Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

AZOTAN POTASU. Skąd u Ciebie azotyn sodu?

Azotan potasowy - też używam, obecnie łby świńskie i inne serca na salceson pływają w roztworze solnym z dodatkiem saletry, a ten azotyn sodu, o którym pisze Maxell, to może i nie najlepszy dodatek do peklowania. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-205884
Udostępnij na innych stronach

AZOTAN POTASU. Skąd u Ciebie azotyn sodu?

Azotan potasowy - też używam, obecnie łby świńskie i inne serca na salceson pływają w roztworze solnym z dodatkiem saletry, a ten azotyn sodu, o którym pisze Maxell, to może i nie najlepszy dodatek do peklowania. :cool:

Właśnie coś mi nie pasowało bo odkąd pamiętam to do peklowania stosowało się saletrę potasową a nie sodową.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-205890
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Zostałem zmuszony do produkcji samodzielnej peklosoli, na lokalnym rynku nie do zakupienia, była w sklepach polskich jakiś czas temu w małych paczuszkach firmy... a jakiejs tam :grin: :shock:.

 

Zniknęła, Miro, w swoim internetowym sklepie pisze, że nie wysyła za granicę, jakos w kraju nie mam mobilnych co by to zakupili i wysłali, więc sam wyrabiam.

 

Do nabycia w sklepach zaopatrzenia dla rzeźników jest produkt o nazwie KURITKWIK, zawartość 12,5% sodium nitrite, więc mieszam 100 gram z dwoma kilogramami soli.

Wybarwienie po peklowaniu super.

Znajomy rzeźnik z Willungi, malowniczej wioski obok mego miejsca bytowania, miesza w proporcji 3 kg KURITKWIK na 50 kg soli. Normy, australijskie dopuszczaja nieco zwiększona zawartość niż 0,6% nitrytu.

Nie wiem jaki ma to wpływ na nasze zdrowie, w/w kolega rzeźnik twierdzi, że jada swoje wyroby od lat i serce ma jak dzwon :grin:

 

Pozdrawiam słonecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-243216
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-243247
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Mieszkam w Usa i kupiłem coś takiego Curing Salt jest to do peklowania mięsa skład taki: salt 93,75%, sodium nitrite 6,25% i posiada jeszcze barwnik żeby nie pomylić z normalną solą, jest to kolor różowy.

Max: 2,5 g na 1 kg mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754259
Udostępnij na innych stronach

Skład peklosoli w Polsce :SKŁAD PEKLOSOLI Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki, … czyli od 5g-6 g NaNo2 w kilogramie  fabrycznej peklosoli .Wg. Twojego składu , który podajesz to azotynu jest 62,5 g czystego NaNo2 w amerykańskim wyrobie , uważam , ze dawka 2,5g   Curing Salt + np.17 g czystej  soli / kg mięsa będzie akurat do peklowania . proponuję bys jeszcze  zapytał kolegę Redzed  o tę sól , na peweno Ci pomoże . 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754269
Udostępnij na innych stronach

Mieszkam w Usa i kupiłem coś takiego Curing Salt jest to do peklowania mięsa skład taki: salt 93,75%, sodium nitrite 6,25% i posiada jeszcze barwnik żeby nie pomylić z normalną solą, jest to kolor różowy.

Max: 2,5 g na 1 kg mięsa.

 

Myślę, że interesuje Cię to co tutaj napisał StefanS w innym temacie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17871-chorizo-andaluz/?p=692530

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6108-jak-zrobi%C4%87-samemu-peklos%C3%B3l/page/2/#findComment-754311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.