świadziu Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Września 2011 Pierwsze swoje wędzonki dzięki Waszym porada zrobiłem i wyszło moim zdaniem bardzo dobrze – mogę je porównać jedynie do wędlin które kupowałem w sklepie Teraz myślę o zrobieniu swoich pierwszych kiełbas: wiejskiej ( wiem że na forum wiejska z galaretką jest uważana błąd w fachu ale mi taka smakuje – może dlatego że tylko z taką miałem doczynienia ), kabanosu oraz jakiejś chudej i tutaj pojawia się dość duży problem bo nie wiem jak się za to zabrać Czytałem poradnik Dziadka i chyba większość artykułów na stronie głównej lecz mam bardzo duży mętlik i nie wiem jak się za to zabrać.Proszę o jakieś sprawdzone przepisy na powyższe kiełbasy z opisaniem krok po kroku jak to mam zrobić aby było zjadliwe a nie wylądowało w koszu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam ! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Września 2011 Kolego jeśli jesteś zainteresowany przepisem na Kabanosy to proszę bardzo. Mam nadzieje że jest dość czytelnie opracowany.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188&start=0 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-176998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Września 2011 Halusia, naprawdę szczerze bardzo dziękuję !! Ale mam kilka pytań jak to laik zaczynający zabawę z kiełbasami: Kabanosy wieprzowe Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg Wieprzowina II - tutaj nie rozumiem "okrawki z szynek" i okrawki z łopatki ? Czy mam kupić 1,5 kg łopatki i 2 kg podgarla ? Ja będę robił zakupy w masarni więc niechciał bym tłumaczyć przez dwie godziny co chcę kupić i tylko Cię cytując - przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg Peklujsze na sucho ? Mam tylko natrzeć mięso taką ilością soli, czy może przez te dwa dni jakoś je obracać tak jak w solance ? - dodane przed rozdrobnieniem : - pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg - gałka muszkatołowa - 0,5g/kg - kminek - 0,7g/kg - czosnek - 2,0g/kg Rozumiem że mięso mam posypać tymi przyprawami i do lodówki Mięso peklowane 48 godz.. Mięso kl I mielone na sitku 10 mm Mięso kl II mielona na sitku 6mm Nadziewanie w jelita baranie dosyć ściśle - osadzanie ok 12 godz. w temp. 2-8 st.C - osuszanie w temp do 60 st. - wędzenie w temp. 45-70 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok 1-1,5 godz - pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min - schłodzenie na powietrzu Czytałem o dużo o jelitach baranich więc jeśli się nie myle ( a może napisze o innych przez przypadek ) to mam je zamoczyć na 20 minut w temperaturze 30 stopni a potem wewnątrz przelać je wodą ? Za bardzo sobie tego nie wyobrażam jak zrobić to przemywanie wewnątrz jelita o długości 20 metrów Czy jeszcze czegoś brakuje ? Pozdrawiam Świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2011 Proponuję kiełbasę Pradziada jest w dziale kiełbasy , prosta i bardzo dobra znika bardzo szybko . Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2011 Proponuję kiełbasę Pradziada jest w dziale kiełbasy Hmm a mogę prosić o link ???? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2011 http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejhttp://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1435&page=2&Itemid=4 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2011 Wieprzowina II - tutaj nie rozumiem "okrawki z szynek" i okrawki z łopatki ?Czy mam kupić 1,5 kg łopatki i 2 kg podgarla ?Ja będę robił zakupy w masarni więc niechciał bym tłumaczyć przez dwie godziny co chcę kupić i tylko Cię cytując Kolego świadziu... ja napiszę dokładnie jak robię czyli...Szynki i łopatki nigdy nie kupuje co do dkg ale po obróbce muszę mieć tyle ile pisze w przepisie.Peklujsze na sucho ?Mam tylko natrzeć mięso taką ilością soli, czy może przez te dwa dni jakoś je obracać tak jak w solance ? - Każdy gatunek mięsa peklujesz osobno- Zapeklowane mięso wstawiasz do lodówki i nic nie robisz ( ja wkładam do pojemnika i szczelnie zamykam )- czosnek - 2,0g/kg - 2.0g czosnku na 1 kg mięsa czyli w przypadku 5 kg mięsa musisz użyć 10g czosnku.Rozumiem że mięso mam posypać tymi przyprawami i do lodówki ..Zle rozumiesz...w przypadku Kabanosów postępuj takWszystkie przyprawy świeżo mielone, dodane do farszu wg. wagi poszczególnych klas mięsa po zapeklowaniu ale przed rozdrobnieniem.Rozdrobnienie po uprzednim schłodzeniu w zamrażarce ( szczególnie II wp.)Po rozdrobnieniu również schłodzenie i delikatne wymieszanie I z II ( najlepiej jakąś drewnianą łopatką - nie wyrabiać!! bo puści klej )Czytałem o dużo o jelitach baranich więc jeśli się nie myle ( a może napisze o innych przez przypadek ) to mam je zamoczyć na 20 minut w temperaturze 30 stopni a potem wewnątrz przelać je wodą ? Za bardzo sobie tego nie wyobrażam jak zrobić to przemywanie wewnątrz jelita o długości 20 metrów Nikt Ci nie każe przepłukiwać 20 m jelit w całości... przecież możesz je pociąć na mniejsze odcinki :wink: Powodzenia ... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2011 http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowejhttp://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1435&page=2&Itemid=4 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Września 2011 DZIADEK, ja pytałem o link , bo pradziadka na forum chyba nie mamy Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Września 2011 kiełbasa pradziada http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=8627#8627 a najlepiej zacząć od kiełbasy chłopskiej wg SZCZEPAN'a. Naprawdę mocno trzeba by się starać aby się nie udała. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Września 2011 frapio, dziękuję Ci bardzo . O to mi chodziło Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Września 2011 kabanosy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6084-jak-zrobi%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-od-podstaw/#findComment-177066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.