pis67 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Marca 2012 AZOTAN POTASU. Skąd u Ciebie azotyn sodu? Azotan potasowy - też używam, obecnie łby świńskie i inne serca na salceson pływają w roztworze solnym z dodatkiem saletry, a ten azotyn sodu, o którym pisze Maxell, to może i nie najlepszy dodatek do peklowania. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-205884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Marca 2012 AZOTAN POTASU. Skąd u Ciebie azotyn sodu? Azotan potasowy - też używam, obecnie łby świńskie i inne serca na salceson pływają w roztworze solnym z dodatkiem saletry, a ten azotyn sodu, o którym pisze Maxell, to może i nie najlepszy dodatek do peklowania. Właśnie coś mi nie pasowało bo odkąd pamiętam to do peklowania stosowało się saletrę potasową a nie sodową. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-205890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Października 2012 Zostałem zmuszony do produkcji samodzielnej peklosoli, na lokalnym rynku nie do zakupienia, była w sklepach polskich jakiś czas temu w małych paczuszkach firmy... a jakiejs tam :grin: :shock:. Zniknęła, Miro, w swoim internetowym sklepie pisze, że nie wysyła za granicę, jakos w kraju nie mam mobilnych co by to zakupili i wysłali, więc sam wyrabiam. Do nabycia w sklepach zaopatrzenia dla rzeźników jest produkt o nazwie KURITKWIK, zawartość 12,5% sodium nitrite, więc mieszam 100 gram z dwoma kilogramami soli. Wybarwienie po peklowaniu super.Znajomy rzeźnik z Willungi, malowniczej wioski obok mego miejsca bytowania, miesza w proporcji 3 kg KURITKWIK na 50 kg soli. Normy, australijskie dopuszczaja nieco zwiększona zawartość niż 0,6% nitrytu.Nie wiem jaki ma to wpływ na nasze zdrowie, w/w kolega rzeźnik twierdzi, że jada swoje wyroby od lat i serce ma jak dzwon :grin: Pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-243216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brys Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Października 2012 Pogadaj z ANNAM, ona wie jak w AU sobie radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-243227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Października 2012 Podobny temat- Azotynhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7627 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-243247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolux Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lutego 2022 Mieszkam w Usa i kupiłem coś takiego Curing Salt jest to do peklowania mięsa skład taki: salt 93,75%, sodium nitrite 6,25% i posiada jeszcze barwnik żeby nie pomylić z normalną solą, jest to kolor różowy.Max: 2,5 g na 1 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Lutego 2022 (edytowane) Skład peklosoli w Polsce :SKŁAD PEKLOSOLI Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki, … czyli od 5g-6 g NaNo2 w kilogramie fabrycznej peklosoli .Wg. Twojego składu , który podajesz to azotynu jest 62,5 g czystego NaNo2 w amerykańskim wyrobie , uważam , ze dawka 2,5g Curing Salt + np.17 g czystej soli / kg mięsa będzie akurat do peklowania . proponuję bys jeszcze zapytał kolegę Redzed o tę sól , na peweno Ci pomoże . Edytowane 27 Lutego 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2022 Mieszkam w Usa i kupiłem coś takiego Curing Salt jest to do peklowania mięsa skład taki: salt 93,75%, sodium nitrite 6,25% i posiada jeszcze barwnik żeby nie pomylić z normalną solą, jest to kolor różowy.Max: 2,5 g na 1 kg mięsa. Myślę, że interesuje Cię to co tutaj napisał StefanS w innym temacie:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/?p=692530 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.