Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem ostatnio mięso na targu - szynki i schaby do wędzenia

po przekrojeniu surowego schabu, skądinąd bardzo ładnego ;) , zauważyłem że ma taką tęczową świecącą powierzchnię, czy wie ktoś co jest tego przyczyną?

pozdrawiam wszystkich

QBA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/
Udostępnij na innych stronach

Taka jet juz "uroda" schabu. Mięso mogło nie byc najświeższe, ale to nie przeszkadza.

Więcej dowiesz się czytając arty zamieszczone w katalogu Wszystko o mięsie na stronie głównej. jest tam także informacja o tzw. iecącym miesie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-8820
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17104
Udostępnij na innych stronach

witajcie

to swiecace miesko wystepuje w szczegolnosci na schabie i szynce i powstaje

przez udzial miedzy innymi drobnoustroji zupelnie nieszkodliwych dla zdrowia

ktore wystepuja w szczegolnosci z tz. "miesem rybim",czyli miesie o innym

ph.mieso czasem takie powstaje na skutek zlego wychlodzenia lub zaparzenia

w trakcie uboju.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17138
Udostępnij na innych stronach

Marku tak mi się wydaje że chyba w Twoim poście powstało małe przejęzyczenie chodzi o mięso z ryb morskich na którym najszybciej rozwija się ten szczep bakterii aczkolwiek może on się również rozwinąć na mięsie ze zwierząt .Ogólnie to może być jedna z przyczyn świecenia mięsa http://www.biology.pl/bakterie_sw//bakterie_sz.html

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17141
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, chyba nie. Nazwę mięsa tzw. rybiego, ma w niektórych rejonach mięso obarczone wadami o których wspomina Marek z Bielska. U nas także tak je nazywają.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17142
Udostępnij na innych stronach

Nazwę mięsa tzw. rybiego, ma w niektórych rejonach mięso obarczone wadami o których wspomina Marek z Bielska. U nas także tak je nazywają.

W ubojni, w której dokonuje zakupów mięsa, nazywa się "mięsem zaparzonym".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17145
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, w większych naszych ubojniach także okresla sie takie mięso jako zaparzone.

Tęczowe zabarwienie mięsa nie oznacza także, iż nie zostało ono nastrzykniete "dodatkami specjalnymi" przed sprzedażą, szczególnie w okresie letnim.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17146
Udostępnij na innych stronach

W tej sprawie prawdopodobnie nie chodzi o szczep bakterii który rozwija się na śniętych rybach morskich- mięsie z ryb a nie na rybim mięsie potocznej nazwie zaparzonych mięśni zwierząt, na Wybrzeżu też ta nazwa była potocznie używana. Cytat -,,Świeciła kość z resztkami mięsa'' tak samo z żeberkami było a więc nie może być mowy o zaparzonych mięśniach i raczej związane jest to z żywieniem jak stwierdza lekarz -,,albo świnia była karmiona paszą z dużą ilością dodatków wapniowo-fosforanowych '' Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17148
Udostępnij na innych stronach

witam

odpowiedzialem otello-wi na jego zapytanie.potocznie tak sie to okreslalo

nawet przy klasyfikacji miesa,eliminujac mieso z prod konserw do np.kielbas

w zakladzie jeszcze jak pracowalem.

 

napisalem:

to swiecace miesko wystepuje w szczegolnosci na schabie i szynce i powstaje

przez udzial miedzy innymi drobnoustroji zupelnie nieszkodliwych dla zdrowia

ktore wystepuja w szczegolnosci z tz. "miesem rybim",czyli miesie o innym

ph.

 

przeciez nie mamy tutaj mowy o miesie z ryb tylko z okresleniem ,ktore ujalem

w cudzy slowie z zaznaczeniem o innym ph.

 

takze otello-wi udzielilem odpowiedzi na zapytanie ,a reszte zostawiam

bez komentarza nie wnikajac juz w mieso rybie:-)

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17170
Udostępnij na innych stronach

Panie Marku wszystko jest w porządku całe zamieszanie wynikło z tego że pisząc każdy z nas miał na myśli inny temat .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17175
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się ze świecącym mięsem ? jeśli tak bardzo proszę o zdjęcie .

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17184
Udostępnij na innych stronach

Dalszy ciąg tematy z lokalnego forum kończący temat. Bez komentarza .

Autor: Ozyrys9 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)

Data: 07-09-07 16:40

 

He He He !!!

Już się dowiedziałem, bo to samo napisałem do Sokołowa i nie uwierzycie zadzwonili do mnie z wytłumaczeniem.

To bakterie z ryb (w tym sklepie obok mięsa są też ryby) które w sprzyjających warunkach szybko się namnażają i faktycznie świecą .Jak oceniał to ten człowiek co dzwonił mogły być zanieczyszczone krajalnice, noże, wagi lub ręce (nie myją) pracowników.

Ten szczep bakterii nie jest szkodliwy, ale faktycznie nie robi najlepszego wrażenia, tak więc

LUUUDZIEEE BĘDĘĘĘĘĘĘ ŻYYYYYYYŁŁŁŁŁŁŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Życzę i Wam SMACZNEGO !!!!!

---------------------------------------------------------------------------------------

Suuupeeerrrrr że będziesz żył!!!! Ale będzie ciekawie jak Ty zaczniesz

świecić :)poooozzzzdów

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17274
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-192139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.