Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat z zamówienia publicznego:

Polędwica sopocka - wędzonka o zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowana z jednej części anatomicznej tuszy - schabu bez kości, peklowana, wędzona, parzona. Powierzchnia sucha, czysta, widoczne lekkie pofałdowanie powierzchni. Struktura odpowiadająca układowi anatomicznemu schabu. Plasterki o grubości 2 mm nie powinny się rozpadać. Charakterystyczny dla asortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw. PN-A-82007

Czy ktoś ma dostęp do w/w PN i potwierdzi autentyczność tekstu, bo tym schabem b/k to chyba wnerwię Dziadka, za co z góry przepraszam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178298
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

powinien się znaleść sprecyzowany opis "polędwicy sopockiej" bo inaczej jeszcze z ryby bedziemy mieli takową.

znam takich co myślą że polędwica łososiowa jest z łososia :rolleyes:

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178384
Udostępnij na innych stronach

http://www.e-piotripawel.pl/zakupybydgoszcz/towar/poledwica-sopocka/205806/

Tradycyjna wieprzowa polędwica sopocka. Skład: mięso wieprzowe, woda, sól spożywcza, białko sojowe, przyprawy, stabilizatory, białko zwierzęce, substancja wzmacniająca białko, substancja konserwująca E250.

Nie wiecie co dobre? :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178429
Udostępnij na innych stronach

http://www.e-piotripawel.pl/zakupybydgoszcz/towar/poledwica-sopocka/205806/

Tradycyjna wieprzowa polędwica sopocka. Skład: mięso wieprzowe, woda, sól spożywcza, białko sojowe, przyprawy, stabilizatory, białko zwierzęce, substancja wzmacniająca białko, substancja konserwująca E250.

Nie wiecie co dobre? :shock:

Czyli na 100% nie zrobiona z schabu środkowego

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178454
Udostępnij na innych stronach

Na pewno robiona jest z poledwicy, tylko kolor przekroju wskazuje na 70% nastrzyk ze stabilizatorami. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178460
Udostępnij na innych stronach

Kupując polędwice sopocką czy to w moim kochanym Rawiczu czy tez tutaj w dortmundzie (swojski masarz), zawsze dostalem wyrób z polędwiczek.

W Dortmundzie zamów lepiej Zoppoter Lende lub Lende nach Zoppoter Art .

Wtedy być może dostaniesz polędwice sopocką.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178469
Udostępnij na innych stronach

@Maxell

No przecież napisali, że w Polsce jest tradycja sojowo-stabilizatorowa ze wzmacnianiem białka - pewnie zgłoszą jako lubuski wyrób regionalny :grin:

 

@Darino

Byle ta Zoppoter Lende nie była od Balcerzaka :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178470
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie "Polędwicy Sopockiej",ale nie pod względem technologii jej wykonywania a moich wspomnień z dzieciństwa i młodości.Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów Mięsnych produkujących polędwicę sopocką dla "Baltony" /centrala zaopatrująca statki,ambasady,konsulaty itp./Oczywiście jej kupno było tylko marzeniem w latach 60-tych.Ale ze skrawków i innych części mięsa zakłady wykonywały kiełbasę "zwyczajną".To był naprawdę rarytas.Potem,gdy straciłem "wolność",poprzez żonę poznałem pana Zygmunta który był konwojentem w tych zakładach i wtedy poznałem smak POLĘDWICY SOPOCKIEJ. :thumbsup: Takiej jak w tych"błogosławionych"latach siedemdziesiątych nie jadłem już nigdy!

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178478
Udostępnij na innych stronach

Ale jak nie starcza w portfelu to dobrym wyjsciem jest tez poczciwy Kasseler

Kasseler robią także niektóre zakłady na śląsku,jest super no i....do barszczu też

zostanie fajna kość wędzona :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178480
Udostępnij na innych stronach

Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów Mięsnych

Teraz to tylko ruina.

:sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178482
Udostępnij na innych stronach

Takiej jak w tych"błogosławionych"latach siedemdziesiątych nie jadłem już nigdy!

Kaziu nie używali tylu gotowych mieszanek peklujących jak teraz ,gdy króluje we

większości zakładach chemia wysokowydajna made in Almi itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178483
Udostępnij na innych stronach

Wychowywałem się w sąsiedztwie Sopockich Zakładów Mięsnych produkujących polędwicę sopocką

Duża nieścisłość takich zakładów nie było . W Sopocie była filia ZMs w Gdańsku .Był to wydzielony zakład w którym produkowano konserwy na eksport i kraj.

