mikami Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Października 2011 Cytat z zamówienia publicznego:Polędwica sopocka - wędzonka o zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowana z jednej części anatomicznej tuszy - schabu bez kości, peklowana, wędzona, parzona. Powierzchnia sucha, czysta, widoczne lekkie pofałdowanie powierzchni. Struktura odpowiadająca układowi anatomicznemu schabu. Plasterki o grubości 2 mm nie powinny się rozpadać. Charakterystyczny dla asortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw. PN-A-82007Czy ktoś ma dostęp do w/w PN i potwierdzi autentyczność tekstu, bo tym schabem b/k to chyba wnerwię Dziadka, za co z góry przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Października 2011 powinien się znaleść sprecyzowany opis "polędwicy sopockiej" bo inaczej jeszcze z ryby bedziemy mieli takową. znam takich co myślą że polędwica łososiowa jest z łososia :rolleyes: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Października 2011 http://www.e-piotripawel.pl/zakupybydgoszcz/towar/poledwica-sopocka/205806/Tradycyjna wieprzowa polędwica sopocka. Skład: mięso wieprzowe, woda, sól spożywcza, białko sojowe, przyprawy, stabilizatory, białko zwierzęce, substancja wzmacniająca białko, substancja konserwująca E250.Nie wiecie co dobre? :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Października 2011 http://www.e-piotripawel.pl/zakupybydgoszcz/towar/poledwica-sopocka/205806/Tradycyjna wieprzowa polędwica sopocka. Skład: mięso wieprzowe, woda, sól spożywcza, białko sojowe, przyprawy, stabilizatory, białko zwierzęce, substancja wzmacniająca białko, substancja konserwująca E250.Nie wiecie co dobre? :shock: Czyli na 100% nie zrobiona z schabu środkowego Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Października 2011 Na pewno robiona jest z poledwicy, tylko kolor przekroju wskazuje na 70% nastrzyk ze stabilizatorami. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Października 2011 Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek.W Dortmundzie zamów lepiej Zoppoter Lende lub Lende nach Zoppoter Art . Wtedy być może dostaniesz polędwice sopocką. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Października 2011 @MaxellNo przecież napisali, że w Polsce jest tradycja sojowo-stabilizatorowa ze wzmacnianiem białka - pewnie zgłoszą jako lubuski wyrób regionalny :grin: @DarinoByle ta Zoppoter Lende nie była od Balcerzaka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Października 2011 No tak.. Ale jak nie starcza w portfelu to dobrym wyjsciem jest tez poczciwy Kasseler :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Października 2011 Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie "Polędwicy Sopockiej",ale nie pod względem technologii jej wykonywania a moich wspomnień z dzieciństwa i młodości.Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów Mięsnych produkujących polędwicę sopocką dla "Baltony" /centrala zaopatrująca statki,ambasady,konsulaty itp./Oczywiście jej kupno było tylko marzeniem w latach 60-tych.Ale ze skrawków i innych części mięsa zakłady wykonywały kiełbasę "zwyczajną".To był naprawdę rarytas.Potem,gdy straciłem "wolność",poprzez żonę poznałem pana Zygmunta który był konwojentem w tych zakładach i wtedy poznałem smak POLĘDWICY SOPOCKIEJ. :thumbsup: Takiej jak w tych"błogosławionych"latach siedemdziesiątych nie jadłem już nigdy! Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Października 2011 Ale jak nie starcza w portfelu to dobrym wyjsciem jest tez poczciwy KasselerKasseler robią także niektóre zakłady na śląsku,jest super no i....do barszczu też zostanie fajna kość wędzona :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Października 2011 Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów MięsnychTeraz to tylko ruina. :sad: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Października 2011 Takiej jak w tych"błogosławionych"latach siedemdziesiątych nie jadłem już nigdy!Kaziu nie używali tylu gotowych mieszanek peklujących jak teraz ,gdy króluje we większości zakładach chemia wysokowydajna made in Almi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Października 2011 Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów Mięsnych produkujących polędwicę sopocką Duża nieścisłość takich zakładów nie było . W Sopocie była filia ZMs w Gdańsku .Był to wydzielony zakład w którym produkowano konserwy na eksport i kraj. Jako uczeń uczestniczyłem przy wybijaniu jaj a później pędzlowałem nimi polędwicę na sopocką w ZMs Gdańsk. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Października 2011 Taką fotkę znalazłem Opuszczone zakłady mięsne - m. Sopot http://mapa.nocowanie.pl/m__sopot/zdjecia/923090/ :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Października 2011 Klikając na to zdjęcie zobacz jego lokalizację . Teren byłych ZMs Gdańsk. