Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziśiejszy chleb zrobiłem ze składników i metodą taką jak powyżej na str 6 "jak postępuje z zakwasem i robie na nim ciasto" z tą różnicą że oprócz zakwasu ciasto zrobiłem z mąki pszennej typ 650 i dałem na wierzch posypke.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181165
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

I co tu więcej trzeba... no może jakaś '' popitka'' :wink:

Moje gratulacje za tak ładne wyroby i super wypieki :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181182
Udostępnij na innych stronach

I co tu więcej trzeba...

 

Na pewno świeże masełko albo smalczyk . mirek15 :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-181190
Udostępnij na innych stronach

Ten chleb robiłem troszke inaczej od zwyczajowego, ze wszystkich składników zrobiłem odrazu ciasto(uprzednio robiłem zaczyn) odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto jeszcze raz przerobiłem,uformowałem bochenek i jak wyrósł do piekarnika nagrzanego do 200stopC na około 30-35 minut. Przed i po upieczeniu zwilżyć wodą. Wyszedł nie gorszy a nawet lepszy od robionych na zaczynie.

 

Składniki na bochenek chleba

 

250ml-wody

18g - drożdży

8g - soli

mąka pszenna ( jeden zrobiony z mąki typ650 drugi typ550)

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182231
Udostępnij na innych stronach

Dla kogo lepszy, to lepszy, dla mnie pieczenie wypieku tą metoda, chleba w smaku niestety nie przypomina. Zwykła bułka w dużym okrągłym formacie, z prawdziwym naturalnym chlebem nie mająca smakowo nic a nic wspólnego niestety, natomiast jako piękna duża bułka, na pewno super, hiper.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182232
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

mirek15 wypiek mniam mniam :clap:

 

 

sverige2 wklej ten doskonały chleb który pieczesz...

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182233
Udostępnij na innych stronach

sverige2 wklej ten doskonały chleb który pieczesz

Ja również skromnie i z pokorą co do wiedzy Kolegi sverige2 o zakwasach, któryś już raz prosze o przepis i pokaz na fotkach swoich umiejętności. Szczególnie interesuje mnie przepis na chleb na zdrowym domowym zakwasie o którym Kolega tak dużo pisał.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182247
Udostępnij na innych stronach

Już przecież podawałem kiedy i jak nastawiam zaczyn. Następnie też dokładnie tak samo jak wielu kolegów wielokrotnie podaje i postępuje przy pieczeniu, naturalnego domowego chleba, czasy pieczenia ogólnie znane, dokładnie tak jak piekły nasze babki i prababki, więc nie ma sensu powtarzać schematów.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182251
Udostępnij na innych stronach

Kolego sebiastan

 

Na stronie5 tego tematu przedstawiam fotorelacje jak robie chleb pszenny na zaczynie z drożdży. Dwa posty poniżej tej fotorelacji podaje składniki i dodatkowo opisuje sposób wykonania- krok po kroku.W podanych składnikach jest błąd 100ml wody, a winno być 1000ml-1litr za co przepraszam.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182706
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :thumbsup: Zrobiłem te bułki wczoraj po cmentarzy i dzisiaj też polecam nie zdecydowanym, bo warto :thumbsup: :thumbsup:

:idea: Przypomniał mi się smak z prywatnej piekarni na poznańskiej Wildzie gdzie się wychowałem :shock: A było to tak nie dawno

:rolleyes: :rolleyes: Co my teraz jemy :question: :question: :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182887
Udostępnij na innych stronach

Co my teraz jemy

teraz jemy gumę, ja nie wiem te sklepowe bułki to się żuje a nie gryzie.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-182971
Udostępnij na innych stronach

Kolejny raz zrobiłem te bułeczki, choć sam bardziej preferuję chleb pszenno-żytni na zakwasie, wnuczka woli bułeczki...

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183393
Udostępnij na innych stronach

Kolejny raz zrobiłem te bułeczki,

Pięknie dopracowane- widać włożone serce,potrafią się za to odwdzięczyć ciesząc wzrok i kubki smakowe.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183511
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z przepisu na blogu Moje wypieki w temacie Słodkie drożdżówki z makiem upiekłem takie oto drożdżówki.

 

następnym razem lepiej dopracuje.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183520
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z przepisu na blogu Moje wypieki w temacie Słodkie drożdżówki z makiem upiekłem takie oto drożdżówki.

Mirku :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183565
Udostępnij na innych stronach

Mirku znając przepisy dorotus myślę że są pyszne :clap: jeżeli coś jeszcze robiłeś z jej blogu to podziel się opinią, ja nieraz korzystam z jej rad i przepisów i uważam że są wspaniałe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183569
Udostępnij na innych stronach

O ja ile na tym blogu przepisów na brownie, po niedzieli zacznę robić, bo ja kocham czekoladę.

A drożdżóweczki bardzo apetyczne, ale to chyba nie w tym temacie powinny być.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-183633
Udostępnij na innych stronach

A ja już drugi raz usiłuję zrobić buły i ciągle wychodzą białe jak kościotrup. Gdy próbuje dłużej trzymać w piekarniku, to się od spodu spalą a reszta jest biała. Taka opcja czarno-biała. Smak rewelka.

To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach,

Czy jest mądry - po pytaniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184626
Udostępnij na innych stronach

Co jest nie tak z piekarnikiem,od pewnego czasu prawa strona i tył blachy jest bardziej przypieczony .Piekę co sobotę i tak nie było,teraz jakoś się zbiesił.

Może to już końcóweczka i trzeba wymienić ?

Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184628
Udostępnij na innych stronach

Zielony Eden, Wnioskuję, że bez termoobiegu? Może grzałka się kończy?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/5/#findComment-184629
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.