otello Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2007 kupiłem ostatnio mięso na targu - szynki i schaby do wędzeniapo przekrojeniu surowego schabu, skądinąd bardzo ładnego , zauważyłem że ma taką tęczową świecącą powierzchnię, czy wie ktoś co jest tego przyczyną?pozdrawiam wszystkich Cytuj QBA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2007 Taka jet juz "uroda" schabu. Mięso mogło nie byc najświeższe, ale to nie przeszkadza.Więcej dowiesz się czytając arty zamieszczone w katalogu Wszystko o mięsie na stronie głównej. jest tam także informacja o tzw. iecącym miesie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-8820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2007 Mięsa też świecą http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35820,2943491.htmlhttp://www.lists.most.org.pl/pipermail/eko-news/2006-August/000123.htmlhttp://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3115194.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Września 2007 witajcieto swiecace miesko wystepuje w szczegolnosci na schabie i szynce i powstajeprzez udzial miedzy innymi drobnoustroji zupelnie nieszkodliwych dla zdrowiaktore wystepuja w szczegolnosci z tz. "miesem rybim",czyli miesie o innymph.mieso czasem takie powstaje na skutek zlego wychlodzenia lub zaparzeniaw trakcie uboju. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Września 2007 Marku tak mi się wydaje że chyba w Twoim poście powstało małe przejęzyczenie chodzi o mięso z ryb morskich na którym najszybciej rozwija się ten szczep bakterii aczkolwiek może on się również rozwinąć na mięsie ze zwierząt .Ogólnie to może być jedna z przyczyn świecenia mięsa http://www.biology.pl/bakterie_sw//bakterie_sz.html Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2007 Dziadku, chyba nie. Nazwę mięsa tzw. rybiego, ma w niektórych rejonach mięso obarczone wadami o których wspomina Marek z Bielska. U nas także tak je nazywają. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2007 Nazwę mięsa tzw. rybiego, ma w niektórych rejonach mięso obarczone wadami o których wspomina Marek z Bielska. U nas także tak je nazywają.W ubojni, w której dokonuje zakupów mięsa, nazywa się "mięsem zaparzonym". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Września 2007 Andrzeju, w większych naszych ubojniach także okresla sie takie mięso jako zaparzone.Tęczowe zabarwienie mięsa nie oznacza także, iż nie zostało ono nastrzykniete "dodatkami specjalnymi" przed sprzedażą, szczególnie w okresie letnim. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Września 2007 W tej sprawie prawdopodobnie nie chodzi o szczep bakterii który rozwija się na śniętych rybach morskich- mięsie z ryb a nie na rybim mięsie potocznej nazwie zaparzonych mięśni zwierząt, na Wybrzeżu też ta nazwa była potocznie używana. Cytat -,,Świeciła kość z resztkami mięsa'' tak samo z żeberkami było a więc nie może być mowy o zaparzonych mięśniach i raczej związane jest to z żywieniem jak stwierdza lekarz -,,albo świnia była karmiona paszą z dużą ilością dodatków wapniowo-fosforanowych '' Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Września 2007 witamodpowiedzialem otello-wi na jego zapytanie.potocznie tak sie to okreslalonawet przy klasyfikacji miesa,eliminujac mieso z prod konserw do np.kielbasw zakladzie jeszcze jak pracowalem. napisalem:to swiecace miesko wystepuje w szczegolnosci na schabie i szynce i powstaje przez udzial miedzy innymi drobnoustroji zupelnie nieszkodliwych dla zdrowia ktore wystepuja w szczegolnosci z tz. "miesem rybim",czyli miesie o innym ph. przeciez nie mamy tutaj mowy o miesie z ryb tylko z okresleniem ,ktore ujalemw cudzy slowie z zaznaczeniem o innym ph. takze otello-wi udzielilem odpowiedzi na zapytanie ,a reszte zostawiambez komentarza nie wnikajac juz w mieso rybie:-) slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Września 2007 Panie Marku wszystko jest w porządku całe zamieszanie wynikło z tego że pisząc każdy z nas miał na myśli inny temat .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Września 2007 Czy ktoś z forumowiczów spotkał się ze świecącym mięsem ? jeśli tak bardzo proszę o zdjęcie . Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2007 Dalszy ciąg tematy z lokalnego forum kończący temat. Bez komentarza . Autor: Ozyrys9 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)Data: 07-09-07 16:40 He He He !!!Już się dowiedziałem, bo to samo napisałem do Sokołowa i nie uwierzycie zadzwonili do mnie z wytłumaczeniem.To bakterie z ryb (w tym sklepie obok mięsa są też ryby) które w sprzyjających warunkach szybko się namnażają i faktycznie świecą .Jak oceniał to ten człowiek co dzwonił mogły być zanieczyszczone krajalnice, noże, wagi lub ręce (nie myją) pracowników.Ten szczep bakterii nie jest szkodliwy, ale faktycznie nie robi najlepszego wrażenia, tak więc LUUUDZIEEE BĘDĘĘĘĘĘĘ ŻYYYYYYYŁŁŁŁŁŁŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Życzę i Wam SMACZNEGO !!!!!---------------------------------------------------------------------------------------Suuupeeerrrrr że będziesz żył!!!! Ale będzie ciekawie jak Ty zaczniesz świecić :)poooozzzzdów----------------------------------------------------------------------------------------------------Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-17274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2011 http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111222/OSTROLEKA/802440944 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-192139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Grudnia 2011 @DZIADEK... uważaj bo nawet taki fachman jak Ty może popełnić błąd.....ja bym taki pewny nie był odnośnie tego mięsa Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-192140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Odpowiedź sama sie nasuwa nie kupujcie mięsa w marketach. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/611-%C5%9Bwiec%C4%85ce-mi%C4%99sko/#findComment-192142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.