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Października 2011 Teren byłych ZMs Gdańsk.faktycznie :blush: No dobra jeszcze jedna próba http://www.mmtrojmiasto.pl/photo/714018/2 :mellow: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Października 2011 zostanie fajna kość wędzona Marek, mam tu recepturke na Kasseler z polędwicy. Można też z karkówki albo szynki zrobic. Bedzie więcej soczysta. Czysty smak miesa bez przypraw. Recepta jest po niemiecku ale prosta jak drut. : http://www.chefkoch.de/rezepte/1269221232115620/Kasseler.html pozdrawiam serdecznie. Jakby cos przetlumaczyc to b.chetnie pomoge :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Października 2011 Klikając na to zdjęcie zobacz jego lokalizację . Teren byłych ZMs Gdańsk. Zdjęcie tego budynku (ruiny magazynu materiałów pomocniczych )znajdziesz jako 44 w tym linku http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=999071 Następne co podałeś to zgadza się . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Października 2011 Zdjęcia już chyba nie aktualne,wyrosły na miejscu ruin kolejne apartamentowce :grin: A zakładów szkoda,wyroby były naprawdę extra :thumbsup: .Tylko w dzisiejszych czasach nie wytrzymały by konkurencji cenowej :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Października 2011 jak dla siebie i tylko siebie to lepiej do baru bo za 8zł masz kotlet ziemniaki jakiś zielonne na dokladkę i zupkę A i na dokładkę do pierwszego samemu za ta kase to zupa i nic lub makaron z tuńczykiem ( pycha ale za 2 h znów głogny) i niewymowną możliwość spotkania ię z "szumowiną" gotową cię "przytulić) za 10zł :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-180046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Marca 2012 Gotuję zawsze dla żony, synka (jeszcze nie ma 2 lat) i siebie i mam taki jakiś dziwny zwyczaj, że podczas gotowania przeliczam ile kosztuje mnie dany posiłek.Zwykły polski obiad (np żeberko w sosie, ziemniaki, buraki) nigdy nie przekroczył 4zł za porcję.Jeśli są to pyzy z mięsem lub pierogi ruskie (przy okazji- polecam zamiast połowy ziemniaków dać kasę gryczaną) to 2-3zł.Najdroższe dania, z użyciem sera z niebieską pleśnią, surowego boczku czy dużych krewetek to max 6zł.Sushi max 10zł na osobę (jeśli bez tuńczyka a tylko łosoś to 7zł) To tak na temat obiadów domowych. Zawsze te 3-4 razy taniej.Natomiast zdarza mi się jeść na mieście gdy muszę dłużej popracować i wierzcie mi- są lokale, w których gotują jak w domu i nie korzystają z jakichś umierających składników, albo nóżki kurczaka najpierw są bazą zupy a później podane jako udko smażone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Marca 2012 MAF, biję pokłony ! I OBY TAK BYŁO ZAWSZE I WSZYSCY TAK POTRAFILI. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAF Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Marca 2012 Żeberka paski kupuję po 13-14zł/kgNa talerzu ląduje odcinek dwóch kostek, przy czym moje od najgrubszej strony, żona dostaje to węższe To około 170g mięsa i drugie tyle sosu. Sos extra pasuje solo (bez mięsa) np do klusek śląskich. A kluski śląskie to z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. I nic się nie marnuje. A jak się pies cieszy z żeberkowych kości... Co ciekawe nie jestem zmuszony do oszczędności, po prostu takie gotowanie daje wielką satysfakcję.Wielką satysfakcję daje mi też to że nie używam żadnych mieszanek, czy to do sałatek czy do mięsa. Sam mieszam, ugniatam w moździerzu, nie kupuję ryżu w torebkach, herbaty w torebkach itp.Teraz chcę przejść na wyższy poziom i robić swoje wędliny i sery. To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe, ale na lepsze zdrowie i samowystarczalność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Marca 2012 To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe Spokojnie jak zbilansujesz ile byś musiał zapłacić za takie wyroby komuś to zacznie się opłacaćAle gdybyś z jakiś względów miał z ekonomicznym bilansem "nie po drodze"Zawsze możesz "powiedzieć" to hobby i jak każde coś tam kosztuje ale na lepsze zdrowie A to bez cenne samowystarczalność Z tym może nie do końca Ale satysfakcja na pewno :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Marca 2012 To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe, ale na lepsze zdrowie i samowystarczalnośćA i tutaj się zdziwisz kolego Bo chcąc kupić wędlinę super jakości, pod warunkiem, że jesteś w stanie taką dostać, to musiałbyś zapłacić za nią krocie, więc drożej niż za swój własny wyrób Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.