Jako uczeń uczestniczyłem przy wybijaniu jaj a później pędzlowałem nimi polędwicę na sopocką w ZMs Gdańsk. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178484
Udostępnij na innych stronach

Taką fotkę znalazłem

Opuszczone zakłady mięsne - m. Sopot

http://mapa.nocowanie.pl/m__sopot/zdjecia/923090/

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178486
Udostępnij na innych stronach

Klikając na to zdjęcie zobacz jego lokalizację . Teren byłych ZMs Gdańsk. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178490
Udostępnij na innych stronach

Teren byłych ZMs Gdańsk.

faktycznie :blush:

No dobra jeszcze jedna próba

http://www.mmtrojmiasto.pl/photo/714018/2

:mellow:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178492
Udostępnij na innych stronach

zostanie fajna kość wędzona

Marek, mam tu recepturke na Kasseler z polędwicy. Można też z karkówki albo szynki zrobic. Bedzie więcej soczysta. Czysty smak miesa bez przypraw.

 

Recepta jest po niemiecku ale prosta jak drut. :

 

http://www.chefkoch.de/rezepte/1269221232115620/Kasseler.html

 

 

pozdrawiam serdecznie. Jakby cos przetlumaczyc to b.chetnie pomoge :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178495
Udostępnij na innych stronach

Klikając na to zdjęcie zobacz jego lokalizację . Teren byłych ZMs Gdańsk.

Zdjęcie tego budynku (ruiny magazynu materiałów pomocniczych )znajdziesz jako 44 w tym linku

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=999071

Następne co podałeś to zgadza się .

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178508
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia już chyba nie aktualne,wyrosły na miejscu ruin kolejne apartamentowce :grin: A zakładów szkoda,wyroby były naprawdę extra :thumbsup: .Tylko w dzisiejszych czasach nie wytrzymały by konkurencji cenowej :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-178563
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
jak dla siebie i tylko siebie to lepiej do baru bo za 8zł masz kotlet ziemniaki jakiś zielonne na dokladkę i zupkę A i na dokładkę do pierwszego samemu za ta kase to zupa i nic lub makaron z tuńczykiem ( pycha ale za 2 h znów głogny) i niewymowną możliwość spotkania ię z "szumowiną" gotową cię "przytulić) za 10zł :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-180046
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Gotuję zawsze dla żony, synka (jeszcze nie ma 2 lat) i siebie i mam taki jakiś dziwny zwyczaj, że podczas gotowania przeliczam ile kosztuje mnie dany posiłek.

Zwykły polski obiad (np żeberko w sosie, ziemniaki, buraki) nigdy nie przekroczył 4zł za porcję.

Jeśli są to pyzy z mięsem lub pierogi ruskie (przy okazji- polecam zamiast połowy ziemniaków dać kasę gryczaną) to 2-3zł.

Najdroższe dania, z użyciem sera z niebieską pleśnią, surowego boczku czy dużych krewetek to max 6zł.

Sushi max 10zł na osobę (jeśli bez tuńczyka a tylko łosoś to 7zł)

 

To tak na temat obiadów domowych. Zawsze te 3-4 razy taniej.

Natomiast zdarza mi się jeść na mieście gdy muszę dłużej popracować i wierzcie mi- są lokale, w których gotują jak w domu i nie korzystają z jakichś umierających składników, albo nóżki kurczaka najpierw są bazą zupy a później podane jako udko smażone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208507
Udostępnij na innych stronach

Żeberka paski kupuję po 13-14zł/kg

Na talerzu ląduje odcinek dwóch kostek, przy czym moje od najgrubszej strony, żona dostaje to węższe :)

To około 170g mięsa i drugie tyle sosu. Sos extra pasuje solo (bez mięsa) np do klusek śląskich. A kluski śląskie to z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. I nic się nie marnuje. A jak się pies cieszy z żeberkowych kości...

 

Co ciekawe nie jestem zmuszony do oszczędności, po prostu takie gotowanie daje wielką satysfakcję.

Wielką satysfakcję daje mi też to że nie używam żadnych mieszanek, czy to do sałatek czy do mięsa. Sam mieszam, ugniatam w moździerzu, nie kupuję ryżu w torebkach, herbaty w torebkach itp.

Teraz chcę przejść na wyższy poziom i robić swoje wędliny i sery. To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe, ale na lepsze zdrowie i samowystarczalność :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208562
Udostępnij na innych stronach

To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe

 

Spokojnie jak zbilansujesz ile byś musiał zapłacić za takie wyroby komuś to zacznie się opłacać

Ale gdybyś z jakiś względów miał z ekonomicznym bilansem "nie po drodze"

Zawsze możesz "powiedzieć" to hobby i jak każde coś tam kosztuje

ale na lepsze zdrowie
A to bez cenne
samowystarczalność
Z tym może nie do końca Ale satysfakcja na pewno :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208568
Udostępnij na innych stronach

To może nie będzie się przekładało na oszczędności finansowe, ale na lepsze zdrowie i samowystarczalność

A i tutaj się zdziwisz kolego :)

Bo chcąc kupić wędlinę super jakości, pod warunkiem, że jesteś w stanie taką dostać, to musiałbyś zapłacić za nią krocie, więc drożej niż za swój własny wyrób ;):cool:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-208569
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.