej fotorelacji podaje składniki i dodatkowo opisuje sposób wykonania- krok po kroku.W podanych składnikach jest błąd 100ml wody, a winno być 1000ml-1litr za co przepraszam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Listopada 2011 :thumbsup: :thumbsup: Zrobiłem te bułki wczoraj po cmentarzy i dzisiaj też polecam nie zdecydowanym, bo warto :thumbsup: :thumbsup: :idea: Przypomniał mi się smak z prywatnej piekarni na poznańskiej Wildzie gdzie się wychowałem :shock: A było to tak nie dawno :rolleyes: :rolleyes: Co my teraz jemy :question: :question: :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 3 Listopada 2011 Co my teraz jemyteraz jemy gumę, ja nie wiem te sklepowe bułki to się żuje a nie gryzie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Listopada 2011 Więc i ja dziś zrobiłem bułeczki. Użyłem mąki pszennej jasnej typ 750 chlebowa. Wyszły super i już ciepłe zaczęły znikać... Super przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 5 Listopada 2011 Kolejny raz zrobiłem te bułeczki, choć sam bardziej preferuję chleb pszenno-żytni na zakwasie, wnuczka woli bułeczki... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 6 Listopada 2011 Kolejny raz zrobiłem te bułeczki, Pięknie dopracowane- widać włożone serce,potrafią się za to odwdzięczyć ciesząc wzrok i kubki smakowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 6 Listopada 2011 Korzystając z przepisu na blogu Moje wypieki w temacie Słodkie drożdżówki z makiem upiekłem takie oto drożdżówki. następnym razem lepiej dopracuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 6 Listopada 2011 Korzystając z przepisu na blogu Moje wypieki w temacie Słodkie drożdżówki z makiem upiekłem takie oto drożdżówki. Mirku :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 6 Listopada 2011 Mirku znając przepisy dorotus myślę że są pyszne :clap: jeżeli coś jeszcze robiłeś z jej blogu to podziel się opinią, ja nieraz korzystam z jej rad i przepisów i uważam że są wspaniałe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 6 Listopada 2011 O ja ile na tym blogu przepisów na brownie, po niedzieli zacznę robić, bo ja kocham czekoladę.A drożdżóweczki bardzo apetyczne, ale to chyba nie w tym temacie powinny być. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkniepremier Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 12 Listopada 2011 A ja już drugi raz usiłuję zrobić buły i ciągle wychodzą białe jak kościotrup. Gdy próbuje dłużej trzymać w piekarniku, to się od spodu spalą a reszta jest biała. Taka opcja czarno-biała. Smak rewelka. Cytuj To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,Czy jest mądry - po pytaniach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 12 Listopada 2011 Coś więcej o piekarniku , a coś się doradzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Eden Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 12 Listopada 2011 Co jest nie tak z piekarnikiem,od pewnego czasu prawa strona i tył blachy jest bardziej przypieczony .Piekę co sobotę i tak nie było,teraz jakoś się zbiesił. Może to już końcóweczka i trzeba wymienić ? Cytuj Andreas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zielony Eden, Wnioskuję, że bez termoobiegu? Może grzałka się kończy? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.