bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Października 2011 Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . Moim prowadzącym i nadzorującym proces produkcji ( oczywiście wirtualnie :smile: ) był kolega Arkadiusz, któremu w tym momencie chciałbym serdecznie podziękować :clap: SKŁAD: I - 5,6kg II - 3,5kG III - 2,4kg Podgardle -2,5 kg PEKLOWANIE: 18g/kg -50%peksól +50% sól ( 54godz ) MIELENIE: I - fi 18 II - fi 10 III - fi 2 2X Podgardle - fi 6 PRZYPRAWY: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kg JELITA: 28 / 30 MIESZANIE: Najpierw I aż puści klej następnie II + podgardle i na końcu III z przyprawami . Po nabiciu kiełbasy ,osadzanie w temperaturze pokojowej 2 godz. http://img148.imageshack.us/img148/7935/kiebasa001.jpg Na próbę zaparzyłem kawałek białej http://img209.imageshack.us/img209/156/kiebasa004.jpg Uploaded with ImageShack.us Następnie 1 godzina osuszania w wędzarni temperatura 45 st i wędzenie drewnem bukowym 3godz w 45 -50 st Kiełbasa po wędzeniu . http://img412.imageshack.us/img412/4049/kiebasa002.jpg Uploaded with ImageShack.us Parzenie w 75 st do osiągnięcia w środku 68 -70 st ,trwało to około 20 min. http://img256.imageshack.us/img256/156/kiebasa004.jpg Uploaded with ImageShack.us Kiełbasa dziś ,w przekroju . http://img810.imageshack.us/img810/8617/kiebasaiboczek004.jpg Uploaded with ImageShack.us Przy okazji robienia kiełbasy uwędziłem kilka udek i boczek http://img571.imageshack.us/img571/25/kiebasaiboczek006.jpg Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam b.b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Października 2011 PRZYPRAWY: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kg Dodales tylko te przyprawy ? Cudenko :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Października 2011 odales tylko te przyprawy ? Tylko te i w smaku jest bardzo dobra. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Października 2011 Gratuluję !! Na zdjęciu wyglądają wspaniale i w smaku zapewne też Ja właśnie buduję swoją wędzarnie więc mam nadzieję ża za dwa tygodnie skorzystam z Twojego przepisu :)Możesz podać bardziej szczególowy przepis, a więc taki dla laika krok po kroku ?Każda informacja jest bardzo ważna abym czegoś nie pominoł podczas robienia kiełbasy.Z góry dzięki !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Października 2011 wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup: Szkoda że nie mogę spróbować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Października 2011 świadziu, , właściwie to wszystko jest napisane ale jak będziesz robił to możemy się porozumieć przez PW . Pozdrawiam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Października 2011 Bogdan b, na pewno nie jeden raz napiszę na priva Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Października 2011 Witam serdecznie wczoraj zrobiłem moją pierwszą kiełbasę . I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Października 2011 I co ja mam napisać Bodzio A co ja mam pisać ???? Wyroby pierwsza klasa , gratuluję Ci bardzo , szkoda , że nie można spróbować Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Października 2011 Bogdanie . Twoje wyroby są przepiękne . :clap: :thumbsup: I co ja mam napisać Bodzio...wyroby wyglądają po prostu rewelacyjnie :clap: :brawo: Halinko ,Andrzeju zawstydzacie mnie :blush: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Października 2011 Bardzo ładne wyroby, aż nie chce się wierzyć, że to pierwszy raz. :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2011 szkoda , że nie można spróbować boggi, nigdzie tak nie napisałem :grin: zapraszam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2011 Świetnie :clap: Ja do swojej dodałem jeszcze majeranek , a następnym razem dodam jeszcze gorczycę . Mogłeś trochę zostawić bez parzenia , ja tak zawsze robię , bo lubię surowiznę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2011 Bardzo ładne wyroby, aż nie chce się wierzyć, że to pierwszy raz. :grin: :thumbsup: :clap: :brawo: :clap: Starałem się być pilnym uczniem . Mogłeś trochę zostawić bez parzenia , ja tak zawsze robię , bo lubię surowiznę . Henio ,nawet nie pieczesz ? Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2011 Nie piekę , jedynie dłużej trzymam w wędzarni , wychodzi coś a"la polska . Jak będziesz miał czas to poszukaj jak zrobiła Kaszubka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Października 2011 Jak będziesz miał czas to poszukaj jak zrobiła Kaszubka 33 Dzięki Henio ,na pewno poczytam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Października 2011 Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Października 2011 Bodzio co ja mogę napisać :grin: .Zdolna bestia z Ciebie.Zrobić taka kiełbasę przez internet to :clap: :brawo:Nie bądz taki skromny Arkadiuszu.. ten uczeń wyszedł z pod Twoich '' skrzydeł '' :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Października 2011 Nie bądz taki skromny Arkadiuszu.. ten uczeń wyszedł z pod Twoich '' skrzydeł '' :tongue: Halinko bardzo trafna uwaga :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Października 2011 Kiełbasa dziś ,w przekroju .Bardzo ładne kiełbaski :grin: Pieprz - 1g/kg Czosnek- 2g/kgBodzio, można też majeranku trochę dodać :grin: Szkoda że nie mogę spróbować .Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Października 2011 Witam bogdan b super wyrób :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Października 2011 Anrdzejku, Bodzio na poczcie robi, następną razą musi pomyśleć nad porozsyłaniem swoich próbek do nas :lol: Czemu nie ,tylko trochę temperatura ma dworze spadnie . :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Października 2011 No bardzo ladne kielbaski.Gratki Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-178282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Października 2011 Witam , w sobotę zrobiłem po raz pierwszy salceson a oto szczegóły Pierwszy i właściwie najważniejszy to taki że porad przez pw i telefon udzielał mi Kolega Arkadiusz któremu bardzo dziękuję. 1) Łeb wieprzowy - 3,8 KG 2) Skórki wieprz. - 0,6 kg Przyprawy : 1) Sól - 22 g / kg 2) Pieprz - 1.5 g / kg 3) Czosnek-2 g / kg 4) Kminek - 1,5 g / kg Łeb wieprzowy parzyłem w 85 st z dodatkiem dwóch małych łyżeczek peklosoli do momentu aż mięso zaczęło się oddzielać od kości ,trwało to około 3 godz a skorki gotowałem na lekkim ogniu 1,5 godz. Po wyciągnięciu łba i lekkim wystudzeniu obrałem go z kości ,mięso pokroiłem w kostkę wielkości 1x4 cm a tłuszcz i skórki zmieliłem na maszynce - sitko fi 2 mm. Podczas mieszania masy z przyprawami dodałem 0,5 l wywaru z parzenia skórek ,po wymieszaniu napełniłem tym farszem dwa nieduże żołądki ( żołądki napełniamy luźno i masujemy ) Parzenie odbyło się w 82 st przez około 3 godz. Salcesony przed parzeniem http://img830.imageshack.us/img830/6818/makiprzedparz001.jpg Uploaded with ImageShack.us Po parzeniu http://img651.imageshack.us/img651/7899/maekipoparzeniu.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img502.imageshack.us/img502/9476/maekipoparz.jpg Uploaded with ImageShack.us Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce. http://img43.imageshack.us/img43/6325/makiwprzekroju006.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Października 2011 Gotowy salceson po 12-stu godz. w lodówce. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6121-wyroby-bogdana-b/#findComment-179197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.